piotrkur Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam wszystkich! Poszukuję fotki Matildy która używana była prze LWP w czasie II WŚ..gdzieś mi mignęła,ale niestety nie wiem gdzie Przedstawiała czołg z "kuricą" i paroma "bolkami"na wierzchu..Interesuje mnie też jakikolwiek opis użycia tego tanka przez naszych żołnierzy jak i jego malowanie..Pozdrawiam i czekam na jaką kolwiek informację PK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Pierwszy raz słyszę o Matildzie w LWP. Obawiam się że to taka sama legenda jak Shermany które jakoby miała dostać 1 BPanc pod Gdańskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Pierwszy raz słyszę o Matildzie w LWP. Obawiam się że to taka sama legenda jak Shermany które jakoby miała dostać 1 BPanc pod Gdańskiem. a o tym tez słyszałem..a fotkę widziałem..chociaż...w erze fotoszopów i innych można i wstawić Sokoła Millenium pod Studzianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Wie ktoś gdzie można kupić model dragona 6303 w krajach unii europejskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Wie ktoś gdzie można kupić model dragona 6303 w krajach unii europejskiej http://www.tonyshop.fr/dragon-1-35-30/dragon-6303-sd.kfz.182-king-tiger-henschel-turret-w/zimmerit-20052.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 16 Sierpnia 2013 Share Napisano 16 Sierpnia 2013 Wie ktoś gdzie można kupić model dragona 6303 w krajach unii europejskiej U la la! Drogo będzie! Najlepiej przez Chiny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk2000 Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Myślałem o chinach ale jest to niepewne ponieważ nie wiadomo jak będzie z wysyłką i z opłatą celną a jest może coś w europie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Z Chin nie masz opłaty celnej, wysyłki są tanie jednak idą około 4 tygodni nawet lotniczą. Warto bo ceny i asortyment dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 wysyłki są tanie jednak idą około 4 tygodni nawet lotniczą. I tu się z Tobą nie zgodzę. W moim przypadku, max 7 dni, a rekordowa była u mnie po 5 dniach od zamówienia. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Nie musisz się zgadzać czy nie, mi doszło w 4 tygodnie, a tobie w 7 dni żaden z nas nie może utworzyć reguły, podajemy jedynie luźne informacje do analizy dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 I naliczaja VAT,przynajmniej powinni dla Unii,chyba 23%,nawet jak idzie jako toy lub gift;idzie do 2-4 tygodni na nasza wyspe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Nie nie naliczają, na paczki z U.S. owszem ale chińskie się smykają luźno przez cło, zamawiałem już wiele rzeczy i ani razu nie płaciłem a towar przeszedł normalnie odprawę celną. Ale co do terminów to się zgadzam dłuugo. Może dlatego, że miałem tanią/darmową wysyłkę choć była to paczka lotnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Nie nie naliczają, na paczki z U.S. owszem ale chińskie się smykają luźno przez cło, Owszem, naliczają 23% VATu. To że Tobie udało się tych opłat uniknąć, nie znaczy że "nie naliczają". Wszystkie przesyłki z krajów poza UE traktowane są jednakowo (z zasady), ale jeśli wysyłający Chińczyk np. zaniży wartość przesyłki, to nikt nie będzie jej kontrolował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Chińscy sprzedawcy modeli i innej drobnicy przytomnie wpisują z automatu w deklaracji niską wartość/gift. Nasz urząd celny traktuje te przesyłki pobłażliwie. Jakbym zamówił kontener modeli to bym musiał te 23% beknąć ale dla pojedynczych paczek oznaczonych jako gift + niska wartość w praktyce VAT'u nie naliczają i można traktować to jako regułę. Kupowałem wielokrotnie Chińskie towary i ani razu nie płaciłem VAT. Co do kontroli to kontrolowane jest wszystko, nikt w paczce nie wwiezie kilograma koki, tobie chodzi o robienie wyceny i masz rację nikt nie będzie jej robił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Ale się dyskusja zrobiła! A tymczasem sprawa jest prosta - jak model można kupić w Polsce to nie ma co kombinować z Chinami. Jak nie (a od tego się zaczęło), to jest to sensowna opcja. Ja na przykład musiałem tak kupić ciągnik artyleryjski Bronco SdKfz 6. Polscy hurtownicy nasprowadzali Trumpetera i tak czekałem dwa lata... i nic. A z Chin przysżło w 10 dni. To chyba krócej, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Dokładnie tak, ja z Chin miałem m. in. Leoparda Amusing Hobby szedł miecha ale warto było, gdyby był dostępny u nas to wiadomo, jak piszesz - prosta sprawa. Pzdr K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Pewnie niektórzy sie zdziwią że zadaje to pytanie ale czym utrwalić bardzo cienkie warstwy pigmentu i produktow do robienia wodnych zaciekow? Ostatni robiłem zacieki i cała reszte tego syfu przez kilka godzin. Pojechałem lakierem Vallejo Mat z aerografu i d***. Nawet śladu nie ma ze coś było robione. Tylko jakieś gluty zostały w miejscach po zaciekach. Temat wiem że już omawiany setki razy alepszy czym to zrobić żeby znowu nie znikło? Nie pierwszy raz dzieją się takie rzeczy ale od wtedy zapomniałem zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Niekoniecznie. Jeśli masz ruchome koła napinające, to jak to mówi mój kumpel "z mięką pałą założysz". Ja zakładałem Workable od AFV Clubu na gotowego tygrysa z błotnikami. Spokojnie dało się nałożyć. Jeśli masz wersję wczesną to kup do wersji wczesnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam Z racji iż rosyjska pancerka to dla mnie czarna magia chciałbym się dowiedzieć od znawców który zestaw kupić?? http://www.mojehobby.pl/products/Russian-Heavy-SP-Gun-JSU-152.html http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-SU-152-Self-propelled-Heavy-Howitzer.html http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-SU-152-Tank-Late.html No i czym się różnią JSU od SU?? No i jeżeli chciałbym dokupić jakieś elementy fototrawione to do którego zestawu jest większy wybór Tamiya czy Trumpeter?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Trumpek zły nie jest ale do Bronca mu daleko: http://www.mojehobby.pl/products/item_name-3273480.html http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-Heavy-Self-propelled-Gun-SU-152-Late-production.html Co myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 No i czym się różnią JSU od SU?? Tak "na szybko" i ogólnie: SU-152 to samobieżne działo ustawione na podwoziu KW- (pierwotne oznaczenie KW-14). Debiut był w 1943 r. ISU-152 to ta sama koncepcja na podwoziu IS-a. Używany od 1944 do końca wojny i... później w wojnie koreańskiej... Różnice nadbudowy też są znaczne- SU- było znacznie "ciaśniejsze" od ISU, choć i to nie należało do komfortowych... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 24 Sierpnia 2013 Share Napisano 24 Sierpnia 2013 Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi coś więcej o tej jednostce lub może ktoś posiada więcej zdjęć z tym kamuflażem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verde Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 W książce dorwałem tylko, że to pojazd 1. Frontu Ukraińskiego z 3 Armii Pancernej Gwardii z samodzielnego pułku artylerii samobieżnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Dzięki otrzymałem już odpowiedź Są to ISU-152 z 374 Pułku Ciężkiej Artylerii Gwardii. Zdjęcie wykonano w okolicach Lwowa w Lipcu 1944. Zdjęcie jest w książce wyd Militaria 171 - Sowiecka artyleria samobieżna 1941-45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Ja bym tą informację jeszcze zweryfikował, bo często to co jest napisane w Militariach sporo różni się od prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi