kopernik Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 18 minut temu, MarCorp napisał: Tak w ogóle to już się możesz uspokoić i poczekać na efekty tych pretensji. Kilka razy przekazywałem że 72-ki z IBG robią Wam koszmarna krzywdę. Przekazałem i tym razem, i jakiś efekt jest - może wreszcie się od tej skali odczepią. Będziesz miał święty spokój, nie będzie modeli, nie będą Cię niszczyć swoim istnieniem. Aktualnie zatrzymali projekty 72-kowe i przerzucili wszystkich projektantów na większe skale - pewnie już tak zostanie, przynajmniej na pare lat. Czy zrobią w 72ce to obiecali? Być może, ale niechęć do tej skali urosła bardzo mocno. Pewnie odsuną w czasie, albo przynajmniej zrezygnują z tych dopiero planowanych. 48-kowcy i 32-kowcy lubią to. Nie doczekamy ??? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 2 Marca Share Napisano 2 Marca 4 godziny temu, zatras napisał: Ubolewam niezmiernie (myślałem ,że w końcu będę miał świetną rodzinkę spitów ) Ups. No to nie będziesz miał. Trudno, szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca E, tam. Co małe to trudniejsze do zrobienia i odpuścili. Lepiej duże , do planow trudniej przyłożyć i marudzić ze sie nie zgadza.. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Moje "piąteczki" jeszcze w drodze, ja tam z przyjemnością wezmę jedną z nich na warsztat . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Taki Łoś lub Karaś w 1/48 IBG z ich jakością to byłby hit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Chłopaki z IBG dajcie na luz. Czasami wrzucacie wpisy na poziomie dzieci z piaskownicy, którym zabrano zabawki. Czytam je i śmiać mi się chce, bo wychodzi z nich, że inne firmy można krytykować (na różnym poziomie kultury, czasami na poziomie szamba) a IBG jest święte i nietykalne. (W sumie przypomina mi to reakcję pewnej małej, garażowej firmy z Czech, która onegdaj tak reagowała na swoją krytykę. Teraz już chyba mniej, ale nie do końca.) Niby co, niedobra słowa krytyki kierować w stosunku do produktów IBG? Otóż można. Jeszcze. Jako odbiorcy mamy prawo krytykować ile chcemy i co chcemy. Nie podoba się Wam krytyka? Trudno. Życie. Jeszcze się nie pojawiła firma, która zadowoliła gusta braci modelarskiej. Macie taką a nie inną filozofię projektowania modeli i nie każdemu będzie ona pasować. Trza mieć looozik w gaciach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Godzinę temu, Tainan41 napisał: Chłopaki z IBG dajcie na luz. Czasami wrzucacie wpisy na poziomie dzieci z piaskownicy, którym zabrano zabawki. Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. A jeśli jednak mimo to mnie zaliczasz, to możesz wskazać mój wpis na poziomie piaskownicy? MS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 12 minut temu, Skawinski napisał: Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. A jeśli jednak mimo to mnie zaliczasz, to możesz wskazać mój wpis na poziomie piaskownicy? MS W wątku występuje też Flacha, nawet parę postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 10 minut temu, Skawinski napisał: Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. A jeśli jednak mimo to mnie zaliczasz, to możesz wskazać mój wpis na poziomie piaskownicy? MS Dobra, Twoje wpisy są ok (sorki, collateral damage wyszło). Liczba mnoga, bo czasami Marek i Flacha coś walną. Bardziej Marek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Godzinę temu, Skawinski napisał: Ja cały czas mam problem z tą liczbą mnogą. Czy ja się zaliczam do "chłopaków z IBG"? Bo już wiele razy tłumaczyłem, że "z IBG" nie jest adekwatnym określeniem w stosunku do mnie. Incrimination by association 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca No dobra, to przynajmniej teraz mamy pełną, imienną jasność kto w kogo bije Może by to utrzymać jako dobry zwyczaj, pozwoli uniknąć wielu nieporozumień MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca 6 minut temu, Skawinski napisał: No dobra, to przynajmniej teraz mamy pełną, imienną jasność kto w kogo bije Może by to utrzymać jako dobry zwyczaj, pozwoli uniknąć wielu nieporozumień MS Pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 3 Marca Share Napisano 3 Marca Lublin R.XIII to chyba nie był zbytnio nitowany to może jednak... Ja zacieram ręce na te nowinki o 1/48, a jakby tak rodzinka P-24.... Ale fakt faktem, Dora, IAR, a i te Spity chyba też, byłyby świetnymi modelami gdyby nie te nieszczęsne nity. Trochę tego nie rozumiem bo modele te naprawdę są dobre i widać, że włożono w ich opracowanie dużo pracy, ale uparcie IBG pcha się w te dziury w 72, tak, są paskudne i nie ma co się czarować. Dromaderze przybywaj, kiedy odloty na nowe lotniska? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Malowanki na dwumiejscowego Dromadera. Niezły dobór, od ZUSu do FOHa, co prawda przez samo h ale zawsze : 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca 2 godziny temu, barszczo napisał: dwumiejscowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca 29 minut temu, Grzes napisał: Za kabiną pilota umieszczono fotel dla mechanika, który siedział tyłem do kierunku lotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca 33 minuty temu, Grzes napisał: Zdjęcie z archiwum NAC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Dzięki Panowie Pojęcia o tym nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Dzisiaj w mojehobby 12 % rabatu na modele IBG... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca 18 minut temu, martinello napisał: Dzisiaj w mojehobby 12 % rabatu na modele IBG... Można kupić w dobrej cenie nie tylko Black Boxa, ale też "Essentials" do niego, gdyby ktoś nie mógł się zdecydować które dwa z 18 malowań wybrać. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Dotarł mój Piątkowy Black Box. Swoje się już namarudziłem, więc zbyt dużo już nie będę dodawać. To, czego mi brakuje to, tu do kolegi z ING, który umie w 3D, jakiegoś "toola", który ułatwiłby pozycjonowanie przodu kadłuba w trakcie łączenia połówek i przejściowych rur wydechowych, które były używane pomiędzy wczesnymi a późnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca 27 minut temu, Tainan41 napisał: jakiegoś "toola", który ułatwiłby pozycjonowanie przodu kadłuba w trakcie łączenia połówek No przecież wkładka, do której mocuje się rury wydechowe jest takim toolem. Halo! 28 minut temu, Tainan41 napisał: przejściowych rur wydechowych, które były używane pomiędzy wczesnymi a późnymi. Jak rozumiem chodzi o wczesne fishtaile? W zestawie nie ma opcji malowań z takimi rurami, używanymi zresztą głównie na Mk II. Wszystkie malowania w Black Boxie mają zidentyfikowany typ rur, i nawet jeśli dany typ był używany tylko w jednym z malowań (np. fishtaile z ogrzewaniem), to one w zestawie jak najbardziej są. W pogoni za perfekcją żadne oszczędności nie były robione. A co do wczesnych fishtaili, o których jak rozumiem piszesz, to nie spotkałem się nigdy z sytuacją, żeby producent dawał do zestawu drukowane części do wariantów, które nie są częścią zestawu. Ale może mało widziałem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Z IBG-owego Fejsa: IBG Models 1/72 Supermarine Spitfire Mk Vb – North West Europe 1941–44 – Black Box Limited Edition właśnie trafia na półki sklepowe, nadszedł zatem czas na ujawnienie specjalnego, darmowego bonusu dołączonego do zestawu. Każde pudełko zawiera dwie losowo wybrane, wydrukowane w technice 3D, maskotki dywizjonowe (wybrane spośród ośmiu specjalnie przygotowanych figurek), z których każda jest dopasowana do konkretnego schematu malowania zawartego w zestawie. Często pomijane w świecie modelarstwa, zwierzęta odgrywały bardzo istotną rolę na wojennych lotniskach: dawały lotnikom poczucie ciągłości i emocjonalnego oparcia w obliczu nieustannego napięcia i strat wśród kolegów, wzmacniały tożsamość jednostki oraz przynosiły chwile humoru i normalności, które przypominały lotnikom o domu i człowieczeństwie nawet w najtrudniejszych chwilach intensywnych działań bojowych. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Rewelacyjny pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Malowania greckiego Dromadera, różnica w zasadzie w numeracji na usterzeniu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi