Evildead Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 (edytowane) 11 minut temu, robertmodelarz napisał: No to trzeba szukać dalej!!!! Może ON coś wie Może ten wie Edytowane 1 Sierpnia 2021 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Dziękuję panowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Wczoraj w czasie koncertu z okazji rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego , w pewnym momencie jako tło wyświetlane było kolorowe zdjęcie przedstawiające grupę pojazdów na tle ruin (na jakimś placu). Były tam na pewno StuG-i i Sturmpanzer. Szukam w niecie i nie mogę znaleźć tego zdjęcia. Może ktoś z koleżanek i kolegów może mi w namierzeniu tego zdjęcia. A może są jeszcze jakieś inne zdjęcia przedstawiające tą grupę pojazdów ? Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 bulik58 nie , te zdjęcia mam , chodzi mi o wyraźniejsze zdjęcia , które zamieszczam jako wykadrowane z programu TVP "Warszawiacy śpiewają (nie)zakazane piosenki 2021" (tylko dla dyskusji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Moja identyfikacja pojazdów : Kadr kolorowy - od lewej Sturmpanzer IV , StuG III , Sturmpanzer IV , za nim prawdopodobnie StuG III , kolejny Sturmpanzer IV , przed nim pojazd na podwoziu Panzer III lub IV (może pojazd amunicyjny) , skrajnie z prawej trochę z przodu StuG III , a przed nimi chyba Borgward. Kadr 2 czarno-biały , widać na nim trzy Sturmpanzer IV 4 serii oraz przed nimi 2 StuG III oraz z przodu jakiś mały pojazd (prawdopodobnie Borgward), obłok kurzu to prawdopodobnie kolejny StuG III po wystrzale. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Czy ktoś ma, składał, widział na żywo lub słyszał coś na temat tych gąsienic? https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-72-Tank-Track-Links.html Chodzi mi głównie o to czy te gąsienice składane na wcisk trzymają się jako tako i nie wyskakują przy manewrowaniu nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Godzinę temu, TAW napisał: Czy ktoś ma, składał, widział na żywo lub słyszał coś na temat tych gąsienic? https://www.mojehobby.pl/products/Soviet-T-72-Tank-Track-Links.html Chodzi mi głównie o to czy te gąsienice składane na wcisk trzymają się jako tako i nie wyskakują przy manewrowaniu nimi? Tyle znalazłem https://archive.armorama.com/review/8836/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 (edytowane) 18 godzin temu, bulik58 napisał: A takie traki sa zle? 42pln tylko Pewnie nie, ale nie ma ich w sklepie, w którym kupuję więc po doliczeniu przesyłki wyjdzie na to samo. Poza tym model będę miał Trumpetera więc większe prawdopodobieństwo, że dobrze siądzie na kole napędowym. Poza tym piny w trumpku są odlane razem z ogniwem - wszystkie jednakowe a po cięciu zawsze będzie widać ślad i nie trzeba ich zabezpieczać klejem, także prawdopodobnie będą wyglądać lepiej. No i wydaje się, że mniej z nimi roboty. W tym przypadku postawię na Trumpetera. Edytowane 4 Sierpnia 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 W dniu 2.08.2021 o 22:53, bulik58 napisał: Sturmgeschützen III 4.Panzer-Abteilung 302 (Fkl) okolice Pl.Krakowskiego Cześć. W Warszawie nie ma placu Krakowskiego, jest Krakowskie Przedmieście. Na zdjęciu powyżej widać plac Teatralny w kierunku pałacu Blanka, tam gdzie zginął Baczyński. Po lewej fragment Teatru Wielkiego z kolumnadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Sierpnia 2021 Share Napisano 4 Sierpnia 2021 Spoko, wiem przecież, że nie każdy musi znać topografię obcych miast. Sprostowałem, żeby znów ktoś błędnie nie przepisał. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan_Kolesnikov Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 Koła tych dwóch samochodów są zupełnie inne. Wymiary opon, rozmiar i kształt piasty. Widać to wyraźnie na zdjęciu. Varinaty, kiedy były zakładane na drugie, nigdy się nie spotkały. I najprawdopodobniej jest to problematyczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan_Kolesnikov Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 Jest dobry artykuł, choć po rosyjsku http://scalemodels.ru/modules/forum/viewtopic_t_34151.html 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 49 minut temu, bulik58 napisał: Panowie, czy pojazdy wersji MAZ 537 i 543 maja lub moga posiadac ten sam typ kol? Raczej mało prawdopodobne: MAZ-537 wczesne opony I-170 o wymiarach 1600x500-610, późne opony VI-202 , montowane także na jego następcy, czyli na KZKT-7428 . MAZ-543 jest wyposażony w opony V-77 i VI-203, oba wymiary to 1500x600-635. I tak jak Ivan pisze powyżej, to różne felgi i piasty, co widać gołym okiem. Również polecam strony rosyjskie, można tam niemal od ręki znaleźć nurtujące i interesujące nas kwestie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 27 minut temu, bulik58 napisał: Ja potrzebuja te kola do... KET-T, czyli MAZ-537G wyposażony był w te same standardowe koła: https://www.recomonkey.com/Land-Platforms/Engineer/Repair-Recovery/KET-T-MAZ-537G 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan_Kolesnikov Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 55 minut temu, bulik58 napisał: Господа, спасибо за конкретный и исчерпывающий ответ. Мне нужны эти колеса для Koła do MAZ 537 są produkowane przez dwie firmy - Miniarm i Hussar Productions. O Hussar Productions nie mogę nic powiedzieć. Ale o ile wiem, nie są już produkowane. O Miniarm jest dobry artykuł. Ładne koła, ale zły rozmiar. https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/miniarm/ma_b35132.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan_Kolesnikov Napisano 7 Sierpnia 2021 Share Napisano 7 Sierpnia 2021 Są też takie koła. Wszystko jest szczegółowo opisane w artykule, nadają się do wczesnego typu koła. I małe problemy z piastą https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/tankworkshop/stz035.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 9 Sierpnia 2021 Share Napisano 9 Sierpnia 2021 Potrzebuję pomocy z danymi dotyczącymi Sturmgeschutz 40 Ausf.G . Kiedyś w internecie lub w jakiejś książce widziałem zestawienie /tabelę z datami wprowadzanych zmian i ulepszeń tego pojazdu. Czy ktoś kojarzy gdzie mogę znaleźć tą tabelę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 W dniu 9.08.2021 o 17:26, Cypis napisał: Potrzebuję pomocy z danymi dotyczącymi Sturmgeschutz 40 Ausf.G . Kiedyś w internecie lub w jakiejś książce widziałem zestawienie /tabelę z datami wprowadzanych zmian i ulepszeń tego pojazdu. Czy ktoś kojarzy gdzie mogę znaleźć tą tabelę ? Z literatury polskojęzycznej to chyba tylko to się ukazało (były jeszcze jakieś początkowe zeszyty z serii Tank wydawnictwa Militaria ) : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Z literatury polskojęzycznej to chyba tylko to się ukazało (były jeszcze jakieś początkowe zeszyty z serii Tank wydawnictwa Militaria ) : Jest jeszcze "StuG w Akcji" Artura Majewskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Z obcojęzycznych jest jeszcze "Sturmgeschutz III" Petera Mullera i Wolfganga Zimmermanna. 2 tomy, ale ciężko dostępne. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 robertmodelarz, Seb, Gregory dzięki bardzo za podpowiedź , już dostałem linka do takiego zestawienia , może ktoś skorzysta https://www.armedconflicts.com/StuG-III-Ausf-G-t538 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Sierpnia 2021 Share Napisano 14 Sierpnia 2021 Masz jeszcze sowieckie wydania, zdjęcia ciekawsze ale wszystko w cyrlicy i łatwe do pobrania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Dzień dobry, Czy ktoś wie jaka jest nazwa, symbol, oznaczenie lub producent takiej podstawy antenowej. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, sas55 napisał: Dzień dobry, Czy ktoś wie jaka jest nazwa, symbol, oznaczenie lub producent takiej podstawy antenowej. Pozdrawiam Andrzej Czy to antena brytyjska, od Shermana? To chyba powojenna modernizacja. RbModel i Aber robi podstawy anten w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 To podstawa anteny używana w Wojsku Polskim m. in. na Leopardach. Produkowana jest przez Voyagera jako PEA 327 1/35 Modern German AFV Antenna Base Set . Niestety nie ma tych danych, o które pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi