Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, skarczu napisał:

A może jednak PZL-130 Orlik

Obawiam się że to może być nierealne z powodu zastrzeżenia praw autorskich przez EADS czy jak tam się teraz nazywa to korpo (nie mylić z PZL Okęcie).

Ja do marzeń dorzucę Irydę w 1:48

Ten Orlik z EADS to musi być jakaś wunderwaffe, że pomimo 20 lat jest taki utajniony dla świata modelarskiego. Chyba nie znam innego takiego samolotu, który nie może się ziścić w postaci modelu produkowanego masowo bo właściciel praw do wzoru przemysłowego żąda jakichś kosmicznych pieniędzy.
U Koreańczyków Boramae ledwo się wzbił w powietrze, a już był 1/72, a niedługo pojawi się w 1/48. Nie wspominając o innych współczesnych samolotach.

8 godzin temu, BRAVO112 napisał:

mam gdzieś w szafie.....

Mi pozostaje mieć nadzieję, że Special Hobby w końcu się z lituje i przeskaluje swoje mydła z 1/48 do 1/72 albo Kopro zrobi swoje.

4 godziny temu, barszczo napisał:

Artykuł dobry, widać duże zaangażowanie autora,

nie mniej nasuwa się konkluzja : wiadomo że nic nie wiadomo 

(czyli nadal można dokładać myszkę Miki jak np proponuje to Academy, przynajmniej dopóki nie wypłyną kwity że jej tam nie było 😉)

Pozdr ww 

21 minut temu, wuwumaster napisał:

Artykuł dobry, widać duże zaangażowanie autora,

nie mniej nasuwa się konkluzja : wiadomo że nic nie wiadomo 

(czyli nadal można dokładać myszkę Miki jak np proponuje to Academy, przynajmniej dopóki nie wypłyną kwity że jej tam nie było 😉)

No więc nie bardzo można, bo miejsce, w którym Academy proponuje umieszczać mysz, jest widoczne na zdjęciach i nic tam nie ma. Pomijam już fakt, że udowodniać to raczej trzeba obecność czegoś niż nieobecność, zwłaszcza że wbrew powszechnemu mniemaniu myszy na samolotach Gallanda częściej nie były niż były.

W dniu 17.04.2026 o 20:17, letalin napisał:

Ja lobbuję za  Boeing P-12 w różnych wersjach. Sprawa na razie beznadziejna, bo to nie jest II WŚ, ale nie ustanę w wysiłkach. 

Patrzajta ludzie jak mi lobbing idzie😁 Marcin Ciepierski za to zrobił sobie fotkę z F4B. Czy to coś znaczy? Fajnie by było. Mój sentyment do tego pięknego samolocika jest nieskończony. 

img_1_1776982482680.jpg

• Like 1

6 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

No więc nie bardzo można, bo miejsce, w którym Academy proponuje umieszczać mysz, jest widoczne na zdjęciach i nic tam nie ma. Pomijam już fakt, że udowodniać to raczej trzeba obecność czegoś niż nieobecność, zwłaszcza że wbrew powszechnemu mniemaniu myszy na samolotach Gallanda częściej nie były niż były.

Co do zasady (udowodnienia że raczej było niż że nie było) się z tobą zgadzam dla tego też dałem na koniec buźkę z przymrużonymi okiem, ot takie przewrotne podejście żeby nie rezygnować od razu z atrakcyjnego oznaczenia skoro egzemplarz nadal do końca nie zbadany 🙂

Pozdr ww 

9 godzin temu, letalin napisał:

Patrzajta ludzie jak mi lobbing idzie😁 Marcin Ciepierski za to zrobił sobie fotkę z F4B. Czy to coś znaczy? Fajnie by było. Mój sentyment do tego pięknego samolocika jest nieskończony. 

img_1_1776982482680.jpg

Choć na tym zdjęciu, to akurat Wojciech Bułhak jest uwieczniony. 

Zdjęcie z FB Wojtka z P-12E, za którym lobbuję. Na koncie Marcina jest za to jego zdjęcie z F4B. Jeden z armijnym, drugi z marynarskim Boeingiem.  To w zasadzie ta sama konstrukcja. 

Edytowane przez letalin
  • Like 1

37 minut temu, jachud3 napisał:

Tylko co P-38 ma wspólnego z wydrami...? :hmmm: :szczerbol:

image.thumb.jpeg.564353b642b770aafff3d21786eeb7c2.jpeg

Cieszmy się - jak amen w pacierzu nadlatuje!

Edytowane przez socjo1
  • Like 1