Skocz do zawartości

MiG-21

emeryt

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.01.2024 o 22:16, abtb napisał:

To ja dorzucę coś od siebie:

Super filmik, ma swój klimat.

21szy to dla mnie najładniejsza rura wszystkie inne nie mają szans.

A już start z dodatkowymi silnikami startowymi po prostu wymiata.

Mialem robić tylko jednego, naszego i srebrnego ale chyba będzie jeszcze jeden łaciaty, niekoniecznie z gwiazdami, nawet napewno będzie jakiś arabuski.

• Thanks 1

• 3 weeks later...

Hej,

Czy nasze "bisy" miały na górnych powierzniach skrzydeł te "owalne", podłużne pokrywy luków obsługowych?

Na niektórych rysunkach (np. w PKL) ich nie ma, a na zdjęciach trudno mi to zobaczyć.

Przemek

Edytowane przez PrzemekW

• 1 month later...
W dniu 24.02.2024 o 01:05, PrzemekW napisał:

Hej,

Czy nasze "bisy" miały na górnych powierzniach skrzydeł te "owalne", podłużne pokrywy luków obsługowych?

Na niektórych rysunkach (np. w PKL) ich nie ma, a na zdjęciach trudno mi to zobaczyć.

Przemek

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Mnie się kojarzy, że na przejściach w ET gdzie stały zasobniki, Kali malował babcię na miotle, bo nie było zgody na malunki na kadłubie samolotu.  Później, po odwilży  szczęki rekina. Ja pomalowałem ster kierunku na żółto, pokryłem smarem ciatim i na to poszła srebrna farba. W locie, pod naporem powietrza miało się odsłonić to żółte malowanie. Pomysł był dobry, ale to jeszcze nie był ten czas. 

• 1 month later...

Czy dysponuje ktoś zdjęciem otwartych wlewów do zbiornika podwieszanego w Migu 21 PFM? Ja znalazłem w necie tylko takie, ale nie bardzo widać szczegóły, czy ma ktoś takie zdjęcie tylko z czystym wlewem? I ewentualnie zbliżenia na klamry mocujące i przewody paliwowe na zdjętym zbiorniku? 

IMG_0891.thumb.jpeg.47152d9c7501fe9dd91e5f787441e8e7.jpeg

IMG_0890.thumb.jpeg.aa6dfcf0093ff0ca0757fd29d8968c6b.jpeg

• 2 weeks later...

Szanowni

Pytanie mam do Kolegów ponieważ moja wiedza ciut nie dorasta do zadania jakie sobie zalozylem.

Mianowicie zamierzam -w ramach wzbogacenia kolekcji rur -zlepic model MiGa 21 UM. Pytanie dotyczy uzbrojenia jakie mozna podwiesic pod ta maszynę.

Znalazlem w sieci  takowy diagram 

mig-12bisUzbrojenie.thumb.jpg.5625be3c80db9fa724e8c92a2f325bdd.jpg.98d28b74cc80a7fe288bcec2d2f3f9ac.jpg

Co z tej "oferty" byloby adekwatne dla UMa.

Przyznam ze chetnie podwiesiłbym bombki😆😁

Edytowane przez boberm1

W dniu 26.08.2024 o 18:00, boberm1 napisał:

Co z tej "oferty" byloby adekwatne dla UMa.

Jeśli chcesz robić samolot w polskich barwach, to najczęściej podczepione pod nimi były wyrzutnie UB-16-57 lub rakiety R-3S i jej wersje szkolne.

• Like 1

10 godzin temu, Grzes napisał:

Jeśli chcesz robić samolot w polskich barwach, to najczęściej podczepione pod nimi były wyrzutnie UB-16-57 lub rakiety R-3S i jej wersje szkolne.

Eee tam... Nich Ci bedzie😉. Planowalem bombki , ale - na szczęście mam gdzies w zlomie UB ki. 

8 godzin temu, mcrec1962 napisał:

Mogą być i bomby. Szkolenie obejmowało również bombardowanie ...

Zgadza się.

Wprawdzie nie UM tylko bis, ale taka konfiguracja bojowa:

image.png.5646565ce17a1a84fe2840aa3968b4b6.png

UB-16-57 i ( tak mi się zdaje) bomba OFAB-100.

Być może na UM częściej były stosowane bomby ćwiczebne P-50.

• Like 1

• 1 month later...
Godzinę temu, abtb napisał:

Przekonałeś mnie

To ja poproszę o sole trzeźwiące... :benc:

Edytowane przez Grzes

• 3 weeks later...

Mam pytanie z innej beczki. Chciałbym dopytać jak było ze stosowaniem spadochronów przy MiG-ach 21. Czy we wszystkich typach stosowano ten sam rodzaj spadochronu? Na filmach, które są w sieci, czyli głównie Krzesiny, Malbork i Sochaczew dobieg odbywa się bez spadaków. Czy stosowano je tylko w nadzwyczajnych okolicznościach np. po deszczu, przy mrozie? Interesuje mnie szczególnie wersja R i MF.

Dla uwagi dodaję zdjęcia ze strony aviateam. Czy taki typ stosowano tez w R i MF, bo Rumuni stosowali np. okrągłe.

0889F636-4183-4B19-BC24-99D8A1B6D0B5.jpeg

206E88C3-B863-4EED-8783-CE0DA855EEBB.jpeg

Edytowane przez Bemowo