Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Jostein napisał:

Ciekawe, że tak chętnie wbijasz szpilę każdemu i za bzdety, ale przy Armie udajesz, że niczego nie widzisz.

Mamy tu jednego użytkownika, który robi na tym forum dokładnie na odwrót - więc wszystko jest git, mamy balans:haha:

Ładny to będzie Meteor (nie wiem czy najlepszy w skali, to ocenią forumowi malkontenci) ale poczekam na Australijczyka z Korei. Swoją drogą ciekaw jestem, jaka kalkulacja biznesowa stała za wydaniem najważniejszego modelu Meteora bez chociaż jednego malowania z konfliktów, w których F.8 brał udział.

• Like 1

3 godziny temu, Jostein napisał:

Ciekawe, że tak chętnie wbijasz szpilę każdemu i za bzdety, ale przy Armie udajesz, że niczego nie widzisz.

Przy okazji, co tak cię w nitach na Dorze przeraziło?

O, pan J jak zwykle jak nie ma nic rozsądnego do napisania to leci ad personam. Nowe, nie znałem.
Połóż sobie tę Dorę obok edkospita czy armojaka, a jeśli nie zauważasz różnicy między nitami tamże to sorry,  okulisty Ci nie zafunduję.
A co do Army jako takiej, ja tam nie ukrywam, że sporo rzeczy w ich polityce mi się nie podoba:
1. dość biedne kalki, unikanie nose artów i generalnie - jak dla mnie - przeważnie mało ciekawe opcje malowania i oznakowania - no jak sięgam pamięcią to z kategorii 'robiłbym' było jedno malowanie w P.7, i to dostępne chyba tylko w wydaniu Deluxe, plus może 1-2 Hurricane'y i 1 Hayate.
2. odejście od blaszek bez niczego w zamian dla tych, którym nie odpowiadają zakupy bezpośrednie - patrz pkt.3
3. naganiane do bezpośrednich zakupów, np. poprzez nieoferowanie potencjalnie przydatnych elementów w ogólnej sprzedaży, jak z choćby wydrukami do Airacobry
4. słabiutkie pudełka - tak z 80% modeli Army, jakie mam, trafiło do mnie (prosto z hurtowni, bez dalszych pośredników) z już uszkodzonymi pudełkami - jak na towar cenami aspirujący do segmentu premium to nie przystoi, Eduard czy zwłaszcza IBG oferują dużo trwalsze opakowania.
5. jak już przy oprawie produktu jesteśmy, to jeden i drugi czołowy polski producent mógłby poświęcić więcej uwagi anglojęzycznym tekstom na pudełkach czy w instrukcjach, bo aktualnie niestety często zęby bolą od czytania tego, co tam się znajduje. Zapewne choćby na Bricie dałoby się zwerbować jakiegoś angielskiego modelarza nie-analfabetę, który za parę modeli zgodziłby się zrobić korektę.

Edytowane przez caughtinthemiddle

5 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

jak już przy oprawie produktu jesteśmy, to jeden i drugi czołowy polski producent mógłby poświęcić więcej uwagi anglojęzycznym tekstom na pudełkach czy w instrukcjach, bo aktualnie niestety często zęby bolą od czytania tego, co tam się znajduje.

Żeby tylko nikt z szefostwa tego nie przeczytał bo osoby za to odpowiedzialne skończą jak tłumaczka z Kagero.

Edytowane przez Xmen
  • Haha 4

16 minut temu, caughtinthemiddle napisał:

Nie dostaną wypłaty?

Jak to ładnie napisano w wątku o książce o Gladiatorze  wydawnictwa Kagero "nie przedłużono współpracy".

7 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

O, pan J jak zwykle jak nie ma nic rozsądnego do napisania to leci ad personam. Nowe, nie znałem.
Połóż sobie tę Dorę obok edkospita czy armojaka, a jeśli nie zauważasz różnicy między nitami tamże to sorry,  okulisty Ci nie zafunduję.

Ty zacząłeś, a ja za nadobne odpowiadam pięknym.
No i zapytałem wyraźnie, co pana estetę tak przeraziło? W wielkości naturalnej nie ma się czego bać.

15 godzin temu, India napisał:

Czy nie ma co narzekać? Stery kryte płótnem są na wielu samolotach. Możesz sam porównać. To są tory kolejowe i cięły by płótno w oryginale. A poza tym model naprawdę fajny. No jeszcze części przezroczyste do oceny.

PS A potrafią- Jak ma OK.p39q-8.jpg

Każdy może wrzucić fotkę jaka bardziej pasuje do jego teorii i tego co chce przekazać...  Ja też mogę to zrobić wiec robie...

Poza tym gadanie o liniach na podstawie zdjęć macro jest co najmniej tendencyjne.... poczekajcie na wypraski. 

1557745596556.jpeg

p39-marston-mat.jpg

• Like 5

11 minut temu, zegeye napisał:

Poza tym gadanie o liniach na podstawie zdjęć macro jest co najmniej tendencyjne.... poczekajcie na wypraski. 

No co ty?Wszak polscy modelarze potrafią wydać "wyrok" na model na podstawie renderów 3D.Kto by tam czekał na wypraski.

• Like 3

15 godzin temu, DamianosPL napisał:

Da sie to jakoś odtworzyc ładnie linie podziału po wlewie? 

image.jpeg.57865d5bdef86c1fafa0b4ba296a3096.jpeg

Da się. W bardzo prosty sposób jakimkolwiek rysikiem. To niecały milimetr linii do odtworzenia. Dużo więcej linii musi odtworzyć każdy modelarz składający kadłub samolotu z dwóch połówek .... w modelu jakiejkolwiek firmy (shortrunowych nawet nie wspominając). 

• Thanks 1

13 godzin temu, caughtinthemiddle napisał:

2. odejście od blaszek bez niczego w zamian dla tych, którym nie odpowiadają zakupy bezpośrednie - patrz pkt.3
3. naganiane do bezpośrednich zakupów, np. poprzez nieoferowanie potencjalnie przydatnych elementów w ogólnej sprzedaży, jak z choćby wydrukami do Airacobry

Zupełnie zrozumiałe jest, że AH chce większość zysku zostawić u siebie niż dać zarobić hurtowni, niezrozumiałe za to jest dla mnie to, że po okresie preorderu dodatki drukowane nie będą dostępne.

• Like 1

Przy okazji dyskusji o jakości modelu - na szybko każdy może porównać sobie z aktualnie dostępnymi od ręki zestawami:

Hobbyboss za 1/3 ceny Army -> https://www.mojehobby.pl/products/P-39-Q-Airacobra.html

RS Model za porównywalną z Armą cenę -> https://www.mojehobby.pl/products/P-39-Q-Airacobra-21437838.html

Jak widać, nie ma co drzeć szat. Jak się nie podoba model Army - wybór jest :)

• Like 1

Nie zaczynajmy dyskusji o cenie modelu.

Widocznie producent modelu wyliczył że tyle ma kosztować i basta.Jego prawo.

44 minuty temu, martinello napisał:

RS Model za porównywalną z Armą cenę -> https://www.mojehobby.pl/products/P-39-Q-Airacobra-21437838.html

Akurat MH ma mało atrakcyjne ceny na modele RS.Można kupić taniej trzeba tylko poszukać.

13 minut temu, DamianosPL napisał:

Ale Airacobra jest za 74zł z eduarda w skali 1:48 a nie jak Arma 1:72. Więc lepiej eudarda niz Arme kupić.

https://www.mojehobby.pl/products/P-39Q-Airacobra-Weekend-edition.html

Jeżeli ktoś zbiera modele w skali 1:72, to skala 1:48 go nie obchodzi. Tak samo nie obchodzi go model Brenguna w 1/144.

• Like 3

1 godzinę temu, Moses napisał:

A ja rozumiem, to tak zwany chłyt małketingowy

Czy ja wiem? Podejrzewam, że AH sprzedaje spore ilości modeli w czasie preorderu tak czy siak, ale taka taktyka z limitowanym okresem na dodatki sprawia, że po wydaniu zestawu już będzie wszystko jedno czy ktoś kupi model u nich czy w innym sklepie. Gdyby dodatki drukowane były w stałej ofercie to nawet po premierze po stronie sklepu firmowego AH byłby mocny argument za zakupami u nich.

• Like 3

5 godzin temu, Xmen napisał:

Nie zaczynajmy dyskusji o cenie modelu.

Nie miałem najmniejszego zamiaru. Raczej chciałem porównać jakość tych modeli, którą szczególnie widać np we wnękach podwozia i w kabinie.

Oraz to, że żaden z konkurencyjnych nie ma czterołopatowego śmigła i nie ma też możliwości bezproblemowego wykonania (prawie) każdej wersji samolotu 😉

10 minut temu, martinello napisał:

Nie miałem najmniejszego zamiaru

To dobrze.:super:

11 minut temu, martinello napisał:

że żaden z konkurencyjnych nie ma czterołopatowego śmigła

Tak nie do końca jest to prawda bo P-39Q z RS ma możliwość zrobienia takiego śmigła.

Na pewno Aircobra Army będzie przyjemniejsza w montażu bo z RS to spacerek nie jest.Wiem co mówię bo jedną już zrobiłem.

Tej nowej pewnie nie kupię bo malowania nieciekawe.Chyba że wyjdzie coś ciekawego.

12 godzin temu, Xmen napisał:

Tej nowej pewnie nie kupię bo malowania nieciekawe.Chyba że wyjdzie coś ciekawego.

Też na razie nie planuje zakupu. Czekam na jakiegoś Ruska. No chyba że z jakiejś okazji ktoś ze znajomych mi sprezentuje 🙂

2 godziny temu, panDespota napisał:

Też na razie nie planuje zakupu. Czekam na jakiegoś Ruska. No chyba że z jakiejś okazji ktoś ze znajomych mi sprezentuje 🙂

Rusek jak Rusek, ale sporo Ukraińców latało na P-39.  Było paru wybitnych.  Choćby bracia Glinkowie. Jeden z nich latał na takiej z błyskawicą na kadłubie. Tatar dość znany latał. Można zrobić z gwiazdami i unikać Moskwicinów.

http://massimotessitori.altervista.org/sovietwarplanes/board/index.php?topic=1740.0

Edytowane przez letalin

35 minut temu, letalin napisał:

Rusek jak Rusek, ale sporo Ukraińców latało na P-39.  Było paru wybitnych.

Jeżeli już się tak zagłębiamy, to trzeba by było sprawdzić, czy ci Ukraińcy byli odpowiedni ideologicznie - bo co z tego że etniczny Ukrainiec, skoro komunista albo miłośnik wielkiej Rusi? 😉 

• Like 2
  • Haha 3

• jawkers changed the title to Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze
  • Greif locked this temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.