Szkielzu Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 13 minut temu, zipster napisał: czym to kleiles? tamke extra thin rozkleisz kolejna aplikacja w/w. a co ca sa rozne debondery. chyba tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Wydaje mi się, że może być to trudne do rozlaczenia. Ja nastawialbym się na "mechaniczne" rozłączanie. Nie pamiętam jak z dostępem od spodu ale spróbuj naciac po długości połączenie skalpelem a później już odchylasz aż peknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 5 minut temu, enten napisał: Wydaje mi się, że może być to trudne do rozlaczenia. Ja nastawialbym się na "mechaniczne" rozłączanie. Nie pamiętam jak z dostępem od spodu ale spróbuj naciac po długości połączenie skalpelem a później już odchylasz aż peknie. Widocznie muszę kupić ostrzejszy skalpel, W każdym razie wielkie dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Pęknięcia i spawy spokojnie naprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Czy ktoś może mi wyjaśnić jak powinna wyglądać załoga Stummela z Wehrmachtu w Normandii? Obsługiwali je tacy sami żołnierze jak artylerie samobieżną albo niszczyciele czołgów? Zastanawiam się nad przeróbką tego zestawu: https://www.mojehobby.pl/products/German-SPG-Crew.html Tak samo zastanawiam się czy z nowych figurek od Tamki można zrobić grenadierów pancernych z 2giej Dywizji Pancernej? https://www.mojehobby.pl/products/German-Infantry-Set-Mid-WWII.html Bardzo kuszą mnie powyższe figurki jako materiał pod mniejsze czy też większe przeróbki z pomocą MagicSculpa, ale kompletnie nie ogarniam tematu umundurowania, zwłaszcza Heer. No i koniec końców poszukuje jakichś informacji lub zdjęć 251/9ki z 2.Pz.Div. o numerze 534 ;x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Wielkim znawcą nie jestem tu musiałby się np. Kolega Messer wypowiedzieć , ale wiem na pewno że ta Tamiya się nie nada, gdy ci hitlerowcy mundury 2 kolorowe (inny kolor munduru i spodni ) w 1944 roku w powszechnym użyciu były już trzewiki z opinaczami, a oni mają jeszcze saperki, musisz szukać figurek z końcowego okresu wojny, podobnie jest z tymi Szkopami z Hobby Bossa to są SS-owcy , musiałbyś ich "zwermachtować " napisz konkretnie w jakich pozycjach potrzebujesz tych figurek ( czy statycznych, maszerujących, czy walczących), wtedy się poszuka, podobnie jak z tą załogą do tego Hanomaga. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Dzięki. Piechurzy z Tamki to rzeczywiście raczej pierwsza połowa wojny, ale mam ogólnie słabą wiedze jak wyglądał Wehrmacht w Normandii i jak wcześniej wspomniałem zależy mi na dobrym materiale do konwersji, a te figurki wydają się świetne. Chociaż raczej nie nadają się do zabawy w zmiany póz. Zestaw Hobby Bossa już raczej do takich zabaw się bardziej nadaje, tylko że na pewno nie odważę się robić całych mundurów od podstaw, jeśli załoga Stummela Heer nosiła zupełnie inne stroje od artylerzystów SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 W 21 minut temu, Irgr napisał: Dzięki. Piechurzy z Tamki to rzeczywiście raczej pierwsza połowa wojny, ale mam ogólnie słabą wiedze jak wyglądał Wehrmacht w Normandii i jak wcześniej wspomniałem zależy mi na dobrym materiale do konwersji, a te figurki wydają się świetne. Chociaż raczej nie nadają się do zabawy w zmiany póz. Zestaw Hobby Bossa już raczej do takich zabaw się bardziej nadaje, tylko że na pewno nie odważę się robić całych mundurów od podstaw, jeśli załoga Stummela Heer nosiła zupełnie inne stroje od artylerzystów SS. Widzisz wszystko można, ale po co wyważać otwarte drzwi. Na rynku jest dużo różnych zestawów , musisz tylko podać co konkretnie potrzebujesz , a wtedy się poszuka, a dorabia się wtedy kiedy nie ma figurek w pozach które Cię interesują. Nie zapominałbym też o różnych takich dodatkach które każde wojsko posiada jak godła, dystynkcje, patki kołnierzowe odznaki ,baretki itp. jak już robisz figurki to warto też zainwestować w kalki w/w oznaczeń. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 Potrzebuje najprawdopodobniej takiej ekipy: Zakładam że inne jednostki Wehrmachtu ubierały się podobnie do Panzer Lehr. Wydaje mi się że to mundury typowe dla załóg dział samobieżnych, no ale nie wiem ;x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 No nie można tak było od razu . Ja też się nie do końca wyznaję na tych szwabskich mundurowych niuansach ale z tego zdjęcia wyraźnie widać że ci hitlerowcy są w mundurach dla dział samobieżnych ale mają hełmy w pokrowcach maskujących, jest zestaw z Mini Arta o taki: https://www.mojehobby.pl/products/German-SPG-crew-riders.html Figsy są w różnych pozach ,jest nawet kierowca,tylko musiałbyś sobie do nich zorganizować te hełmy w pokrowcach , no i gorąco polecam zakup dystynkcji np. takich: https://www.mojehobby.pl/products/Mundury-niemieckie-patki-naramienniki-insygnia-na-czapki-HEER-ver.4-vol.28.html Przedstawiony zestaw zawiera dystynkcje dla korpusu szeregowych ( w armii niemieckiej kapral i st.kapral też należy do tego korpusu ) oraz dużo różnych gap,krzyży i innych dodatków , jako że jest to koniec wojny Wermacht zrezygnował już z barwnych oznaczeń broni na patkach i pagonach. Jakbyś jeszcze potrzebował pieszych to napisz dokładnie co Cię interesuje a poszukamy i znajdziemy. Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) W związku ze zwiększeniem limitu czasu wolnego (jako chwila relaksu po zdalnym odrabianiu lekcji) mam jedno pytanie. Nabyłem go, za stosunkowo niską kwotę w czasie Black Friday model MiniArt 37019 T-54B (early production). Model skomplikowany w budowie, ale bardzo ładnie odwzorowany. Szkoda się go pozbywać, za jakieś śmieszne pieniążki. Problem polega na tym, że chciałbym zbudować polską wersję T-54. Dokumentacja zdjęciowa polskich czołgów LWP jest bardzo uboga. In bbox: https://www.mojehobby.pl/products/T-54B-early-production.html Na pewno do zmiany jest system mocowania reflektora podczerwieni LUNA, dodać trzeba skrzynkę na lewej stronie wieży. Mam te części pozostałe po innych modelach T-54/55 Takom. Jeżeli ktoś z forumowiczów posiada informację i wiedzę w tym zakresie, to bardzo proszę o pomoc. Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 A kto ma wiedzieć lepiej niż Ty ? Serio - ja mam podobny problem, ale przerabiam T-54B z Takoma. Ja wydrukowałem sobie instrukcję od Type 59 z Miniarta i sukcesywnie zmieniam co się da w modelu. A jest tego dużo i w niespodziewanych miejscach - jak np. mocowanie koła napinającego, tylna płyta kadłuba i tp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Myślę o takim cudaku, ma już celownik od T-55 obok peryskopu przed włazem. Z beczkami będzie trochę zabawy.... Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Ojj by Andrzej zobaczył tyle rdzy to by się zdenerwował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 A chcesz robić czeskiego T-54 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Siatki nadsilnikowe owalne, rzeczywiście czeskie. Ta modyfikacja typowa jest dla czeskiej produkcji T-54/55. Fajny jest ten czołg. Inny niż typowe nasze 54 i 55 ....... Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 (edytowane) Zna ktoś albo ma jakieś zdjęcia z Dywizjonów Pancernych w których się znajdował marder 3 ausf h? Bo nie wiem czy zrobić słynną " 12 " czy coś innego Edytowane 28 Marca 2020 przez Szkielzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Pomocy - pierwszy raz kleję model czołgu, koła i zębatkę napędową zamontowałem na razie na patafix i zabieram się za gąsienice. No i tutaj pytanie czy lepiej skleić wszystko na modelu, czy też koła i gąsienice najpierw pomalować, a później dokleić na również pomalowany model maluję pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 20 minut temu, hampel08 napisał: Pomocy - pierwszy raz kleję model czołgu, koła i zębatkę napędową zamontowałem na razie na patafix i zabieram się za gąsienice. No i tutaj pytanie czy lepiej skleić wszystko na modelu, czy też koła i gąsienice najpierw pomalować, a później dokleić na również pomalowany model maluję pędzlem. uważam że najłatwiej będzie najpierw pomalować koła i gąsienice i później ostrożnie przykleić (aby nie uszkodzić farby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 Witam wszystkich mam pytanko... czy jest tutaj ktoś z Katowic lub okolic i chciałby się podzielić kilkoma cm Green Stuffu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 No chyba że paczkomat?? Albo jakiś inny pomysł poza zakupem nowego bo nie potrzebuje aż tylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Najlepszy t-34/85 w 1/35 to ? z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Ja miałem Zvezda i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 12 godzin temu, johnrambo napisał: Najlepszy t-34/85 w 1/35 to ? z góry dziękuję. Proponuję Dragona .Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkielzu Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 teraz mam pytanie dotyczące tej strony, czy jest tu jakieś miejsce gdzie można czytać albo dzielić się ciekawostkami ze świata modelarstwa? mam na myśli żeczy typu: jakaś firma coś zapowiada, coś się globalnie dzieje związane z modelarstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi