Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak. I odpowiedź brzmiała ale ja mam kolejkę chętnych i nie mam czasu na takie rzeczy. Możesz sobie przecież wykorzystać mój model jako bazę. 

• Haha 2
Napisano (edytowane)

No i po takiej informacji nie kupię nic od 3DPW😄

Po prostu Fuszerman, i dziwię się tym, którzy go tak usilnie bronią...

PS

To jest marketingowy ewenement 😁 wszystkie firmy jak walna jakiegoś babola, to jakoś starają się to "sensownie" tłumaczyć, a tu... jak chcesz to se popraw sam, ja mam i tak zbyt na to co odwalam.... 😁

Edytowane przez arhtus
  • Like 2
Napisano
29 minut temu, Qz9 napisał:

Tak. I odpowiedź brzmiała ale ja mam kolejkę chętnych i nie mam czasu na takie rzeczy. Możesz sobie przecież wykorzystać mój model jako bazę. 

No to trochę słabo...

Napisano

Ja apelowałem o dwie wydmuszki oszklenia. Nawet odp nie dostałem. Co mam zrobić, jak chcę Mewę ? Obrazić się, nie kupić bo nie ? To dziecinne, nie kupię , nie będę miał. Wiem, wiem, że mam ze 300 modeli w szafie, ale tego nie, a akurat mam fazę na Straż Graniczną, albo na sanitarki i co ? Brak nawet takiego gniota. Niech człowiek robi, jak chce, nie wstawia tego do sklepów, przypadkowy klient na to nie trafi. Kupujący w tym przypadku raczej zna jakość produktu i sam decyduje o jego zakupie. Te modele nie trafiają do przypadkowych osób kupione przez Ciocię na prezent. A że są słabe, cóż, jedni sklejają starego Froga inni cudowną Armę. Ja zadowalam się tematyką, przymyając trochę oko na detale. 

• Haha 1
Napisano
9 godzin temu, Qz9 napisał:

To wszystko jest dużo bardziej skomplikowane.

O, nawet jeszcze bardziej niż myślisz.

Zrobienie dobrego modelu to dodatkowy czas, sam risercz to kupa godzin. I będę teraz na chwilę adwokatem diabła.

Można zeskanować kartonówkę i na wręgach zrobić szybki projekt. Można też analizować godzinami i zrobić możliwie to jak najlepiej.

Tyle, że w drugim przypadku 90% napisze, że drogo, że producent zdzierca i te 90% nie kupi. W pierwszym przypadku 10% napisze, że kaszana, a 90% kupi. Komercyjnie facet postępuje poprawnie, a modelarze sami są sobie winni stawiając przede wszystkim na cenę bo muszą mieć setki modeli w tapczanie. Gdyby zamiast 300 modeli których nigdy nie skleją stawiali na jakość, mieli mniej modeli które skleją to producent musiałby się starać. Teraz nie musi i korzysta z tego bo zwyczajnie wychodzi na tym lepiej niż gdyby się starał.

• Like 6
Napisano (edytowane)

Mądre słowa popieram. A po drugie to nie ma modeli idealnych nawet tych renomowanych firm a prawdziwy modelarz któremu zależy na wykonaniu w miarę wiernej kopii  nie skleja modeli prosto z pudła. 

Edytowane przez birborkg
  • Haha 1
Napisano
39 minut temu, TM48 napisał:

modelarze sami są sobie winni stawiając przede wszystkim na cenę bo muszą mieć setki modeli w tapczanie. Gdyby zamiast 300 modeli których nigdy nie skleją stawiali na jakość, mieli mniej modeli które skleją to producent musiałby się starać.

W PUNKT.

Napisano

Gadanie, producent nie musi się starać.

Jeśli wyjdzie mu że się nie opłaca to nie będzie produkcji czegokolwiek.

Nawet w maloskalowej produkcji dla opłacalności najważniejsze są kanały dystrybucji.

Napisano
30 minut temu, em napisał:

Gadanie, producent nie musi się starać.

Jeśli wyjdzie mu że się nie opłaca to nie będzie produkcji czegokolwiek.

To pesymistyczny pogląd. Na szczęście nie do końca prawdziwy. Mnóstwo projektów biznesowych i startup-ów powstaje z ludzkiej pasji i chęci zrobienia czegoś dla siebie lub innych. Kalkulacja opłacalności jest albo drugoplanowa albo przychodzi później. Chociażby dlatego, że na początku trudno jest realnie ocenić czas i koszt projektu. W ten sposób powstają rzeczy pozornie nieopłacalne, które potem przy odpowiedniej optymalizacji produkcji stają się normalnym biznesem. Choć oczywiście nie zawsze.

• Like 1
Napisano
42 minuty temu, em napisał:

Nawet w maloskalowej produkcji dla opłacalności najważniejsze są kanały dystrybucji.

W małoskalowej już nie, w dobie fejsbuka, instagrama, ixa, możesz ominąć detalistów i sprzedać o 40% mniej za te same pieniądze.

Nawet ten temat paradoksalnie powoduje to, że na jednego oburzonego kilku innych dowiaduje się o temacie i leci kupić.

Napisano

Panowie, dajcie se spokój, bo kolejny wątek zaczyna być o tym jak to wszyscy wokół wiedzą, jak poprawnie robić biznes.

Podejście producenta jest znane, modele które wypuszcza również.

Zatem, lepiej by w tym wątku ci, którzy modele kupili pokazywali je, by dyskutować o tym co jest w nich ok, a co nie.

Który model wart jest uwagi, a który lepiej omijać, a nie trzepać kolejne strony opowieści "za górami, za lasami..."

• Like 5
  • Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, TM48 napisał:

Komercyjnie facet postępuje poprawnie

Kwestia definicji.

Jeżeli proces polega na skanowaniu  kartonówki z naruszeniem praw, to będzie to definicja komercyjności, jakiej unikam.

Napisano
16 minut temu, greatgonzo napisał:

Jeżeli proces polega na skanowaniu  kartonówki z naruszeniem praw

Nie narusza praw. Kartonówka już jest kopią wzoru przemysłowego.

Napisano
5 godzin temu, TM48 napisał:

Kto jest właścicielem wzoru przemysłowego PWS-26, albo RWD-6?

Napisano

Może jakiś trzeci producent aftermaketów wypuści dobrej jakości części zamienne do wyrobów 3D PW ?Takie śmigło do Dromadera za 50 zł. byłoby chyba opłacalne :) 

Napisano
17 minut temu, letalin napisał:

Kto jest właścicielem wzoru przemysłowego PWS-26, albo RWD-6?

Nikt. Wzory przemysłowe dosyć szybko tracą prawa. Nie chce mi się teraz szukać, ale jeśli dobrze pamiętam to między 10 a 20 lat.

Na dodatek przy miniaturyzowaniu (robienie modeli) nie mają ich nigdy. Co innego znak firmowy. Ten może być problemem pod warunkiem, że właściciel zastrzeże go osobno właśnie dla miniatur/zabawek.

Napisano

Przestałem sie produkować,bo nie ma sensu ale jak widać fachury grzeją temat dalej...Jak to leciało,a wiem "psy ujadają a karawana idzie dalej",tak że ten  tego ...nie żałujcie sobie życie krótkie jest:)

Napisano

Dzięki za tyle modeli, do których "poważne firmy" nie chcą się dotknąć. Iskra pewnie będzie testem, czy porównanie modeli wtrysk i druk np. 1/48 będzie możliwe. Materiałów jest sporo, chętnych też. Trzymam kciuki za obie opcje.

Napisano
2 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał:

Screenshot_20240618_202236_Facebook.thumb.jpg.d0b6f238e66a7c0e962ed4cd79fbbdff.jpg

Bardzo jestem ciekaw jak to wyjdzie...

Napisano

W sumie nie wiem po co. Ciężko będzie zrobić coś co przebije przynajmniej w 1/72 Armę. Szczególnie ta nieszczęsna vacu owiewka. Czekam na Belphegora, Irydę i Lublina R-XX które mają być w tym roku. Akurat w tych konkurencji mieć nie będzie, easy money.

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, TM48 napisał:

To jest totalna bzdura - model kartonowy nie jest żadną kopią, jest nowym opracowaniem i autorowi tego opracowania przysługują prawa autorskie. Dokładnie tak jak obraz na którym jest namalowany Pałac Kultury jest osobnym dziełem chronionym prawem autorskim.

Inna sprawa, że o ile to nie jest rzeczywiście ksero modelu, a tylko opracowanie na podstawie, to żadnego naruszenia praw autorskich niema. Model 3D jest nowym opracowaniem na podstawie innego modelu. 

[quote]

Nikt. Wzory przemysłowe dosyć szybko tracą prawa. Nie chce mi się teraz szukać, ale jeśli dobrze pamiętam to między 10 a 20 lat.

Na dodatek przy miniaturyzowaniu (robienie modeli) nie mają ich nigdy. Co innego znak firmowy. Ten może być problemem pod warunkiem, że właściciel zastrzeże go osobno właśnie dla miniatur/zabawek.

[/quote]

Po pierwsze Wzór Przemysłowy to kategoria prawna, czyli przysługuje tylko tym produktom, które zostały w stosowny sposób zgłoszone. Wzory przemysłowe chronione są przez 25 lat. Ani PWS.26 ani Iskra Wzorami Przemysłowymi nie są.

Natomiast każde dzieło człowieka (w tym P.11c) jest chronione prawem autorskim z definicji. I jeśli projektant (o ile była to jedna osoba i kilka innych zastrzeżeń) takiej Iskry czy P.11c chciałby dochodzić swoich praw, to w oczywisty sposób wygra w sądzie. Bo zgodnie z ustawą nie wolno czerpać pożytków (w tym wykonywać kopii, replik, modeli) z cudzych dzieł.  Tylko po prostu nikt się w to nie bawi .

Edytowane przez krzy65siek