Skocz do zawartości

P-51B Mustang / 43-6638 / Arma Hobby 1:72

Woit

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam do galerii modelu samolotu P-51B Mustang w skali 1:72 zbudowanego z zestawu Arma Hobby Deluxe set zawierającego dodatkowe elementy drukowane (fotele, wydechy, chłodnice).

Skorzystałem tu również z dodatków waloryzujących. Były to koła, podstawki pod koła, beczki, stół roboczy, kanistry z plików do samodzielnego wydruku zakupionych na stronie Arma Hobby (dzięki @DariuszSxTx za wsparcie).

Dodałem również kilka elementów z zestawu blach fototrawionych PARTa dedykowanego do zestawu Academy ale i tu pasujących bez większych problemów. W skrzydła wstawiłem Masterowe lufy z zestawu do wersji D.

Gotowy model postawiłem na podstawce odwzorowującej panele PSP (Pierced/Perforated Steel Planking) tzw. „Marston Mat”, również z Arma Hobby. Nieco ją jedynie podwyższyłem dla lepszej prezencji – tak mi się przynajmniej wydaje.

Towarzystwo maszynie zapewnia figurka pilota (ćiiiii...) US NAVY z Legend Productions. Pomalowałem ją jednak na modłę USAF posiłkując się zdjęciami i opisami ze strony http://www.303rdbg.com/uniforms-gear8.html

Poza w/w dodatkami model zbudowałem w zasadzie „prosto z pudła” szpachlując jedynie linie podziału na skrzydłach i dodając trochę nitów na osłonie silnika.

Spód modelu pomalowałem Hataką C033 Neutral Grey z serii Orange Line a górę pokrył Dark Olive Drab 41 (RC259) AK z serii Real Color. Do tzw. brudzenia użyłem washy, kredek, oilbrusherów i pigmentów (i być może za dużo fantazji 😉 ).

Mnogość atrakcyjnych wariantów oznaczeń w pudełku nie ułatwiała wyboru. Zdecydowałem się na malowanie odwzorowujące maszynę North American P-51B-7-NA Mustang o numerze seryjnym 43-6638 z okresu służby w 355 Dywizjonie Myśliwskim, 354 Grupie Myśliwskiej, 9 Armii Powietrznej USAAF, pilotowaną przez podporucznika Freda G. Bucknera.

Dywizjon w czerwcu 1944 operował z lotniska Lashenden w Wielkiej Brytanii (strona opisująca historię tej bazy https://www.lashendenairwarfaremuseum.co.uk/3.html).

Jest to malowanie bardzo charakterystyczne ze względu na nietypową szczękę i pasy inwazyjne a jednocześnie słabo udokumentowane – udało mi się dotrzeć jedynie do filmu z krótkim fragmentem gdzie można zobaczyć ten samolot podczas kołowania przed startem do kolejnej misji.

https://www.britishpathe.com/asset/93517/ - około 5:11 minuty.

Model powstał w ramach projektu grupowego modelarzy z serwisu Twitter #kleimyMustangiAH – tu kieruję podziękowania dla Marcina Ciepierskiego, który poddał pomysł tej wspólnej zabawy. Mam nadzieję, że niedługo inni koledzy również pokażą swoje ukończone Mustangi :)

Jako ciekawostkę dodam, że zdjęcia wykonałem korzystając z dopiero co odkrytej przeze mnie bardzo fajnej funkcji w aparacie – bracketingu ostrości (focus stacking). Polega to na tym, że aparat robi kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt zdjęć (ustawiamy sobie ich liczbę wedle własnego uznania/potrzeb). Przy każdym ujęciu automatycznie przesuwa się punkt ustawienia ostrości. Potem aparat te ujęcia sam składa w jedno zdjęcie o bardzo dużej głębi ostrości.

Zapraszam do komentowania, zwłaszcza wszelkie merytoryczne wypowiedzi będą mile widziane :)

Vj5zXix.jpeg

7gE4WBI.jpeg

mzKoPtb.jpeg

[img]https://i.imgur.com/LdYGMTi.jpeg[/img]LdYGMTi.jpeg

frCSPsM.jpeg

OGXUD9D.jpeg

rQAaC3d.jpeg

qPqdGET.jpeg

yBUKA7O.jpeg

oYSzAcj.jpeg

HmT93qZ.jpeg

Nt8SoQ6.jpeg

jOGxoUW.jpeg

nOBhdTl.jpeg

qH3Nwwh.jpeg

8ee1zUy.jpeg

Edytowane przez Woit
zmieniłem źródło zdjęć na zewnętrzne bo forum obcina mocno jakość ładowanych plików
  • Like 24

Tak, śmigło się kręci :D

jLPSOwR.jpeg

Chyba zbyt duże zdjęcia próbuję załadować i wszystkie nie chcą zmieścić w jednym poście dlatego foty z podstawką będą tu:

efHKXnC.jpeg

Cu1P0Kc.jpeg

0fpnuFt.jpeg

S3hNejl.jpeg

WG6agOD.jpeg

I na koniec foto z kolegą w malowaniu z plusem 😉

Assnle3.jpeg

Galeria "plusa"- https://modelwork.pl/topic/46157-p-51c-mustang-iii-fb161-arma-hobby-172/

Edytowane przez Woit
nowe linki do zdjęć
  • Like 19

27 minut temu, barszczo napisał:

Bardzo fajny, podoba się :super:.

19 minut temu, zloty napisał:

Wygląda obłędnie.

Szczęka , brudzenie , kręcące się śmigiełko, sameplusydodatnie. 

Dziękuję, miło mi, że się podoba :)

Z sercem zrobiony i prezentuje się świetnie.

Akurat ten samolot wolę jako późniejszy GQ-T. Bardziej złachany, z pasami inwazyjnymi  w uboższej wersji, ale już podtartymi, z szachownicą na nosie, widocznie zamalowaną literą H i podmalówkami na usterzeniu pionowym. Trudno powiedzieć kiedy te podmalówki się pojawiły, być może na początku czerwca jeszcze ich nie było, ale ślad po zamalowaniu białego pasa szybkiej identyfikacji to jednak być powinien. Ale jeszcze późniejszy, chyba  z 10th RG, z nowym scoreboardem na sterburcie wolę mniej :).

17 godzin temu, rymulus napisał:

Świetnie wykonany model.

A z tą szczęką wygląda obłędnie, nigdy nie widziałem takiego malowania.

Łukasz, dziękuję za miłe słowa :)

Tak, ta szczęka robi tu robotę. Jest taka inna w porównaniu do tych malowanych w tamtym okresie.

16 godzin temu, Marcin Witkowski napisał:

Przepiękny model!

Oj, aprobata od Ciebie to naprawdę duża sprawa, dzięki!

15 godzin temu, greatgonzo napisał:

Z sercem zrobiony i prezentuje się świetnie.

Akurat ten samolot wolę jako późniejszy GQ-T. Bardziej złachany, z pasami inwazyjnymi  w uboższej wersji, ale już podtartymi, z szachownicą na nosie, widocznie zamalowaną literą H i podmalówkami na usterzeniu pionowym. Trudno powiedzieć kiedy te podmalówki się pojawiły, być może na początku czerwca jeszcze ich nie było, ale ślad po zamalowaniu białego pasa szybkiej identyfikacji to jednak być powinien. Ale jeszcze późniejszy, chyba  z 10th RG, z nowym scoreboardem na sterburcie wolę mniej :).

Bardzo mi miło, zwłaszcza, że pisze to ktoś kto cyzeluje każdy detal i Mustangi to jego konik 😉

Robiąc ten model zależało mi głównie na pełnych pasach, takie marzenie z dzieciństwa :D Zawsze mi się samoloty z tym akcentem BARDZO podobały.

Późniejszy wariant GQ-T, Arma dała jako bonus w tym samym pudełku. Jest atrakcyjny dla kogoś kto chciałby i potrafił pobawić się z łachaniem na poważnie. Jak dla mnie, pomijając brak pełnego paskowania, to te wszystkie bajery kolorystyczne są zbyt kiczowate. No i za dużo niewiadomych jest z nim związanych, ponoć nie miał karabinów, podobno był przerobiony na wersję 2-miejscową do przewozu szych itp. Jak dla mnie to za dużo tych "podobno".

Czy chodzi Ci o pas szybkiej identyfikacji na stateczniku poziomym w mojej wersji?

10 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Fajny, teraz rozumiem co się stało z szyPkOMUTkOM....:boks:

Sznelłódka ma się dobrze, można powiedzieć, że nawet zyska na tym opóźnieniu, bo coś tam dodatkowo w łapy weszło przy okazji. Dzięki :D

8 godzin temu, zloty napisał:

Tak patrzę i rozumiem ten kontrast , ale czemu zbiorników nie złachał?

Ze zbiornikami to była totalna zagwozdka. zastanawiałem się czy nie zrobić ich pomalowanych tym samym kolorem co spód. Była opcja aby zrobić je w mixie (jeden srebrny, drugi pomalowany).

Zresztą one się nie brudziły, tak się z nimi obnoszono 😜

GXLE9P0WAAAfgIS.thumb.png.558ae5a755d6bab091fa677c51dbe9cf.png

7 godzin temu, Mikolaj75 napisał:

Ładny, wysmakowany. Do tego nie ujmująca godności osłona kabiny 🙂 Aż ma się ochotę na własnego Kucyka...

O rany, Mikołaj, zawstydzasz mnie. Kolejny PerfectMan komentuje moją pracę i to miłymi słowami :D  Twoje prace to dla mnie niedościgniony wzorzec. Staram się jak mogę podążać Twymi śladami ale ciężko mi nawet ze ścieżki nie wypadać :)  Dziękuję!

6 godzin temu, Boch napisał:

Brawo. Świetnie się prezentuje. 

Dziękuję :)

6 godzin temu, zaruk napisał:

Pięknie wykonany, aż trudno uwierzyć, że to ta skala. Bardzo mi się podoba.

Dzięki! Tak, na zdjęciach nie poznaję tego modelu, na żywo jest jakiś mniejszy 😛

4 godziny temu, Adamo722 napisał:

Fajna miniaturka :super: wygląda jak co najmniej 1/48 :piwo:. Jest moc :paker:

Czuję się zagłaskany, niczym kot :) Dziękuję!

Pisałem o usterzeniu pionowym.

I o wersjach jednomiejscowych. Może później go przebudowano na awionetkę, tego nie wiem. Ale wersja ze zdjęciem uzbrojenia, o ile dotyczy normalnej jednomiejscowej wersji, wydaje się bazować na zaślepieniu wylotów blast tubes. Na zdjęciach to jest po prostu standardowa taśma zaślepiająca. Linijka z oznaczeniami dziewięciu zestrzeleń wydaje się to potwierdzać :).

Powierzchnia zbiorników niszczyła się mało. Tyle co w transporcie i raczej krótkim przechowywaniu. Plus co się ulało przy jednym tankowaniu. Ale potem, po utracie kontaktu z samolotem, to szło już lawinowo. 😉

• Like 1

Godzinę temu, Pojara napisał:

Super :piwo:

Dzięki!

20 minut temu, greatgonzo napisał:

Pisałem o usterzeniu pionowym.

I o wersjach jednomiejscowych. Może później go przebudowano na awionetkę, tego nie wiem. Ale wersja ze zdjęciem uzbrojenia, o ile dotyczy normalnej jednomiejscowej wersji, wydaje się bazować na zaślepieniu wylotów blast tubes. Na zdjęciach to jest po prostu standardowa taśma zaślepiająca. Linijka z oznaczeniami dziewięciu zestrzeleń wydaje się to potwierdzać :).

Powierzchnia zbiorników niszczyła się mało. Tyle co w transporcie i raczej krótkim przechowywaniu. Plus co się ulało przy jednym tankowaniu. Ale potem, po utracie kontaktu z samolotem, to szło już lawinowo. 😉

Rozumiem. Na filmie kiepsko widać czy ten pas był zamalowany, czy w ogóle tam był...