Jery Napisano 20 Grudnia 2021 Share Napisano 20 Grudnia 2021 Ile to razy czytałem komentarze, jak ktoś pięknie z blacharką powalczył, że aż szkoda malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Pytanko do znawców : gąsienice jakiego typu były stosowane w Izraelskich czołgach Tiran-5? RMSh czy OMSh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) Będą pasować? czy może takie? Edytowane 21 Grudnia 2021 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 Na wszystkich zdjęciach wklejonych powyżej są OMSh 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 (edytowane) poszło dwa razy... Edytowane 21 Grudnia 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 W dniu 20.12.2021 o 20:25, AchtungCancer napisał: Niespecjalnie widzę na nim czy innych a10 jakieś plamy. Przejrzałem fotki i jak już to Cruisery zawsze mają pasy, nawet jeżeli są zupełnie nieregulaminowe (jak na zdjęciu poniżej). Na twojej fotce układ kamuflażu wydaje się mniej więcej odpowiadać CS-owi i temu co zalecał regulaminowy wzór. A co do koloru - rule of cool jest najważniejsza Mam już zdecydowane ubarwienie greckich Cruiserów z Kozani jeśli komus się to przyda. Pojazdy z miasteczka Kozani pomalowano bazą portland stone i mają counter scheme w kolorze slate a oznaczenia są raczej niebieskie (odcień ciemny a nie turkusowy). Poniżej zamieszczam zdjęcia i obok podstawione plansze z kolorami, jakie wchodzą w grę, prostokącik to kolor turkusowy, jaki pojawia się często na planszach, kwadraty to odpowiednio czerwony i niebieski z painta, czyli kolory klasycze. Idealnie pasuje właśnie niebieski klasyczny i kolor slate i wg mnie to jest prawdziwa kombinacja kolorów ze zdjęcia. Ponieważ godło 2 dywizji pancernej było czerwone, warto zwrócić uwagę na kolor godła i kwadratów, wg mnie kwadraty są ciemniejsze, pasuje zatem teza, że były niebieskie (ciemniejszy odcień) Dziękuję @Achtung Cancer za pomoc 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Moje pytanie dotyczy czołgu sprzed 100 lat . Ft-17 ( tak mi się wydaje ) o wdzięcznym imieniu "Anulka" . Idzie go skleić z jakiegoś zestawu w skali 1/35 albo większego wymiarowo . Jakieś plany albo coś , najważniejsze jest imię z merytoryki . Hello Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) 19 godzin temu, Hello napisał: Moje pytanie dotyczy czołgu sprzed 100 lat . Ft-17 ( tak mi się wydaje ) o wdzięcznym imieniu "Anulka" . Obawiam się że "Anulka" to licentia poetica wytwórcy tego modelu - w 1920 roku w ówczesnym WP był czołg Renault FT (z okrągłą wieżą i działkiem ) o imieniu "Aniela" - i na to jest fotka. A sam model masz (miałeś?) w skali 1/35 z Menga i w 1/16 z Takoma (miałeś - bo nie mam pojęcia czy jeszcze są dostępne) Oczywiście żadnego polskiego malowania (z pudła) nie ma. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez gajowy z wąsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 23 Grudnia 2021 Share Napisano 23 Grudnia 2021 Aniela to już zdecydowanie nie Anulka . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 Czy wszystkie czołgi zdobyte przez powstańców podczas Powstania Warszawskiego miały zimmerit? Chodzi mi o Panterę ,,WP" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 25 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Chodzi mi o Panterę ,,WP" Tak miała pastę. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 25 Grudnia 2021 Share Napisano 25 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy wszystkie czołgi zdobyte przez powstańców podczas Powstania Warszawskiego miały zimmerit? Chodzi mi o Panterę ,,WP" Obie Pantery zdobyte przez powstańców miały zimmerit - ale każda innego wzoru. Dobrze to opisał Krzysiek Mucha w Militariach w 2005 roku (numer bodaj 4/2005) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 Artykuł K. Muchy p.t. „Pantery Powstania Warszawskiego” opublikowano w „Militariach XX wieku”, nr 4(7) 2005. Materiał ten nie zawiera jednak żadnych szczegółów nt. zimmeritu na owych czołgach, o ile w ogóle pada tam ta nazwa (mam, przejrzałem i nie znalazłem). Ilustracje autora przedstawiają właściwie ten sam wzór, znany z prod. MAN-a. Także dostępne dotąd fotografie nie pozwalają na zdecydowane odróżnienie odmiennych wzorów zimmeritu. Przy okazji - tylko na poniższym zdjęciu z pokazanego tu zestawu jest czołg „Magda”/„Pudel”. Reszta to właśnie „WP”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Grudnia 2021 Share Napisano 26 Grudnia 2021 14 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy wszystkie czołgi zdobyte przez powstańców podczas Powstania Warszawskiego miały zimmerit? Chodzi mi o Panterę ,,WP" Tu masz doskonałą bazę do inspiracji - jeżeli chcesz zbudować powstańcze Pantery: Modeli Panther G na rynku jest sporo. Działaj!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Koperson Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Cześć, jestem tu nowy więc nie bijcie od razu jeżeli pytam nie tu albo pytam o coś co już było nie raz poruszane ale jakoś nie mogę tego znaleźć. Do modeli wracam po bardzo długim czasie ale chcę to zrobić o level wyżej. Właśnie zabieram się za składanie lodówkowca. Skleiłem dwa modele w skali 1:72 (T-80B, Leopard 1A2) które będą służyły do "treningów" aerografu. Na początek kupiłem Panther ausf. A 1:35 od Tamiyi, do tego zimmerit od Zvezdy i lufa od abera. Chce ją pomalować tak: I tu moje pytanie. Jak dobrać kolory farb do tego kamuflażu? Macie na to jakiś sposób żebym wiedział na przyszłość jak to znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Jest jakaś róznica miedzy starą Tamiyą a nową? Czy tylko cena a efekt ten sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Jezu, chłopie, masz taki problem wpisać numer modelu i poszukać na Scalemates? Przecież szybciej by było poszukać tam niż pisać post. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 46 minut temu, StarBourne napisał: Jezu, chłopie, masz taki problem wpisać numer modelu i poszukać na Scalemates? Przecież szybciej by było poszukać tam niż pisać post. Ale tym samym zacząłby się oddalać od statusu czynnego użytkownika tego Forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Koperson Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Jezu chłopie właśnie po to pytałem żeby ktoś odpowiedział jak to zrobić. Dzięki... Jak pisałem jestem nowy i nie znam nawet czegoś takiego jak scalemates. Więc możecie odpuścić takie komentarze jak ten powyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) 56 minut temu, StarBourne napisał: . Edytowane 29 Grudnia 2021 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 1 minutę temu, Dr_Koperson napisał: Jezu chłopie właśnie po to pytałem żeby ktoś odpowiedział jak to zrobić. Dzięki... Jak pisałem jestem nowy i nie znam nawet czegoś takiego jak scalemates. Więc możecie odpuścić takie komentarze jak ten powyżej. Ale przecież to nie było do ciebie tylko do Damianos. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr_Koperson Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 A to sory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Godzinę temu, DamianosPL napisał: Jest jakaś róznica miedzy starą Tamiyą a nową? Czy tylko cena a efekt ten sam? Wystarczy rzut oka na zdjęcia ramek i widać, że to dwa różne modele. Lektura instrukcji to potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 44 minuty temu, martinello napisał: Wystarczy rzut oka na zdjęcia ramek i widać, że to dwa różne modele. Lektura instrukcji to potwierdzi. Ale po co patrzeć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Czyli ktory bedzie ten sam jak ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi