RogerM Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 31 minut temu, mirage3 napisał: Pytanie było o model Tamiya a nie Hobby Boss... A o czym ja napisałem. Nie zgadzam się z Twoją opinią i argumentuję jednocześnie porównując z modelem HB. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 (edytowane) Panowie, panowie!!!!! Dość tych kłótni. Kilka wpisów wstecz padło moje pytanie i tyczyło modelu Me-262 z HobbyBossa a później w toky dyskusji doszliśmy do Jaskółki z Tamki. I tyle w temacie. Edytowane 8 Października 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Pytanie: jak wykonać proste szyby do modelu? Użyć jakiejś twardszej przeźroczystej folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Godzinę temu, Sjmport napisał: Pytanie: jak wykonać proste szyby do modelu? to zalezy, jakie szyby i jaki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 20 minut temu, BRAVO112 napisał: to zalezy, jakie szyby i jaki model Np proste szyby do Dragon Wagon od Academy w 1/72. Producent w ogóle ich nie przewidział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 3 minuty temu, Sjmport napisał: Np proste szyby do Dragon Wagon od Academy w 1/72. Producent w ogóle ich nie przewidział. W takim ciągniku to fajnie bo szyby prawie proste, folia do bindowania powinna być ok. Na Moje Hobby mają też folię od Tamki do robienia przeszkleń chyba 0,3mm gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Godzinę temu, mirage3 napisał: W takim ciągniku to fajnie bo szyby prawie proste, folia do bindowania powinna być ok. Na Moje Hobby mają też folię od Tamki do robienia przeszkleń chyba 0,3mm gruba. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 (edytowane) Evergreen robi przezroczysty plastik - arkusze A4 o grubosci m.in. 0,13, 0,2 mm Super sprawa, zwlaszcza, ze mozesz kleic " normalnym " klejem do plastiku a przezroczystosc - rewelacyjna polia " do bindowania" to PVC i musisz juz brac cyanoacryl Edytowane 6 Października 2023 przez BRAVO112 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 2 godziny temu, BRAVO112 napisał: Evergreen robi przezroczysty plastik - arkusze A4 o grubosci m.in. 013, ß2 mm Super sprawa, zwlaszcza, ze mozesz kleic " normalnym " klejem do plastiku a przezroczystosc - rewelacyjna polia " do bindowania" to PVC i musisz juz brac cyanoacryl Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 6 Października 2023 Share Napisano 6 Października 2023 Ostatnie pytanie: Ile włożyć ciężaru pomiędzy kabinę pilotów, a komorę bombową w B-26 w 1/72 ? Jest coś w rodzaju zamiennika elementów wnętrza o masie 25g. Czy, aż tyle potrzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Października 2023 Share Napisano 8 Października 2023 Wiem że bardziej w dziale giełda ale pytać przecież można. Ma ktoś może na zbyciu kalkomanie do MiG-21MF 1/48 tylko nie polskie, czeskie i nie ruskie. Mogą być jak najbardziej egzotyczne jakieś państwa arabskie, afrykańskie czy azjatyckie. Stencilse mi nie potrzebne, interesują mnie tylko oznaczenia państwowe i jakieś tam numery taktyczne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor84 Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 Hej. Pytanie. Gdzieś, chyba na tym forum, ktoś kiedyś wrzucił nazwę aplikacji która dopasowuje kolory z palet różnych producentów. Podrzuci ktoś co to za apka? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pulgadas.hobbycolorconverter&hl=pl&gl=US&pli=1 uwadze polecam także ten przelicznik: https://www.ak-masters.com/app/pdf/RCEquivalenceDIG.pdf 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 (edytowane) Cześć, Szykuję się do budowy modelu Spitfire'a XVIe w skali 1/32. Chciałbym go zrobić w malowaniu z 317 dywizjonu JH L, ale mam pewne wątpliwości co do skrzydłowych "bombli" nad wnękami podwozia głównego... i "serialu"... TB 138 czy TB898? Zaufać kolorówkom z Kagero, czy tym z instrukcji Eduarda? Edytowane 18 Października 2023 przez Krzysiek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 O ile mogę się powołać na dość archaiczne źródło jakim jest zeszyt TBiU nr. 119 bis, to dla seriala TB 898 wymieniony jest kod JH M. Ale.... Zdarzało się, że zmieniano oznaczenia ( dla M wymieniono również serial TD 128) więc możliwe, że ten serial dostał później (lub miał go wcześniej) L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 18 Października 2023 Share Napisano 18 Października 2023 (edytowane) Serial samolotu przypisany był doń od narodzin (a nawet wcześniej) do jego końca. Owszem, w końcu możemy zetknąć się z problemem statku Tezeusza, ale to zostawmy filozofom i, w ostateczności, współczesnym restauratorom statków powietrznych. W dywizjonie 317 nie było opcji, żeby zmieniać Spitfire'owi serial. Edyta: Źle zrozumiałem powyższy post, więc ta część mojej wypowiedzi jest. wprawdzie prawdziwa, ale w kontekście zupełnie bez sensu. JH-L to TD 138, bez modyfikacji zmiany trakcji podwozia, a zatem i bez przetłoczenia na koło w górnym poszyciu skrzydła. Za to z nową golenią, z mechanizmem nożycowym z przodu, a tym samym, z odpowiednio zmodyfikowaną pokrywą podwozia i podcięciem poszycia przy wnęce na koło. Edytowane 19 Października 2023 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Ok, czyli jasne- Kagero dało ciała. Z resztą znalazłem w "internetach" zdjęcie JH L i widać, że dwie ostatnie cyfry to 3 i 8 Także sprawa się wyjaśniła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Jest też zdjęcie, gdzie widać 138 i kawałeczek litery D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 W 317. był kroplowy TB889 z kodem najpierw -T, a potem -Y, natomiast TB898 nie udało mi się wypatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 Cześć Potrzebuję Waszej pomocy co do kolorów jakie były naniesione na An-26 - chodzi mi o wersję ciemniejszą kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 19 Października 2023 Share Napisano 19 Października 2023 TB898 jest przypisywany do 317 dywizjonu jako JH-L i pewnie stąd nieporozumienie. Jednak do jednostki trafił później niż TD 138 i zdążył zaliczyć crasha na długo przed ostatecznymi problemami TD. Zatem nie da się wyprowadzić prostego wniosku, że jeden zniknął i zastąpił go drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biket26 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Witam wszystkich. Jestem w trakcie sklejania modelu MIG-21 UM w 1:48. Wybrałem samolot z numerem 9351. Mam pytanie do osób które już malowały takie tygrysie schematy odnośnie kolejności nakładania kolorów. Zamierzam dać podkład czarny mat, na to szary na cały model, następnie żółty, biały i czarny na koniec. Czy taka kolejność będzie dobra? Rozważam też po nałożeniu czarnego podkładu a przed innymi kolorami nałożyć maski w miejscach czarnych pasków kamuflażu. Czy lepiej je malować ponownie po nałożeniu wszystkich barw? Pozdrawiam. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 35 minut temu, biket26 napisał: Rozważam też po nałożeniu czarnego podkładu a przed innymi kolorami nałożyć maski w miejscach czarnych pasków kamuflażu. Ale zobacz, że paski w tym malowaniu są dwukolorowe, więc ta opcja nie byłaby najszczęśliwszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Poza kwestią dwukolorowych pręg tygrysich, jak słusznie zauważył Grześ, sugerował bym najpierw biały (obszar tam gdzie docelowo ma być biel a także jako podkład pod żółty ) i następnie żółty. Żółty powinien lepiej wyjść gdy będzie kładziony na biel , a nie na szary. Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 czy to drugie zdjecie przedstawia na pewno ten sam samolot (9351) ? bo na zdjeciu pierwszym tego szarego na pregach nie widze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi