bazylms Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2012 Dzięki wszystkim za odzew. Po przemyślenie strategi użyję pędzla. Najbardziej przekonuje mnie fakt iż faktycznie nie wiadomo jak się tusz z pisaków zachowa po kilku latach. Co do maskowania to będzie bez, bo nie sądzę żeby taśma dała radę się wyginać pod tymi wszystkimi kątami i zawijasami. Co do malowania ręcznego to z góry ostrzegam, że niestety trzęsą mi się ręce. Tak już mam (mimo iż nie nadużywam) i nic na to nie poradzę. Mam tylko nadzieję, że nie będzie tragicznie. Następne foty będą już z pasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Co do samego maskowania to mógłbyś jeszcze spróbować np z Maskolem. Ja kiedyś przy malowaniu plam kamuflażu tak zrobilem. Po nałożeniu jednego koloru całość pokrywałem Maskolem Wamodu (oczywiście oprócz tego co miało być zamalowane) Potem wszystko ściągnąłem, pokryłem ponownie i malowałem kolejnym kolorem,itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Myślałeś o tym, żeby pomóc sobie tzw krzywikami? Przynajmniej od jednej strony mógłbyś wyznaczyć sobie kształt linii, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. Niezależnie od tego i tak myślę że pędzlem najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2012 Chwilowo kombinuję z maskolem Humbrola. O rany ależ on śmierdzi!!! Tam chyba jest amoniak, bo jedzie jak Spiral Freezer (rodzaj zamrażarki przemysłowej) jak jest wyciek amonii. Ale wracamy do tematu. Z testowej powierzchni po kilku godzinach zlazł bez problemu, tylko została plama. Potraktuje ją rozpuszczalnikiem do olejów - zobaczymy może zejdzie. Teraz zostawię go na kilka dni, a jutro pomaluję aero. Tak więc kilkudniowa przerwa w wątku. Oczywiście wszystkie prace robię na powierzchni testowej, a potem będzie najpierw na spodzie wanny aby nie zniszczyć modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Stycznia 2012 Share Napisano 25 Stycznia 2012 Któryś maskol umożliwia ładne odcinanie krawędzi skalpelem. Humbrolowski niestety ma tendencje szarpania krawędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Miało być jak będzie gotowe, ale co mi tam. Pierwsze paski pomalowane - biały. Przypominam że od strony brązowej będzie jeszcze czarny. Robione bez maskowania, pędzlem i rączką. Trzęsła się, ale największym problemem była konsystencja farby. Nie robię nic na siłę bo to ma być przyjemność - jak wyszło tak wyszło. Jak zwykle oceniacie wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Witam. Wow ! ! ! Ładnie te linie wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 No i ładnie.Coraz lepiej wygląda. Teraz czarny wyrówna wszystko od wewnątrz. Przy nim już nie będzie wychodzenia za linię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Jak by co to możesz jeszcze poprawić, masz trochę rezerwy na grubość paska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Krzysiu bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Przyłączam się;) Baaardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Super Krzyśku Łatwo i w miarę szybko, moim sposobem, tym co Ci pisałem to troszke by to potrwało, co?? Wyszło Ci naprawdę wspaniale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Wyszło bardzo ładnie. Ale zastanów się czy nie warto by było je jeszcze trochę pogrubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krz0011 Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Wygląda świetnie, z ew. pogrubianiem bym się jednak wstrzymał do momentu jak namalujesz czarne linie, wtedy zobaczysz jak będzie się prezentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 28 Stycznia 2012 Share Napisano 28 Stycznia 2012 Moim skromnym zdaniem bardzo przyzwoicie to wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2012 Dzięki wszystkim za opinie. Z duszą na ramieniu na nie czekałem. Nie wiem tylko czemu ten brąz wygląda na zdjęciach jak minia. Aż poszedłem do garażu sprawdzić kolor czy aby na pewno jest brązowy - no i jest. Muszę następnym razem coś z tym zrobić, aby wyszło normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 no to widzę ze ręka Ci jednak nie lata jak mówiłeś dobrze się to prezentuje teraz czekam na czarny pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 No i bardzo fajnie to wygląda . To teraz czarna. Będzie trochę trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2012 Poszedłem za ciosem i pomalowałem czarnym. Oczywiście do ideału daleko, ale krytyk - żona powiedziała że jest fajnie. Więc w tym radosnym nastroju zamieszczam foty. W kilku miejscach pędzel dotknął mi powierzchnię innych kolorów, ale to delikatnie poprawię. Jako że to stresująca operacja znaczących poprawek nie przewiduję. Musicie mi to wybaczyć. A nastepnym razem jak mi przyjdzie do łba podobne kamo to zaraz na wstępie dajcie mi pożądnego kopka w cztery litery. I na koniec zbliżenie aby było widać że nie jest idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Może nie idealnie, ale na pewno bardzo fajnie. W miejscach gdzie czerń z bielą najbardziej się "gryzie" zrób delikatne retusze. Resztę załatwią filtry i weathering. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Bardzo fajnie Krzysiek i nie przejmuj się tymi małymi, baaaaardzo małymi niedoróbkami, jest super !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Fajnie jest, jedyne co gryzie to ta farba która zlazła z lufy na górnej wieży i metalem po oczach błyska. Niestety przy maskowaniu bluetackiem też już mi się tak na metalowych elementach zdarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 Ładnie Ci to wyszło. No to najtrudniejszą robotę masz za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 29 Stycznia 2012 Share Napisano 29 Stycznia 2012 od dłuższego już czasu obserwuję twój wątek, nie odzywałem się bo się na tym nie znam choć pojazd w dalszym ciągu mi się nie podoba to twoja praca zmusza mnie do pogratulowania Ci - jest naprawdę bardzo dobrze pomalowany te małe niedoróbki można wybaczyć- twój pierwowzór pochodzi z muzeum a nie z frontu gdzie wszystko lekko traciło na jakości jedziesz dalej bo jest już prawie tak brzydki jak oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi