Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, M.A.V. napisał:

Szkielzu - jak to jakiś popularny pojazd to powinny być dostępne żywiczne, ale to nie są tanie rzeczy i często trzeba sprowadzać z zagranicy. 

Jak masz duże ambicje, samozaparcie i masz jakiś "wzór" to można się zabawić w zrobienie formy i własnoręcznie odlanie potrzebnego elementu w żywicy - chłopaki tu na forum nie takie cuda majstrowali :mrgreen:

Albo jeżeli jest wystarczająco małe to można też zrobić z tego plastiku

29 minut temu, Szkielzu napisał:

Albo jeżeli jest wystarczająco małe to można też zrobić z tego plastiku

Przyjacielu czy możesz się określić czego dokładnie  potrzebujesz , lub co chcesz zrobić  wtedy się poszuka ew. dopasuje ,a jak Ty piszesz tak ogródkami to nawet jakby ludzie chcieli to Ci nie pomogą , bo nie wiadomo czego mamy szukać. Pozdr. A.

6 minut temu, Adams M1A1 napisał:

Przyjacielu czy możesz się określić czego dokładnie  potrzebujesz , lub co chcesz zrobić  wtedy się poszuka ew. dopasuje ,a jak Ty piszesz tak ogródkami to nawet jakby ludzie chcieli to Ci nie pomogą , bo nie wiadomo czego mamy szukać. Pozdr. A.

Planowałem mam zrobić a7v w skali 1/72, a z powodu Kiepskiej dostępności pomyślałem że zrobienie czegoś takiego jak na zdjęciu które ja na górze wysłałem byłoby lepsze, poszukałem materiałów w moje hobby i znalazłem to

https://www.mojehobby.pl/products/Arkusz-Plastik-Papier-0-1mm-B4.html

Ze względu na model który chciałbym stworzyć przy planowaniu jak to będzie wyglądać napotkałem się z takimi problemami jak brak lufy do kupienia, koła, gąsienice i śrubkiScreenshot_20200606-232209_Chrome.thumb.jpg.eb6635afe2e5bcd71e22e04632605748.jpg

(owe śrubki)

Chociaż takie problemy jak koła czy lufy ( który chyba zrobię z ramek z modeli) to wciąż są takie problemy jak gąsienice oraz śrubki czy inne pierdoły. Jak na to zaradzić?

27 minut temu, Szkielzu napisał:

Planowałem mam zrobić a7v w skali 1/72, a z powodu Kiepskiej dostępności....

Tu masz gotowy model A7V 1:72 - w niezłej cenie i dostępny bez czekanie "od ręki" :

https://www.martola.com.pl/pl630/produkty36422/german_a7v_wwi_tank

a to co na zdjęciu pokazałeś to nie śrubki tylko nity :szczerbol:

Edytowane przez M.A.V.

4 minuty temu, M.A.V. napisał:

Tu masz gotowy model A7V 1:72 - w niezłej cenie i dostępny bez czekanie "od ręki" :

https://www.martola.com.pl/pl630/produkty36422/german_a7v_wwi_tank

a to co na zdjęciu pokazałeś to nie śrubki tylko nity :szczerbol:

fakt dostępny, ale pewnie w małych ilościach...

zastanawiałem się nad zrobieniem dioramy z bitwy o Villers-Bretonneux. raczej jest wystarczająco mark iv ale może być problem z A7V...

więc z martoli bym kupił 1 sztukę a resztę bym dorobił.

6 minut temu, Szkielzu napisał:

fakt dostępny, ale pewnie w małych ilościach...

zastanawiałem się nad zrobieniem dioramy z bitwy o Villers-Bretonneux. raczej jest wystarczająco mark iv ale może być problem z A7V...

więc z martoli bym kupił 1 sztukę a resztę bym dorobił.

Jak mają na stanie tylko 1 szt. to jak będziesz zainteresowany to resztę Ci bez problemu sprowadzą - wiele razy tak w Martoli kupowałem. Tylko wtedy oczywiście trzeba trochę poczekać aż sprowadzą, ale to żaden kłopot. Na pewno będzie dużo szybciej niż dłubanie "plutonu" takich czołgów od podstaw i na pewno dużo taniej niż kompletowanie poszczególnych elementów o których pisałeś wcześniej.

A co do śrubek, nitów i innych tego typu elementów to szukaj na przykład tutaj:

http://www.taurusmodels.pl/

Tylko tak jak mówiłem, to już są większe koszta i musisz dokładnie wiedzieć jaki gabaryt potrzebujesz

Edytowane przez M.A.V.

1 minutę temu, M.A.V. napisał:

Jak mają na stanie tylko 1 szt. to jak będziesz zainteresowany to resztę Ci bez problemu sprowadzą - wiele razy tak w Martoli kupowałem. Tylko wtedy oczywiście trzeba trochę poczekać aż sprowadzą, ale to żaden kłopot. Na pewno będzie dużo szybciej niż dłubanie "plutonu" takich czołgów od podstaw.

ale i tak warto spróbować

własnoręcznie zrobić model a7v z płyt plastikowych. A zresztą szybko pójdzie bo szablon w skali 1/72 już mam i teraz tylko  co z gąskami i nitami.

Edytowane przez Szkielzu

6 minut temu, Szkielzu napisał:

własnoręcznie zrobić model a7v z płyt plastikowych...

OK - budować od podstaw zawsze warto. Dla mnie to jest właśnie 100% modelarstwo :super:

Gąski też bez problemu zrobisz sobie sam - jest dostępny model kartonowy A7V więc wystarczy że sobie przeskalujesz potrzebne elementy układu napędowego i zamiast z kartonu wytniesz w płytek

2 minuty temu, M.A.V. napisał:

OK - budować od podstaw zawsze warto. Dla mnie to jest właśnie 100% modelarstwo :super:

Gąski też bez problemu zrobisz sobie sam - jest dostępny model kartonowy A7V więc wystarczy że sobie przeskalujesz potrzebne elementy układu napędowego i zamiast z kartonu wytniesz 

a nitki?

7 godzin temu, ssszzzymon napisał:

Jak zrobic przestrzeliny z broni malokalibrowej w zywiczym modelu? Poprostu nawiercic czy jest jakis inny patent?

night shift zrobił o tym  film, może znajdziesz w nim coś ciekawegoScreenshot_20200607-114253_YouTube.thumb.jpg.81364afb049bfef7e5cb9e7e2f39347e.jpg

• Like 1

Padło pytanie o nity, polecam takie cięte laserem na nie rozwarstwiającym się czarnym kartonie, a więc i  nakrętki i nity w śmiesznej cenie kilku złotych za kartonik z 250 szt. namiar: MODELIK biuro@modelik.pl

Godzinę temu, chorąży napisał:

Padło pytanie o nity, polecam takie cięte laserem na nie rozwarstwiającym się czarnym kartonie, a więc i  nakrętki i nity w śmiesznej cenie kilku złotych za kartonik z 250 szt. namiar: MODELIK biuro@modelik.pl

Chyba znalazłem inny i z tego co widzę równie dobry sposóbScreenshot_20200608-102004_YouTube.thumb.jpg.80b6a4c6f6ceeb169d3fd51e92d04d1b.jpg

Ćwiczę to ostatnie kilka dni na 0,25 mm fips-ie robiąc boczny pancerz Rosomaka. . Jeżeli myślisz o wygniataniu to nie jest to idealne, ponieważ odkształca "poziom" w okolicy nitu, albo dziurawi. Rozwiązaniem może być sposób stosowany w lotnictwie 1/72 a więc "kółko zębate od zegarka", a najlepiej przyklejać wczesniej wytłoczone, ale przy o,25 mm to naprawdę jest precyzyjne zajecie :)

Jeszcze jedna rzecz związana z Scratch Building, Jaki plastik najlepiej do tego kupić? Czy kombinacje grubego z cienkim to dobry pomysł? Oraz Jaki najlepiej się wygina tak aby powstała Wieża tego typu 20200612_075942.thumb.jpg.344b81253bc3612043d61ef2ca03ff03.jpg

alboPhoto-01.JPG.7258aeb6573791e6d782d572ab008dc1.JPG

Ja bym kupił hips 0,25 i dodatkowo 0,5 na szkielet. Wykorzystywanie palstiku z opakowań dla początkujących ( bez obrazy) może zrazić, zniechęcić.  Nity (śruby czy nakrętki)  także bym kupił gotowe, w sumie to koszt 5 zł za kartonik z 250 szt. , szkoda się bawić albo kupować specjalne urządzenie bo to ponad 300 zł.

1 minutę temu, chorąży napisał:

Ja bym kupił hips 0,25 i dodatkowo 0,5 na szkielet. Wykorzystywanie palstiku z opakowań dla początkujących ( bez obrazy) może zrazić, zniechęcić.  Nity (śruby czy nakrętki)  także bym kupił gotowe, w sumie to koszt 5 zł za kartonik z 250 szt. , szkoda się bawić albo kupować specjalne urządzenie bo to ponad 300 zł.

Od razu zrezygnowałem z owego urządzenia po zobaczeniu sceny, Ale tak czy siak Dziękuję bardzo za pomoc.

4 minuty temu, chorąży napisał:

Powodzenia, acha, ja kartoniki pokrywam sufrace, a dopiero później wycinam i kleje zwykłym klejem do modeli..

ja pobrałem te modele ponieważ na podstawie nich i łatwiej będzie mi zrobić model plastikowy.

Od lat robię modele ze scratchu. Jeszcze nie zbrukałem się zakupem hipsu? Aktualnie wszystkie opakowania powinny być oznakowane rodzajem plastiku. Używam PS lub 06 z opakowań po śmietanie, serkach itp. Można i tak ? Wycinanki to dobry pomysł i sam wg nich robię modele. Po wydruku trzeba sprawdzić skalę i poprawność modelu?. Można przykleić wydruk taśmą dwustronną do plastiku i wycinać. Nity robię z kulek BGA różnych średnic (najczęściej 0,25-0,3). Polecam stronkę landships II lub exclusive-models.org

IMG_20200503_154140.jpg

IMG_20200501_221401.jpg

5 minut temu, FLECZER napisał:

Od lat robię modele ze scratchu. Jeszcze nie zbrukałem się zakupem hipsu? Aktualnie wszystkie opakowania powinny być oznakowane rodzajem plastiku. Używam PS lub 06 z opakowań po śmietanie, serkach itp. Można i tak ? Wycinanki to dobry pomysł i sam wg nich robię modele. Po wydruku trzeba sprawdzić skalę i poprawność modelu?. Można przykleić wydruk taśmą dwustronną do plastiku i wycinać. Nity robię z kulek BGA różnych średnic (najczęściej 0,25-0,3). Polecam stronkę landships II lub exclusive-models.org

IMG_20200503_154140.jpg

IMG_20200501_221401.jpg

a w takich sytuacjach gdzie grubość elementu jest za duża

przykład scratch20200612_092011.jpg.1f5bdfbcf02eb1c9dd1b3fa1372d8f76.jpg

przykład prawdziwy

20200612_092114.thumb.jpg.61220d29952cca41995c361fcc683987.jpg

oraz jak zrobiłeś opony i cylindryczną wieżę?

Najważniejsze narzędzie to suwmiarka. Bierzesz w rękę i szukasz po domu materiałów na model ? Elementy cylindryczne to często oklejone tuleje odpowiedniej średnicy. Odnośnie styku płyt. Z wycinanki wycinasz części i sklejasz ich plastikowe kopie z uwzględnieniem grubości użytego materiału.

IMG_20200421_135115.jpg

IMG_20200421_152026.jpg