Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.12.2021 o 20:25, AchtungCancer napisał:

Niespecjalnie widzę na nim czy innych a10 jakieś plamy. Przejrzałem fotki i jak już to Cruisery zawsze mają pasy, nawet jeżeli są zupełnie nieregulaminowe (jak na zdjęciu poniżej). Na twojej fotce układ kamuflażu wydaje się mniej więcej odpowiadać CS-owi i temu co zalecał regulaminowy wzór.

A co do koloru - rule of cool jest najważniejsza😉

A10_tank_Greece_April_1941.jpg

Mam już zdecydowane ubarwienie greckich Cruiserów z Kozani jeśli komus się to przyda.

Pojazdy z miasteczka Kozani pomalowano bazą portland stone i mają counter scheme w kolorze slate a oznaczenia są raczej niebieskie (odcień ciemny a nie turkusowy).

Poniżej zamieszczam zdjęcia i obok podstawione plansze z kolorami, jakie wchodzą w grę, prostokącik to kolor turkusowy, jaki pojawia się często na planszach, kwadraty to odpowiednio czerwony i niebieski z painta, czyli kolory klasycze.

Idealnie pasuje właśnie niebieski klasyczny i kolor slate i wg mnie to jest prawdziwa kombinacja kolorów ze zdjęcia.

Ponieważ godło 2 dywizji pancernej było czerwone, warto zwrócić uwagę na kolor godła i kwadratów, wg mnie kwadraty są ciemniejsze, pasuje zatem teza, że były niebieskie (ciemniejszy odcień)

Dziękuję @Achtung Cancer za pomoc

2s.png

Screenshot 2021-12-21 at 16-14-24 AK-Interactive -187 Real Colors of WWII - EN.png

Ins.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

Moje pytanie dotyczy czołgu sprzed 100 lat . Ft-17 ( tak mi się wydaje ) o wdzięcznym imieniu "Anulka" . Idzie go skleić z jakiegoś zestawu w skali 1/35 albo większego wymiarowo . Jakieś plany albo coś , najważniejsze jest imię z merytoryki .

138300-11185-71-pristine.thumb.jpg.f6c978844d6b299d54c0e41d74cbf066.jpg

Hello

Edytowane przez Hello

19 godzin temu, Hello napisał:

Moje pytanie dotyczy czołgu sprzed 100 lat . Ft-17 ( tak mi się wydaje ) o wdzięcznym imieniu "Anulka" .

Obawiam się że "Anulka" to licentia poetica wytwórcy tego modelu - w 1920 roku w ówczesnym WP był czołg Renault FT (z okrągłą wieżą i działkiem ) o imieniu "Aniela" - i na to jest fotka.
A sam model masz (miałeś?) w skali 1/35 z Menga i w 1/16 z Takoma (miałeś - bo nie mam pojęcia czy jeszcze są dostępne)

Oczywiście żadnego polskiego malowania (z pudła) nie ma.

Edytowane przez gajowy z wąsami

1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał:

Czy wszystkie czołgi zdobyte przez powstańców podczas Powstania Warszawskiego miały zimmerit? 

Chodzi mi o Panterę ,,WP" 

Obie Pantery zdobyte przez powstańców miały zimmerit - ale każda innego wzoru.
Dobrze to opisał Krzysiek Mucha w Militariach w 2005 roku (numer bodaj 4/2005)

Artykuł K. Muchy p.t. „Pantery Powstania Warszawskiego”  opublikowano w „Militariach XX wieku”, nr 4(7) 2005.

Materiał ten nie zawiera jednak żadnych szczegółów nt. zimmeritu na owych czołgach, o ile w ogóle pada tam ta nazwa (mam, przejrzałem i nie znalazłem). Ilustracje autora przedstawiają właściwie ten sam wzór, znany z prod. MAN-a. Także dostępne dotąd fotografie nie pozwalają na zdecydowane odróżnienie odmiennych wzorów zimmeritu.

Przy okazji - tylko na poniższym zdjęciu z pokazanego tu zestawu jest czołg „Magda”/„Pudel”. Reszta to właśnie „WP”.  

VyBdaJK.png

14 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał:

Czy wszystkie czołgi zdobyte przez powstańców podczas Powstania Warszawskiego miały zimmerit? 

Chodzi mi o Panterę ,,WP" 

Tu masz doskonałą bazę do inspiracji - jeżeli chcesz zbudować powstańcze Pantery: 

Modeli Panther G na rynku jest sporo. Działaj!!!! 

Cześć, jestem tu nowy więc nie bijcie od razu jeżeli pytam nie tu albo pytam o coś co już było nie raz poruszane ale jakoś nie mogę tego znaleźć. Do modeli wracam po bardzo długim czasie ale chcę to zrobić o level wyżej. Właśnie zabieram się za składanie lodówkowca. Skleiłem dwa modele w skali 1:72 (T-80B, Leopard 1A2) które będą służyły do "treningów" aerografu. Na początek kupiłem Panther ausf. A 1:35 od Tamiyi, do tego zimmerit od Zvezdy i lufa od abera. Chce ją pomalować tak: I tu moje pytanie. Jak dobrać kolory farb do tego kamuflażu? Macie na to jakiś sposób żebym wiedział na przyszłość jak to znaleźć? 

pantherXV.jpg

46 minut temu, StarBourne napisał:

Jezu, chłopie, masz taki problem wpisać numer modelu i poszukać na Scalemates? Przecież szybciej by było poszukać tam niż pisać post.

Ale tym samym zacząłby się oddalać od statusu czynnego użytkownika tego Forum. :haha:

• Haha 1

1 minutę temu, Dr_Koperson napisał:

Jezu chłopie właśnie po to pytałem żeby ktoś odpowiedział jak to zrobić. Dzięki... Jak pisałem jestem nowy i nie znam nawet czegoś takiego jak scalemates. Więc możecie odpuścić takie komentarze jak ten powyżej.

Ale przecież to nie było do ciebie tylko do Damianos. :haha:

• Like 3