martinello Napisano 27 Października 2021 Share Napisano 27 Października 2021 Super shean tamiya to po prostu m4a1 (76) z drobnymi przeróbkami idf. Na pewno brakuje dodatków i pokombinować trzeba z wieżą i gąsienicami. Jak zwykle - pokaż co chcesz zrobić (zdjęcie) a dowiesz się co trzeba zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Szybkie pytanie czy schwimmwagen mógł być w Berlinie 45 roku w ostatnich dniach walki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 25 minut temu, Krzysiek12 napisał: Szybkie pytanie czy schwimmwagen mógł być w Berlinie 45 roku w ostatnich dniach walki ? Pewnie, że był: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Jakiego polecacie schwimmwagena 1/35 jakq firma i jak ze spasowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 1 Listopada 2021 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 2 godziny temu, Krzysiek12 napisał: Jakiego polecacie schwimmwagena 1/35 jakq firma i jak ze spasowaniem Tamiyunia i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 9 minut temu, slawekmalysek napisał: Tamiyunia i tyle A jak ze spasowaniem bo mówimy o tej nowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 7 minut temu, Krzysiek12 napisał: A jak ze spasowaniem bo mówimy o tej nowej ? Potrzasasz pudełkiem, otwierasz pudełko i wyciagasz gotowy model. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) 9 minut temu, Krzysiek12 napisał: A jak ze spasowaniem bo mówimy o tej nowej ? Tamiya zawsze pasowała idealnie- jak klocki Lego. Kupować, sklejać i malować!!!!! Edytowane 1 Listopada 2021 przez robertmodelarz 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 16 minut temu, robertmodelarz napisał: Tamiya ... Kupować, sklejać i malować!!!!! Zestaw ma już ponad 20 lat ale to wciąż kawałek porządnego modelu. Zwłaszcza, że i tak nie ma lepszej alternatywy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 59 minut temu, slawekmalysek napisał: 19 minut temu, Rafał B napisał: Zestaw ma już ponad 20 lat ale to wciąż kawałek porządnego modelu. Zwłaszcza, że i tak nie ma lepszej alternatywy. To co jedynie wymienić koła jakaś blaszka i tyle ? Koła z rodzimej firmy czy Def lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Godzinę temu, Krzysiek12 napisał: To co jedynie wymienić koła jakaś blaszka i tyle ? Koła z rodzimej firmy czy Def lepiej Dokładnie tak, wzbogacić dodatkami i model na wypasie. No a koła z jakiej firmy, to już od Ciebie zależy i Twego portfela. Def Model ładne robi ale i wyrobom Panzer Art zarzucić niczego nie można. Osobiście mam wiele zestawów kół Panzer Art do różnych modeli i uważam, że są świetnej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Godzinę temu, bulik58 napisał: Roznie to z Panzer Arti bywa, ja wymienialem 2 razy kola, ostatnio z Pancyra gdzie 3 kola zle odlano. Caly proces wymiany trwal 3!!! miesiace pisania emaili. Dlatego gdy kupuje cos od nich to tylko osobiscie i po kontroli Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 15 godzin temu, Krzysiek12 napisał: To co jedynie wymienić koła jakaś blaszka i tyle ? Koła z rodzimej firmy czy Def lepiej Tylko Def. Przede wszystkim PancerArt robi koła nie ugięte czyli napompowane do granic niemożliwości bardzo nie realistyczne , no i trochę mają problem z jakością . Pozdr. A. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 14 godzin temu, bulik58 napisał: Roznie to z Panzer Arti bywa, ja wymienialem 2 razy kola,... Godzinę temu, Adams M1A1 napisał: ... no i trochę mają problem z jakością . No cóż, mogę tylko współczuć, bo ja z żadnymi jakie od nich zakupiłem, a kupiłem niemało, problemów żadnych nie miałem. ...a ugięcie opony, czy podcięcie, zawsze można wykonać samemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 2 godziny temu, Rafał B napisał: No cóż, mogę tylko współczuć, bo ja z żadnymi jakie od nich zakupiłem, a kupiłem niemało, problemów żadnych nie miałem. ...a ugięcie opony, czy podcięcie, zawsze można wykonać samemu Pytanie trochę techniczne A dało by radę włożyć kawałek koła poniżej felgi do ciepłej wody i delikatnie przycisnąć do ziemi i powstanie ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 Polistyren jeśli dobrze pamiętam ma temperaturę topnienia ok. 250 stopni Celsjusza więc we wrzątku raczej chyba będzie trudno zrobić ugięcie. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 Z żywicą jest to do wykonania, z plastikiem tak jak Ci powyżej Endrju pisze, problematyczne będzie. Ciężko jest bowiem wyczuć moment odpowiedniego nagrzania plastiku tak, by Ci się nie zdeformował. Dlatego ja w plastikowych kołach preferuję podcięcie go, czy też może raczej podszlifowanie tak, by stało się bardziej płaskie, a pojazd po zamontowaniu kół bardziej do powierzchni przylegał i nie stał na przysłowiowych paluszkach. ...i mnie ten patent w zupełności często wystarcza, no ale co kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 No nie do precyzowałem pytania chodziło o żywice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 Żywiczne koło ciężko jest ogrzać w objętości wystarczającej do ugięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 Schwimmwagen to bardzo lekki pojazd. Jak patrzę na zdjęcie poniżej to moje oko tu nie widzi ugięcia. Ugięcie oczywiście jest ale zbyt małe żeby go dostrzec. Ja skorzystał bym tylko z patentu, który zaproponował Rafał B i tylko podszlifował koła od spodu no chyba że chcesz zrobić model w formule wraka jak na zdjęciu które pokazał robertmodelarz no to wtedy być może przydały by się koła z ugięciem. Pytanie co chcesz robić? Zdjęcie z sieci dla potrzeb dyskusji. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 3 Listopada 2021 Share Napisano 3 Listopada 2021 https://www.cybermodeler.com/hobby/details/rep/detail_rep_35000.shtml 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evan Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy. Tak, tak, kolejny powracający po blisko 20-letniej przerwie do sklejania modeli plastikowych. Piszę do sklejania, bo modelarstwo to już bardziej zaawansowana sztuka. Póki co, zamierzam sklejać modele pojazdów pancernych prostu z pudełka. Co do skali ani okresu historycznego czy frontu działań jeszcze się nie zdecydowałem. Lubię generalnie wszystko co pełza na gąsienicach, ma wieże i jest uzbrojone ;) Na razie jako nawrócony żółtodziób kompletuję warsztat. Pytałem w temacie zatytułowanym „Dekalog malowania pędzlem” ale chyba nikt mnie tam nie zauważył. Dlatego nieśmiało ponowię tutaj moje pytanie a mianowicie jakie obecnie farby akrylowe do malowania pędzlem modeli pojazdów pancernych (oraz jakie pędzle i dodatkową chemię) polecacie? Dziękuję uprzejmie za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejvix Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 Tez powrocilem po dluzszym czasie i juz kilkanascie modeli mam za soba. Jedno co moge tobie poradzic to zastanow sie nad inwestycja w aerograf. Stwierdzisz po dwóch modelach ze to nie to, zadnym pedzlem nie osiagniesz dobrej modulacji czy zadowalającego kamo a to w pancerce ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Listopada 2021 Share Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 4.11.2021 o 11:57, Evan napisał: Witam wszystkich! Jestem tutaj nowy. Tak, tak, kolejny powracający po blisko 20-letniej przerwie do sklejania modeli plastikowych. Piszę do sklejania, bo modelarstwo to już bardziej zaawansowana sztuka. Póki co, zamierzam sklejać modele pojazdów pancernych prostu z pudełka. Co do skali ani okresu historycznego czy frontu działań jeszcze się nie zdecydowałem. Lubię generalnie wszystko co pełza na gąsienicach, ma wieże i jest uzbrojone Na razie jako nawrócony żółtodziób kompletuję warsztat. Pytałem w temacie zatytułowanym „Dekalog malowania pędzlem” ale chyba nikt mnie tam nie zauważył. Dlatego nieśmiało ponowię tutaj moje pytanie a mianowicie jakie obecnie farby akrylowe do malowania pędzlem modeli pojazdów pancernych (oraz jakie pędzle i dodatkową chemię) polecacie? Dziękuję uprzejmie za odpowiedzi. Zacznij od pojazdów jednobarwnych np. T-34 w kolorze 4 BO , M4 Sherman w kolorze Olive Drab, Tiger I w kolorze Panzer Grey. Sklejony model odtłuść w ciepłej wodzie z dodatkiem kilku kropel zwykłego płynu do mycia naczyń. Poczekaj, aż porządnie wyschnie. Następnie podkład akrylowy (lub inny) z puszki (szary lub czarny). Kolor bazowy jak porządnie wyschnie podkład: 4 BO Olive drab TS-28 Panzer Grey Połóż kalkomanie Zabezpiecz kalki lakierem bezbarwnym Położ wash Dalej tak jak na filmie już pędzelkami: Działaj!!!! Edytowane 18 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi