bazylms Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Na sido np. patyczkami higienicznymi zmażesz wszystko. Pędzlem zresztą podobnie. Dlaczego? Bo olej jest śliski i nie będzie się trzymał. Biedronkę albo zacieki to wg mnie nimimum na satynie a najlepiej chyba na macie. W końcu zawsze jest White spirit który wymaże to do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 24 Stycznia 2017 Share Napisano 24 Stycznia 2017 Duży Modelarz , zamiast robić "serię testów " zajrzyj po kolei do dorobku tych którzy udzielają Ci współmodelarskich porad . Wchodzisz w profil i znajdujesz galerie ukończonych modeli . To bardzo proste i weryfikuje przydatność takiej "porady" . Wtedy możesz odrzucić idiotyzmy współmodelarzy którzy nie wiedzą którą stroną pędzla się maluje , ale pierwsi są do udzielania porad . Jednocześnie patrzysz jaką techniką robili zacieki Ci , na których modelach rzeczone zacieki Ci się podobają . I teraz taki przykład . Patrzysz: - na zacieki jakie zrobił premier - na sidoluksie - na zacieki jakie zrobił Bazylms na swoich modelach - na macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Jaka była średnica śruby od klapy silnika w T34? Lub jaki to będzie mniej więcej wymiar w skali 1/35 potrzebuję dobrać z palety MasterClubu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Witam, chciałbym z kimś porozmawiać kto złożył Merkavę MBT 1:35 od Tamiyi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Duży Modelarz , zamiast robić "serię testów " zajrzyj po kolei do dorobku tych którzy udzielają Ci współmodelarskich porad . Wchodzisz w profil i znajdujesz galerie ukończonych modeli . To bardzo proste i weryfikuje przydatność takiej "porady" . Wtedy możesz odrzucić idiotyzmy współmodelarzy którzy nie wiedzą którą stroną pędzla się maluje , ale pierwsi są do udzielania porad . Jednocześnie patrzysz jaką techniką robili zacieki Ci , na których modelach rzeczone zacieki Ci się podobają . I teraz taki przykład . Patrzysz: - na zacieki jakie zrobił premier - na sidoluksie - na zacieki jakie zrobił Bazylms na swoich modelach - na macie Satyna jest w sam raz. Mat moim zdaniem powoduje, że nie ma dużego kontrastu między kamo, a pigmentami. Ale zawsze możesz po washu dać matowy, a potem rainsy zabezpieczyć satyna i na to pigment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Nie bardzo rozumiem - mi doradzasz jak mam robić rainsy czy Dużemu Modelarzowi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Wdaje się w Wasza dyskusje. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Ja na połysku to robię tylko washa. Reszta efektów na matowej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Ilu modelarzy, tyle technik. I dobrze... Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Lutego 2017 Share Napisano 6 Lutego 2017 Dobry. Mam pytanie odnośnie mojej Merkavy MK I, niestety zestawowa lina powiedzmy już się nie nadaje i zacząłem szukać nowej, nie mogę namierzyć liny do MK I natomiast znalazłem Eureka XXL ER-3512 MERKAVA Mk II 1:35. Czy mogę jej użyć ? B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mena Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Dobry.Mam pytanie odnośnie mojej Merkavy MK I, niestety zestawowa lina powiedzmy już się nie nadaje i zacząłem szukać nowej, nie mogę namierzyć liny do MK I natomiast znalazłem Eureka XXL ER-3512 MERKAVA Mk II 1:35. Czy mogę jej użyć ? B poniżej masz link potwierdzający http://www.eurekaxxl.com/towing-cables-35/er-3512-towing-cable-for-israeli-merkava-ii-tank możesz tez użyć dwóch linek z rozmiarówek xxl dobierz po rozmiarze średnica ( pozostałość bedziesz miał na inne modele wkleić zestawowe uchwyty) i ułożyć w hakach wieży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankrider Napisano 9 Lutego 2017 Share Napisano 9 Lutego 2017 Jakim kolorem pomalować Magach6b Gal Batash? To ma być ten jaśniejszy piaskowo-szary wpadający w khaki, czy ten ciemno-szaro-oliwkowy stosowany obecnie? Na zdjęciach jest potwornie duży rozrzut kolorów od khaki po szaro-zielony... Będę mieć autentyka golan grey, kolor z miga, dobre to jako odnośnik koloru? Ludzie niektórzy malują to mieszanką khaki z tamiyi z szarym kolorem hm..Co o tym myślicie? * Ja do swojej merkavy mk1 z tamiyi użyłem liny do merkavy2, nie wiem czy jest na 100% poprawna, ale jest podobna do tej z modelu tamiyi (podwójna). To ta z linku wyżej, sorry za gapiostwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Lutego 2017 Share Napisano 11 Lutego 2017 bry, podpowiecie zagraniczne modelarskie fora tj modelwork ? B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 http://www.armorama.com/ http://www.militarymodelling.com/ http://planetarmor.com/forums/forumdisplay.php?f=140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Szukam jakiejś fajnej gilotynki do cięcia blachy (max 0,5 mm). Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Polecany podkład oprócz sufacera to...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Żaden ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Miga, lub farby tamki. Sent from my D6503 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Żaden ? No co ty, ten Miga nie jest taki zły. Ja nie przepadam za Surfacerem, bo jest szary. A często plastyk też jest szary. Nie widzę, gdzie napryskalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fury Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Czy konieczne jest podłożenie podkładu na model czołgu ? W tym momencie nie posiadam takiego. Czy podkład można zastąpić farba z dodatkiem wody i przemalować pędzlem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) ... Ja nie przepadam za Surfacerem, bo jest szary. A często plastyk też jest szary. Nie widzę, gdzie napryskalem.... "Są" różne kolory, ja mam brązowy Edytowane 12 Lutego 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Żaden ? PPG - załatwia wszystko, ale drogi, szkodliwy i śmierdzi... Ale ja nie używam podkładu i to też załatwia wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Żaden ? PPG - załatwia wszystko, ale drogi, szkodliwy i śmierdzi... Ale ja nie używam podkładu i to też załatwia wszystko . Spoko... Zaraz Pana usunę z wypowiedzi... Bardzo przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 Polecany podkład oprócz sufacera to...? Tomku... PPG. Kładzie się na wszystko - plastik, żywicę, metal. Niestety to w pełni profesjonalny podkład, drogi w początkowym zakupie, toksyczny i śmierdzi... Ale jest naprawdę świetny i uwalnia od obawy czy farba puści, czy nie puści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Lutego 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Lutego 2017 Polecany podkład oprócz sufacera to...? Tomku... PPG. Kładzie się na wszystko - plastik, żywicę, metal. Niestety to w pełni profesjonalny podkład, drogi w początkowym zakupie, toksyczny i śmierdzi... Ale jest naprawdę świetny i uwalnia od obawy czy farba puści, czy nie puści... A który to dokładnie jest podkład i gdzie można go nabyć? Domyślam się że jak to jest PPG, to w sklepach z lakierami samochodowymi go dostanę? I czy to jest dwuskładnikowy podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi