young Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Tekst do wszystkich zdjęć przeczytałeś? Kolor biały i czerwony. Fabrycznie bezbarwny lakier. Po remontach malowane na srebrno. Dziób miał inny odcień, ponieważ była to osłona z laminatu malowana na kolor srebrno-szaro-podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Tych w barwach WOŚP nawet nie otworzyłem . Czyli jak dobrze zrozumiałem to bez godeł był przez krótki okres w 1987 gdy zdarto godła poprzedniej jednostki a nie namalowano jeszcze nowych. I wtedy był jeszcze w malowaniu fabrycznym. W sumie nawet ciekawa opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 9 Listopada 2012 Share Napisano 9 Listopada 2012 Zgadza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Może taki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto_search_results.php Szału nie ma, ale można zobaczyć, co trzeba zdziałać w temacie tego malowania. Będzie warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Zerknij na http://www.airliners.net/search/photo.search?aircraft_genericsearch=PZL-Mielec%20TS-11%20Iskra&distinct_entry=true®search=2001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 http://www.airplane-pictures.net/photo/135838/2001-poland-air-force-pzl-ts-11-iskra/ http://www.airplane-pictures.net/photo/129756/2001-poland-air-force-pzl-ts-11-iskra/ http://www.airplane-pictures.net/photo/23199/2001-poland-air-force-pzl-ts-11-iskra/ http://www.airplane-pictures.net/photo/39309/2001-poland-air-force-pzl-ts-11-iskra/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Listopada 2012 Share Napisano 14 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Nie w temacie, ale odpowiem na pytanko kolegi z poprzedniej strony A Mi-4 ma teraz namalowany numerek 042. W sumie też nie wiem czy prawidłowy ;) Mi-4ME z MMW w służbie nosił numer 7 zmieniony później na 071 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Witam udało mi się wreszcie zdobyć monografię Iskry Aeromaxa i chciałbyp popracować trochę nad kalkami. Nie mam dostępu obecnie do żadnej iskry więc zwrócę się do was o pomoc odnośnie wymiarów cyfr numerów, mianowicie: za pomoc z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 jeśli będą chętni nie widzę przeszkód. W planie duży arkusz z numerami, godłami i szachownicami. Sporo materiału mam przygotowane, wspomniana monografia dostarczyła mi brakujące tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Miałem gdzieś rozpisane w oryginale, ale ...., w 72 wychodzi mi to na w=6.25 mm, sz=3.5 mm, gr=0.98 mm. Znalazło się. Wysokość 450 mm, szerokość 250 i grubość 70 mm. Szerokość mostka szablonu 12 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 dzięki Jarek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 W około 1:45 pojawiają się Iskry tworzące biało-czerwoną szachownicę, czyli jedna połowa ma spód biały a druga czerwony. Czy wiadomo coś więcej na temat tego malowania (fotki, opisy, wspomnienia)? Bo teraz wszystkie są (chyba) takie same, no może poza numerami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 Trzeba przyznać, bardzo dobra i kompleksowa (przynajmniej do czasu jej wydania) pozycja monograficzna. Swoją drogą - sprzedający zaczynał o ile pamiętam, bo to było daaaawno temu, od ceny wyjściowej 199zł... Jak widać ma swoje tajne sposoby na wywindowanie ceny Przynajmniej allegro ma z niego pożytek. A iskry z układu "tafla" były pomalowane standardowo, jak na tamte czasy, samoloty srebrne, jedynie spody białe lub czerwone (a właściwie prawie różowe). Malowanie proste, ale ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 No i w końcu znalazłem - zaledwie 45 zł, nówka, dzisiaj przyszła. Polecam, pewnie niedługo poleżą. Też ją sobie tam nabyłem, z tą różnicą że moja dotarła w zeszłym roku jeszcze przed świętami. A na Allegro to te ceny czasami sięgały Kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 I ja nabyłem jakiś czas temu w jednej z Warszawskich księgarni. Całkiem przyjemna monografia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 5 Stycznia 2013 Share Napisano 5 Stycznia 2013 Bo teraz wszystkie są (chyba) takie same, no może poza numerami . Wręcz przeciwnie - fikuśnych malowań Iskier jest całkiem sporo... Przepraszam, skrót myślowy. O licznych ciekawych malowaniach to ja wiem, po prostu myślałem, że to było stare malowanie zespołu Biało-czerwone Iskry (który, jak wyczytałem, powstał dopiero 3 lata później ), w którym płatowce (chyba) różnią się między sobą tylko numerami. Dzięki Wam dowiedziałem się, że były to po prostu typowe srebrne Iskry z pomalowanymi spodami. Pozdrawiam, JK PS. Od czasu do czasu też przeglądałem różne miejsca w poszukiwaniu tej książki, więc dzięki za cynk . Mam nadzieję, że nie jest za późno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Iskra gen. Błasika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drzemi Napisano 24 Maja 2013 Share Napisano 24 Maja 2013 Prywatna Iskra o rejestracji SP-YIR zmieniła właściciela - obecnie użytkownikiem jest Fundacja Legendy Lotnictwa. Samolot otrzymał malowanie czwartego prototypu TS-11 oraz nową rejestrację - SP-YLL. A prezentuje się tak: Bonus - Artur Kielak koszący nad Iskrą. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Czy przyrządy pokładowe, tzw "zegary" w TS-11 są podświetlane? Jakoś nie kojarzę żadnego zdjęcia, które by to potwierdzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Nie pomyślałbym Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 aby to świeciło trzeba było zapalić lampki świecące w ultrafiolecie (BANO) o ile pamiętam. Te źródła światła były nieumieszczone na burtach kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 1 Czerwca 2013 Share Napisano 1 Czerwca 2013 Prywatna Iskra o rejestracji SP-YIR zmieniła właściciela - obecnie użytkownikiem jest Fundacja Legendy Lotnictwa. Samolot otrzymał malowanie czwartego prototypu TS-11 oraz nową rejestrację - SP-YLL. Podoba mi się pomysł i fajnie będzie ją zobaczyć na niebie, ale malowanie chyba bardziej wzorowane na rysunkach z Mini Repliki nr 76 niż na prawdziwej "04". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi