Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tekst do wszystkich zdjęć przeczytałeś? Kolor biały i czerwony.

Fabrycznie bezbarwny lakier. Po remontach malowane na srebrno. Dziób miał inny odcień, ponieważ była to osłona z laminatu malowana na kolor srebrno-szaro-podobny.

Napisano

Tych w barwach WOŚP nawet nie otworzyłem . Czyli jak dobrze zrozumiałem to bez godeł był przez krótki okres w 1987 gdy zdarto godła poprzedniej jednostki a nie namalowano jeszcze nowych. I wtedy był jeszcze w malowaniu fabrycznym. W sumie nawet ciekawa opcja

Napisano

Nie w temacie, ale odpowiem na pytanko kolegi z poprzedniej strony

A Mi-4 ma teraz namalowany numerek 042. W sumie też nie wiem czy prawidłowy ;)
Mi-4ME z MMW w służbie nosił numer 7 zmieniony później na 071
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam

udało mi się wreszcie zdobyć monografię Iskry Aeromaxa i chciałbyp popracować trochę nad kalkami. Nie mam dostępu obecnie do żadnej iskry więc zwrócę się do was o pomoc odnośnie wymiarów cyfr numerów, mianowicie:

numerdoiskry.jpg

za pomoc z góry dzięki

Napisano

jeśli będą chętni nie widzę przeszkód. W planie duży arkusz z numerami, godłami i szachownicami. Sporo materiału mam przygotowane, wspomniana monografia dostarczyła mi brakujące tematy

Napisano

Miałem gdzieś rozpisane w oryginale, ale ...., w 72 wychodzi mi to na w=6.25 mm, sz=3.5 mm, gr=0.98 mm.

Znalazło się. Wysokość 450 mm, szerokość 250 i grubość 70 mm. Szerokość mostka szablonu 12 mm.

• 5 weeks later...
Napisano
W około 1:45 pojawiają się Iskry tworzące biało-czerwoną szachownicę, czyli jedna połowa ma spód biały a druga czerwony. Czy wiadomo coś więcej na temat tego malowania (fotki, opisy, wspomnienia)? Bo teraz wszystkie są (chyba) takie same, no może poza numerami .
Napisano

Trzeba przyznać, bardzo dobra i kompleksowa (przynajmniej do czasu jej wydania) pozycja monograficzna.

Swoją drogą - sprzedający zaczynał o ile pamiętam, bo to było daaaawno temu, od ceny wyjściowej 199zł... Jak widać ma swoje tajne sposoby na wywindowanie ceny

Przynajmniej allegro ma z niego pożytek.

A iskry z układu "tafla" były pomalowane standardowo, jak na tamte czasy, samoloty srebrne, jedynie spody białe lub czerwone (a właściwie prawie różowe).

Malowanie proste, ale ciekawe...

Napisano
No i w końcu znalazłem - zaledwie 45 zł, nówka, dzisiaj przyszła. Polecam, pewnie niedługo poleżą.

Też ją sobie tam nabyłem, z tą różnicą że moja dotarła w zeszłym roku jeszcze przed świętami. A na Allegro to te ceny czasami sięgały Kosmosu.

Napisano
Bo teraz wszystkie są (chyba) takie same, no może poza numerami .

Wręcz przeciwnie - fikuśnych malowań Iskier jest całkiem sporo...

Przepraszam, skrót myślowy. O licznych ciekawych malowaniach to ja wiem, po prostu myślałem, że to było stare malowanie zespołu Biało-czerwone Iskry (który, jak wyczytałem, powstał dopiero 3 lata później ), w którym płatowce (chyba) różnią się między sobą tylko numerami. Dzięki Wam dowiedziałem się, że były to po prostu typowe srebrne Iskry z pomalowanymi spodami.

Pozdrawiam,

JK

PS. Od czasu do czasu też przeglądałem różne miejsca w poszukiwaniu tej książki, więc dzięki za cynk . Mam nadzieję, że nie jest za późno .

• 1 month later...
  • 3 months later...
Napisano

Prywatna Iskra o rejestracji SP-YIR zmieniła właściciela - obecnie użytkownikiem jest Fundacja Legendy Lotnictwa. Samolot otrzymał malowanie czwartego prototypu TS-11 oraz nową rejestrację - SP-YLL. A prezentuje się tak:

291447m.jpg 291450m.jpg

10078ee279f4d7d43cb65bf16caf03d9.jpg 2591cddd2ccc11757b1a89d8dc96c447.jpg

Bonus - Artur Kielak koszący nad Iskrą. ;)

291449m.jpg ffc3b2d92685d8689c99325284cd9678.jpg

Napisano

aby to świeciło trzeba było zapalić lampki świecące w ultrafiolecie (BANO) o ile pamiętam. Te źródła światła były nieumieszczone na burtach kabiny.

Napisano
Prywatna Iskra o rejestracji SP-YIR zmieniła właściciela - obecnie użytkownikiem jest Fundacja Legendy Lotnictwa. Samolot otrzymał malowanie czwartego prototypu TS-11 oraz nową rejestrację - SP-YLL.

Podoba mi się pomysł i fajnie będzie ją zobaczyć na niebie, ale malowanie chyba bardziej wzorowane na rysunkach z Mini Repliki nr 76 niż na prawdziwej "04".