Grzes Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia Ten Lublin w świetnym malowaniu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia 15 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jaka farba jest obecnie uznawana za właściwą dla dolnych powierzchni polskich samolotów z września 1939? Ostatni model samolotu z września skleiłem rok temu, więc może jakieś nowe odkrycia się pojawiły 15 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: A pytam, bo męczę Poteza 25 od Special Hobby Wydaje mi się, że nic nie przegapiłem i w ciągu ostatniego roku nic nowego się nie pojawiło, zwłaszcza w kontekście potezów. Czyli jedziesz standardowo na szaroniebiesko (Łosie to akurat inna sprawa, ale też starsza niż rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia 58 minut temu, Wymysl napisał: Wydaje mi się, że nic nie przegapiłem i w ciągu ostatniego roku nic nowego się nie pojawiło, zwłaszcza w kontekście potezów. Czyli jedziesz standardowo na szaroniebiesko (Łosie to akurat inna sprawa, ale też starsza niż rok). Szczerze, to nie przepadam za gotowym polskim niebiesko-szarym od Hataki. Lata malowania po prostu na niebiesko zrobiły swoje. To w takim razie będzie hataka, ale z kroplą niebieskiego, celem złamania szarości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Pytanie o "różowe" Tornado. W jakimś magazynie lotniczo-modelarski widzialem info że najlepiej odpowiadającym kolorze pustynnych Tornad RAF-u jest specjalnie do tego stworzony odcień Humbrola i teraz uwaga nie pamiętam czy H200 Pink czy H250 Desert Sand? Coś mi majaczy ten Pink 200 ale nie jestem do końca pewny, może ktoś z Kolegów będzie wiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 2 godziny temu, jmx62 napisał: Pytanie o "różowe" Tornado Mnie się zawsze wydawało, że ten jest najlepszy: https://www.super-hobby.com/products/X032-RAF-Desert-Pink-Gulf-War-Gloss.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia Dzieki ale będę szukał dalej. Coś mi ten Humbrol zapala się w głowie. Wiem że ludziska wieszają psy na tej firmie ale chyba nie jest do końca źle skoro pół UK korzysta z ich produktów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 2 godziny temu, jmx62 napisał: pół UK korzysta z ich produktów. ..do malowania najlepszych modeli na świecie z firmy Airfix! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 4 Kwietnia Share Napisano 4 Kwietnia 3 hours ago, jmx62 said: Coś mi ten Humbrol zapala się w głowie. Wiem że ludziska wieszają psy na tej firmie ale chyba nie jest do końca źle skoro pół UK korzysta z ich produktów. Uwierz mi ze tutaj Humbrole so tak samo popularne jak i w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia 16 godzin temu, jmx62 napisał: Dzieki ale będę szukał dalej. Coś mi ten Humbrol zapala się w głowie. Wiem że ludziska wieszają psy na tej firmie ale chyba nie jest do końca źle skoro pół UK korzysta z ich produktów. Abstar:bip:ąc od jakości i opinii o nich to jest to Humbrol 250 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia Wymysl pamietasz może skąd ta info? Kurczę nie pamietam w ktorym numerze albo miniRepliki albo naszego ModelFana ktoś lepił Tornado właśnie w malowaniu z zatoki i ten ktoś twierdził że Humbrol w porozumieniu z angielskimi modelarzami utworzył ten odcień podobno idealnie odwzorowujący oryginalne barwy RAF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia 15 minut temu, jmx62 napisał: Wymysl pamietasz może skąd ta info? Ja wziąłem z googla https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234982512-raf-dessert-pink-from-dessert-storm-what-fs-number-if-any/ https://cs.finescale.com/fsm/tools_techniques_and_reference_materials/f/18/t/57771.aspx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia W swoim modelu PZL P.11b-L IBG proponuje m.in. takie ciekawe malowanie kamuflażowe: W instrukcji jest notatka, ze w swojej rekonstrukcji barw uwzględnili fakt, że w tamtym czasie Rumunia importowała włoskie farby. Kolory spodniej części opisane są opisane tak: I tu pierwsza moja wątpliwość. Pięć z proponowanych farb jest odpowiednikami RAF-owskiego Azure Blue, a jedna (Mr Hobby) RLM78. Czemu? To są podobne kolory? Mr. Hobby ma swój odpowiednik Azure Blue. Druga wątpliwość. Identycznie podane są barwy spodu w modelu P.24G dla greckich samolotów w kamuflażu. Trzecia wątpliwość. W nowszym modelu P.11b-K jest podobne malowanie, chyba z tej samej jednostki: Dla którego malowanie spodniej części jest proponowane szare (znów z odniesieniami do brytyjskich kolorów) Tak samo jest w modelu P.11F Czy ktoś umie mi i z pożytkiem ogólnym rozjaśnić jak to powinno być? Może kol. @Skawinskida się wykorzystać? Czy instrukcja od P.11b-L jest z błędem, czy istniał jakiś włoski kolor zbliżony do Azure Blue? Czy powinno to być coś jednak szarego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Czy jakaś firma robi aftermarketowe śmigła do Pezetelek w 1/72 IBG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_LazyMan_ Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Co prawda to jest do Arma Hobby ale może się nada. https://www.mojehobby.pl/products/PZL-P.11-propeller-ARMA-HOBBY.html?start_p=3#section_similar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Czy Zliny-526AFS w barwach zespołu akrobacyjnego "Żelazny" lataly ze zbiornikami dodatkowymi na koncach skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia W swoich zasobach znalazłem tylko takie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Chyba na pokazach nie latają ze zbiornikami tylko na jakieś przeloty były zakładane? To tylko taka moja teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia 6 godzin temu, jmx62 napisał: Chyba na pokazach nie latają ze zbiornikami Zdarzało się, ale zazwyczaj bez... Zlin Z-526AFS - Zelazny Aerobatic Team | Aviation Photo #1069079 | Airliners.net 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Kwietnia Share Napisano 10 Kwietnia Mam pytanie co oznaczają te kolorowe paski malowane na pociskach rakietowych. Widziałem niebieskie, pomarańczowe, czerwone, czarne i brązowe. Czy ktoś się orientuje w tej sprawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia (edytowane) 10 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Mam pytanie co oznaczają te kolorowe paski malowane na pociskach rakietowych. Widziałem niebieskie, pomarańczowe, czerwone, czarne i brązowe. Czy ktoś się orientuje w tej sprawie ? Czerwone dość nietypowe, nie spotkałem się osobiście. Jeśli chodzi o niebieskie - oznaczają pocisk szkolny. Żółte oznaczają aktywny ładunek wybuchowy, brązowe aktywny silnik rakietowy. Bywają tez czarne - one na starszych pociskach oddzielały segmenty konstrukcyjne pocisku. W przypadku pocisków radzieckich/rosyjskich pasków być nie powinno na pocisku 'ostrym'- rakiety szkolne maja czarne paski. Edytowane 11 Kwietnia przez Matys 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia 3 godziny temu, Matys napisał: Czerwone dość nietypowe, nie spotkałem się osobiście. Jeśli chodzi o niebieskie - oznaczają pocisk szkolny. Żółte oznaczają aktywny ładunek wybuchowy, brązowe aktywny silnik rakietowy. Bywają tez czarne - one na starszych pociskach oddzielały segmenty konstrukcyjne pocisku. W przypadku pocisków radzieckich/rosyjskich pasków być nie powinno na pocisku 'ostrym'- rakiety szkolne maja czarne paski. Dzięki za informację. Teraz mam jasność co do kolorów oznaczeń stosowanych na pociaskach rakietowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Kwietnia Share Napisano 11 Kwietnia Cześć! Jeśli chodzi o czerwony pasek: -stosuje się na bombach zapalających. Biały albo szary pasek spotyka się na pociskach dymnych albo chemicznych. Tak samo zielony pasek to już jakiś specjalistyczny wynalazek, może oznaczać broń chemiczną. Te bardziej wredne i egzotyczne bomby i pociski mogą mieć kombinację kolorów, często z żółtym, kiedy do rozrzucania chemii albo np. białego fosforu stosuje się pomocniczy ładunek wybuchowy. Najlepiej poszukać danego typu pocisku w sieci, zwykle opis się znajdzie (w przypadku broni amerykańskiej). Cennym źródłem są też bazy danych poświęcone niewybuchom, takie jak ORDATA, CORD czy CISR: Center for International Stabilization and Recovery - JMU Takie rzeczy można tam znaleźć: To bomba do rozrzucania ulotek (pasek niebieski) ale z pomocniczym ładunkiem wybuchowym do ich rozrzucania (pasek żółty) Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Kwietnia Share Napisano 12 Kwietnia Poszukuje zdjęć, rysunków oprofilowania wlotu do chłodnic /wewnętrzne strony gondol silnikowych/ samolotu A-20 G/K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 13 Kwietnia Share Napisano 13 Kwietnia W dniu 12.04.2024 o 20:33, em napisał: Poszukuje zdjęć, rysunków oprofilowania wlotu do chłodnic /wewnętrzne strony gondol silnikowych/ samolotu A-20 G/K Coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi