Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 1 minutę temu, M.A.V. napisał: Szkielzu - jak to jakiś popularny pojazd to powinny być dostępne żywiczne, ale to nie są tanie rzeczy i często trzeba sprowadzać z zagranicy. Jak masz duże ambicje, samozaparcie i masz jakiś "wzór" to można się zabawić w zrobienie formy i własnoręcznie odlanie potrzebnego elementu w żywicy - chłopaki tu na forum nie takie cuda majstrowali Albo jeżeli jest wystarczająco małe to można też zrobić z tego plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 29 minut temu, Szkielzu napisał: Albo jeżeli jest wystarczająco małe to można też zrobić z tego plastiku Przyjacielu czy możesz się określić czego dokładnie potrzebujesz , lub co chcesz zrobić wtedy się poszuka ew. dopasuje ,a jak Ty piszesz tak ogródkami to nawet jakby ludzie chcieli to Ci nie pomogą , bo nie wiadomo czego mamy szukać. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 6 minut temu, Adams M1A1 napisał: Przyjacielu czy możesz się określić czego dokładnie potrzebujesz , lub co chcesz zrobić wtedy się poszuka ew. dopasuje ,a jak Ty piszesz tak ogródkami to nawet jakby ludzie chcieli to Ci nie pomogą , bo nie wiadomo czego mamy szukać. Pozdr. A. Planowałem mam zrobić a7v w skali 1/72, a z powodu Kiepskiej dostępności pomyślałem że zrobienie czegoś takiego jak na zdjęciu które ja na górze wysłałem byłoby lepsze, poszukałem materiałów w moje hobby i znalazłem to https://www.mojehobby.pl/products/Arkusz-Plastik-Papier-0-1mm-B4.html Ze względu na model który chciałbym stworzyć przy planowaniu jak to będzie wyglądać napotkałem się z takimi problemami jak brak lufy do kupienia, koła, gąsienice i śrubki (owe śrubki) Chociaż takie problemy jak koła czy lufy ( który chyba zrobię z ramek z modeli) to wciąż są takie problemy jak gąsienice oraz śrubki czy inne pierdoły. Jak na to zaradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 (edytowane) 27 minut temu, Szkielzu napisał: Planowałem mam zrobić a7v w skali 1/72, a z powodu Kiepskiej dostępności.... Tu masz gotowy model A7V 1:72 - w niezłej cenie i dostępny bez czekanie "od ręki" : https://www.martola.com.pl/pl630/produkty36422/german_a7v_wwi_tank a to co na zdjęciu pokazałeś to nie śrubki tylko nity Edytowane 6 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 4 minuty temu, M.A.V. napisał: Tu masz gotowy model A7V 1:72 - w niezłej cenie i dostępny bez czekanie "od ręki" : https://www.martola.com.pl/pl630/produkty36422/german_a7v_wwi_tank a to co na zdjęciu pokazałeś to nie śrubki tylko nity fakt dostępny, ale pewnie w małych ilościach... zastanawiałem się nad zrobieniem dioramy z bitwy o Villers-Bretonneux. raczej jest wystarczająco mark iv ale może być problem z A7V... więc z martoli bym kupił 1 sztukę a resztę bym dorobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 (edytowane) 6 minut temu, Szkielzu napisał: fakt dostępny, ale pewnie w małych ilościach... zastanawiałem się nad zrobieniem dioramy z bitwy o Villers-Bretonneux. raczej jest wystarczająco mark iv ale może być problem z A7V... więc z martoli bym kupił 1 sztukę a resztę bym dorobił. Jak mają na stanie tylko 1 szt. to jak będziesz zainteresowany to resztę Ci bez problemu sprowadzą - wiele razy tak w Martoli kupowałem. Tylko wtedy oczywiście trzeba trochę poczekać aż sprowadzą, ale to żaden kłopot. Na pewno będzie dużo szybciej niż dłubanie "plutonu" takich czołgów od podstaw i na pewno dużo taniej niż kompletowanie poszczególnych elementów o których pisałeś wcześniej. A co do śrubek, nitów i innych tego typu elementów to szukaj na przykład tutaj: http://www.taurusmodels.pl/ Tylko tak jak mówiłem, to już są większe koszta i musisz dokładnie wiedzieć jaki gabaryt potrzebujesz Edytowane 6 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 1 minutę temu, M.A.V. napisał: Jak mają na stanie tylko 1 szt. to jak będziesz zainteresowany to resztę Ci bez problemu sprowadzą - wiele razy tak w Martoli kupowałem. Tylko wtedy oczywiście trzeba trochę poczekać aż sprowadzą, ale to żaden kłopot. Na pewno będzie dużo szybciej niż dłubanie "plutonu" takich czołgów od podstaw. ale i tak warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 2 minuty temu, Szkielzu napisał: ale i tak warto spróbować Spróbować co? Sorry , nie bardzo rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 (edytowane) własnoręcznie zrobić model a7v z płyt plastikowych. A zresztą szybko pójdzie bo szablon w skali 1/72 już mam i teraz tylko co z gąskami i nitami. Edytowane 6 Czerwca 2020 przez Szkielzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 6 minut temu, Szkielzu napisał: własnoręcznie zrobić model a7v z płyt plastikowych... OK - budować od podstaw zawsze warto. Dla mnie to jest właśnie 100% modelarstwo Gąski też bez problemu zrobisz sobie sam - jest dostępny model kartonowy A7V więc wystarczy że sobie przeskalujesz potrzebne elementy układu napędowego i zamiast z kartonu wytniesz w płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 2 minuty temu, M.A.V. napisał: OK - budować od podstaw zawsze warto. Dla mnie to jest właśnie 100% modelarstwo Gąski też bez problemu zrobisz sobie sam - jest dostępny model kartonowy A7V więc wystarczy że sobie przeskalujesz potrzebne elementy układu napędowego i zamiast z kartonu wytniesz a nitki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 6 Czerwca 2020 Share Napisano 6 Czerwca 2020 przed chwilą dowiedziałem się o tym pytanie tylko gdzie można to kupić i czy są jakieś rzeczy które działają tak samo lub są tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssszzzymon Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 Jak zrobic przestrzeliny z broni malokalibrowej w zywiczym modelu? Poprostu nawiercic czy jest jakis inny patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 7 godzin temu, ssszzzymon napisał: Jak zrobic przestrzeliny z broni malokalibrowej w zywiczym modelu? Poprostu nawiercic czy jest jakis inny patent? night shift zrobił o tym film, może znajdziesz w nim coś ciekawego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 8 Czerwca 2020 Share Napisano 8 Czerwca 2020 Padło pytanie o nity, polecam takie cięte laserem na nie rozwarstwiającym się czarnym kartonie, a więc i nakrętki i nity w śmiesznej cenie kilku złotych za kartonik z 250 szt. namiar: MODELIK biuro@modelik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 8 Czerwca 2020 Share Napisano 8 Czerwca 2020 Godzinę temu, chorąży napisał: Padło pytanie o nity, polecam takie cięte laserem na nie rozwarstwiającym się czarnym kartonie, a więc i nakrętki i nity w śmiesznej cenie kilku złotych za kartonik z 250 szt. namiar: MODELIK biuro@modelik.pl Chyba znalazłem inny i z tego co widzę równie dobry sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 8 Czerwca 2020 Share Napisano 8 Czerwca 2020 Ćwiczę to ostatnie kilka dni na 0,25 mm fips-ie robiąc boczny pancerz Rosomaka. . Jeżeli myślisz o wygniataniu to nie jest to idealne, ponieważ odkształca "poziom" w okolicy nitu, albo dziurawi. Rozwiązaniem może być sposób stosowany w lotnictwie 1/72 a więc "kółko zębate od zegarka", a najlepiej przyklejać wczesniej wytłoczone, ale przy o,25 mm to naprawdę jest precyzyjne zajecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Jeszcze jedna rzecz związana z Scratch Building, Jaki plastik najlepiej do tego kupić? Czy kombinacje grubego z cienkim to dobry pomysł? Oraz Jaki najlepiej się wygina tak aby powstała Wieża tego typu albo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Ja bym kupił hips 0,25 i dodatkowo 0,5 na szkielet. Wykorzystywanie palstiku z opakowań dla początkujących ( bez obrazy) może zrazić, zniechęcić. Nity (śruby czy nakrętki) także bym kupił gotowe, w sumie to koszt 5 zł za kartonik z 250 szt. , szkoda się bawić albo kupować specjalne urządzenie bo to ponad 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 1 minutę temu, chorąży napisał: Ja bym kupił hips 0,25 i dodatkowo 0,5 na szkielet. Wykorzystywanie palstiku z opakowań dla początkujących ( bez obrazy) może zrazić, zniechęcić. Nity (śruby czy nakrętki) także bym kupił gotowe, w sumie to koszt 5 zł za kartonik z 250 szt. , szkoda się bawić albo kupować specjalne urządzenie bo to ponad 300 zł. Od razu zrezygnowałem z owego urządzenia po zobaczeniu sceny, Ale tak czy siak Dziękuję bardzo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Powodzenia, acha, ja kartoniki pokrywam sufrace, a dopiero później wycinam i kleje zwykłym klejem do modeli.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 4 minuty temu, chorąży napisał: Powodzenia, acha, ja kartoniki pokrywam sufrace, a dopiero później wycinam i kleje zwykłym klejem do modeli.. ja pobrałem te modele ponieważ na podstawie nich i łatwiej będzie mi zrobić model plastikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Od lat robię modele ze scratchu. Jeszcze nie zbrukałem się zakupem hipsu Aktualnie wszystkie opakowania powinny być oznakowane rodzajem plastiku. Używam PS lub 06 z opakowań po śmietanie, serkach itp. Można i tak Wycinanki to dobry pomysł i sam wg nich robię modele. Po wydruku trzeba sprawdzić skalę i poprawność modelu. Można przykleić wydruk taśmą dwustronną do plastiku i wycinać. Nity robię z kulek BGA różnych średnic (najczęściej 0,25-0,3). Polecam stronkę landships II lub exclusive-models.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 5 minut temu, FLECZER napisał: Od lat robię modele ze scratchu. Jeszcze nie zbrukałem się zakupem hipsu Aktualnie wszystkie opakowania powinny być oznakowane rodzajem plastiku. Używam PS lub 06 z opakowań po śmietanie, serkach itp. Można i tak Wycinanki to dobry pomysł i sam wg nich robię modele. Po wydruku trzeba sprawdzić skalę i poprawność modelu. Można przykleić wydruk taśmą dwustronną do plastiku i wycinać. Nity robię z kulek BGA różnych średnic (najczęściej 0,25-0,3). Polecam stronkę landships II lub exclusive-models.org a w takich sytuacjach gdzie grubość elementu jest za duża przykład scratch przykład prawdziwy oraz jak zrobiłeś opony i cylindryczną wieżę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Najważniejsze narzędzie to suwmiarka. Bierzesz w rękę i szukasz po domu materiałów na model Elementy cylindryczne to często oklejone tuleje odpowiedniej średnicy. Odnośnie styku płyt. Z wycinanki wycinasz części i sklejasz ich plastikowe kopie z uwzględnieniem grubości użytego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi