majonez Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Stary T-55 Italki, tylko jakoś 50% droższy. Tak czułem… Szkoda bo temat wydawał by się być ciekawy. W sumie T-55 Tamiya jest niewiele droższy i pewnie znacznie lepiej spasowany. Z drugiej zaś strony, ten "italeryjski" ma odcinkowo-ogniwkowe gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p5899,pret-mosiezny-5mm Czy ktoś z was miał do czynienia z takim prętem? Czy da się go spokojnie zgiąć i czym to przeciąć a może ktoś zna lepszą alternatywę z czego można by wykonać powyginane rury o długości kilkudziesięciu centymetrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Siemka. Z prętem mosiężnym miałem do czynienia ale nie koniecznie 5 mm. A więc jest to materiał łatwy w obróbce ,plastyczny (chociaż nie tak jak miedziany) ja ciąłem to piłką włosową. Co do tych dział to L jest to długość w milimetrach a R grubość tegoż działa też w milimetrach Typ A to jest to smuklejsze z dłuższą lufa. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Siemka. Z prętem mosiężnym miałem do czynienia ale nie koniecznie 5 mm. A więc jest to materiał łatwy w obróbce ,plastyczny (chociaż nie tak jak miedziany) ja ciąłem to piłką włosową. Co do tych dział to L jest to długość w milimetrach a R grubość tegoż działa też w milimetrach Typ A to jest to smuklejsze z dłuższą lufa. Pozdrawiam M1A1(HA) Dzięki za odpowiedź Czyli piszesz że lepiej zakupić miedziany pełny czy pusty? Chodzi o zrobienie orurowania na budynku, typowe fantasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 1 Lipca 2015 Pełny, z pustym w czasie gięcia kłopot, załamie się na bank jeśli chcesz giąć o 90 stopni. Także miedziany. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Przygotowuje się do nowego projektu Panther Ausf A Tamiya 35065 (stary wypust, formy z 1969 roku) Postanowiłem go uzupełnić o ZIMMERIT Eduard 35425 Zimmerit Panther Ausf.A TAMIYA Pytanie czym przykleić duże płyty ZIMMERITU do powierzchni kadłuba modelu? "Super Glue" (cyjanoakryl) nie da mi żadnej możliwości korekty ich położenia. Contacta raczej nie chwyci ich wystarczająco mocno. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Cześć. II wojna światowa i te nazistowskie wynalazki to nie moja bajka, ale jeśli chodzi o zimmerit na niemieckich czołgach, to może rozważysz te dwie opcje? Pierwsza to filmik na YouTube, co prawda gość buduje tygrysa i mówi po japońsku, ale naprawdę filmik pomocny przy zrobieniu zimmeritu: https://www.youtube.com/watch?v=vFhcy75i3ZY Druga opcja to żywiczny wyrób firmy ATAK: Numer katalogowy tych arkuszy to AT1608. Kwestie doboru skali tych arkusików pozostawiam Tobie. Jak pisałem, kompletnie nie znam się na drugo wojennych wynalazkach niemiaszków i być może eksperci zbesztają mnie za to że się wcinam, ale moim skromnym zdaniem, ten żywiczny zimmerit, jak i ten wykonany własnoręcznie, będą wyglądały lepiej niż te fototrawione dachówki. Jeszcze kwestia techniczna. Opcja pierwsza, to konieczność zakupu milliputa lub green stuff, bądź też innej masy dwuskładnikowej, oraz konieczność załatwienia sobie takiego sprytnego radełka w odpowiedniej skali. Opcja druga, to konieczność docinania tych arkuszy do odpowiedniego kształtu. Korzyści płynące z obu opcji?? Można się pokusić o zrobienie fajnych ubytków w zimmericie. Powodzenia w budowie. P.S. Mam nadzieję że filmik na YouTube zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Blaszki z Zimmeritem już przyjechały, więc raczej je wykorzystam. Kiedyś robiłem ZIMMERIT na Tygrysie - przy użyciu rozgrzanego śrubokręta, pracy poszło mnóstwo, efekt był kiepski. Moje pytanie dotyczy tego jakim klejem przykleić tak duże elementy fototrawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Jak najbardziej nada się klej CA ale gęsty (wiążący w kilkanaście a nie kilka sekund) Osobiście używam tej firmy: http://guitarproject.pl/p/361/11761/klej-cyjanoakrylowy-scigrip-holdtite-ca01-20ml--lakiery-i-kleje-lutnictwo.html?gclid=Cj0KEQjwrJ2tBRD13N7T5u7k9I8BEiQA5APAAJyNTQBRs-xDZzxXAlEI6q8He4hosCcp7QdYpUNFNw0aAsyo8P8HAQ ale jest wiele innych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Raczej zaryzykuje z tymi blachami. Przed zakupem przyjrzałem się kilku zdjęciom modeli zbudowanych z ich użyciem i efekty były bardzo ładne. Może kiedyś przy jakimś kolejnym projekcie zdecyduje się na ręczne odwzorowanie. Na razie nie czuje, żebym był to w stanie zrobić dobrze (widziałem wiele przykładów źle zrobionego ZIMMERITU, co skutecznie mnie póki co zniechęca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Popatrzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Czy to jest już warsztat czy pytanie o klej do zimmeritu. Jeśli warsztat to rozumiem, że jego tematem będzie wykonanie zimmeritu do Pantery A i specyfiku do jego klejenia. Lub jest to tylko zła nazwa warsztatu. Jeżeli jest to pytanie o klej do klejenia zimmeritu to mamy odrębny temat założony w tym celu Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi. Od dłuższego czasu obserwuje znaczne niechlujstwo nowych forumowiczów. Pisać byle gdzie, byle jak, może ktoś coś odpowie lub napisze jakieś mądre słowo. Ludzie szanujmy się na wzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Niestety Marcinie wdziera się tu tzw. młodsze pokolenie, które w duużej części wyznaje zasadę mam wyje... na wszystko, a szczególnie na kulturę i zasady dlatego szybko, łatwo i bylejak :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 16 Lipca 2015 Share Napisano 16 Lipca 2015 Bardzo mi miło być młodym pokoleniem (born in 1981) ;) - niestety wątek źle mi się założył - w wątku "Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi" kliknąłem "NOWY TEMAT" zamiast "ODPOWIEDZ", nie mam opcji usuń post :( a propo zaś użycia w/w blach to nawet Na tym forum znalazłem kilka ładnych przykładów modeli z ich zastosowaniem viewtopic.php?f=68&t=49284&p=717911&hilit=panther#p717911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Pantera ausf. A - Schurzen Czy te Schurzeny Eduard 35501 Schürzen Panther Ausf.A DRAGON http://www.mojehobby.pl/products/Panther-A-Schurzen-DRA.html da się dopasować do tej pantery? Tamiya 35065 German Panther Ausf A Medium Tank http://www.mojehobby.pl/products/German-Panther-Ausf-A-Medium-Tank.html Wiem, że zestaw jest dedykowany do dragona, ale może da się je dopasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Lipca 2015 Super Moderator Share Napisano 20 Lipca 2015 Może tak może nie,niestety dlatego zestawy są dedykowane dla danego modelu że czasem różnice sięgają kilku milimetrów i może być przykra niespodzianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Nie polecam ryzykować. Pantery tych firm różnią się od siebie wymiarami dosyć znacznie. Na dodatek to jeszcze ta niesławna Ausf. A =P Mam pytanie co do kolorów zbiorników paliwa i układu chłodzenia w Tygrysach I. Wiadomo do kiedy malowano te elementy na szaro? Głównie mam wątpliwości co do środkowej wersji^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Dzięki za odpowiedź. Pantera będzie bez Schürzen, chyba, że gdzieś znajdę dedykowane. Co zaś do niesławnej Ausf. A - wypych Tamiyi z 1969 roku, kupiłem ją z premedytacją, będę się na niej uczył wielobarwne kamo malować (dotychczas unikałem tego jak ognia) i trochę z blachami poćwiczę (zimmerit od eduarda -bo był w dobrej cenie). W gablocie dostanie oznaczenie "model ćwiczebny" (chyba, że coś sensownego z niej wyjdzie) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 1 Sierpnia 2015 Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Czy ten zestaw anten będzie pasował do pojazdów IDF ? Głownie mam na myśli Sho't Kal 73, M51 ISherman http://allegro.pl/rb-model-35a13-antena-do-wspolczesnych-pojazd-1-35-i5567783350.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Malowanie peryskopów Powoli zbliżam się do etapu malowania - chciałbym dopytać o sprawdzone metody malowania i maskowania peryskopów w baszcie dowódcy w amerykańskich czołgach Plan na malowanie szybek - srebrna i na nią X-25 Clear Green Tamiya Jak i czym to zamaskować aby uzyskac równe, nie poszarpane, nie porozlewane krawędzie? Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas193 Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Jakiś czas temu Trumperter wypuścił sporo wersji BRDMów, czy z któregoś z tych zestawów da się zdobić pojazd użytkowany przez nasze wojsko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Jakiś czas temu Trumperter wypuścił sporo wersji BRDMów, czy z któregoś z tych zestawów da się zdobić pojazd użytkowany przez nasze wojsko? Zwykłą wersję BRDM-2 http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=47860 Wersję BRDM-2 M96/M97 będzie z tego zestawu raczej trudno zrobić. https://pl.wikipedia.org/wiki/BRDM-2_M96/M97 http://www.modelersalliance.com/reviews-and-news/217-kits/849-trumpeter-s-1-35th-scale-brdm-2-late Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Jakiś czas temu Trumperter wypuścił sporo wersji BRDMów, czy z któregoś z tych zestawów da się zdobić pojazd użytkowany przez nasze wojsko? Tak, z tego: http://www.mojehobby.pl/products/Russian-BRDM-2-LATE.html Wersje M96 nie jest trudno zrobić (ja próbowałem nieudolnie, bez skilla w scratchu) http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=41492 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas193 Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Dzięki za nakierowanie na odpowiedni zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Sierpnia 2015 Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Malowanie peryskopówPowoli zbliżam się do etapu malowania - chciałbym dopytać o sprawdzone metody malowania i maskowania peryskopów w baszcie dowódcy w amerykańskich czołgach Plan na malowanie szybek - srebrna i na nią X-25 Clear Green Tamiya Jak i czym to zamaskować aby uzyskac równe, nie poszarpane, nie porozlewane krawędzie? Ja u mnie malowałem na czarno połyskiem, ale to były osobne elementy z przejrzystego plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi