Kon_Bar Napisano 20 Czerwca Share Napisano 20 Czerwca O typie: Cytując Wiki: Westland Wasp – brytyjski lekki śmigłowiec zwalczania okrętów podwodnych, produkowany przez spółkę Westland Helicopters w latach 1963–1968. Wyprodukowano łącznie 98 maszyn. Śmigłowiec bazował na Westland Scout, był przystosowany do bazowania na okrętach m.in. poprzez składane łopaty wirnika oraz ogon. O egzemplarzu: Jak to zwykle bywa cała historia zaczęła się od jednego zdjęcia znalezionego w internecie (poniżej po lewej). Mamy tu śmigłowiec ZOP ewidentnie wykonujący zadania MedEvac. Poszukałem trochę więcej danych i okazało się, że w czasie wojny falklandzkiej użyto 3 okrętów klasy Hecla (w tym HMS Herald) jako okręty szpitalne. Przypuszczalnie takie zastosowanie Wasp-ów było przewidywane "od zawsze" - miały one "bulwiaste" drzwi odziedziczone ze Scout-ów, które o ile mi wiadomo miały taki kształt aby za plecami pilotów na ławeczce zmieścić nosze. O modelu: Model bazuje na zestawie LF Models jest to wspólne opracowanie dla Westalnd Scout / Wasp. O ile część ogonową opracowano dla Wasp-ów nieźle o tyle kadłub jest potraktowany po macoszemu. Praktycznie "od spodu" nie ma nic charakterystycznego dla Wasp-ów, tak samo w kabinie sugeruje się wyposażenie dwustera, nie ma płaskich okienek dolnych, nie ma wyciągarki. Silnik jest opracowany nieco lepiej niż w Hiller-ze 12, ALE tym razem LF Models posunął się do "eduardowskich" praktyk czyli dał w zestawie b. uproszczony silnik a jednocześnie zaproponował drukowany w technologii 3D nieco lepszy silnik (mówimy tu o detalu długim na jakieś 2,5 cm za skandaliczne 13 €. Potępiam takie zabiegi producentów więc od razu odrzuciłem zakup tego dodatku. początkowo model miał powstać "w tydzień". Im bardziej brnąłem w budowie (relacja jest TUTAJ) tym model robił się bardziej "kosztowny czasowo" - dodawałem kolejne detale itp. no koniec, niemal na finiszu napadło mnie coś złego i postanowiłem zbudować podstawkę w postaci fragmentu lądowiska. Chyba nigdy nie narobiłem się tak nad podstawką. Nawet nie wiem jak ja wykorzystać w gablocie, ale... efekt mi się podoba Jednocześnie dziękuję tu koledze @Bikernytzu za wsparcie moralne i materiał do podstawki Koniec pisaniny - czas na fotki No i na deserek - podstawka Mam nadzieje, że wszystkim, którzy dobrnęli aż do końca galerii modelik się podoba 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Czerwca Share Napisano 20 Czerwca 53 minuty temu, Kon_Bar napisał: Jaka galeria, skoro łódka dopiero co zaczęta... Dorób resztę to pogadamy A śmiglak - kompletnie nie moja tematyka, ale wyszedł klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Z zapałką robi wrażenie, super robota, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Bardzo mi się podoba. Zwłaszcza wraz z podstawką. Szczególnie uwagę przyciągają detale silnika. Nie można przejść obok tego modelu obojętnie. Gratuluję Kondziu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Kolejny świetny maluch, już czekam na wizję lokalną i Ino 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Bardzo fajny i ciekawy śmiglak. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca No ładne cacko. Nie może się nie podobać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca cacuszko!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Ładny modelik w ciekawej konfiguracji. Mam do tego helikopterka sentyment po airfixowym Scoucie zbudowanym z dobre 30-35 lat temu. Trochę szkoda, bo z Twojej relacji wynika, że zestaw mocno nierówny. Chociaż nie może być tak źle, skoro w około miesiąc się z nim uporałeś. A podstawka o ile jest pomysłowa, to wykonawczo już trochę zaniża Ci Waspa, jest taka jakaś juniorska (wyszorowana przed wizytą HM Queen..?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Czerwca Autor Share Napisano 21 Czerwca 8 minut temu, Mikolaj75 napisał: A podstawka o ile jest pomysłowa, to wykonawczo już trochę zaniża Ci Waspa, jest taka jakaś juniorska (wyszorowana przed wizytą HM Queen..?) Podstawka jest faktycznie słabsza, ale ja ogólnie podstawek nie robię więc i doświadczenia brak. Użyłem np farb w sprayu, które mają słabą przyczepność kolejnych warstw. Już mi też na innym forum napisali, że to nie zielony a szary powinien być, etc. W sumie to tu chciałem trochę zobaczyć „jak to było”. Na okrętach często wszystko jest pokryte grubą a świeżą farbą więc… może to nie jest taki zły obraz. Jak zbierze więcej krytyki zawsze mogę ją wyrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Bardzo cieszy oko! Konstrukcja niebanalna w bardzo dobrym wykonaniu. To jeszcze tylko resztę łódki dorobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca 4 godziny temu, Kon_Bar napisał: doświadczenia brak Dość naciągana ta teoria patrząc na helikopter . Ta podstawka to też jest przecież model... pokładu. Śmigłowczyk jak najbardziej fajny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 21 Czerwca Share Napisano 21 Czerwca Czysta, precyzyjna robota, choć podstawka faktycznie trochę tak jak Miki pisze: 9 godzin temu, Mikolaj75 napisał: ...jest taka jakaś juniorska ... Ogólnie jednak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 22 Czerwca Share Napisano 22 Czerwca Bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Czerwca Share Napisano 23 Czerwca Na żywo ładniejszy, miałem okazję oglądać w Inowrocławiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 23 Czerwca Autor Share Napisano 23 Czerwca 58 minut temu, Andrzej_LK napisał: Na żywo ładniejszy, miałem okazję oglądać w Inowrocławiu. Miło to przeczytać. Podstawkę trochę pobrudzę, bo przed konkursem nie zdążyłem Może poprawi odbiór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 24 Czerwca Share Napisano 24 Czerwca Na pewno poprawi. Koniecznie ją styraj nieco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Zegarmistrzowkska precyzja. Naprawdę udany model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 26 Czerwca Share Napisano 26 Czerwca Bardzo udane dzieło. Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca Świetna praca, zwraca uwagę też tematyka. Jak doprscujesz podstawkę, będzie petarda przez wielkie P! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi