Xmen Napisano 6 Września 2023 Share Napisano 6 Września 2023 Dzięki za odpowiedź @RogerM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 Trudny temat: Mureaux 117. Zanabyłem model ze Śmera, oryginalnie Heller. Oczywiście 1/72. I teraz pytanko czy ktoś słyszał/widział jakieś kwity na ten typ? W modelu niestety w kabinie załogi goło i niewesoło, jakiś fotel pilota i strzelca i coś co ma imitować obrotnicę i k.m. ściany kokpitu również golusieńkie. Może są jakieś prawdopodobnie francuskie monografie, może ktoś ma jakieś fotki bo w necie jakoś nie bardzo można znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 (edytowane) 18 minut temu, jmx62 napisał: Trudny temat: Mureaux 117. Zanabyłem model ze Śmera, oryginalnie Heller. Oczywiście 1/72. I teraz pytanko czy ktoś słyszał/widział jakieś kwity na ten typ? W modelu niestety w kabinie załogi goło i niewesoło, jakiś fotel pilota i strzelca i coś co ma imitować obrotnicę i k.m. ściany kokpitu również golusieńkie. Może są jakieś prawdopodobnie francuskie monografie, może ktoś ma jakieś fotki bo w necie jakoś nie bardzo można znaleźć. Kolega wpisze w wujku Google :Mureaux 117 interior to powinna się pokazać strona jmodels.com. Edytowane 7 Września 2023 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Września 2023 Share Napisano 7 Września 2023 O, i dzięki, coś tam może wydłubię. Może model nie wart takiego zachodu ale strasznie mi się spodobał ten typ i chyba go zanapocznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 15 Września 2023 Share Napisano 15 Września 2023 Część! Poszukuję schematów nitowania Arado Ar 234. Jeśli ktoś ma jakieś materiały byłbym wielce wdzięczny za podzielenie się nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Września 2023 Share Napisano 22 Września 2023 Pytanie o Viggena z Italeri 2785, wklęsły czy wypukły? Wiem że na M-H są zdjęcia ale mało wyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Września 2023 Share Napisano 22 Września 2023 5 godzin temu, jmx62 napisał: Pytanie o Viggena z Italeri 2785, wklęsły czy wypukły? Wiem że na M-H są zdjęcia ale mało wyraźne. Przepak starej ESCI z końca lat 70 więc wypukły po całości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Września 2023 Share Napisano 22 Września 2023 (edytowane) Dzięki. Można było się tego spodziewać Czyli pozostaje S-Hobby. Edytowane 22 Września 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 26 Września 2023 Share Napisano 26 Września 2023 hinomaru i cyferki 7 grudnia 1941 roku były w takim gustownym brązie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 (edytowane) Takie mam pytanie: Czy była dalsza część lotnictwa amerykańskiego? Od 1943 roku? Wygrzebałem dzisiaj z biblioteczki, nawet nie pamiętałem że mam coś takiego. Edytowane 27 Września 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 22 godziny temu, Lipa napisał: hinomaru i cyferki 7 grudnia 1941 roku były w takim gustownym brązie? Robiłem toto swego czasu. Co jedna seria (dostałem jedną plus kawałek drugiej jednym pudełku) kalek to inny odcień, a ten dodatkowo wizualnie może być spotęgowany ciemnym podkładem. Weź jakiś symbol, którego nie będziesz używał i naklej gdzieś to zobaczysz co wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 28 Września 2023 Share Napisano 28 Września 2023 Witam Przymierzam się do ,,zmajstrowania" Douglas C-47 Skytrain w skali 1/72. W grę wchodzą dwa modele : Przyjrzałem się wypraskom w internecie (tak Airfixa jak i Hobby Bossa) ich szczegółowości , oraz ogólnej jakości . Mnie jednak ciekawi, który z tych modeli wierniej oddaje wygląd C-47. Ktoś wie coś na temat bolączek tych modeli ,jakieś namiary na porównania w sieci (nie inboxy ) jakieś własne spostrzeżenia ,przemyślenia osób które budowały te modele ;wszystko mile widziane Z góry dziękuje i pozdrawiam cris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 Czy z Bf109G-10 z tego zestawu można łatwo zrobić Bf109G-14? Czy dać sobie spokój i kupić G-14? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 Z tego zestawu nie da się nic zrobić, nie tylko G-14 Straszny gniot. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 8 minut temu, jmx62 napisał: Z tego zestawu nie da się nic zrobić, nie tylko G-14 Straszny gniot. Jednego już z tego zestawu skleiłem, dokładniej to w barwach Jugosławii. Chcialem drugiego Polskiego, ale okazało się, że w 318 Dywizjonie był G-14 zamiast G-10. Stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 8 minut temu, jmx62 napisał: Z tego zestawu nie da się nic zrobić, nie tylko G-14 Straszny gniot. Jednego już z tego zestawu skleiłem, dokładniej to w barwach Jugosławii. Chcialem drugiego Polskiego, ale okazało się, że w 318 Dywizjonie był G-14 zamiast G-10. Stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 A z jakiego zestawu planujesz wykonać tego G-14? Bo jak z Academy to historia analogiczna do Revella... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Września 2023 Share Napisano 29 Września 2023 Jeszcze Hasa ale raczej niedostępna, nasz Intech też niedostępny i marniutki(przepak z lat 60-70) Pozostają czeskie szorty AZ Model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Października 2023 Share Napisano 2 Października 2023 (edytowane) Czy są jakieś "haki" na Wildcaty, Me-262 i FW190D9 z HobbyBosa w skali 1/48. A i jeszcze rumuński IAR-80. Wiem że są to modele w miarę uproszczone co zresztą może sugerować cena ale takie do postawienia na półkę to chyba mogą być? Co sądzicie o nich? Tak, wiem F4F są z Tamiyi(też już chyba odstający od czołówki światowej) czy teraz nowe Eduardy, FokaDora też z Edka, Schwalbe to chyba Tamiya. Ale to ta najwyższa półka a mi chodzi takie średniaki. Czy te z HB mogą być czy może jednak mają jakieś potężne wpadki? Edytowane 2 Października 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 2 Października 2023 Share Napisano 2 Października 2023 Jaskółka HB to to bez mała dokładny klon Tamiyi. Choć mogę źle pamiętać - być moze jest klonem idealnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 A jest jakiś Schwalbe 1:48 lepszy niż ten z Tamiyi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 25 minut temu, jmx62 napisał: A jest jakiś Schwalbe 1:48 lepszy niż ten z Tamiyi? Nie. Nawet nówka Pewex Trimastera z pierwszej serii produkcyjnej mięknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 (edytowane) W dniu 2.10.2023 o 19:38, KFS-miniatures napisał: Jaskółka HB to to bez mała dokładny klon Tamiyi. Choć mogę źle pamiętać - być moze jest klonem idealnym. Właśnie sprawdziłem na M-H, może ni całkiem dokładnie klon idealny ale baaardzo podobny. Tyle że jak to HB potrafi być różnie ze spasowaniem części no i widać trochę jakichś nadlewek-farfocli. Ale od czego modelarz ma pilniki, papier ścierny i szpachlę. Plus HB to metalowy odlew ciężarka do wyważenia modelu. Plus Tamiyi to rakiety i chyba trochę ładniejsze silniki. Edytowane 5 Października 2023 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 (edytowane) Godzinę temu, mirage3 napisał: Nie. Nawet nówka Pewex Trimastera z pierwszej serii produkcyjnej mięknie Ja bym tak stanowczo nie pisał "nie", bo jeśli chodzi o Trimastera i jego pochodne to owszem, nie ma tematu ale... Model Hobby Bossa nie jest klonem ani kopią modelu Tamiyi tylko według mnie poprawioną wersją japońskiego modelu (z małymi wyjątkami). Niepotrzebne jest nitowanie, niezbyt elegancko wygląda też solidne mocowanie wanny kokpitu do połówek kadłuba. Natomiast lepiej rozwiązane są wloty i wyloty silników, rozmieszczenie wypychaczy i podział elementów (np. pokrywy podwozia). Nie budowałem jeszcze modelu HB, mam za to doświadczenia z Tamiyą i muszę przyznać, że jestem rozczarowany, spasowanie (centropłat, obszar przed wiatrochronem, silniki) jest po prostu słabe. Więc nie jest to jakiś japoński cud czy klocki lego... Poza tym HB ma o wiele więcej wersji, też ma rakiety i to takie, których nie ma Tamiya i jest o połowę tańszy (; Edytowane 5 Października 2023 przez RogerM dopisek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 5 Października 2023 Share Napisano 5 Października 2023 Pytanie było o model Tamiya a nie Hobby Boss... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi