RogerM Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września 10 godzin temu, arhtus napisał: przy dzisiejszych kalkach taka plastikowa tablica często jest wystarczająca dla mniej wymagających. Patrząc na ostatnie wyczyny Eduarda z kolorowymi blaszkami raczej dla bardziej wymagających, ambitnych i chcących uzyskać bardziej realistyczny wygląd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września Tylne kółko jest też tak ostatecznie wciśniete za daleko do tyłu czy tylko własnie tak "próbnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września (edytowane) 13 godzin temu, filipsg napisał: Po co kombinować, Zgadzam się. Pół godziny roboty, razem ze skanowaniem oryginalnej części i obrysowaniem. Tu akurat do Eduard-a. Edytowane 21 Września przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września Przy tym całym dbaniu AH o drobne szczegóły i nagłaśnianiu tego na Ich stronie, to inaczej jak jakiś spisek, nie jestem w stanie sobie wytłumaczyć takiej decyzji Eduard to wiadomo, że zrobił to celowo, żeby modelarze pro kupili dodatki, ale AH jakaś nieformalna umowa z Yahu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Września Share Napisano 21 Września (edytowane) Z tą tablicą AH, zwłaszcza po głośnej wtopie (a może nie wtopie?) Eduarda, to trochę porażka... Tak sobie przejrzałem - jest na rynku Yahu do Airfixa, są blachy Parta, jest Quinta i Kelik - wszyscy mają środkowy panel wklęsły (są oczywiście jeszcze blaszki Eduarda z wypukłym, konsekwentnie...). Niby jest czym zastąpić, ale czemu w ogóle to konieczne?? Pozdr ww P.s. W temacie P-51D chciałbym zapytać mądrzejszych ode mnie o zestaw Tamiyi - wszak generalnie producent pierwsza liga, a co rusz słyszę że tenże model "ma swoje grzeszki". Obecnie ten zestaw jest w wyjątkowo dobrej cenie co dodatkowo kusi. Pytanie moje - jakie są główne problemy modelu Tamki? P.s.2 Podobne pytanie do powyższego odnośnie zestawu Hasegawa Z góry serdecznie dziękuję za info zwrotne i sorki za lekki offtop Edytowane 21 Września przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września 18 godzin temu, wuwumaster napisał: W temacie P-51D chciałbym zapytać mądrzejszych ode mnie o zestaw Tamiyi - wszak generalnie producent pierwsza liga, a co rusz słyszę że tenże model "ma swoje grzeszki". Wnęki podwozia, niepotrzebne nity na górnej części płata (nad mocowaniem goleni mniej więcej), wiatrochron wklejany tak, że dolna rama jest razem z kadłubem - wklejasz szkło na styk, pewnie inni coś jeszcze znajdą.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września (edytowane) 18 godzin temu, wuwumaster napisał: W temacie P-51D chciałbym zapytać mądrzejszych ode mnie o zestaw Tamiyi - wszak generalnie producent pierwsza liga, a co rusz słyszę że tenże model "ma swoje grzeszki". Obecnie ten zestaw jest w wyjątkowo dobrej cenie co dodatkowo kusi. Pytanie moje - jakie są główne problemy modelu Tamki? P.s.2 Podobne pytanie do powyższego odnośnie zestawu Hasegawa Podejrzewam, że dla średniozaawansowanego "zjadacza plastiku" zestaw Tamiya wciąż jest bardzo sympatyczną opcją, która będzie się składała bardzo komfortowo i będzie stosunkowo najłatwiej wybaczać błędy modelarzowi. PRzecież kiedy te modele wychodziły, uchodziły za topowe. I w moim odczuciu starzeją się dobrze. Dopóki nie zaczniesz kłaść modelu na planach albo nie masz suwmiarki w oczach, błędy (raczej: błędki, błędziki) Tamiyi kłuć w oczy nie będą. Tak jest w większości Tamjkowych zestawów. Oczywiście, jeśli dobrze znasz dany typ/ lubisz się wgłębiać w dokumentację i szczegóły w stylu: rodzaje foteli, warianty radia, poszczególne panele, no to wtedy lepiej wypadają te nowe modele. Hasegawa jest starsza i podejrzewam, że jak to Hasegawa jednak prostsza - choćby wnętrze. Nią bym sobie już głowy nie zaprzątał. Edytowane 22 Września przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września Poważnym, w sensie od razu rzucającym się w oczy i stosunkowo trudnym do poprawienia błędem zestawu Tamiya jest wykonanie ściany wnęki podwozia po obrysie wnęki w tylnej części. Taka ściana nie istniała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września (edytowane) No to nowy Konik w pełnej krasie. Muszę przyznać że koncepcja wykonania skrzydeł praktycznie bez podziału bardzo mi leży: Edytowane 24 Września przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września Z tym kółkiem ogonowym coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września 1 godzinę temu, zegeye napisał: Ciekawe. Przejrzałem zdjęcia polskich Mk. IV w PW23 i żaden tak nisko nie siedzi (no, może z wyjątkiem RF-M, ale zdjęcie jest mało wyraźne i pewności nie mam). W AJPressie ze 2 czy 3 ( w tym testowany w AAEE) . To chyba jednak nie jest typowa pozycja, choć nie niemożliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września (edytowane) Ale przecież nie sugerujesz, że polskie Mustangi miały odmienną konstrukcję podwozia. HO - F przy dwóch różnych okazjach (i właśnie przy okazji zwróćcie uwagę na sposób zamalowania górnej części distinguished markings towarzyszących otwarciu drugiego frontu). Myślę, że modelarz powinien zadbać o to, by kadłubowy zbiornik paliwa był zalany do pełna. Edytowane 25 Września przez greatgonzo 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 25 Września Share Napisano 25 Września Tak jak pisałem, miejmy nadzieję że to tylko próbne sklejanie i będzie mozna mieć Mustanga po wylocie bojowym z prawie pustym bakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 23:15 Share Napisano Sobota o 23:15 W dniu 25.09.2025 o 17:32, Maxy napisał: ...będzie mozna mieć Mustanga po wylocie bojowym z prawie pustym bakiem. ...oraz łysymi oponami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano Niedziela o 06:25 Share Napisano Niedziela o 06:25 Czy to znowu przesunięcie formy i szprytny pomysł zamaskowania problemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano Niedziela o 09:48 Share Napisano Niedziela o 09:48 Czytając Wasze opinie o nowych modelach, nie tylko Arma Hobby ale praktycznie o wszystkich, to nasuwa mi się stare przysłowie starożytnych Polan: "marnej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano Niedziela o 09:59 Share Napisano Niedziela o 09:59 Po prostu zapisuje się na kartce co trzeba dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Poniedziałek o 16:18 Share Napisano Poniedziałek o 16:18 Prosto z fejsa producenta, warsztat trwa: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Poniedziałek o 16:31 Share Napisano Poniedziałek o 16:31 Wnęki podwozia jeszcze nie da oklejone "wynalazkiem" z kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 godzin temu Share Napisano 8 godzin temu W dniu 29.09.2025 o 18:31, martinello napisał: Wnęki podwozia jeszcze nie da oklejone "wynalazkiem" z kalkomanii. Proszę bardzo, c.d. Armowej fejsowej budowy: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi