BRAVO112 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 6 godzin temu, jmx62 napisał: Wyciągam z szafy łykenda z Edka zaczętego z 10 lat temu i go skończę. czyli na cos sie ta Arma przydala mnie zmobilizowali Iskra ( a bedzie conajmniej jeszcze jedna ) a teraz zaczalem Jaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 19 godzin temu, martinello napisał: A tak na marginesie modelu P-39 - możecie polecić jakieś wiarygodne i dostępne plany Aircobry w 48? Czy książka MMP Books "SC11 Scale Plans - Bell P-39 Aircobra" jest coś warta ? Trochę złośliwy będę ale jeśli jakość nie odbiega od tego co w kilku innych znalazłem to mniej więcej tyle ile ci na makulaturze zapłacą. Plany stratusa w wykonaniu Karnasa mają mnóstwo błędów i uproszczeń, zwłaszcza jeśli chodzi o nitowanie. Ostatnio np książka o Migu-15 wpadła w moje ręce i tam ręce opadają z szelestem. Plany z nitowaniem od góry, kilka stron wcześniej zdjęcie gdzie te nity widać. Na planie jest jakieś 30% tego co na samolocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Ja raczej tu się nie udzielam, po prostu sobie kleję w domu, ale jeśli chodzi o airacobre, to zupełnie nie rozumiem co w niej się nie składa - nie wiem czy użyłem tam gram szpachli, model wyszedł całkiem ładnie (jak na moje skromnie możliwości), poniżej wkleję i warsztat i Galerię. Także rozumiem zarzuty merytoryczne (nie dyskutuję, za słaby tu w uszach jestem), ale jeśli chodzi o spasowanie i składalność to model moim zdaniem jest na najwyższym poziomie. Zrobiłem przy nim parę błędów (wytkniętych w galerii/warsztacie), ale nie było tam raczej nic do zarzutu dla modelu . Mój warsztat TUTAJ A galeria TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia ale to 72 u Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia A kurde, to w tej kłótni skala mi uciekła ? To biję się w pierś! Ale model 1/72 naprawdę zacny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Sierpnia Share Napisano 23 Sierpnia W temacie nowości: https://armahobbynews.pl/blog/2024/08/22/airacobra-p-39n-1-48-40011-juz-jest/ Zwracam uwagę na akapit o poprawianiu wyprasek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 23 Sierpnia Share Napisano 23 Sierpnia 4 minuty temu, martinello napisał: Zwracam uwagę na akapit o poprawianiu wyprasek. No i cóż, po raz kolejny potwierdza się, że w przypadku Army lepiej nie rzucać się na zestawy z "pierwszego tłoczenia", tylko poczekać na finalną wersję produkcyjną 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Ta podkreślana przez Armę zmiana narzędziowni jednak mnie martwi. Porównywałem sobie ostatnio wypraski ich P-51 z ostatnim wypustem Eduarda. Wg mnie to jest ten sam poziom wykonania form i wtrysku. Natomiast Phil Flory recenzując ostatniego P-39 z Army nie krył rozczarowania. Chociaż nie zauważył ani wciągow na skrzydle ani błędów w projekcie. Po prostu coś mu nie pasowało. O zmianie wykonawcy nie miał pojęcia ale mówił, że w porównaniu z Hurricane w 1/48 ten model nie robi wrażenia. Nie tak dobre tworzywo, nie ta ostrość szczegółów itp. A Phil Flory rzadko kiedy coś krytykuje. Wyglądało na to, że czuje się zrobiony w konia, bo zawsze podkreślał jak znakomite są zestawy Army. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Najwyraźniej coś niezbyt korzystnego dzieje się w Armie. Zmiana narzędziowni na znacznie gorszą, bardzo duże opóźnienia z P-51 w 1/72, a także ostatnie promocje, które robią wrażenie raczej słabe. Szkoda. K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia 6 godzin temu, krzy65siek napisał: Najwyraźniej coś niezbyt korzystnego dzieje się w Armie. Zmiana narzędziowni na znacznie gorszą, bardzo duże opóźnienia z P-51 w 1/72, a także ostatnie promocje, które robią wrażenie raczej słabe. Szkoda. K. Więcej wiary! Z tego co wiem, to narzędziownia jest o wiele lepsza, z realnym potencjałem rozwojowym. Jakość Hurricane 1/48, który jest niewątpliwie b.dobry i wysoko zawiesił poprzeczkę nie zależała od jakości narzędziowni. A P-39 ma dwa błędy ( jeden teraz poprawili), które chyba powstały w fazie projektu, a nie rzeźbienia form. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia W dniu 24.08.2024 o 08:46, HKK napisał: Natomiast Phil Flory recenzując ostatniego P-39 z Army nie krył rozczarowania. Chociaż nie zauważył ani wciągow na skrzydle ani błędów w projekcie. Po prostu coś mu nie pasowało. O zmianie wykonawcy nie miał pojęcia ale mówił, że w porównaniu z Hurricane w 1/48 ten model nie robi wrażenia. Nie robi to wrażenia, ponieważ każdy spodziewał się, że ten model, będzie lepszy od swoich poprzedników. Z każdą premierą Arma Hobby przewyższała nasze oczekiwania, stąd tym razem u niektórych pojawiło się rozczarowanie. Moim zdaniem jest ono niesłuszne. Model Airacobry jest bardzo dobry i w niczym nie ustępuje modelom innych producentów. Co do nowej narzędziowni, jeśli przy pierwszym projekcie osiągnęli taki rezultat, to nie obawiam się o efekty przy kolejnych. Pamiętajcie, że Arma Hobby przy współpracy z poprzednią narzędziownią testowała różne rozwiązania stopniowo na formach do co najmniej kilku modeli. Przyjrzałem się zawartości nowej Aircobry i swoje przemyślenia zawarłem w recenzji na blogu. Chętnych zapraszam do lektury: https://zap-modelarstworedukcyjne.blogspot.com/2024/08/p-39n-airacobra-148-arma-hobby-przeglad.html Poza tym na moim kanale można zobaczyć inbox tego zestawu: https://youtu.be/BDrKhVAy91I 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 14 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Z każdą premierą Arma Hobby przewyższała nasze oczekiwania, stąd tym razem u niektórych pojawiło się rozczarowanie. Moim zdaniem jest ono niesłuszne. Model Airacobry jest bardzo dobry i w niczym nie ustępuje modelom innych producentów. Co do nowej narzędziowni, jeśli przy pierwszym projekcie osiągnęli taki rezultat, to nie obawiam się o efekty przy kolejnych. To niech puszczą Thunderbolta przynajmniej klasy jak MiniArt czy Zero, Spit albo Wildcat Eduarda w cenie modeli ICMu Revella. 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 3 godziny temu, jmx62 napisał: To niech puszczą Thunderbolta przynajmniej klasy jak MiniArt czy Zero, Spit albo Wildcat Eduarda w cenie modeli ICMu Revella. Słyszałem od wielu krajan, że "za darmo" to najlepsza cena, bo uczciwa. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 32 minuty temu, lord_karton napisał: Słyszałem od wielu krajan, że "za darmo" to najlepsza cena, bo uczciwa. Jedyni, którzy tak piszą, to bezkrytyczni wielbiciele ArmyHobby, usiłujący sprowadzić dyskusję do absurdu, bo poza erystyką nie mają czym szermować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia Godzinę temu, lord_karton napisał: Słyszałem od wielu krajan, że "za darmo" to najlepsza cena, bo uczciwa. Będą narzekać że za dostawę trzeba zapłacić. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 18 Września Share Napisano 18 Września Z maila od Army: "W tym miesiącu do podstawek dołączy wznowienie Wildcata F4F-4 1/72 w malowaniach z Operacji Torch, lądowania w Afryce Północnej. Na przyszły miesiąc szykujemy wypasionego Hurricane IIb 1/48 i zapowiemy przedsprzedaż modelu 1/72 – nowe formy. Uwaga! To będzie całkowita niespodzianka! Przed świętami spodziewajcie się jeszcze podrasowanej Airacobry 1/48 i podwójnego zestawu 1/72. Zaraz po nowym roku kolejny zupełnie nowy model 1/72" 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września 12 godzin temu, Wymysl napisał: To będzie całkowita niespodzianka! slyszalem, ze na pudelku ma byc numer 104.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września 2 minuty temu, BRAVO112 napisał: slyszalem, ze na pudelku ma byc numer 104.... F-104? To byloby faktycznie calkowitym zaskoczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września a Ty tylko o jednym nie F tylko PZL... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września ale to oczywiscie wszysko zart... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września (edytowane) 31 minut temu, letalin napisał: F-104? To byloby faktycznie calkowitym zaskoczeniem. Jeszcze większym będzie TU 104. Cóż to będzie za radość. Edytowane 19 Września przez DobreMzimu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Gdyby to mial byc jednak samolot drugowojenny, to mamy Nakajima Ki-104. Taki troche zmyslony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Ciekawe czy i ewentualnie kiedy można liczyć na Hurricane Mk.I w 1/48? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Września Share Napisano 19 Września Żbik znad Afryki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 20 Września Share Napisano 20 Września Smażenie stęchłego kotleta ! Gdzie jakaś świeżynka w 1/72 - ja się pytam . Ileż można czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi