Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Jostein, ale wiesz o tym, że to zdjęcie próbnych wtrysków zostało opublikowane przez samą AH? Nie jest to efekt działania Rubcowa, czy innego szpiega w firmie. Pokazują coś, co nie zaszkodzi firmie. To normalny etap rozruchu i jak sądzę zdecydowana większość to rozumie. Gdyby to był problem, to byśmy tego nie zobaczyli. 

• Like 2

8 minut temu, letalin napisał:

Jostein, ale wiesz o tym, że to zdjęcie próbnych wtrysków zostało opublikowane przez samą AH? Nie jest to efekt działania Rubcowa, czy innego szpiega w firmie. Pokazują coś, co nie zaszkodzi firmie. To normalny etap rozruchu i jak sądzę zdecydowana większość to rozumie. Gdyby to był problem, to byśmy tego nie zobaczyli. 

Ale już przy Żbiku pokazali, że rozwiązywanie takich problemów ich przerasta i jedyne co potrafili zrobić, to absurdalnie grubą krawędź spływu skrzydła. I "państwo sobie zeszlifują".
Napisałem - co raczyłeś zignorować - że organizowanie przedsprzedaży zanim rozwiąże się tak poważny problem jakości wykonania i bez pewności, że się to da zrobić, nie jest podejściem uczciwym. No, chyba, że dla ciebie jest uczciwe. Wtedy rozumiem obronę Army,

5 minut temu, greatgonzo napisał:

Słowo racjonalność ma swoje znaczenie. I nie da się go zakląć. Ale można próbować zagadać, np powtarzając tę samą spekulację, bez zamiaru nawet jej uzasadnienia.

Ale można używać go tak, jak robisz to ty, czyli w stylu Pelasi, gospodyni profesora Gąbki z powieści Pagaczewskiego, która słowo "indolencja" uważała za imię patronki od bólu zębów.

4 minuty temu, greatgonzo napisał:

Ad personam uchroniło przed wspięciem się na tarczę. Szerokiej drogi!

Dostosowuję się do poziomu rozmówcy, inaczej mógłby mnie nie zrozumieć. "Dalekich lotów, dzięciole", jak powiedział Funky Koval.

1 godzinę temu, mirage3 napisał:

Generalnie jedyne co jest nieracjonalne to dyskusja z kimś kto z góry zakłada, że wszystko, zawsze będzie złe bo jest zwyczajnie nieuleczalnie uprzedzony i na siłę próbuje narzucić Innym taką narrację...

Polać temu Panu   :piwo: dobrze prawi.

Po co z takim kimś prowadzić jakąkolwiek dyskusję.

24 minuty temu, HKK napisał:

Daremny trud. Do poziomu Gonza brakuje ci paru lat świetlnych. W górę.

Ale wiesz,  że właśnie wychwalasz kogoś, dla kogo kupno modelu w przedsprzedaży, kiedy próbne wtryski wyglądają jak na załączonym zdjęciu jest racjonalną decyzją?
Rzeczywiście, to różnica paru lat świetlnych, ale kierunek pomyliłeś o sto osiemdziesiąt stopni.

463547950_1045674287572052_549053318467186001_n.jpg

Edytowane przez Jostein

Nie znam się na formach wtryskowych, ale na chłopski rozum kanały wlewowe nie powinny być pod kątem prostym. Płyn jakim jest wtryskiwane tworzywo lepiej by płynął po łukach. Zwykle w ramkach większość jest jednak pod kątem prostym i może ciśnienie załatwia przepływ, ale ja bym wszędzie robił łuki.

• Haha 1

No to ja doleję oliwy do ognia 😁

Wnęki podwozia tak jak wspominałem wcześniej (i mnie za to już krytykowano😁) nawet na tych zdjęciach wstępnych wtrysków wyglądają na baardzo płytkie...

Kto to tam mnie ganił za czepianie się...? 😁  

Sorry, ale ja jestem właśnie świadom ograniczeń technologicznych i już z renderów wiedziałem, że przy takim rozwiązaniu tego tematu w 72 nie będzie się dało tego zrobić w jakiś sensowny sposób... 

Edytowane przez arhtus

40 minut temu, Jostein napisał:

Ale wiesz,  że właśnie wychwalasz kogoś, dla kogo kupno modelu w przedsprzedaży, kiedy próbne wtryski wyglądają jak na załączonym zdjęciu jest racjonalną decyzją?

A co tu nieracjonalnego? Jak nie będzie pasował to każdy ma 14 dni na zwrot. I z czym masz problem? Nie kupuj wcześniej.

To jakaś misja w obronie uciśnionych modelarzy?

A zbugowane gry w przedsprzedaży które są dopiero na alfa testerze? Nikt nie ma z tym jakoś problemu. Na dodatek wersji elektronicznej nie zwrócisz.

Chcesz na siłę dowalić AH? Spoko, ale wymyśl coś lepszego i ambitniejszego.  Np, że nie da się schować podwozia we wnękach w których nikt podwozia nie chowa i w żadnym innym do tej pory też się nie dało.

• Like 4

14 minut temu, TM48 napisał:

Np, że nie da się schować podwozia we wnękach w których nikt podwozia nie chowa i w żadnym innym do tej pory też się nie dało.

Rozumiem, że to do mnie.

Jak już wspomniałem wcześniej, jestem świadom ograniczeń technologicznych i nie oczekuję, że to podwozie w 72 schowa się we wnęce tak jak w oryginale😁 ale można stworzyć wrażenie jakiejś "przestrzenności", a przy takim podejściu do tematu, gdzie w dolnej części skrzydła (w 1/72) odlany jest sufit nie da się tego uzyskać, i te wnęki będą miały  2-3mm głębokości, tak jak wywnioskowałem to z renderów 😁

A wiec kto tam mi wypowiadał nieznajomość konstrukcji tego samolotu? 😁

Edytowane przez arhtus

12 minut temu, TM48 napisał:

A co tu nieracjonalnego? Jak nie będzie pasował to każdy ma 14 dni na zwrot. I z czym masz problem? Nie kupuj wcześniej.

To jakaś misja w obronie uciśnionych modelarzy?

A zbugowane gry w przedsprzedaży które są dopiero na alfa testerze? Nikt nie ma z tym jakoś problemu. Na dodatek wersji elektronicznej nie zwrócisz.

Chcesz na siłę dowalić AH? Spoko, ale wymyśl coś lepszego i ambitniejszego.  Np, że nie da się schować podwozia we wnękach w których nikt podwozia nie chowa i w żadnym innym do tej pory też się nie dało.

No i sam udowodniłeś, że kupowanie w ciemno nie jest racjonalne.
Kiedy widzisz takie niedoróbki, racjonalnie jest poczekać, aż  - o ile w ogóle - zostaną usunięte. A ze strony producenta uczciwie jest uruchamiać sprzedaż, przedsprzedaż - jeden grzyb - kiedy już na tyle ogarnął sprawę, że takich niedoróbek nie będzie.
I tyle.

15 minut temu, marek d napisał:

w  Medjugorie można się spotkać z tzw. ,,widzącym" oczywiście zostawiając datek. Miałbyś robotę.

Przypomnę Ci to po premierze modelu...

Człowieku w 72 przy takim podejściu do tego problemu nie da się osiągnąć jakiegoś przyzwoitego efektu, to wynika ze skali i ograniczeń technologicznych, i patrząc na rendery można to wszytko wywnioskować, ale to Ty jesteś ignorantem bo myślisz, że to przecież AH i ona to jakoś przecież zaczaruje...😁

Edytowane przez arhtus
  • Like 1

Wnęki  możesz wymienić na żywicę z AML , zamiast ich dodatków kupić blaszką z MPM lub Parta i będziesz miał taniej , a na niedolewki na sterach 

https://www.mojehobby.pl/products/Ki-43-II-Hayabusa-pow.-sterowe-SPECIAL-HOBBY.html

https://www.mojehobby.pl/products/Nakajima-Ki-43-Oscar-undercarriage-and-flaps-set-designed-to-be-used-with-Hasegawa-kits.html

Edytowane przez Marek K
  • Haha 1

50 minut temu, letalin napisał:

Nie znam się na formach wtryskowych, ale na chłopski rozum kanały wlewowe nie powinny być pod kątem prostym. Płyn jakim jest wtryskiwane tworzywo lepiej by płynął po łukach. Zwykle w ramkach większość jest jednak pod kątem prostym i może ciśnienie załatwia przepływ, ale ja bym wszędzie robił łuki.

Wspaniały przykład „nie znam się to się wypowiem” 😄 może idź do AH i powiedz im jak mają to zrobić, że mają robić  łuki, bo Tobie się tak wydaje 😄 fantastyczny jest ten wątek 😄

Edytowane przez Albatros
  • Like 3

14 minut temu, arhtus napisał:

Przypomnę Ci to po premierze modelu...

Bardzo proszę. :mrgreen: zauważ tylko że te  modele mało mnie grzeją . Zaglądam tu dla rozrywki.

Edytowane przez marek d
  • Haha 1

12 minut temu, Jostein napisał:

No i sam udowodniłeś

Nie wiem skąd te wnioski wyciągasz, ale w tym wątku wróżbita Maciej ma sporą konkurencję.

Racjonalna jest przedsprzedaż wtedy kiedy producent uzna, że jest racjonalna i może to zrobić nawet wtedy jak nie zacznie projektować. Racjonalne jest kupowanie w przedsprzedaży wtedy kiedy każdy indywidualnie uzna, że jest to dla niego racjonalne.

Za wiki:

"W najpowszechniejszym znaczeniu racjonalność to cecha kierowania się powodami lub bycia rozsądnym . Na przykład osoba, która działa racjonalnie, ma dobre powody dla tego, co robi. Zwykle oznacza to, że zastanawiała się nad możliwymi konsekwencjami swojego działania i celem, który ma ono osiągnąć."

Dla jednego jest racjonalne kupić wcześniej i taniej, a dla drugiego drożej, ale najpierw sprawdzić. Ty chcesz żeby racjonalność była domeną Josteina... dla wszystkich.

Sam to udowodniłeś.

• Like 1

• Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.