Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że może być to trudne do rozlaczenia. Ja nastawialbym się na "mechaniczne" rozłączanie.

Nie pamiętam jak z dostępem od spodu ale spróbuj naciac po długości połączenie skalpelem a później już odchylasz aż peknie.

5 minut temu, enten napisał:

Wydaje mi się, że może być to trudne do rozlaczenia. Ja nastawialbym się na "mechaniczne" rozłączanie.

Nie pamiętam jak z dostępem od spodu ale spróbuj naciac po długości połączenie skalpelem a później już odchylasz aż peknie.

Widocznie muszę kupić ostrzejszy skalpel, W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź

Czy ktoś może mi wyjaśnić jak powinna wyglądać załoga Stummela z Wehrmachtu w Normandii? Obsługiwali je tacy sami żołnierze jak artylerie samobieżną albo niszczyciele czołgów?

Zastanawiam się nad przeróbką tego zestawu: https://www.mojehobby.pl/products/German-SPG-Crew.html

Tak samo zastanawiam się czy z nowych figurek od Tamki można zrobić grenadierów pancernych z 2giej Dywizji Pancernej?

https://www.mojehobby.pl/products/German-Infantry-Set-Mid-WWII.html

Bardzo kuszą mnie powyższe figurki jako materiał pod mniejsze czy też większe przeróbki z pomocą MagicSculpa, ale kompletnie nie ogarniam tematu umundurowania, zwłaszcza Heer.

No i koniec końców poszukuje jakichś informacji lub zdjęć 251/9ki z 2.Pz.Div. o numerze 534 ;x

Wielkim znawcą nie jestem tu musiałby się np. Kolega Messer wypowiedzieć , ale wiem na pewno że ta Tamiya się nie nada, gdy ci hitlerowcy  mundury 2 kolorowe (inny kolor munduru i spodni ) w 1944  roku w powszechnym użyciu były już trzewiki z opinaczami, a oni mają jeszcze saperki,  musisz szukać  figurek z końcowego okresu wojny, podobnie jest z tymi Szkopami z Hobby Bossa to są SS-owcy , musiałbyś ich "zwermachtować " napisz konkretnie w jakich pozycjach potrzebujesz tych figurek ( czy statycznych, maszerujących, czy walczących), wtedy się poszuka, podobnie jak z tą załogą do tego Hanomaga. Pozdr. A.

Dzięki. Piechurzy z Tamki to rzeczywiście raczej pierwsza połowa wojny, ale mam ogólnie słabą wiedze jak wyglądał Wehrmacht w Normandii i jak wcześniej wspomniałem zależy mi na dobrym materiale do konwersji, a te figurki wydają się świetne. Chociaż raczej nie nadają się do zabawy w zmiany póz.

Zestaw Hobby Bossa już raczej do takich zabaw się bardziej nadaje, tylko że na pewno nie odważę się robić całych mundurów od podstaw, jeśli załoga Stummela Heer nosiła zupełnie inne stroje od artylerzystów SS.

W

21 minut temu, Irgr napisał:

Dzięki. Piechurzy z Tamki to rzeczywiście raczej pierwsza połowa wojny, ale mam ogólnie słabą wiedze jak wyglądał Wehrmacht w Normandii i jak wcześniej wspomniałem zależy mi na dobrym materiale do konwersji, a te figurki wydają się świetne. Chociaż raczej nie nadają się do zabawy w zmiany póz.

Zestaw Hobby Bossa już raczej do takich zabaw się bardziej nadaje, tylko że na pewno nie odważę się robić całych mundurów od podstaw, jeśli załoga Stummela Heer nosiła zupełnie inne stroje od artylerzystów SS.

Widzisz  wszystko można, ale po co wyważać otwarte drzwi:D. Na rynku jest dużo różnych zestawów , musisz tylko podać  co konkretnie potrzebujesz , a wtedy się poszuka, a dorabia się wtedy kiedy nie ma figurek w pozach które Cię interesują. Nie zapominałbym też o różnych takich dodatkach które każde wojsko posiada jak godła, dystynkcje, patki kołnierzowe odznaki ,baretki itp. jak już robisz figurki to warto też zainwestować w kalki w/w oznaczeń. Pozdr. A.

Potrzebuje najprawdopodobniej takiej ekipy:

PzLehr251_11Rev.jpg

Zakładam że inne jednostki Wehrmachtu ubierały się podobnie do Panzer Lehr. Wydaje mi się że to mundury typowe dla załóg dział samobieżnych, no ale nie wiem ;x

No  nie można tak było od razu:mrgreen: . Ja też się nie do końca  wyznaję na tych szwabskich mundurowych niuansach ale z tego zdjęcia wyraźnie widać że ci hitlerowcy są w mundurach dla dział samobieżnych ale mają hełmy w pokrowcach maskujących, jest zestaw z Mini Arta  o taki:

https://www.mojehobby.pl/products/German-SPG-crew-riders.html

Figsy są w różnych pozach ,jest nawet kierowca,tylko musiałbyś sobie do nich zorganizować te hełmy w pokrowcach , no i gorąco polecam zakup dystynkcji np. takich:

https://www.mojehobby.pl/products/Mundury-niemieckie-patki-naramienniki-insygnia-na-czapki-HEER-ver.4-vol.28.html

Przedstawiony zestaw zawiera dystynkcje dla korpusu szeregowych ( w armii niemieckiej kapral i st.kapral też należy do tego korpusu ) oraz dużo różnych gap,krzyży i innych dodatków , jako że jest to koniec wojny Wermacht zrezygnował już z barwnych oznaczeń broni na patkach i pagonach. Jakbyś jeszcze potrzebował pieszych  to napisz dokładnie co Cię interesuje a poszukamy i znajdziemy. Pozdr. A.

W związku ze zwiększeniem limitu czasu wolnego (jako chwila relaksu po zdalnym odrabianiu lekcji) mam jedno pytanie. Nabyłem go, za stosunkowo niską kwotę w czasie Black Friday model MiniArt 37019 T-54B (early production). Model skomplikowany w budowie, ale bardzo ładnie odwzorowany. Szkoda się go pozbywać, za jakieś śmieszne pieniążki. Problem polega na tym, że chciałbym zbudować polską wersję T-54. Dokumentacja zdjęciowa polskich czołgów LWP  jest bardzo uboga. 

In bbox: https://www.mojehobby.pl/products/T-54B-early-production.html

Na pewno do zmiany jest system mocowania reflektora podczerwieni LUNA, dodać trzeba skrzynkę na lewej stronie wieży. Mam te części pozostałe po innych modelach T-54/55 Takom. Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada informację i wiedzę w tym zakresie, to bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez robertmodelarz

A kto ma wiedzieć lepiej niż Ty ?

Serio - ja mam podobny problem, ale przerabiam T-54B z Takoma. Ja wydrukowałem sobie instrukcję od Type 59 z Miniarta i sukcesywnie zmieniam co się da w modelu. A jest tego dużo i w niespodziewanych miejscach - jak np. mocowanie koła napinającego, tylna płyta kadłuba i tp.

Myślę o takim cudaku, ma już celownik od T-55 obok peryskopu przed włazem. Z beczkami będzie trochę zabawy....

Siatki nadsilnikowe owalne, rzeczywiście czeskie. Ta modyfikacja typowa jest dla czeskiej produkcji T-54/55.  Fajny jest ten czołg. Inny niż typowe nasze 54 i 55 .......

Zna ktoś albo ma jakieś zdjęcia z Dywizjonów Pancernych w których się znajdował marder 3 ausf h? Bo nie wiem czy zrobić słynną " 12 " czy coś innego

Edytowane przez Szkielzu

Pomocy - pierwszy raz kleję model czołgu, koła i zębatkę napędową zamontowałem na razie na patafix i zabieram się za gąsienice. No i tutaj pytanie czy lepiej skleić wszystko na modelu, czy też koła i gąsienice najpierw pomalować, a później dokleić na również pomalowany model ?‍♂️?‍♂️  maluję pędzlem.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

20 minut temu, hampel08 napisał:

Pomocy - pierwszy raz kleję model czołgu, koła i zębatkę napędową zamontowałem na razie na patafix i zabieram się za gąsienice. No i tutaj pytanie czy lepiej skleić wszystko na modelu, czy też koła i gąsienice najpierw pomalować, a później dokleić na również pomalowany model ?‍♂️?‍♂️  maluję pędzlem.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

uważam że najłatwiej będzie najpierw pomalować koła i gąsienice i później ostrożnie przykleić (aby nie uszkodzić farby). 

teraz mam pytanie dotyczące tej strony, czy jest tu jakieś miejsce gdzie można czytać albo dzielić się ciekawostkami ze świata modelarstwa? mam na myśli żeczy typu: jakaś firma coś zapowiada, coś się globalnie dzieje związane z modelarstwem