Grzes Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 1 godzinę temu, Bemowo napisał: Swoją drogą rękę dałbym sobie uciąć, ze będzie zielone i czerwone Coś mnie dziś na filmowe cytaty wzięło 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 Kolegom kaesz i em dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 W dniu 17.11.2020 o 13:31, Grzes napisał: Światła pulsujące na statecznikach naszych MiGów-21 z obu stron były czerwone. Tak generalizować nie można, bo np. na bisach widziałem również czerowne-zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 To ciekawe co piszesz. Masz może jakąś fotkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Muzealny 8905 z orłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 No, bardzo ciekawe. Spróbuję zasięgnąć wiedzy u mechaników pracujących na bisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Ciekawe. Na stateczniku mojego UMa zainstalowałem już światełka. Nawet mrugają. Kolorowych osłon jeszcze nie założyłem, ale ze zdjęć widać, ze jednak po obu stronach na UMach było czerwono. Teraz moje pytania: 1. Czy reflektory pod skrzydłami mogły tez się świecić niewypuszczone, czy warunkiem zaświecenia było ich wysunięcie ze skrzydeł? 2. Goleń przednia - na zdjęciach widać małą żaróweczkę. Do czego służyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 1.Tylko na wypuszczonych, mocniej-słabiej 2.,,Służy do sprawdzania z ziemi podczas lotów w nocy,wypuszczonego położenia goleni przedniej,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Dziękuję serdecznie. Weekend będzie pracowity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Pokaż co tam dłubiesz z tym podświetlanym Migiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bemowo Napisano 20 Grudnia 2020 Share Napisano 20 Grudnia 2020 Nie ma problemu, ale już po świętach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 30.11.2020 o 21:58, Jacko napisał: W dniu 17.11.2020 o 13:31, Grzes napisał: Światła pulsujące na statecznikach naszych MiGów-21 z obu stron były czerwone. Tak generalizować nie można, bo np. na bisach widziałem również czerowne-zielone. Dobra, wszystko już wiem. Informacja z pierwszej ręki od technika MiGa-21bis: Cytat Klosz na muzealnym 8905 w oryginalne też był czerwony. Po prostu podczas transportu uległ zniszczeniu i został wymieniony na klosz z Mi-2. Z racji tego że to też sowiecka konstrukcja lampki ANO mają te same rozmiary. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 No tak. W sumie znając nasze "muzea" i "muzealników" nie ma się nawet za bardzo czemu dziwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 Masz rację. zwłaszcza, że samolot wylądował w dęblińskim muzeum, a tam zielona czy czerwona, co za różnica! Kto tam był i widział "odnowione" eksponaty ten wie o czym mowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, Grzes napisał: Kto tam był i widział "odnowione" eksponaty ten wie o czym mowa . Najlepsze jest "pustynne" Su-20 z szachownicami.Aż sobie zdjęcia zrobiłem na pamiątkę.Trzeba przyznać że mają "panowie" fantazję. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 3 minuty temu, Xmen napisał: Najlepsze jest "pustynne" Su-20 Tak. to jedna z perełek. Niestety, jakość zrobionego malowania sprawiła, że jak go widziałem wyglądał jakby tam stał kilkadziesiąt lat. Mech, brud, przebarwienia... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Grudnia 2020 Share Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Niestety w Krakowie nic nie lepiej.Te co stoją na powietrzu to tragedia. Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 W dniu 31.12.2020 o 14:53, Jacko napisał: No tak. W sumie znając nasze "muzea" i "muzealników" nie ma się nawet za bardzo czemu dziwić... W dniu 31.12.2020 o 15:11, Grzes napisał: Masz rację. zwłaszcza, że samolot wylądował w dęblińskim muzeum, a tam zielona czy czerwona, co za różnica! Kto tam był i widział "odnowione" eksponaty ten wie o czym mowa . Muzeum w Dęblinie chciało przeprowadzić remont 8905 z ponownym malowaniem orła przez autora, ale nie pozwala na to zapis w umowie wypożyczenia z MMW i co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 Bo to Polska właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 7 godzin temu, kaesz napisał: Muzeum w Dęblinie chciało przeprowadzić remont 8905 z ponownym malowaniem orła przez autora, ale nie pozwala na to zapis w umowie wypożyczenia z MMW i co wy na to Pytanie czy chcieli to zrobić rzeczywiście i próbowali się z MMW dogadać czy to tylko taka wymówka? Bo obok stoi ze sto "eksponatów" dosłownie błagających o jakieś nawet minimalne renowacje i nic się w tym względzie nie dzieje... Natomiast co do samego MMW, to oczywiście też nie jest nic lepiej (mowa o ekspozycji plenerowej). Tu się bierze kubeł olejnej pod kolor i idzie "odnawiać" zabytki smarując nią wszystko jak leci... Ci którzy widzieli kiedyś z bliska "odnowionego" Jaka 9 zapewne wiedzą o co chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaesz Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 16 godzin temu, Jacko napisał: nic się w tym względzie nie dzieje Rozumiem, że remontu m.in. (z samolotów, bo odnawiają też pojazdy lotniskowe): TS-9 Junak Jak-18 TS-8 Bies Mi-2 4711 TS-11 1224 TS-11 1226 nie zauważyłeś? Całkiem nieźle to wyszło. Natomiast minimalną renowacją można określić prace wykonane przy Lim-6bis 316, Ił-14 itd. Powiem wam tak. W 2013 r. przekazałem do MSP materiały o malowaniach wszystkich tamtejszych MiG-21. Ponieważ jestem miłośnikiem 2 plm szczególna uwagę poświęciłem samolotom PFM 09 i 10. 10 była ówcześnie po odmalowaniu i została poprawiona według moich wytycznych. 09 odnowiono w 2015 r. i dzięki temu oba samoloty wyglądały dokładnie jak podczas ostatniego okresu służby w 2 plm. W tym roku w planach znów jest odmalowanie 10 (chyba dlatego, że ciągle przesyłam im materiały o tych samolotach), a 09 przejdzie drobny lifting (przez wolontariuszy). Na początku działalności MSP odmalowano ciągiem dużo samolotów z błędami. Wykonała to poprzednia ekipa. Powiedzmy, że uchroniło to eksponaty od ostatecznej destrukcji w różnych częściach kraju. Oceniajmy obecną ekipę MSP po przeprowadzonych przez nich remontach. Każdy może pomóc MSP, są otwarci na współpracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 8 godzin temu, kaesz napisał: [...] Ok. Masz rację, bo niepotrzebnie generalizuję. W muzeum bywam sporadycznie tylko przy okazji wizyt w bazie (w zeszłym roku 2 razy) i nie śledzę na bieżąco tych prac. Niemniej ogólne wrażenie jest bardzo złe i te odnowione egzemplarze giną w natłoku tych zapuszczonych. Mam nieodparte wrażenie, że wszystko gnije dużo szybciej, niż jest zabezpieczane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 nie wiem czy dobry dział ale wrzucam : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 Mam pytanie do znawców tematu: Jaki konfig uzbrojenia mógłbym zrobić do MiGa z zainstalowanymi wspomagaczami? W sumie na fotkach z ich użyciem przeważnie startują z pustymi węzłami podwieszeń... Czy wolno było stosować np zbiorniki dodatkowe pod skrzydłami czy ryzyko było zbyt wielkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Października 2021 Share Napisano 13 Października 2021 2xR-3S lub 2xRS-2US lub bomby 2x100 kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi