Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 godzinę temu, Rigiel napisał:

Dzięki za informację,

Chciałem zrobić z niego tego Tigera z Das Reich, choć wydaje mi się, że potrzebowałbym jakby innego zasobnika z tyłu wierzy

797e8000c410eb50fe0e9bc7d5d386f8.jpg.4556156231101d7dddc18efb1cdd4fea.jpg

Ten Airfix to nadaje się do kosza, ale przy ogromnej ilości pracy i wiedzy dałoby się coś z tego zrobić.

Z zasobnikiem masz rację, potrzeba takiego:

_DSC6399.JPG.4c2ee66fd002a4a42e17f4ca8401d285.JPG

A takie zasobniki tylko u Dragona.

• Like 1
Napisano
Cytat

Czy zdarzyło się komuś budować ten zestaw, jak wygląda sprawa ze składalnością i zgodnością historyczną ?

Mam ten zestaw. Gąsienice są ogniwkowe, ale z pełnym zębem. Także ewentualnie do wymiany (w zależności od tego, jak dokładny ma być model). Plastikowa lina mocowana z boku kadłuba jest nieprawidłowa (jak w późniejszych wersjach), więc producent dołożył dodatkowo fototrawione uchwyty dla tej liny (i dodatkową linę jako sznurek). Jest jeszcze trochę fototrawionych zatrzasków i siatki. Jest sporo części dodatkowych (chyba ze dwie wieże można złożyć z tego). Jakość  wykonania części wg mnie dobra. Porównywałem wymiary gabarytowe z  rzutami w skali 1:35 z nowego zeszytu Wyd. Militaria i wszystko się zgadza. Natomiast oczywiście są mankamenty różne.  Chyba nawet tych Tygrysów z malowań sugerowanych przez producenta nie można odtworzyć w 100% wiernie (na stronie tigerinfo jest o tym). Według mnie za 100 zł lub mniej warto.

Wczesny Tiger Zvezdy chodzi za 90-100 zł, ma poprawne gąsienice z otworem w zębie (te nowsze, bo starsze mają gumiaki!), ale brak fototrawionek i moim zdaniem jakość części (od strony technologii) jest gorsza. W boku kadłuba są tzw. wgnioty. Nie jestem pewien jak to by wyglądało po malowaniu, ale trochę je widać i wyraźnie czuć jak się muśnie palcem po burcie.

• Like 1
Napisano

Sporo minusów ma ten Airfix 😕

W takim razie chyba muszę chyba trochę zmienić pojazd docelowy,  prawdopodobnie na coś z okolic Leningradu w zimowym malowaniu.

Chciałbym jeszcze zapytać jak to wygląda z tym zestawem,

129858-10911-pristine.thumb.jpg.1d0e3ba2c7353e9970f73047e238c07e.jpg

Napisano
1 minutę temu, Rigiel napisał:

W takim razie chyba muszę chyba trochę zmienić pojazd docelowy,  prawdopodobnie na coś z okolic Leningradu w zimowym malowaniu.

Chciałbym jeszcze zapytać jak to wygląda z tym zestawem, podejrzewam, że tu trzebaby napewno wymienić lufę, gąsienice, i wyrzutnie granatów.

Napisano
Cytat

Brak dodatków, gąsienice gumiaki, 20-50 zł drożej niż Airfix i jak dla mnie doskonała składalność.

• Like 1
Napisano
2 minuty temu, Mr_X napisał:

Brak dodatków, gąsienice gumiaki, 20-50 zł drożej niż Airfix i jak dla mnie doskonała składalność.

Rozumiem, patrząc, że to model z 1997 pewnie trzeba będzie przerabiać i dorabiać spawy w różnych miejscach ?

Napisano (edytowane)
43 minuty temu, Rigiel napisał:

Model stary, ale fajny praktycznie samoskładalny, wszystko pasuje idealnie- zero szpachli.  Dorobić spawy trzeba wszędzie i kiepskie gąsienice.  Wady i zalety modelu:

https://tiger1.info/models/products-page/TAM35216

Warto dokupić :

- grile np. Eduarda lub Abera:

681_rd.gif

- metalowe plecione liny, np Eureka XXL

eureka-xxl-zestaw-lin-holowniczych-z-ywicznymi-zakoczeniami-panzer-vi-tiger-i.jpg

- lufę metalową firmy RbModel (chyba trudno dostępna) lub Aber :

RB Model 35B01 88mm Kwk 36 L/56 for Tiger I 1:35 - 7722102479 - oficjalne  archiwum Allegro

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1
Napisano

Może ktoś dysponuje jakimiś fotkami lub chociaż nawet wiedzą, jak biegły kable zasilające 2 lamp lewych plus lampy notek w Pz. III J Initial? W necie niestety nie znalazłem, a swoją literaturą, jeszcze, nie dysponuję.

O co chodzi, widać na zdjęciu modelu z neta:

EQsy20C.jpg.cf2134934c577f89fcfdb02a767a8cdc.jpg

I jeszcze dodatkowe pytanie, czy z tej małej lampy kabel wyprowadzony był z boku, czy od przodu?

Pozdrawiam

Marek

Napisano
15 godzin temu, Rigiel napisał:

W takim razie chyba muszę chyba trochę zmienić pojazd docelowy, ... .

Nie wiem w jakim etapie zaawansowanie jest Kolega modelarz. Może skusić się jednak na model ze Zvezdy?

https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Ausf.-E-Early-Kursk.html

Niedrogi i nienajgorszy.

Jest w nim malowanie Tygrysa No.332 z 503 BCC. Jest sporo fotek tego Tygrysa i można się trochę pobawić. 

4 godziny temu, Pan_na_Zulawach napisał:

... , jak biegły kable zasilające 2 lamp lewych plus lampy notek w Pz. III J Initial? W necie niestety nie znalazłem, a swoją literaturą, jeszcze, nie dysponuję.

I jeszcze dodatkowe pytanie, czy z tej małej lampy kabel wyprowadzony był z boku, czy od przodu?

Lampy i reszta z lewej strony + z prawej strony + przednie.579656527_meser262@lampyausf.J.thumb.jpg.7a74f4aec043d57cbc3214377af94d46.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, meser262 napisał:

Nie wiem w jakim etapie zaawansowanie jest Kolega modelarz. Może skusić się jednak na model ze Zvezdy?

https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Ausf.-E-Early-Kursk.html

Niedrogi i nienajgorszy.

Jest w nim malowanie Tygrysa No.332 z 503 BCC. Jest sporo fotek tego Tygrysa i można się trochę pobawić. 

Hm wcześniej robiłem głównie King Tigery i kilka T72

Mam pytanie, czy dałoby się z tej zvezdy zrobić Tigera 213  Otto Carius-a w zimowym malowaniu ?

https://www.mojehobby.pl/products/TIGER-I-Otto-Carius-czolg-213-Schwere-Pz.-Abt.-502-Lotwa-luty-1944.html

Napewno trzeba będzie łatać otwory na gąsienice na wieży hmm

Oraz czy takie dodatki są warte zachodu:

https://www.mojehobby.pl/products/Miotacze-granatow-do-niem.-czolgow.html

Wydaje mi się również, że ta lufa powinna pasować:

https://www.mojehobby.pl/products/German-88mm-KwK-36-L-56-Tiger-I-early-model.html

Edytowane przez Rigiel
Napisano (edytowane)

Lufa i miotacze granatów są OK.  Z usunięciem zaczepów na dodatkowe ogniwa gąsienic poradzisz sobie bez problemów (nożyk, pilnik i papier ścierny). Na dziury szpachla. Temat był już przerabiany na forum. 

• Like 1
Napisano

Odnośnie Tigera Zvezdy, którego posiadam, to mogę zaświadczyć, że np. siatki Abera do niego nie pasują. Cena blach Eduarda jest od czapy. I to jeszcze bardziej od czapy niż początkowo myślałem (siatki i drobne detale 70 zł + błotniki drugie 70 zł = ok. 140 zł, a model kosztuje 90-100 zł!).  A np. błotniki eduardowe mają przecież swoje wady. Chyba na wschodzie jest produkowany  jakiś zestaw elementów fototrawionych do tego modelu w rozsądnej cenie, ale u nas chyba niedostępny.

Ciekawe, że Tiger Revella, który chodzi nawet po 240 zł (!!) to przepak Zvezdy (90-100zł). Ciekaw jestem czy Revell ma wgnioty w wannie (ta wada wg mnie to nie jest wina formy).

Napisano
4 godziny temu, Rigiel napisał:

Mam pytanie, czy dałoby się z tej zvezdy zrobić Tigera 213  Otto Carius-a

Tygrys No.213 z 502 BCC - brak wizjera ładowniczego. I do tego elementu i daty resztę trzeba dopasować.

Tygrys ZVEZDY późniejszy.

4 godziny temu, Rigiel napisał:

Oraz czy takie dodatki są warte zachodu:

Wydaje mi się również, że ta lufa powinna pasować:

Lufa na pewno, wyrzutnik granatów też choć już niekoniecznie.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, Mr_X napisał:

Odnośnie Tigera Zvezdy, którego posiadam, to mogę zaświadczyć, że np. siatki Abera do niego nie pasują. Cena blach Eduarda jest od czapy. I to jeszcze bardziej od czapy niż początkowo myślałem (siatki i drobne detale 70 zł + błotniki drugie 70 zł = ok. 140 zł, a model kosztuje 90-100 zł!).  A np. błotniki eduardowe mają przecież swoje wady. Chyba na wschodzie jest produkowany  jakiś zestaw elementów fototrawionych do tego modelu w rozsądnej cenie, ale u nas chyba niedostępny.

Ciekawe, że Tiger Revella, który chodzi nawet po 240 zł (!!) to przepak Zvezdy (90-100zł). Ciekaw jestem czy Revell ma wgnioty w wannie (ta wada wg mnie to nie jest wina formy).

Odnośnie twojej wypowiedzi 

Więc zestaw abera 35014 dedykowany do modeli tamiya,academy i italeri pasuje idealnie do zvezdy😜 

Siatki i inne duperele jakby robione pod ten model , nawet drobnica do wentylatora na dachu pasuje oraz dodatki do filtrów feifela 

Co do blach edka to zapomnij ....Aber lub chinole tylko

Napisano
24 minuty temu, slawekmalysek napisał:

Co do Edka pełna zgoda - tragedia, ale Aber nie lepszy.

Najlepsze blachy do Tygrysów wg mojej oceny robi Voyager i nawet ma dedykowane do Zvezdy, szkoda 

tylko że u nas w kraju ciężko z dostępnością. Niezłe też są E.T. model, ale też próżno u nas szukać.

Jest jeszcze nasz Part, ale robi tylko do Tygrysów mid/late, ale za to niezłe, Aber może im possać😁

• Like 1
Napisano (edytowane)
38 minut temu, Seb napisał:

Co do Edka pełna zgoda - tragedia, ale Aber nie lepszy.

Najlepsze blachy do Tygrysów wg mojej oceny robi Voyager i nawet ma dedykowane do Zvezdy, szkoda 

tylko że u nas w kraju ciężko z dostępnością. Niezłe też są E.T. model, ale też próżno u nas szukać.

Jest jeszcze nasz Part, ale robi tylko do Tygrysów mid/late, ale za to niezłe, Aber może im possać😁

Fakt zapomniałem o blachach Part-a

Niestety ostatnio dostawy pewnie z powodu covid-a jakby kuleją chociaż hgw skąd czesi są tak dobrze zaopatrzeni?

Mała uwaga co do chińskich blach są k..o delikatne dlatego w niektórych przypadkach wolę abera😜

Edytowane przez slawekmalysek
Napisano (edytowane)
Cytat

Odnośnie twojej wypowiedzi 

Więc zestaw abera 35014 dedykowany do modeli tamiya,academy i italeri pasuje idealnie do zvezdy😜 

Siatki i inne duperele jakby robione pod ten model , nawet drobnica do wentylatora na dachu pasuje oraz dodatki do filtrów feifela 

W każdym razie siatki Abera do Tamiyi/Academy/Italeri, które mam, pasują tak samo "dobrze" do Zvezdy, co do Tamiyi :))))))

Edytowane przez Mr_X
Napisano

Widzę, że wywołałem ciekawą dyskusję, ale dobrze, bo jest wartościowa.

Trafiłem na tego dragona w dobrej cenie:

https://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-131-s.Pz.Abt.504-Tunisia-Smart-Kit.html

Więc nie wahałem się i nabyłem kota.

Prawdopodobnie będę chciał zbudować go jako jedną z opcji w zestawie tj. Tigera no ,,01'' s.Pz.abt 502.

Hmm możliwe, że pokuszę się o jakiś nowy temat w warsztacie.

Szukałem dodatkowych zdjęć tego egzemplarza, ale trafiałem w zasadzie tylko na zdjęcia  Tigerów w wersji ,,initial''

Napisano

Czy ktoś z Was używał gotowych, ew. Robił siatki maskujące na modelach? Może ktoś polecić jakieś konkretne produkty lub ew. Tutoriale? 

Widziałem, że AFV Club i bodajże AK ma w ofercie produkty we wzorze, który potencjalnie by mnie interesował, ale nie wiem ile to warte. Ktoś coś? 

Napisano (edytowane)
W dniu 1.05.2021 o 17:26, patrykd napisał:

Mam pytanko. W jakim kolorze najlepiej pomalować panzerfausta 30. Do wyboru mam:

Każdy z wymienionych kolorów pasuje, Najbardziej Mig 010.

19063.jpg

1024px-Panzerfaust_helsinki.jpg?1619978451922

• Thanks 1