Tomek Mroczkowski Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Szukam odpowiedniego koloru tych dwóch panów, producent farb bez znaczenia. Oprócz czerni rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 Wybór jest tutaj ogromny. Polskie pojazdy praktycznie na każdym zdjęciu wyglądają inaczej. Przykładowo Dana w pewnej książce ma idealnie zielone plamy, jednak ten sam egzemplarz w internecie wygląda zupełnie inaczej. Przypuszczam, że Twoje oba pojazdy są z tej samej jednostki i mogą być tego samego koloru. Zdjęcia jednak przekłamują. Osobiście na brązowe plamy używam Humbrola 70 lub 113. Natomiast do zielonych, jako kolor zastępujący różne odcienie, wybrałem Humbrola 30. W porównaniu z wieloma zdjęciami jest idealny, czasami jednak po prostu maluję nim z rozpędu. Pamiętaj, że fotki naprawdę potrafią kłamać i musiałbyś porównywać farbę przy rzeczywistym pojeździe, aby być jako tako pewnym wyboru. Inna sprawa, że polskie kolory są od niebieskawych odcieni do jaskrawo zielonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 no z tym czarnym to tez tak do konca nie wiadomo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 mogą być tego samego koloru. Zdjęcia jednak przekłamują. Na pewni nie są tego samego koloru, BWP był jaśniejszy, kolory w rzeczywistości są jak na fotkach i za Chiny odcienia zieleni nie mogę odnaleźć... Akurat czarny tak czy siak użyje z palety Tamki NATO Black, on wg mnie najlepiej pasuje do wszystkich czarnych współczesnych plam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym różniły się od siebie z wyglądu Pzkpfw III wersji L od wersji J? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Mam dylemat czy kupić King Tiger II Ausf produkcji REVELL 03129 czy tez model wytwórni ITALERI 7004 Czy ktoś sklejał oba tygryski i wie jak bardzo różnią sie detalami i wykonaniem? Nie ukrywam ze ostatnio kupiłem BA-3 z UM i model ten przerósł moje umiejętności ( kruchy plastyk, łamiące się elementy, i fatalne odwzorowanie szczegółów) więc nie chcę znowu popełnić takiego błędu. Kleiłem Isu 122 z Italeri i PzIIIL Revela i muszę przyznac ze z obu jestem zadowolony więc nie wiem którą z tych firm wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Model Italeri, to stare Esci. Dlatego też zestaw Revella bije Italeri na głowę jakością detali i ich liczbą. Wybór jest prosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Zgadzam się z przedmówcą, jak miałeś problem z BA, to weź Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Model italeri jest łatwiejszy do złożenia, ma dwa rodzaje gasienic, jedne z elementow i pasków a drugie gumowe taśmy, przy czym oba rodzaje przypominaja prawdziwe gasienice KT tylko z bardzo daleka lol. Revell jest trudniejszy do zrobienia ale ma lepszy detal zdecydowanie, z tego co pamietam to w obu przypadakach ze spasowaniem jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Dziękuję za szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 To teraz czekamy na warsztat. Jak by co, to pytaj się ile wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Jeśli chodzi o warsztat to mam jeszcze kompleksy by pokazywać publicznie owoce mej pracy, ale grunt że modele które do tej pory wykonałem, dostarczyły mi sporo frajdy i satysfakcji, ciesząc me oko. W szafie oczekuje T34 dragona ale jest to model zbyt piękny żeby go teraz zaczynać. Poczekam z nim na zakup areo i nabrania większej wprawy w klejeniu. Po ukończeniu III revella naszła mnie ochota na IV ale ich ceny są zaporowe więc dlatego chcę warsztat trenować na Tygrysku, Teraz mam zamiar wypróbować farby olejne Humbrola doczytałem się ze dobrze je rozcieńczać white spirit np Duluxa- jakie jest wasze zdanie? Czy może pozostac przy Pactrze. Nie ukrywam ze jak już będzie aerograf, to będzie to jakiś tańszy model np MAR - Aerograf AB-1001/0,3mm czy tez areo Humbrola na początek zamierzam je napędzać ze zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Porzuć obawy, nawet jak spotkasz się z krytyką, to lepsze to niż nic, a będziesz wiedziała gdzie popełniłeś błąd, jak to zrobić itd....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Humbrol'ki mają tylko jedną zaletę, genialnie wpółpracują z farbami olejnymi dla plastyków. W tygrysie II revella uważaj na gąsienice, ilość ogniwek jest na styk i trzeba się ciut postarać, żeby jakoś to wyglądało. Ale poza tym to bardzo łatwy w montażu model. Jak już koledzy mówili schowaj wstyd do kieszeni i dawaj warsztat, na pewno się nie zawiedziesz na pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Witajcie. Stałem się posiadaczem powyższego modelu z firmy Mirage Hobby w skali 1/35, w jego nowym wydaniu. Pomijając błędne oznaczenie na pudełku, producent zrobił także błąd w górnej płycie kadłuba. Mnie interesuje wersja bułgarska i trzeba będzie przenieść wieżę z prawej strony czołgu na jego lewą stronę. I tu moja prośba czy ktoś dysponuje planami, rysunkami bądź planszami barwnymi bułgarskiej wersji czołgu na których mógłbym się oprzeć dokonując przeróbki? Za wszelką pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam. ps. jeśli umieściłem post w złym dziale to proszę admina o przesunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Pokaż warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Warsztat to będzie dopiero jak będę miał podstawy żeby go zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 21 Listopada 2010 Share Napisano 21 Listopada 2010 Polecam ostatnie monografie o tym czołgu będziesz miał wszystko co potrzebne: za 70 zl nabywasz kompedium wiedzy o tym czołgu: http://www.jadarhobby.pl/militaria-322-vickers-6ton-mark-ksiazka-p-18073.html http://www.jadarhobby.pl/militaria-325-vickers-6ton-mark-ef-volii-ksiazka-p-18547.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Porzuć obawy, nawet jak spotkasz się z krytyką, to lepsze to niż nic, a będziesz wiedziała gdzie popełniłeś błąd, jak to zrobić itd....... Pierwszym modelem jaki skleiłem w zyciu był ISU122 Italeri następnym zaś PZ III Revella. Oba w linkach Niestety zoom aparatu jest nieubłagany, w rzeczywistości oba modele wyglądają o niebo lepiej, dodatkowo w PZ III fotki przekłamują kolor, nie jest on cytrynowy a piaskowy- cóż wychodzi na to że nie tylko nie potrafię kleić modeli ale tez robić zdjęć. Na swoje usprawiedliwienie powiem że brak mi nie tylko umiejętności ale tez sprzętu.( na razie maluje pędzlem. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d190f69c10ec0a79.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6e22b7ffd8bc95e.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b04bc7edd16de565.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ec9ef424e8849dc5.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Użyj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toudi211 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 (edytowane) Jednak jestem trochę ze wsi bo ni cholery nie potrafię. Edytowane 24 Listopada 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Z końcówką np. .jpg, a nie html. To jest obrazek nie link do strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Bebechy do Konigstiger'a produkują trzy firmy: -Tank Workshop (nt kat.TWS2022); -Verlinden (nr kat. 1792); -Jaguar Models (nr kat. JA63512 ); Ale może być problem z kupieniem ich w Polsce. Wiertła możesz znależć na Allegro, lub w internetowych sklepach modelarskich (np. http://www.mojehobby.pl http://www.martola.com.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STIG Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Szukam nazw/numerów odcieni kolorów do Avro Vulcana (ogólnie dla RAFu), tak bym mógł ten kolor uzyskać w palecie CMYK albo RGB. Zna ktoś może taką stronę gdzie coś takiego znajdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 http://www.coolminiornot.com/pics/pics11/img44c4696f94edf.jpg Czy ma może ktoś linki do makiet lub modeli w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi