Bartas89 Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Dziękuję Ci drogi Oliardi za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Sam chciałbym wiedzieć czym citadel rozcieńczyć. Pod pędzel - wiadomo woda. Do aero - nie działa Tamiya LT, żółty diowork ani thinner AK nawet z retarderem - sprawdziłem sam. Air to samo - trochę rzadsze, ale i tak błoto. W ogóle citadel są bardzo różne jeśli chodzi o gęstość w zależności od koloru - nie jestem jakimś super ekspertem, ale różnice są dużo większe niż w Tamiya l, Mr Hobby, czy Vallejo. Może niebieski diowork by je „chwycił”, ale nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Klapouch napisał: Sam chciałbym wiedzieć czym citadel rozcieńczyć. Pod pędzel - wiadomo woda. Do aero - nie działa Tamiya LT, żółty diowork ani thinner AK nawet z retarderem - sprawdziłem sam. Air to samo - trochę rzadsze, ale i tak błoto. W ogóle citadel są bardzo różne jeśli chodzi o gęstość w zależności od koloru - nie jestem jakimś super ekspertem, ale różnice są dużo większe niż w Tamiya l, Mr Hobby, czy Vallejo. Może niebieski diowork by je „chwycił”, ale nie próbowałem. Cytadele rozcieńcza bardzo dobrze rozcieńczalnik do akryli Pactry.Przed chwilą zrobiłem test.Nie ma żadnego problemu.Zaciekawiony Twoim pytaniem .Do aero powinno dać radę.Także można iść tą drogą.Sam rozcieńczalnik do akryli Model Mastera chyba nawet nie jest osiągalny.Zapewne też działa bo to samo co Pactra.Także pozostaje tylko Pactra thinner. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Oglądając filmiki na YT i widząc gości co leją Citadel Air, prosto do aero bez rozcieńczania i malują, to jestem w szoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 @push-up78 czekaj... ja do pactry pod aero leje wamod lht ( niby z retarderem)+ i jeżeli trzeba to też ich retarder. Czyli teoretycznie do citdelek też powinien dać radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 https://acrylicosvallejo.com/en/product/hobby/auxiliaries-model/airbrush-thinner-71261/ Działa z farbami błotnymi, pactrami i akrylami MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1979 Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 hmm mam ten Wamodowski Level High Thinner i go nie testowałem z Pactrą, co ciekawe jak robiłem test na Mr Color Leveling Thinner to mi się farba ścięła. No chyba że została resztka cleanera w areo i dlatego tak się stało. Muszę to przetestować jeszcze raz bo trzeba mi wnętrze do P39 malować a nie mam innego Interior Green jak z Pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Przecież jest dedykowany do tych farb rozpuszczalnik, więc w czym problem? https://shopgracz.pl/citadel-air/5241-citadel-air-caste-thinner-5011921059171.html Film z użycia: Jakieś 5 minut szukania w Internetach... Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 Serio?!? https://agtom.eu/farby-citadel-air/358264-citadel-air-caste-thinner-5011921115648.html 100 zł za 100ml...ktoś tu upadł ma głowę...i to z dużej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 10 Kwietnia 2021 Share Napisano 10 Kwietnia 2021 nadaja się ale nie współpracuja z LT Świetne farby ale zdecydowanie do pędzelkowania i malarstwa figurkowego a to zupełnie co innego niz malowanie aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 6 godzin temu, myszaty napisał: Serio?!? https://agtom.eu/farby-citadel-air/358264-citadel-air-caste-thinner-5011921115648.html 100 zł za 100ml...ktoś tu upadł ma głowę...i to z dużej wysokości. Serio! Teraz będzie o cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Tu już powiedziano wszystko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Dorotka napisał: Serio! Teraz będzie o cenie? Tak, są jakieś granice zdrowego rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 9 minut temu, myszaty napisał: Tak, są jakieś granice zdrowego rozsądku. Jeżeli chodzi o ceny to w tym sporcie granice zdrowego rozsądku każdy sam wytycza... Nie chcesz kupować, nie kupuj i stosuj zamienniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Oczywiście, ale... Jeżeli podaje się jakieś informacje to należy być w miarę rzetelnym. Wrzuciłaś/eś link z bylejakiego sklepu, gdzie jest niedostępny, i bez ceny. Jak już, to trzeba się było lekko postarać. Tym bardziej że chyba to towar mało chodliwy , co mnie nie dziwi, w przypadku aero. (agtom: jest dostępny i to z ceną za 100 ml.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 39 minut temu, myszaty napisał: Oczywiście, ale... Jeżeli podaje się jakieś informacje to należy być w miarę rzetelnym. Wrzuciłaś/eś link z bylejakiego sklepu, gdzie jest niedostępny, i bez ceny. Jak już, to trzeba się było lekko postarać. Tym bardziej że chyba to towar mało chodliwy , co mnie nie dziwi, w przypadku aero. (agtom: jest dostępny i to z ceną za 100 ml.) Podany link zawiera cenę. Towar w sklepie o 17 jest a minutę później go nie ma. I co? Teraz mam zacząć dywagować o twojej rzetelności lub o jej braku. Sorry nie mam czasu na takie bzdury i "nie kce" mi się. Ale jak chcesz to kontynuuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 A tak ogólnie... po co gówno-burza o "coś co jest nie do tego". Firma optymalizuje pod swoje figurki i to jest jakby pytać na forach chałupniczych gości od malowania smerfów czy ich farba się nadaje do malowania zespołu akrobacyjnego "blue angels"... i jak to zrobić. Sorki, cały Citadel "od a do zet" to format marketingowy, rozrywka, która podkreślam daje mega fajne rezultaty wizualne i wymaga nie lada kunsztu, kreatywności ale nie jest to próba odwzorowania rzeczywistości. Produkty są optymalizowane do osiągania innych efektów , niż w modelarstwie niefigurkowym. Inna rzecz ,że niektóre techniki (np. pędzel w szczegółach) są zbieżne. Mam parę takich farb nabytych w mega przecenie i używam do drobiazgów bo na pierwszy rzut oka wiem ,że nie będę malował nimi powierzchniowo. Ostatnio nabyłem parę marabu lakier. Miał ktoś z Was do czynienia z nimi? Z opisu są to akryle z żywicą akrylową . Z moich eksperymentów wynika,że wodorozcieńczalne i najlepiej z dodatkiem alkoholu albo rozpuszczalnika do pędzli MW.. Są bardzo gęste . Może ktoś coś więcej powiedzieć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Macie rację, jak kogoś stać to jego sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Witam mam pytanie jak wyglada farba ścieta bo nedługo bede robił eksperyment kazda firme bede rozcieczał MLT 50/50 i 25/(75(farba). Pytam bo nigdy nie widzałem ścietej farb bo rozcienczałem emalie tamiya x-20 a z akrylami nvm jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Maja 2021 Share Napisano 10 Maja 2021 Różnie, najczęściej glut, czasem coś jak kaszka, zawiesina, generalnie jak farba/ pigment nie miesza się z rozpuszczalnikiem... Nie łapie po co ci te ekperymenta??? Raczej już wszystko napisano na tym forum o farbach i rozpuszczalnikach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 (edytowane) Co do shitstormu, to akurat to nie jest rozcieńczalnik. Dokładnie taki sam wynalazek jest dostępny z gunze. To jest osnowa farby do uzupełnienia jesli podeschnie w słoiku i trzeba ratować farbę - więc jest w cenie farby . Wszystkie citadele rozciencza sie wodą, takż ew przeliczeni na ml to najtanszy dostepny rozcienczalnik. Edytowane 11 Maja 2021 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 14 godzin temu, myszaty napisał: Różnie, najczęściej glut, czasem coś jak kaszka, zawiesina, generalnie jak farba/ pigment nie miesza się z rozpuszczalnikiem... Nie łapie po co ci te ekperymenta??? Raczej już wszystko napisano na tym forum o farbach i rozpuszczalnikach... Chce sprawdzic która farba mi sie najlepiej w aero chodzi o akryle bo emalie humbrola napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 9 minut temu, DamianosPL napisał: Chce sprawdzic która farba mi sie najlepiej w aero chodzi o akryle bo emalie humbrola napewno. Z tych "akryli" co wrzucałeś w wątku o zakupach to chyba tylko Tamiya można MLT rozcieńczać. Vallejo się zetnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 11 Maja 2021 Share Napisano 11 Maja 2021 Pactra - zależy od koloru, ich dedykowany lub woda/wóda, niektóre kolory ładnie współpracują z wamodem lht, niektóre ścina. Hataka blue? zapomnij o aero, tylko do pędzla. Dostaniesz nerwicy a nie pomalujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi