Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Poszukuję fotki Matildy która używana była prze LWP w czasie II WŚ..gdzieś mi mignęła,ale niestety nie wiem gdzie Przedstawiała czołg z "kuricą" i paroma "bolkami"na wierzchu..Interesuje mnie też jakikolwiek opis użycia tego tanka przez naszych żołnierzy jak i jego malowanie..Pozdrawiam i czekam na jaką kolwiek informację PK

Pierwszy raz słyszę o Matildzie w LWP. Obawiam się że to taka sama legenda jak Shermany które jakoby miała dostać 1 BPanc pod Gdańskiem.

a o tym tez słyszałem..a fotkę widziałem..chociaż...w erze fotoszopów i innych można i wstawić Sokoła Millenium pod Studzianki

Nie musisz się zgadzać czy nie, mi doszło w 4 tygodnie, a tobie w 7 dni żaden z nas nie może utworzyć reguły, podajemy jedynie luźne informacje do analizy dla innych.

Nie nie naliczają, na paczki z U.S. owszem ale chińskie się smykają luźno przez cło, zamawiałem już wiele rzeczy i ani razu nie płaciłem a towar przeszedł normalnie odprawę celną. Ale co do terminów to się zgadzam dłuugo. Może dlatego, że miałem tanią/darmową wysyłkę choć była to paczka lotnicza.

Nie nie naliczają, na paczki z U.S. owszem ale chińskie się smykają luźno przez cło,

Owszem, naliczają 23% VATu.

To że Tobie udało się tych opłat uniknąć, nie znaczy że "nie naliczają".

Wszystkie przesyłki z krajów poza UE traktowane są jednakowo (z zasady), ale jeśli wysyłający Chińczyk np. zaniży wartość przesyłki, to nikt nie będzie jej kontrolował...

Chińscy sprzedawcy modeli i innej drobnicy przytomnie wpisują z automatu w deklaracji niską wartość/gift. Nasz urząd celny traktuje te przesyłki pobłażliwie. Jakbym zamówił kontener modeli to bym musiał te 23% beknąć ale dla pojedynczych paczek oznaczonych jako gift + niska wartość w praktyce VAT'u nie naliczają i można traktować to jako regułę. Kupowałem wielokrotnie Chińskie towary i ani razu nie płaciłem VAT. Co do kontroli to kontrolowane jest wszystko, nikt w paczce nie wwiezie kilograma koki, tobie chodzi o robienie wyceny i masz rację nikt nie będzie jej robił...

Ale się dyskusja zrobiła!

A tymczasem sprawa jest prosta - jak model można kupić w Polsce to nie ma co kombinować z Chinami.

Jak nie (a od tego się zaczęło), to jest to sensowna opcja.

Ja na przykład musiałem tak kupić ciągnik artyleryjski Bronco SdKfz 6. Polscy hurtownicy nasprowadzali Trumpetera i tak czekałem dwa lata... i nic.

A z Chin przysżło w 10 dni. To chyba krócej, nie?

Dokładnie tak, ja z Chin miałem m. in. Leoparda Amusing Hobby szedł miecha ale warto było, gdyby był dostępny u nas to wiadomo, jak piszesz - prosta sprawa.

Pzdr

K

Pewnie niektórzy sie zdziwią że zadaje to pytanie ale czym utrwalić bardzo cienkie warstwy pigmentu i produktow do robienia wodnych zaciekow? Ostatni robiłem zacieki i cała reszte tego syfu przez kilka godzin. Pojechałem lakierem Vallejo Mat z aerografu i d***. Nawet śladu nie ma ze coś było robione. Tylko jakieś gluty zostały w miejscach po zaciekach. Temat wiem że już omawiany setki razy alepszy czym to zrobić żeby znowu nie znikło? Nie pierwszy raz dzieją się takie rzeczy ale od wtedy zapomniałem zapytać.

Niekoniecznie. Jeśli masz ruchome koła napinające, to jak to mówi mój kumpel "z mięką pałą założysz". Ja zakładałem Workable od AFV Clubu na gotowego tygrysa z błotnikami. Spokojnie dało się nałożyć. Jeśli masz wersję wczesną to kup do wersji wczesnej.

Witam

Z racji iż rosyjska pancerka to dla mnie czarna magia chciałbym się dowiedzieć od znawców który zestaw kupić??

http://www.mojehobby.pl/products/Russian-Heavy-SP-Gun-JSU-152.html

http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-SU-152-Self-propelled-Heavy-Howitzer.html

http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-SU-152-Tank-Late.html

No i czym się różnią JSU od SU?? No i jeżeli chciałbym dokupić jakieś elementy fototrawione to do którego zestawu jest większy wybór Tamiya czy Trumpeter??

No i czym się różnią JSU od SU??

Tak "na szybko" i ogólnie: SU-152 to samobieżne działo ustawione na podwoziu KW- (pierwotne oznaczenie KW-14). Debiut był w 1943 r.

ISU-152 to ta sama koncepcja na podwoziu IS-a. Używany od 1944 do końca wojny i... później w wojnie koreańskiej...

Różnice nadbudowy też są znaczne- SU- było znacznie "ciaśniejsze" od ISU, choć i to nie należało do komfortowych...

Pozdrawiam!

Dzięki otrzymałem już odpowiedź

Są to ISU-152 z 374 Pułku Ciężkiej Artylerii Gwardii.

Zdjęcie wykonano w okolicach Lwowa w Lipcu 1944.

Zdjęcie jest w książce wyd Militaria 171 - Sowiecka artyleria samobieżna 1941-45