Xmen Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Bo w potocznym rozumieniu jest tak: Fw-190 z silnikiem gwiazdowym to "Foka" Fw-190 z silnikiem rzędowym to "Dora" choć cholera wie dlaczego tak to funkcjonuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peacemaker Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Czym by zatem mogła być "długonosa Foka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Teraz, Peacemaker napisał: Czym by zatem mogła być "długonosa Foka"? Kto to wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 10 minut temu, Xmen napisał: Kto to wie? " Nasze Jaki biją foki, obijają fokom boki" może autor tego hitu coś wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) 21 minut temu, Peacemaker napisał: Czym by zatem mogła być "długonosa Foka"? TA-152? Edit: Coś mi się posty rozjechały Edytowane 21 Grudnia 2021 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 9 godzin temu, Xmen napisał: Kto to wie? A więc samolot FW-190 WÜRGER (Würger-dzierzba) Wersja A - nazywano Anton lub krotka foka Wersja D - nazywano Dora lub długonosa foka Ta-152 to Tank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Godzinę temu, Marek K napisał: A więc samolot FW-190 WÜRGER (Würger-dzierzba) Wersja A - nazywano Anton lub krotka foka Wersja D - nazywano Dora lub długonosa foka Ta-152 to Tank Taa... Jeszcze tylko wersja F i G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Godzinę temu, Marek K napisał: A więc samolot FW-190 WÜRGER (Würger-dzierzba) Wersja A - nazywano Anton lub krotka foka Wersja D - nazywano Dora lub długonosa foka Ta-152 to Tank Wszystko się zgadza .Tylko czy ktoś używa nazwy Wurger widząc Fw-190?Raczej nie . Zostawmy to . Najważniejsze jest żeby model trafił wreszcie do sprzedaży bo miejsce na półce czeka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 Mamy zdjęcia ramek Dory Są ładne nity 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Nie jestem fanem FW, ale czy wersja D-15 to nie SF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 14 minut temu, kopernik napisał: Nie jestem fanem FW, ale czy wersja D-15 to nie SF ? W sumie to na wikipedii jest napisane, że nie wiadomo, czy podjęto produkcję. Czyli mamy model z serii Luft'46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Zbudowano przynajmniej jeden prototyp, jest udokumentowany zdjęciowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Nie mogę się tych Dor doczekać. Zaskoczyli mnie. Zwłaszcza powyżej nr 9... Brawa dla IBG, choć nie miejmy złudzeń, jest to produkt pod Niemca - w przeciwieństwie do Łosi czy P.11... Wreszcie jakiś Niemiec zwróci na TĘ pozycję w katalogu uwagę i kaska się zwróci. czego IM ŻYCZĘ. Podejrzewam też , że pójdą w późne wersje inż. Tanka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Godzinę temu, caughtinthemiddle napisał: Zbudowano przynajmniej jeden prototyp, jest udokumentowany zdjęciowo. Ja znalazłem tylko to ... jak masz coś więcej to wklej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 z ta dora jest proste - zwykla wyliczanka A wie Anton B, wie Bertha C wie Caesar D, wie Dora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 To może pojedźmy dalej - dla tych co "sprechen" gorąco polecam: Buchstabiertafel – Wikipedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Jak tak na patrzę na ten rysunek, to z tymi oznaczeniami już nie jest taki fajny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 1 minutę temu, kopernik napisał: Jak tak na patrzę na ten rysunek, to z tymi oznaczeniami już nie jest taki fajny . Nawet ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) unboxing tegoż to zestawu: (są pokazane kalki) Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Niezłe sito...ale detal, wygląda naprawdę potęga. I blaszka dosyć spora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 Osobiście mieszane uczucia mam co do nitowania. Nie wiem czy nie jest za mocne, ale to się zobaczy jak się model sklei, pomaluje i ubabra Co sądzicie o powierzchni lotek i sterów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 28 minut temu, panDespota napisał: Osobiście mieszane uczucia mam co do nitowania. Nie wiem czy nie jest za mocne, ale to się zobaczy jak się model sklei, pomaluje i ubabra Co sądzicie o powierzchni lotek i sterów? Wiem z pewnego źrodła że nity są ok. Zdjęcia mocno powiększone ( z 1/72 wychodzi z 1/32 ) , samolot mocno nitowany . Ważniejsze jest to że są rowne i nie zacierają się jak np. w nowej edkoewj 109e. Lotki i stery wyglądają jakby od eduarda pożyczyli. Szkoda że z wydechami nie pokombinowali i trzeba będzie wiercić lub szukać zamiennika. Osobiście nie mogę się doczekać aż model wpadnie mi w łapska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2021 Czyli mamy jedno prawdziwe i dwa malowania z Luft'46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Grudnia 2021 Share Napisano 24 Grudnia 2021 Nic tylko organizować wyprawę do Malborka. Może CA wszystkiego nie ukradła, a gdzieś zakopali na terenie lotniska.Skoro można było odkopać pod betonami lotniska szczątki Ił-2 ,to kto wie co się tam jeszcze kryje...;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Grudnia 2021 Share Napisano 27 Grudnia 2021 ostatnia wersja Dory byla D12/D13 z czego tylko ta druga dotarla do jednostek. Jedna z nich, nieuszkodzona, zostala przejeta przez Amerykanow i pp lata do dzisiaj. Czyli ta 15, to rzeczywiscie SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi