Gerd Posted May 4 Share Posted May 4 (edited) Punktem wyjścia do projektu było znane zdjęcie żołnierzy 1bsz z Dziwnowa (JW4101) na tle GAZ'a 69, ucharakteryzowanego na pojazd amerykański. Rzecz, jak twierdzą świadkowie, miała miejsce w czasie pokazu dla delegacji węgierskiej w 1985 r. Model to produkt BRONCO nr CB 35096,. Kluczowym uzupełnieniem, a w zasadzie pierwszym zapalnikiem pomysłu, który zaiskrzył dawno temu, stał się arkusz kalkomanii TORO MODEL: GAZ 69 in Poland nr kat 35D08. A cała reszta to imponderabilia. i to by było na tyle. Edited May 4 by Gerd 26 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 4 Share Posted May 4 Świetne! Jak zawsze, najbardziej podoba mi się tytaniczna praca w odpowiednim dobraniu figurek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted May 4 Share Posted May 4 Świetny, podoba mi sie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GreGG24 Posted May 5 Share Posted May 5 W dniu 4.05.2025 o 12:31, Gerd napisał: Punktem wyjścia do projektu było znane zdjęcie żołnierzy 1bsz z Dziwnowa (JW4101) na tle GAZ'a 69, ucharakteryzowanego na pojazd amerykański. Rzecz, jak twierdzą świadkowie, miała miejsce w czasie pokazu dla delegacji węgierskiej w 1985 r. Model to produkt BRONCO nr CB 35096,. Kluczowym uzupełnieniem, a w zasadzie pierwszym zapalnikiem pomysłu, który zaiskrzył dawno temu, stał się arkusz kalkomanii TORO MODEL: GAZ 69 in Poland nr kat 35D08. A cała reszta to imponderabilia. i to by było na tyle. Zastanawiałem sie w Mosonmagyaróvár, czyj to był model. Gratuluje medalu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted May 5 Share Posted May 5 Genialny w swej prostocie..! Odtworzenie figurantów w pozycjach ze zdjęcia - mistrzostwo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted May 5 Share Posted May 5 rewelacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 5 Share Posted May 5 Podziwiałem w Moson, niesamowita robota z figurkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted May 5 Share Posted May 5 Kultowe zdjęcie po mistrzowsku przerobione na dioramę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted Tuesday at 06:02 PM Share Posted Tuesday at 06:02 PM Świetna robota. Podoba się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
johnrambo Posted Thursday at 05:13 PM Share Posted Thursday at 05:13 PM Super - jestem pod wrażeniem głównie figurek. Diorama = zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kelly9mm Posted Thursday at 08:20 PM Share Posted Thursday at 08:20 PM Super pomysł i wykonanie! Pozdrawiam, Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lipstein Posted Friday at 07:28 AM Share Posted Friday at 07:28 AM NIE-MAM-PYTAŃ. Zastanawiające, jak na tej jednej scence w socjalistycznym polskim raju znalazło się tyle amerykańskiej broni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chorąży Posted Friday at 08:40 AM Share Posted Friday at 08:40 AM (edited) Godzinę temu, Lipstein napisał: NIE-MAM-PYTAŃ. Zastanawiające, jak na tej jednej scence w socjalistycznym polskim raju znalazło się tyle amerykańskiej broni... Normalnie tego złomu było dużo. Np. w CS WOP w Kętrzynie czyli niezwiązanym z możliwoscią kontaktu z "zachodnim rajem" w salach do zajęć z bronia było dostępnych po kilkanaście egz. tego złomu i to w formie przekrojów jak i działajace. Poprzez przekrój rozumiem egz. który potraktowano piłką do metalu, zeby było widać co jest w środku i jak działa. W "magazynie broni" było tego jeszcze wiecej. To było dostępne dla "zmechopodobnych" . Skąd ? a z bliskiego wschodu, Wietnamu, Korei itd. Podobnie skąd w Muzeum a Krakowie A-37 czy F-5 Fredom Fighter ano Wietnam pzrekazał jako wzorzec do pzreróbek rusznikarskich itd.. Edited Friday at 08:40 AM by chorąży . 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted Friday at 09:23 PM Author Share Posted Friday at 09:23 PM W dniu 5.05.2025 o 14:22, GreGG24 napisał: Zastanawiałem sie w Mosonmagyaróvár, czyj to był model. Gratuluje medalu. Dziękuję za gratulacje ale jury w Moson nie było tak łaskawe jak Kolega. Dziękuje WSZYSTKIM za komentarze, dobre słowa i w ogóle za zaglądanie, a także Administracji forum za wyróżnienie na stronie głównej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal_G Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Co ja się będę wypowiadał gdy Koledzy już wszystko powiedzieli. Oczy wyłażą na wierzch jak Hansowi z BW czującemu nóż szturmowy wz. 55 na gardle... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts