Roland_Sebastian Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) Czołem, dzisiaj chciałbym wam zaprezentować ukończony model polskiego bombowca PZL 37B II Łoś. Bardzo dobrze wspominam budowę tego zestawu, poza drobnymi problemami ze spasowaniem skrzydeł z kadłubem, które dość łatwo udało się wyeliminować reszta nie sprawiła większego problemu. Od siebie dodałem jedynie nitowanie oraz nieco pocieniłem drzwiczki komory podwozia głównego, ponieważ te zestawowe były za grube według mnie. Najsłabszym elementem modelu jak dla mnie jest oszklenie, po zdjęciu masek musiałem nieco poprawić malowanie co wpłynęło negatywnie na jego wygląd. Edytowane: poniższe zdjęcia przedstawiają model przed drobnymi poprawkami, aktualne fotografie znajdują się w jednej z odpowiedzi do tej galerii. Na koniec jeszcze jedno zdjęcie po dorobieniu przewodów hamulcowych. Było to nie lada gimnastyką, na szczęście udało się bez strat na modelu. 3 Jeśli mam coś szczerze napisać to chyba nie byłem jeszcze tak zadowolony z ukończonego modelu. Oczywiście uważny obserwator dojrzy niedoróbki i buble modelarskie jednak chyba pierwszy raz jest mi trochę żal tego, że budowa została zakończona. Przy poprzednich projektach była to raczej ulga i myślenie "wreszcie mogę zacząć robić coś nowego". Przy okazji budowy udało mi się zepsuć mniej rzeczy, a naprawić więcej niż w dotychczasowych warsztatach, także odbieram to za pewnego rodzaju sukces. Tymczasem wracam do warsztatu gdzie czeka drugi łoś na malowanie. Edytowane 11 Czerwca 2022 przez Roland_Sebastian 23 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Coś pięknego! Zazdroszczę umiejętności 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model FAN Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Bardzo fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Podoba się, nity robią robotę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Moje zdanie znasz z Fb:) coś pięknego. Przetrzyj tylko chłodnice jakimś metalizerem i będzie cudo:) Jak z renderów Agnieszki.Już wiem co będzie teraz na warsztacie, nie ta liga ale zazdrość straszna rzecz:D Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 3 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Zazdroszczę umiejętności Nie ma czego zazdrościć, tylko kleić. 1 godzinę temu, hlystek napisał: Przetrzyj tylko chłodnice jakimś metalizerem i będzie cudo:) Robi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Model spoko tylko nie wiem dlaczego nie pasuje mi ten spód ani jasnobłękitny ani ciemnoszary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) 15 minut temu, Adamo722 napisał: tylko nie wiem dlaczego nie pasuje mi ten spód ani jasnobłękitny ani ciemnoszary Dolne powierzchnie Łosia były malowane na srebrzystojasnoszary. Edytowane 8 Czerwca 2022 przez Roland_Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Bardzo ładny model. Pytania: 1. wskazałeś, że szkło jest najsłabszym elementem - czy chodzi o jakość elementu zestawowego czy problemy w związku z maskowaniem? (stawiam na to drugie, pewnie nie bez powodu IBG wypuszcza maski do Łosia w żółtym papierze...); 2. Która farbka użyta na khaki? W warsztacie nie ma chyba o tym nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 10 minut temu, Mikolaj75 napisał: wskazałeś, że szkło jest najsłabszym elementem Części zestawowe są na bardzo dobrym poziomie, no może miejscami zaciera się granica między okienkiem a ramką co nie ułatwia wycinania masek własnym sumptem. Tu bardziej chodzi o moją walkę z maskami montexu i poprawianiem malowana. 11 minut temu, Mikolaj75 napisał: 2. Która farbka użyta na khaki? W warsztacie nie ma chyba o tym nic. I to nie jest wcale takie łatwe pytanie, ponieważ na efekt składa się mieszanka kilku odcieni nakładanych jeden na drugi. Od jasnego khaki do ciemnego khaki, dodatkowo obie te farby dodatkowo rozjaśniałem bielą i żółcią. Ogólnie zacząłem od rozjaśnionego jasnego khaki i stopniowo nanosiłem coraz ciemniejsze odcienie. Na koniec dałem dwie albo trzy warstwy mocno rozcieńczonego ciemnego khaki w celu ujednolicenia powierzchni. Wszystkie użyte kolory to Hataka seria C (ciemny khaki - C010, jasny khaki - C011) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Dużo bardzo fajnych rzeczy: - nity, mocno widoczne, ale niewątpliwie urozmaicające powierzchnie - ciekawe malowanie - lekki, bardzo przyjemny, połysk - brak zacieków po łoszu mimo braku lakieru - może kiedyś poćwiczę Znakomite ogólne wrażenie, siadaj, pięć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 Świetna robota. Malowanie bardzo mi się podoba, ale jeszcze trochę stonował bym je jakąś satyną albo matem. Za bardzo się dla mnie jeszcze błyszczy. Szacun za nitowanie, wiem ile to roboty Fajnie, że wydłubałeś otwory we wlotach powietrza pod silnikami i dorobiłeś te przewody na goleniach, ciekawie to urozmaica dół samolotu. Co mi się nie podoba- koła, ale to można w każdej chwili poprawić o ile Ci się będzie chciało i będziesz miał taka potrzebę Ta czerń jest zbyt soczysta. Sam ostatnio od niej odszedłem i przerzuciłem się na dark rubber z panzer aces- taki bardzo ciemny szary. Po upapraniu jeszcze jakimiś pigmentami bardzo ładnie się prezentuje. Nad kolektorami można by jeszcze pomyśleć bo nudno wyglądają takie jednolite. Swoje malowałem stalowym, na to filtr z niebieskiego w jego tylnej części, na to nierównomierny filtr rdzawy i na to jeszcze tak samo tylko z khakim. Podobno były malowane jak góra samolotu tylko później się przepalały. Całość jeszcze przecierałem ołówkiem. Kilku osobom się podobało Gratulacje! Na prawdę Świetny model i warsztat! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2022 8 godzin temu, panDespota napisał: Szacun za nitowanie, wiem ile to roboty To było szaleństwo:D, potrzebuje teraz chwilę odpocząć od nitowania. Jednak patrząc na gotowy model widzę, że było warto włożyć w to tyle pracy. 8 godzin temu, panDespota napisał: Fajnie, że wydłubałeś otwory we wlotach powietrza pod silnikami i dorobiłeś te przewody na goleniach, ciekawie to urozmaica dół samolotu. Bo mi czasem trzeba o czymś przypomnieć. Rzeczywiście takie drobne rzeczy znacznie wpływają na wygląd. 8 godzin temu, panDespota napisał: Co mi się nie podoba- koła, ale to można w każdej chwili poprawić o ile Ci się będzie chciało i będziesz miał taka potrzebę No właśnie, cały czas myślałem, żeby koła pomalować na jaśniejszy kolorem, dlaczego w końcu do aero trafiła czysta czerń nie jestem w stanie odpowiedzieć... Obawiam, się, że w tej chwili nie będę miał jak to poprawić, koła są wklejone na sg i boję się o to że coś urwę przy próbie ich odklejenia, zwłaszcza, że golenie podwozia były już raz łatane. 8 godzin temu, panDespota napisał: Nad kolektorami można by jeszcze pomyśleć bo nudno wyglądają takie jednolite. Swoje malowałem stalowym, na to filtr z niebieskiego w jego tylnej części, na to nierównomierny filtr rdzawy i na to jeszcze tak samo tylko z khakim. To też już w następnym Łośku poprawię, tutaj podobnie jak z kołami wiąże się to z dużym ryzykiem uszkodzenia reszty modelu. Skończyły mi się reakcje, więc nie jestem w stanie wszystkim podziękować za komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 9 Czerwca 2022 Share Napisano 9 Czerwca 2022 52 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: No właśnie, cały czas myślałem, żeby koła pomalować na jaśniejszy kolorem, dlaczego w końcu do aero trafiła czysta czerń nie jestem w stanie odpowiedzieć... Obawiam, się, że w tej chwili nie będę miał jak to poprawić, koła są wklejone na sg i boję się o to że coś urwę przy próbie ich odklejenia, zwłaszcza, że golenie podwozia były już raz łatane. Możesz spróbować nałożyć Tamkowy jasnoszary Panel Liner. Taki "wash" jasnoszary - rozjaśnia opony (raz czy dwa musiałem i ja, bo antracyt był chyba za ciemny) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2022 Takiego gotowca nie mam, ale mogę zrobić jasny wash z farb olejnych. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Czerwca 2022 Share Napisano 9 Czerwca 2022 10 godzin temu, panDespota napisał: trochę stonował bym je jakąś satyną albo matem. Za bardzo się dla mnie jeszcze błyszczy. Nic nie trzeba zmieniać moim zdaniem. Matowe wykończenie samolotów to przesąd. Jest idealnie. Większość farb wtedy stosowanych była półmatowa, ale to też podlega efektowi skali. Matowe modele wydają mi się mocno nierealistyczne. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 9 Czerwca 2022 Share Napisano 9 Czerwca 2022 Cytat - nity, mocno widoczne, ale niewątpliwie urozmaicające powierzchnie - czyli źle, czy dobrze? - ciekawe malowanie- - czyli źle, czy dobrze? - lekki, bardzo przyjemny, połysk- czyli źle, czy dobrze? - brak zacieków po łoszu mimo braku lakieru - czyli źle, czy dobrze? OK, żarty na bok. Model rzeczywiście prezentuje się dobrze. Fajna robota i fajny efekt. Najbardziej podoba mi się świadome dążenie do określonego celu; szukanie odpowiedniego sposobu do realizacji założenia. Dobrze wkomponowują się w model ślady eksploatacji - nie odrywają się od niego jako oddzielne twory malarskie, ale zgrywają się z całością. Co prawda łaciaty kamuflaż wciąż sprawia, że unosi mi się brew, ale tylko jedna i do połowy :). I standardowe pytanie, co następne? Ale standardowe tylko w formie, bo mnie interesuje nieco co innego niż to, co zazwyczaj oznacza to pytanie. Bo myślę sobie, że może będzie to jeszcze dogłębniejsze spojrzenie na spójność prezentacji modelu. Tak, żeby oznaczenia nie stanowiły samodzielnej historii i wpisywały się w tę samą opowieść, jaką snuje kamuflaż, żeby realistycznie oddane strefy nie stykały się ze szczegółami 'plastikowymi' w charakterze* , żeby elementy oszklenia zupełnie straciły charakter 'kabinki' przyklejonej do kadłuba i stały się elementem poszycia samolotu... . No, na dobry początek będzie jak znalazł :). * Przykładem jest tu podwozie. Wprawdzie Łoś i konstrukcja jego głównych goleni podwozia cierpi na podobną przypadłość jak np. P-39 ze swoim przednim kółkiem. Nawet na zdjęciach samolotów te elementy nie wyglądają specjalnie naturalnie, a już w modelach niemal zawsze rażą 'plastikowością'. Ale tym bardziej trzeba poszukać sposobu na realistyczne przedstawienie tego w skali. I ogólnie lepiej gdy ślady eksploatacji rozkładają się odpowiednio na wszystkich elementach modelu. Pominięty, czy niedopracowany fragment przypomni o sobie w galerii, czy prezentacji na żywo. One, skubane, już tak mają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2022 32 minuty temu, greatgonzo napisał: I standardowe pytanie, co następne? Na pewno próba malowania oznaczeń zamiast kalkomanii przy czym nie mam pojęcia jak to zrobić w rumuńskim Łosiu, więc pewnie zacznę od malowania kółek na Japończyku. I tak jak napisałeś, dążenie do tego, żeby ta plastikowatość była jak najmniej widoczna w gotowym modelu. Godzinę temu, greatgonzo napisał: One, skubane, już tak mają. a raz zobaczone nie da się ich już odzobaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2022 Pomęczę was jeszcze trochę Łosiem, nie potrafię rozstać się z tym projektem, postanowiłem poprawić kilka rzeczy, na które zwrócono uwagę. Do tego zrobiłem zdjęcia na białym tle. Przemalowałem kołpaki kół na kolor srebrny, przetarłem chłodnice metalicznym kolorem, nieco zmieniłem kolor opon jasnym washem oraz dorobiłem szczerbinki na karabinach. Okazuje się, że jeszcze na gondolach silnika powinny być wskaźniki wysunięcia podwozia, oraz fragment owiewki nad kabiną pilota był zabarwiony na niebiesko no i szczerbinka podkadłubowego karabinu, o którym przypomniałem sobie jak go zobaczyłem na zdjęciach. Wskaźniki dorobię w wolnym czasie, co do owiewki to nie mam w tej chwili odpowiedniej transparentnej farby, ale pewnie jak będę robił zakupy w modelarskim to dorzucę do koszyka i wtedy poprawię owiewkę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 (edytowane) Elegans! W ogóle to o niebo lepiej wygląda ta galeria na białym tle. Aż sam ochoty nabrałem żeby swojego drugiego Łosia na warsztat wrzucić Edytowane 10 Czerwca 2022 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 10 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2022 17 minut temu, panDespota napisał: Aż sam ochoty nabrałem żeby swojego drugiego Łosia na warsztat wrzucić Dawaj dawaj, to chyba taki modelarski masochizm, wiesz ile to potu i łez kosztuje, a i tak się za to bierzesz. Jakie malowanie planujesz? Rumun? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Czerwca 2022 Share Napisano 10 Czerwca 2022 Fajny taki czyścioszek. Nity robią robotę, podziwiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi