premier1986 Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Oooookej to wezmę tego Kv:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 T-72 1K? Pierwszy raz się spotykam z takim oznaczeniem, skąd jest wzięte? Tutaj jest info, że taki czołg był niegdyś na wyposażeniu fińskiej armii: https://en.wikipedia.org/wiki/T-72_operators_and_variants Mam na myśli różnice w wyglądzie zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Było to bodajże usunięcie wyrzutni granatników dymnych. oraz dodatkową antenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Jaki lakier (jak rozumiem błysk) polecilibyście do kamuflażu zimowego na Panzer V? Chodzi mi o metodę ze "skrobaniem" :P I przy okazji podpytam jeszcze o jakiś w miarę tani, a zadowalający mat na koniec malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Ja polecam na lakier do włosów Wysłane z mojego LG-D320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Do zabezpieczenia bazy przed przed nakładaniem zimowego kamo polecam sido, a do zdrapek białego nałóż lakier do włosów albo worn effect. Co do matu to nie polecam żadnego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 Było to bodajże usunięcie wyrzutni granatników dymnych. oraz dodatkową antenę. Ok, dzięki. Mam jeszcze pytanie odnośnie zasobników. Większość fińskich T-72 M1 ze zdjęć zamiast takiego podłużnego zasobnika(??) na wieży: ma taki kanciasty: Pytanie więc brzmi czy ten czołg z drugiego zdjęcia ma zamontowany po prostu inny zasobnik, a reszta jest taka sama jak na tym z pierwszego zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 W tej tubie są rzeczy do przepraw wodnych, wydaje mi się że Finowie po prostu dali większą skrzynkę dla pomieszczenia większej ilości rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 A można dokupić gdzieś samą taką skrzynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 No bez przesady, samodzielnie zbuduj, oszacuj wymiary i wytnij. Jeśli Cie to przerasta zrób wersje ze zwykłym zasobnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Ja polecam na lakier do włosów Do zabezpieczenia bazy przed przed nakładaniem zimowego kamo polecam sido, a do zdrapek białego nałóż lakier do włosów albo worn effect.Co do matu to nie polecam żadnego :P Dzięki chłopaki! Ten sido (o którym często się na forum słyszy) to zwykły sidolux jak rozumiem? Ile trzeba odczekać po jego aplikacji (aerografem można?) zanim popsikam lakierem? No i skoro polecanych lakierów matowych brak... to może jakiś satynowy? :P Chociaż nie ukrywam, że wolałbym brak połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier1986 Napisano 29 Marca 2016 Share Napisano 29 Marca 2016 Jeżeli chodzi o sido to ja osobiście używam sido do nabłyszczania pcv. Z aero można jak najbardziej go nakładać, bez rozcieńczania. Schnie doś szybko ale proponuję ci odczekać z dobę. I majlepiej nałożyć dwie warstwy (tu wystarczy jak parę godzin odczekasz - tak ze 3-4) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Czym (posypka) zrobić powierzchnię antypoślizgową na Merkavie w 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Dzięki chłopaki! Ten sido (o którym często się na forum słyszy) to zwykły sidolux jak rozumiem? Ile trzeba odczekać po jego aplikacji (aerografem można?) zanim popsikam lakierem? No i skoro polecanych lakierów matowych brak... to może jakiś satynowy? :P Chociaż nie ukrywam, że wolałbym brak połysku. Tak to zwykły sidolux, jest kilka odmian, którego nie kupisz będzie dobry. Ja sidoluxu używam zamiast lakieru błyszczącego, nakładam pędzlem albo aero, zależy co mam pod ręką. Zanim zacznę działac na nim olejami daję mu co najmniej nockę na wyschnięcie. Jeśli chodzi o lakier satynowy polecam Vallejo satin varnish. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Marca 2016 Share Napisano 30 Marca 2016 Sido można spokojnie dawać pędzlem. Jak próbowałem aero to mi się kropelki robiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Czym (posypka) zrobić powierzchnię antypoślizgową na Merkavie w 1:72 Nie robić wcale w tej skali ,wszystkie rustoleum i inne posypki będą przeskalowane.Jeśli jednak się uparłeś to możesz użyć sufacera 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 Nie, że się uparłem, ale to dość charakterystyczny element wystroju tego czołgu. Pomysł z surfacerem brzmi dobrze. Pójdzie na testy. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 31 Marca 2016 Share Napisano 31 Marca 2016 A można dokupić gdzieś samą taką skrzynkę? Lepiej całą wieżę np. tu: http://www.martola.com.pl/pl141/produkty56487/t_72_m1_suomi_finnish_version_turret_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 A można dokupić gdzieś samą taką skrzynkę? Lepiej całą wieżę np. tu: http://www.martola.com.pl/pl141/produkty56487/t_72_m1_suomi_finnish_version_turret_ Wiem, widziałem. Ten zestaw ma taki plus, że są dołączone kalki oraz dokładny schemat malowania, a także sporo blaszek. Minus to cena. Póki co jednak tylko zbieram informacje, nie wiem kiedy i czy w ogóle zrobię taki model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Czy do polskiego Leoparda 2A4 mogę użyć takich podstaw anten:? http://www.mojehobby.pl/products/Antena-i-podstawa-anteny-do-wspolczesnych-pojazdow-militarnych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 2 Kwietnia 2016 Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Czy do polskiego Leoparda 2A4 mogę użyć takich podstaw anten:?http://www.mojehobby.pl/products/Antena-i-podstawa-anteny-do-wspolczesnych-pojazdow-militarnych.html Sam sobie odpowiedz http://bigmodel1200.blogspot.com/2012/02/leopard-2a4.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Witam Jako, że wyszukiwarka zawiodła, mógłbym was prosić o linki do relacji z budowy czołgu KW-1? Szczególnie chodzi mi o relacje z modeli Hobby Bossa w 1:48. Dziękuję z góry serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Google: szukana_fraza site:modelwork.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Już próbowałem, wujek Google znalazł tylko taką galerię, choć piękną, to mnie interesują wątki warsztatowe: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?p=699008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 A to przypadkiem nie powinno być "kv-1"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi