Skocz do zawartości

Sprężarka własnej roboty

słomek

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 months later...
  • 3 months later...
  • 11 months later...

Hej, mój kompresor modelarski jest nieco za głośny do malowania w nocy w mieszkaniu. Pomyślałem o wymianie silnika na agragat lodówkowy. Na ten moment nie posiadam agragatu i zamierzam go kupić. Jakiej mocy/pojemności powinien być agregat by bez problemu nabijać 3l butlę i się przy tym nie spalić?

Godzinę temu, Juffre napisał:

Hej, mój kompresor modelarski jest nieco za głośny do malowania w nocy w mieszkaniu. Pomyślałem o wymianie silnika na agragat lodówkowy. Na ten moment nie posiadam agragatu i zamierzam go kupić. Jakiej mocy/pojemności powinien być agregat by bez problemu nabijać 3l butlę i się przy tym nie spalić?

Jakikolwiek sprawny od zwykłej domowej lodówki będzie OK.

Jak tu np. 😉

kompresor.jpg.2f8f906c9663140b736cabee2b9dc9fd.thumb.jpg.2774f71d72209c61882754198988c06e.jpg

• Thanks 1

Ja, jakiś czas temu popełniłem coś takiego:

image.thumb.jpeg.416bfed9b92de0e728a6aa5f1ca51c57.jpeg

Zaletą sprężarki jest jej bardzo cicha praca (co ma duże znaczenie jeśli nasz warsztat modelarski znajduje się w mieszkaniu) oraz niewielkie wymiary, a także presostat ze zintegrowanym reduktorem, dwoma manometrami (jeden wskazuje ciśnienie w butli, drugi aktualnie ustawione na reduktorze), zaworem bezpieczeństwa i odprężnikiem. Po włączeniu sprężarki agregat poprzez zawór zwrotny pompuje powietrze do butli wyrównawczej. Po osiągnięciu 8 barów presostat wyłącza zasilanie jednocześnie uruchamiając odprężnik, który spuszcza powietrze z przewodu łączącego agregat z butlą. Ma to za zadanie ułatwienie startu agregatu po ponownym uruchomieniu. Po ustawieniu ciśnienia na reduktorze i rozpoczęciu poboru powietrza, ciśnienie w układzie zaczyna spadać aż do ok 4,5 bara. Wtedy presostat załącza zasilanie agregatu i cykl ładowania butli się powtarza. Sprężarka posiada zawór bezpieczeństwa fabrycznie ustawiony na 8,5 bara. Ma on za zadanie wypuszczenie z układu nadmiaru powietrza w przypadku gdyby presostat uległ awarii i nie wyłączył sprężarki po osiągnięciu ciśnienia 8 bar. Butla została przetestowana ciśnieniem 12 bar przez 2 doby. Naturalnym zjawiskiem podczas pracy sprężarki może być powstawanie skroplin czy przedostawanie się drobin oleju do układu. Można je łatwo usunąć przez zawór położony w najniższym punkcie układu. Ułatwia to też nachylenie butli. Wielozadaniowość sprężarki zapewniają 2 szybkozłączki. Jedna to standardowa szybkozłączka umożliwiająca podpięcie np. węża z końcówką do pompowania kół rowerowych, druga pozwala na podłączenie aerografu. Można by było dodać tu jeszcze filtr powietrza, ale mam na przewodzie do aero.

image.thumb.jpeg.61d01e79ccd92754ac5138bbbc538b19.jpeg

image.thumb.jpeg.311df27ddae4c989b4702120a7f9b1c2.jpeg

image.thumb.jpeg.e15d0a7e6c95906493d5f2bda46978c5.jpeg

image.thumb.jpeg.67ecb0381579ac07c83660b6c8ec6dac.jpeg

image.thumb.jpeg.a2ed1f94e8a1bda176dc53aecb3e59d1.jpeg

image.thumb.jpeg.dcc41b2b28ece9c02a1a335201ee0e41.jpeg

image.thumb.jpeg.3cf568280f1ffd60c4ba7c28f1466cdf.jpeg

• Like 2