meser262 Napisano 2 Czerwca 2021 Share Napisano 2 Czerwca 2021 22 godziny temu, Klapouch napisał: Opcjonalne jest wyposażenie płyty nadsilnikowej w blaszki i zaczepy(?) i każą usunąć obcinaczki. Czy ta „opcja” zależy od wariantu wozu czy od czego? Jest to wersja "Porsche". Czyli tylko 11 wyprodukowanych pojazdów. Pojazd Fgst.305004 miał zamontowane nożyce do drutu. Później pojazd Fgst.305020(Henschel) też takowe posiadał i pojazd jeden z ostatnich Fgst,305083(Henschel) też je posiadał. BYŁY MONTOWANE. 23 godziny temu, Klapouch napisał: Również liny holownicze i zapasowe ogniwa są „wyłączone” z modelu. Zdjęcia Fgst.305001 i Fgst.305302 (Henschel) które zostały wysłane do Kummersdorf w celu przetestowania zawieszenia w tym czasie nie miały NIC z dodatkowego sprzętu, lecz później Fgst.305001 miał mocowania gąsek w wersji po 6 sztuk na bok. Mocowania na liny są również na pojazdach. "Porsche" które widziałem z linami na bokach to Fgst.305001; 003; 012. Czyli można powiedzieć były zakładane, podobnie jak błotniki boczne. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Czy można traktować złożone gąsienice Masterclub tym specyfikiem ? Czy jednak może dojść do zniszczenia plastikowych pinów w tych gęsiach w wyniku reakcji chemicznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Znalazłem takie zdjęcie, wg mnie Panzerbefehlswagen I ma jakąś niestandardową Kugelblende i lufa też nie wygląda na MG34. Ma może ktoś jakiś pomysł z jakiego to pojazdu ? Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 W dniu 1.06.2021 o 22:56, Klapouch napisał: Kleje sobie na boku takiego potwora... . Budujesz pojazd na podwoziu "Porsche". Na jaki z tych 11 sztuk się zdecydowałeś? Pytam bo te pierwsze maszyny różniły się między sobą no choćby mają inaczej prowadzony przewód - podłączenie lampy z przodu, inne błotniki - dokładnie ostatni długi element, inny 'ząb dolny' w przednim pancerzu nadbudowy wiem że są niewidoczne pod "zimmeritem". Generalnie chodzi mi o podporę marszową. Ta w zestawie modelu jest niewłaściwa. Dodatkowo część z tych pojazdów nie miała jej w ogóle zamontowanej fabrycznie. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 11 minut temu, meser262 napisał: Budujesz pojazd na podwoziu "Porsche". Na jaki z tych 11 sztuk się zdecydowałeś? Pytam bo te pierwsze maszyny różniły się między sobą no choćby mają inaczej prowadzony przewód - podłączenie lampy z przodu, inne błotniki - dokładnie ostatni długi element, inny 'ząb dolny' w przednim pancerzu nadbudowy wiem że są niewidoczne pod "zimmeritem". Generalnie chodzi mi o podporę marszową. Ta w zestawie modelu jest niewłaściwa. Dodatkowo część z tych pojazdów nie miała jej w ogóle zamontowanej fabrycznie. Pozdrawiam Krzysztof Mówiąc prawdę jeszcze się nie zdecydowałem. Chciałem 3-barwny kamuflaż. Podpora marszowa rozumiem pod działo? Jeszcze jej nie zamontowałem, wiec wszystko jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 (edytowane) 23 godziny temu, Klapouch napisał: Chciałem 3-barwny kamuflaż. Czyli wchodzą w grę tylko wozy od Fgst.305010 do Fgst.305012 lub Fgst.305001 po remoncie i modernizacji . 23 godziny temu, Klapouch napisał: Podpora marszowa rozumiem pod działo? Dokładnie TAK. Fgst.305009 jeszcze ze starą podporą marszową - bez poprzeczki. Fgst.305010 do Fgst.305012 z nowszą podporą - z poprzeczką i nowym mocowaniem do pancerza. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 5 Czerwca 2021 przez meser262 doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 Godzinę temu, meser262 napisał: Czyli wchodzą w grę tylko wozy od Fgst.305009 do Fgst.305012 lub Fgst.305001 po remoncie i modernizacji . Dokładnie TAK. Fgst.305009 jeszcze ze starą podporą marszową - bez poprzeczki. Fgst.305010 do Fgst.305012 z nowszą podporą - z poprzeczką i nowym mocowaniem do pancerza. Pozdrawiam Krzysztof Nowa z poprzeczka to zapewne taka w zestawie jest taka (w wersji złożonej i rozłożonej). ale z tego co widzę przerobić nie problem - wystarczy wyciąć. mam natomiast problem ze znalezieniem kolorowych zdjęć z kamuflażem i jakakolwiek podpora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 4 Czerwca 2021 Share Napisano 4 Czerwca 2021 W dniu 31.05.2021 o 15:42, Rigiel napisał: Czy robił już ktoś ten model i byłby w stanie podzielić się wrażeniami co do spasowania oraz ogólnymi odczuciami co do modelu ? Przedewszystkim jak to wygląda z tymi gąskami wieloelementowymi. Zastanawia mnie też dlaczego ten zestaw ma negatywne opinie w sklepach. Tak kleiłem. Wrażenia hmm ślady łączenia form na wszystkim ale składalnosc na 5+ https://modelwork.pl/topic/39271-rfm-british-sherman-135-5038-polak/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 4.06.2021 o 17:08, Klapouch napisał: Nowa z poprzeczka ... . Jest to wersja średnia wprowadzona od pojazdu Fgst.305010 - popatrz na fotkę - kolor pomarańczowy W dniu 4.06.2021 o 17:08, Klapouch napisał: ... w zestawie jest taka ... . Taka nie odpowiada żadnej z wersji używanej w tych pojazdach. W dniu 4.06.2021 o 17:08, Klapouch napisał: ... mam natomiast problem ze znalezieniem kolorowych zdjęć z kamuflażem ... . Problem jest ze znalezieniem jakiejkolwiek fotki tych pojazdów (Porsche) z trójbarwnym malowaniem. Poprawiłem pomyłkowy wpis mój w poprzednim poście - trójbarwny kamuflaż wprowadzono od pojazdu Fgst.305010. Fgst.305010 - 2./s.Pz.Jg.Abt. 653 - No.301- pojazd treningowy w Fallingbostel później wydany s.Pz.Jg.Abt. 653) gąsienice transportowe z pojedynczy 'zębem' ; zimmerit wysoko na bokach ; wczesne jarzmo armaty Fgst.305011 - całkowity brak zdjęć - jakichkolwiek, Fgst.305012 -s.Pz.Jg.Abt. 653 (3./s.Pz.Jg.Abt. 653, No. 314) - dowódca Feldwebel Erich Bonike gąsienice bojowe z pojedynczy 'zębem' ; brak pasty zimmerit ; jarzmo armaty w wersji środkowej Fgst.305001 - po przeróbkach w kwietniu 1945 roku ale ten też bez pasty zimmerit. Z w/w krótkiego opisu myślę że jedynym pojazdem do zrobienia z modelu tego producenta po odpowiednich przeróbkach i zmianie gąsek na transportowe ( nie wiem jakie są w zestawie) może być Fgst.305010 (fotka niżej), lub nieznany ze zdjęć pojazd Fgst.305011 prawdopodobnie z s.Pz.Jg.Abt. 653. Na fotce w tle widać Fgst.305009. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 5 Czerwca 2021 przez meser262 literówka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) dzięki za pomoc @meser262 Gęsi są takie. Jarzma nie przerobię - nie potrafię. Podpora dość prosta do przeróbki, ale jej mocowanie już nie. czy w takim razie po prostu zrezygnować z 3-barwnego kamo i dać 2-barwne lub 1-barwne? Edytowane 5 Czerwca 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Teraz widzisz dlaczego się pytałem jaki pojazd budujesz. Jednobarwny w tym wypadku będzie rozsądnym wyborem. Pojazd Fgst.305009 z pastą zimmerit ; wczesną blokadą podróżną ; osłoną jarzma w wersji środkowej ; gąski transportowe ; biała litera A na lampie Bosch - zresztą popatrz na fotkę. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 5 Czerwca 2021 przez meser262 literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 19 minut temu, meser262 napisał: Teraz widzisz dlaczego się pytałem jaki pojazd budujesz. Jednobarwny w tym wypadku będzie rozsądnym wyborem. Pojazd Fgst.305009 z pastą zimmerit ; wczesną blokadą podróżną ; osłoną jarzma w wersji środkowej ; gąski transportowe ; biała litera A na lampie Bosch - zresztą popatrz na fotkę. Pozdrawiam Krzysztof O! Czyli zielony. Twoim zdaniem błędem byłoby dać zużyte zimowe wapno na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 37 minut temu, Klapouch napisał: Czyli zielony. NIE żaden zielony! Pojazd zmontowany we wrześniu 1944 roku - kolor bazowy to RAL 7028 Dunkelgelb (ciemny żółty). Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Mam pytanko do miłośników IDF mianowicie, jaki model Merkavy i jakiego producenta warto kupić na początek, żeby nie odbić się z hukiem ? Wcześniej robiłem tylko pojazdy i okręty z IIwś, w temacie modelarstwa jestem całkiem ogarnięty, działam od 3 lat. Pozdrawiam serdecznie i liczę na jakieś małe porady Edytowane 5 Czerwca 2021 przez Rigiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 5 Czerwca 2021 Share Napisano 5 Czerwca 2021 (edytowane) 7 godzin temu, Rigiel napisał: ... jaki model Merkavy i jakiego producenta warto kupić na początek, żeby nie odbić się z hukiem ? Osobiście polecam Menga https://exito.sklep.pl/pl/p/MENG-MODEL-TS001-135-Merkava-Mk.3D-Early/12347 ...jak i pozostałe Merkavy MM. Powyższy zestaw nie zawiera chyba większych, istotnych błędów, jak np Academy, które ma problem np z układem zawieszenia. Prace z powyższym modelem (Meng) wspominam bardzo miło. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 W dniu 5.06.2021 o 17:02, Rigiel napisał: Mam pytanko do miłośników IDF mianowicie, jaki model Merkavy i jakiego producenta warto kupić na początek, żeby nie odbić się z hukiem ? Wcześniej robiłem tylko pojazdy i okręty z IIwś, w temacie modelarstwa jestem całkiem ogarnięty, działam od 3 lat. Pozdrawiam serdecznie i liczę na jakieś małe porady Fajny model: Hobby Boss 84523 IDF Merkava Mk IV w/Trophy https://www.mojehobby.pl/products/IDF-Merkava-Mk-IV-w-Trophy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 W dniu 3.06.2021 o 15:10, Rigiel napisał: Czy można traktować złożone gąsienice Masterclub tym specyfikiem ? Czy jednak może dojść do zniszczenia plastikowych pinów w tych gęsiach w wyniku reakcji chemicznej ? Spróbuj dwa ogniwka zanurzyć w mieszaninie octu i domestosa. Jak się nic pinom nie stanie to wkładaj całość do specyfiku AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Ocet z domestosem to zupełnie inna chemia niż te płyny modelarskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 1 godzinę temu, Bzdura napisał: Ocet z domestosem to zupełnie inna chemia niż te płyny modelarskie... Zgadzam się, że inna, ale żaden poradnik modelarski, nie odpowie na postawione pytanie. Organoleptycznie trzeba stwierdzić, jak płyn AK działa na piny gąsienic Masterclub. Ta mieszanina jest mocniejsza..... jak gąski przetrwają eksperyment to i przeżyją płyn AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Nie jest mocniejsza. To jest oksyda na zimno. Nawet na tym forum są raporty o zeżarciu friuli przez mieszaninę domestosu z octem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Zgadzam się, że inna, ale żaden poradnik modelarski, nie odpowie na postawione pytanie. Organoleptycznie trzeba stwierdzić, jak płyn AK działa na piny gąsienic Masterclub. Ta mieszanina jest mocniejsza..... jak gąski przetrwają eksperyment to i przeżyją płyn AK. Zrobiłem eksperyment i na 4,5 min wrzuciłem kilka połączonych ogniw, mocno nadtrawiło metal, ale piny są całe i zdrowe, gąski pracują bez zarzutu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rigiel Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 Ah, jak szaleć to szaleć, mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie czym można pomalować peryskopy w niemieckich wozach, żeby nie maskować ich do malowania ? Chodzi mi oczywiście o samo szkło. Czy użycie takiej farby to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2021 Share Napisano 6 Czerwca 2021 3 minuty temu, Rigiel napisał: Ah, jak szaleć to szaleć, mam jeszcze jedno pytanko, mianowicie czym można pomalować peryskopy w niemieckich wozach, żeby nie maskować ich do malowania ? Chodzi mi oczywiście o samo szkło. Czy użycie takiej farby to dobry pomysł ? coś podobnego https://www.migjimenez.com/en/acrylic-colors/283-crystal-periscope-green.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 8 Czerwca 2021 Share Napisano 8 Czerwca 2021 Witam potrzebna pomoc dla znajomego .Chodzi o brytyjski czołg z wojny w zatoce . Pomalował Revel ochra mat 88 i wygląda jak g...o w trawie. Proźba jakiw inne farby piaskowe polecacie na brytola , z góry dziękuję , pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Czerwca 2021 Share Napisano 8 Czerwca 2021 Godzinę temu, OLO napisał: Witam potrzebna pomoc dla znajomego .Chodzi o brytyjski czołg z wojny w zatoce . Pomalował Revel ochra mat 88 i wygląda jak g...o w trawie. Proźba jakiw inne farby piaskowe polecacie na brytola , z góry dziękuję , pozdrawiam OLO British MBT Challenger 1 Mk.3 Tamiya 35154 Farba Tamiya XF-59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi