Dżejrosz Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 szkoda , że nie ma zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 W sprawie gąsienic w 1:72 pozwolę sobie opisać moją metodę, trochę odmienną od podanej w linku ciut wyżej. Oczywiście każdy robi jak lubi, ważne żeby wyszło z sensem. Wózki i koła przyklejam do kadłuba (z wyjątkiem koła napędowego), pilnując geometrii. Gąsienice maluję przed wycięciem z ramki (pędzlem), oczywiście trzeba będzie miejsca odcięć pomalować później. Montaż zaczynam od dołu. Najpierw pasowanie "na sucho" - przykładam długi element idący pod kołami jezdnymi i elementy pomiędzy kołami jezdnymi a napędowym i napinającym. Czasami okazuje się że trzeba coś lekko podgiąć żeby uzyskać prawidłowy kształt gąsienic. Sklejam ten odcinek "na płasko" na podkładce (używam starej plastikowej deski do krojenia), smaruję klejem (używam kleju Revella z igłą lub Tamiya Extra Thin) koła jezdne i miejsca wejścia na koło napędowe i napinające, nakładam sklejony odcinek gąsienicy. Wtedy ustawia się dokładnie właściwe położenie koła napędowego (ważne żeby zęby weszły w otwory w gąsienicy), można je przykleić. Potem przyklejam pojedyncze ogniwa do koła napędowego i napinającego. Uwaga - warto wstrzymać się jedno ogniwo wcześniej niż podaje instrukcja, czasami trzeba przesunąć jedno pojedyncze ogniwo z napędowego na napinające lub odwrotnie. Potem górny bieg - przymiarka na sucho, sklejenie "na płasko", montaż. Warto żeby ostatni przyklejany element nie był pojedynczym ogniwem - łatwiej dopasować wtedy. Jeżeli coś idealnie nie pasuje trzeba zastanowić się co się da "naciągnąć", jak się nie da to w którym miejscu niedoskonałość będzie najmniej widoczna. Reszta to tylko kwestia praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Chciałbym się dobrze przygotować merytorycznie przed kolejnym planowanym modelem czyli Warriorem MCV z Academy. Jakie możecie polecić źródła żebym poczytał i dowiedział się nieco o tym pojeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Wpisz sobie w Goglu PrimePortal następnie Battlefield a potem Armor , czytać nie trzeba wystarczy obejrzeć obrazki ,a tak poważnie potrzebujesz coś szczególnego czy oznakowanie będzie z pudła Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Chyba zrobię z pudła ale jeszcze nie myślałem o kalkach, z dodatków coś tam mam, lufę, blaszki, zastanawiam się tylko czy jest sens friule kupować na tę moją amatorszczyznę. Ale chciałbym go zrobić konkret. Malowanie, weathering, obicia itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Jak dla mnie niepotrzebny wydatek, ten bwp ma fartuchy także niewiele jest widać tylko z przodu i ew. z tyłu , a kupować aby były mija się z celem i ekonomią ,lepiej ze te pieniądze kupić sobie żywiczną graciarnię z BlackDoga o taką: http://blackdog.cz/products/t35/t35082/1.jpg Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 T-55A TAMIYA 35257 - 1:35 jest ciekawym modelem co prawda w sovieckiej wersji, ale gąsienice nie do końca spełniają współczesne standardy. Zastanawiam się które gąsienice użyć. Do wyboru są: - FRIULMODEL ATL-01 METAL TRACK for T-55 T-62; - MASTERCLUB MTL35048 - 1:35 T-55, T-62. Cena jest podobna. Mam wrażenie, że jakość wyrobów FRIULMODEL ostatnio się lekko obniżyła. Nad gąskami do Goździka 2S1 musiałem się trochę "pomęczyć". Niestety otwory w większości ogniw trzeba było rozwiercić. Nie mam 100 % pewności czy FIULE kupowane w necie są oryginalne czy jakieś podróby. Oficjalne sklepy modelarskie ich nie sprzedają lub jest słaby wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Ja bym brał friule, co prawda rozwiercać trzeba ale nie przemawiają do mnie żywiczne piny w masterclubie, chyba, że ktoś kto używał i uważa inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Też bym brał friule jak kolega wyżej. Ostatnio składałem sama przyjemność Słaby wybór podejrzewam ze spowodowany jest tym ze pan od Friula sam zaopatruje rynek na większych europejskich wystawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 W Bytomiu będą w dobrych cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Koledzy nie róbmy śmietnika z forum. Jest temat przyklejony w każdym dziale [Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addams Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Czesc, chcialem sie poradzic, ale nie wiem czy w dobrym dziale. Mianowicie polozylem kalke(humbrol decalfixem) na tablicy kubelwagena i okazala sie za duza i troche wystaje z prawej strony. Moze ktos moglby mi doradzic coz tym zrobic:przyciac jakos czy raczej zostawic i dzialac dalej ? Pozdrawiam addams Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Jak dla mnie niepotrzebny wydatek, ten bwp ma fartuchy także niewiele jest widać tylko z przodu i ew. z tyłu , a kupować aby były mija się z celem i ekonomią ,lepiej ze te pieniądze kupić sobie żywiczną graciarnię z BlackDoga o taką:http://blackdog.cz/products/t35/t35082/1.jpg Pozdrawiam M1A1(HA) Oo, o, graciarnia będzie dobra. Jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Dziękuje z poradę zostaję przy friulach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Zobacz w Martolce na szybko znalazłem takie cóś: http://www.martola.com.pl/pl141/produkty54179/british_warrior_mcv_accessories_set lub takie: http://www.martola.com.pl/pl141/produkty47667/british_modern_equipment_accessories_set do wyboru do koloru co Ci przypasuje .Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 O widzisz dzięki. Szukałem w Exito bo tam dużo Black Doga i nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Szukałem w Exito bo tam dużo Black Doga i nie znalazłem. Bo Exito wycofuje się z Black Doga - trwa chyba jeszcze wyprzedaż resztek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Czesc,chcialem sie poradzic, ale nie wiem czy w dobrym dziale. Mianowicie polozylem kalke(humbrol decalfixem) na tablicy kubelwagena i okazala sie za duza i troche wystaje z prawej strony. Moze ktos moglby mi doradzic coz tym zrobic:przyciac jakos czy raczej zostawic i dzialac dalej ? Możesz przyciać krawędź skalpelem na równo z tablicą. Jeśli zabraknie czarnej obwódki możesz podmalować czarną farbką tę krawędź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Drobne pytanie w temacie washa na modelach w 1:72. Jak dotąd stosowałem brąz van Dycka, na kolorach piaskowych czy odcieniach zieleni był dobry. Natomiast w przypadku ciemnobrązowych plam kamuflażu oczywiście nie widać go. W takiej sytuacji widział bym washa "wielokolorowego" - na piaskowym i zielonym brąz van Dycka, na ciemno brązowym jakiś jasny. Tylko jaki, coś piaskowego? Poradzicie Koledzy konkretny odcień z własnych doświadczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Witam. Posiadam takiego PzIII: http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.III-Ausf.N-w-Winterketten-s.Pz.Abt.502.html Jeśli się nie mylę to pojazd z boxartu wyglądał trochę inaczej i nie specjalnie podoba mi się takie malowanie. Zdjęcia pojazdu z drugiej opcji malowania nie znalazłem. Może ma ktoś jakiś pomysł na ciekawe malowanie tego pojazdu? Chętnie zrobiłbym go jako pojazd z późniejszego okresu wojny, choćby z zimmeritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 W wydaniu wcześniejszym (6474) dali malowanie 4 Panzerbrigade Norwegen - Norwegia 1945 http://www.luftwaffe.no/Pz3/17.jpg http://img30.imageshack.us/img30/4171/i1u8.jpg Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Dzięki. Jeszcze się dopytam =P Nie ma żadnych materiałów pokazujących ten czołg na przykład w wersjach dowodzenia itp. z Normandii czy też Holandii? Gdzieś czytałem że któreś dywizje używały ich na początku inwazji w 1944. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Malowanie 4 Panzerbrigade Norwegen - Norwegia 1945 jest niestety niemożliwe. Sprawdziłem pojazdy z zestawów 6606 i 6474 to co prawda wersja ausf.N, jednak to zupełnie inne pojazdy. Nie ma żadnych materiałów pokazujących ten czołg na przykład w wersjach dowodzenia itp.z Normandii czy też Holandii? Zgadza się,bo takowych nie było. Gdzieś czytałem że któreś dywizje używały ich na początku inwazji w 1944. Niektóre źródła podają że były w 21.Pz.Div. Raporty wskazujące stan 21.Pz.Div. w czerwcu 1944 pokazują 4 sztuki Panzer III, lecz pojazdy uzbrojone w działo 50mm są to 3 szt. w Pz.Rgt.Stb.22. i 1 szt. w Abt.Stb.I/Pz.Rgt.22. Wersja ausf.N uzbrojona była w 75mm działo. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tojamoris Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 Witam wszystkich, mam kłopot, potrzebuję pomocy. Otóż jestem w trakcie robienia M4A2 Sherman w barwach USMC z okresu walk na Pacyfiku i mam kłopot z załogą. Czy załogi wozów Marines nosiły standardowe uniformy czołgistów amerykańskich, czy też miały może jakieś swoje wzory? Nie mogę nic ciekawego znaleźć na fotografiach z epoki, a na żadne sensowne opracowanie nie trafiłem jeszcze. Może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć? Z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rewasiewicz Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 mam Panterę g póżna Dragona i dedykowany do niej zimerit Ataku ale nie mogę znależć ciekawego malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi