Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Krzysiek12 napisał:

A jak ze spasowaniem bo mówimy o tej nowej ?

Tamiya zawsze pasowała idealnie- jak klocki Lego.

Kupować, sklejać i malować!!!!!

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1
  • Thanks 1

59 minut temu, slawekmalysek napisał:

19 minut temu, Rafał B napisał:

Zestaw ma już ponad 20 lat ale to wciąż kawałek  porządnego modelu.

Zwłaszcza, że i tak nie ma lepszej alternatywy.

To co jedynie wymienić koła jakaś blaszka i tyle ?

Koła z rodzimej firmy czy Def lepiej 

Godzinę temu, Krzysiek12 napisał:

Dokładnie tak, wzbogacić dodatkami i model na wypasie.

No a koła z jakiej firmy, to już od Ciebie zależy i Twego portfela. Def Model ładne robi ale i wyrobom Panzer Art zarzucić niczego nie można.

Osobiście mam wiele zestawów kół Panzer Art do różnych modeli i uważam, że są świetnej jakości.

Godzinę temu, bulik58 napisał:

Roznie to z Panzer Arti bywa, ja wymienialem 2 razy kola, ostatnio z Pancyra gdzie 3 kola zle odlano. Caly proces wymiany trwal 3!!! miesiace pisania emaili. Dlatego gdy kupuje cos od nich to tylko osobiscie i po kontroli 

Dzięki za pomoc 

15 godzin temu, Krzysiek12 napisał:

Tylko Def. Przede wszystkim PancerArt  robi koła nie ugięte  czyli napompowane do granic niemożliwości:mrgreen: bardzo nie realistyczne , no i trochę mają problem z jakością . Pozdr. A.

• Like 2

14 godzin temu, bulik58 napisał:

Roznie to z Panzer Arti bywa, ja wymienialem 2 razy kola,...

Godzinę temu, Adams M1A1 napisał:

... no i trochę mają problem z jakością .

No cóż, mogę tylko współczuć, bo ja z żadnymi jakie od nich zakupiłem, a kupiłem niemało, problemów żadnych nie miałem.

...a ugięcie opony, czy podcięcie, zawsze można wykonać samemu 😎😉

• Thanks 1

2 godziny temu, Rafał B napisał:

No cóż, mogę tylko współczuć, bo ja z żadnymi jakie od nich zakupiłem, a kupiłem niemało, problemów żadnych nie miałem.

...a ugięcie opony, czy podcięcie, zawsze można wykonać samemu 😎😉

Pytanie trochę techniczne 

A dało by radę włożyć kawałek koła poniżej felgi do ciepłej wody i delikatnie przycisnąć do ziemi i powstanie ugięcia. 

Z żywicą jest to do wykonania, z plastikiem tak jak Ci powyżej Endrju pisze, problematyczne będzie. Ciężko jest bowiem wyczuć moment odpowiedniego nagrzania plastiku tak, by Ci się nie zdeformował.

Dlatego ja w plastikowych kołach preferuję podcięcie go, czy też może raczej podszlifowanie tak, by stało się bardziej płaskie, a pojazd po zamontowaniu kół bardziej do powierzchni przylegał i nie stał na przysłowiowych paluszkach.

...i mnie ten patent w zupełności często wystarcza, no ale co kto lubi 😎

Schwimmwagen to bardzo lekki pojazd.  Jak patrzę na zdjęcie poniżej to moje oko tu nie widzi ugięcia. Ugięcie oczywiście jest ale zbyt małe żeby go dostrzec. Ja skorzystał bym tylko z patentu, który zaproponował Rafał B i tylko podszlifował koła od spodu no chyba że chcesz zrobić model w formule wraka jak na zdjęciu które pokazał robertmodelarz no to wtedy być może przydały by się koła z ugięciem. Pytanie co chcesz robić? 
Zdjęcie z sieci dla potrzeb dyskusji.

Pozdrawiam.

Andrzej.

Ilustracja

Witam wszystkich!

Jestem tutaj nowy. Tak, tak, kolejny powracający po blisko 20-letniej przerwie do sklejania modeli plastikowych. Piszę do sklejania, bo modelarstwo to już bardziej zaawansowana sztuka. Póki co, zamierzam sklejać modele pojazdów pancernych prostu z pudełka. Co do skali ani okresu historycznego czy frontu działań jeszcze się nie zdecydowałem. Lubię generalnie wszystko co pełza na gąsienicach, ma wieże i jest uzbrojone ;) Na razie jako nawrócony żółtodziób kompletuję warsztat. Pytałem w temacie zatytułowanym „Dekalog malowania pędzlem” ale chyba nikt mnie tam nie zauważył. Dlatego nieśmiało ponowię tutaj moje pytanie a mianowicie jakie obecnie farby akrylowe do malowania pędzlem modeli pojazdów pancernych (oraz jakie pędzle i dodatkową chemię) polecacie?

Dziękuję uprzejmie za odpowiedzi.      

Tez powrocilem po dluzszym czasie i juz kilkanascie modeli mam za soba. Jedno co moge tobie poradzic to zastanow sie nad inwestycja w aerograf. Stwierdzisz po dwóch modelach ze to nie to, zadnym pedzlem nie osiagniesz dobrej modulacji czy zadowalającego kamo a to w pancerce ma znaczenie

W dniu 4.11.2021 o 11:57, Evan napisał:

Witam wszystkich!

Jestem tutaj nowy. Tak, tak, kolejny powracający po blisko 20-letniej przerwie do sklejania modeli plastikowych. Piszę do sklejania, bo modelarstwo to już bardziej zaawansowana sztuka. Póki co, zamierzam sklejać modele pojazdów pancernych prostu z pudełka. Co do skali ani okresu historycznego czy frontu działań jeszcze się nie zdecydowałem. Lubię generalnie wszystko co pełza na gąsienicach, ma wieże i jest uzbrojone 😉 Na razie jako nawrócony żółtodziób kompletuję warsztat. Pytałem w temacie zatytułowanym „Dekalog malowania pędzlem” ale chyba nikt mnie tam nie zauważył. Dlatego nieśmiało ponowię tutaj moje pytanie a mianowicie jakie obecnie farby akrylowe do malowania pędzlem modeli pojazdów pancernych (oraz jakie pędzle i dodatkową chemię) polecacie?

Dziękuję uprzejmie za odpowiedzi.      

Zacznij od pojazdów jednobarwnych np. T-34 w kolorze 4 BO , M4 Sherman w kolorze Olive Drab, Tiger I w kolorze Panzer Grey.

Sklejony model odtłuść w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel zwykłego płynu do mycia naczyń. Poczekaj, aż porządnie wyschnie.

Następnie podkład akrylowy (lub inny) z puszki (szary lub czarny).

Kolor bazowy jak porządnie wyschnie podkład:

4 BO

Olive drab TS-28

Panzer Grey

Połóż kalkomanie

Zabezpiecz kalki lakierem bezbarwnym

Położ wash

Dalej tak jak na filmie już pędzelkami:

Działaj!!!!

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1