Marwaw Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Witam, Zaczynam nową relację. Ponieważ podało ostatnio, że Niemcy się opatrzyli proponuję coś z naszego podwórka. Tym razem będzie to model stawiacza min ORP Gryf w skali 1/72. Pomysł nieco szalony, nawet dla mnie, ale możliwy do wykonania. Oczywiście budowany na potrzeby Muzeum Obrony wybrzeża w Helu. Podstawą do budowy jest kartonowa wycinanka w skali 1/200 wydawnictwa FLY MODEL. Metody budowy, jak w przypadku poprzednich modeli, różne, typowe zarówno dla modeli kartonowych i plastikowych. Zacząłem od przeskalowania arkuszy A3 na których wydrukowano oryginał na płachty A0: i muszę przyznać, że byłem nieco przerażony jego ogromem Dla przykładu: burty... ...i pokłady. Od pewnego czasu jak jakiś kloszard zbierałem kartony na szkielet kadłuba, mając odpowiednią ilość zacząłem budowę: Wczoraj położyłem stępkę, jej wielkość trochę manie uspokoiła, model będzie miał koło 1,3 - 1,4m czyli trochę dłuższy od pancernika w 1/200. Podkleiłem również kartonem wręgi. Na dzień dzisiejszy elementy są już wycięte. Czeka mnie teraz montaż wzdłużnicy, obróbka i złożenie wszystkiego w całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Wooooooooooooooooooow! będę zaglądał i jak tak dalej pójdzie chyba trzeba będzie pojechać do muzeum... powodzenia w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 będę śledził wątek uważnie bo nauki nigdy dosyć ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 "I to jest to co nas podnieca..." , już tylko z powodu samych wymiarów moja stocznia była by nie wydolna.Masz we mnie kibica! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 A takie w sumie idiotyczne pytanie? Dlaczego taka skala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 faktycznie - niezłe wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Że co? Czwarty rok z rzędu mam jechać na urlop w stronę półwyspu? A w sumie czemu nie Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Na taki projekt, to trzeba zrobić jakieś zapasy browara i paluszków. Modelarstwo, że palce lizać. Siadam w głębi sali, taką skalę lepiej się ogląda z dystansu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zeppelin Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Budowałem ten model z oryginalnej wycinanki i pasuje raczej wszystko poza rufą. Jest najzwyczajniej skopana, ale jeśli popracować szpachlą to nie powinno być problemu. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Daaawno temu podejmowałem takie szalone projekty, także zaserwowałeś mi podróż sentymentalną. Pamiętam, że przy kadłubie wspomagałem się sklejką bo z ograniczeń materiału wynika tendencja do skręcania się kadłuba. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 15 Października 2011 Share Napisano 15 Października 2011 ...o ja cie krencem ! ...po dwudziestu kilku latach miałem zamiar odwiedzic ponownie ten kawalek ziemi ,ale bede zmuszony poczekac jeszcze chwilke powodzenia i ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 17 Października 2011 Autor Share Napisano 17 Października 2011 Dzięki chłopaki za miłe słowa, to daje pozytywnego kopa do roboty Zanim wrzucę zdjęcia kilka słów wyjaśnienia, przede wszystkim dlaczego skala 1/72 a nie inna? Swego czasu przyjęliśmy taką właśnie skalę dla dioram morskich. Można dostać figurki marynarzy (nieśmiertelny zestaw Revella ) i samoloty. Latham jest na dioramie z Podhalaninem, inne samoloty również będziemy wykorzystywać. Ponieważ Gryf tak jak Rybitwa docelowo trafi na dioramę, jest on budowany w wersji do linii wodnej. Jeszcze jedno Sotter, czego ty chcesz się ode mnie uczyć? Ja sam nie mogę napatrzeć się na Twoje Kongo, które powinno oglądać się z klęcznika Tylko cena powstrzymuje mnie przed zakupem tego modelu. Wracajmy do stoczni. Skleiłem szkielet, trochę go przerobiłem, dodając własnej produkcji wzmocnienia w środkowej części. Ma to na celu zapobiec pofałdowaniu się burt. Oto co wyszło: Teraz dam mu kilka dni na dokładne wyschnięcie, kupię nowe kostki szlifierskie i zabieram się za obróbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 17 Października 2011 Share Napisano 17 Października 2011 Jeszcze jedno Sotter, czego ty chcesz się ode mnie uczyć? Ja sam nie mogę napatrzeć się na Twoje Kongo, które powinno oglądać się z klęcznika Tylko cena powstrzymuje mnie przed zakupem. Acha, dzięki za miłe słowa ale to zdaje się Twoja robota : viewtopic.php?f=77&t=26333 więc się jednak czegoś nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 No to jest wyzwanie! Zostaję wiernym kibicem!U mnie gdzieś leży ta wycinanka,nawet plany z "modelarza" chyba gdzieś są. Przy zalewie bismarków ,to miód dla serca i oczy cieszy! Bezkłopotowego montażu!Pozdrawiam i oby szło jak po maśle jak to mówią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Fajnie to wygląda Na pewno będę wiernym fanem tego wątku Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Osz kur... nie moja tematyka ale masz wiernego obserwatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Dzięki chłopaki, na razie raport słowny, bo fotek ze szlifowania szkieletu glancpapirem nie co wrzucać. Jestem na etapie obróbki i wyrównywania całości, pomału przymierzam się do produkcji pokładu. Planuje zrobić go z kartonu, zaś wierzchnią warstwę z cienkiego polistyrenu, podobnie burty. Fotki pewnie w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 24 Października 2011 Autor Share Napisano 24 Października 2011 Prace pomału idą do przodu. Na kadłubie wylądowała pierwsza warstwa pokładu: Dziś biorę się za burty, użyję tylko cieńszej tektury. Jak wszystko będzie oklejone i obrobione, będzie można się zabrać za właściwe bury i pokłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franki Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 hmm... skala słuszna zbudowałem kiedyś na bazie wycinanki kadłub niszczyciela klasy Hunt niestety został zniszczony w czasie małej domowej rewolucji :p zastosowałem tam pewną metodę podpatrzoną na forum kartonowym może się przyda: 1. obklejamy burty kartonem wykorzystując wycinankę 2. całość malujemy dość obficie farbą olejną, najzwyklejszą np. do okien po 9,90 za litr 3. szlifujemy delikatnie i jeszcze raz malujemy 4. jak wyschnie na bardzo twardo tzn. po jakimś tygodniu :p dajemy szpachlę samochodową i szlifujemy pieścimy i polerujemy na gotowo Warstw szpachli też można dać kilka w zależności od poziomu zadowolenia z efektu Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Rewelacja. Swego czasu skleiłem gryfa z tej właśnie wycinanki. Niestety już niema po nim śladu. Będę zaglądał czasem podpatrzeć to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Jeśli chodzi o techniki budowy dużych modeli kartonowych polecam forum http://www.konradus.com/forum/list.php?f=1 . Może Cię to zainteresuje, żeby kadłub lepiej się obrabiał i nie miał tendencji do wichrowania jak to się dzieje przy dużych modelach kartonowych to niektórzy modelarze kartonowi stosują piankę budowlaną, wypełniając nią przestrzenie pomiędzy wręgami, a później przycinając odpowiednio, dzięki temu dodatkowo poszycie burt się nie zapada. Na podanym forum znajdziesz więcej informacji w tym temacie. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 26 Października 2011 Autor Share Napisano 26 Października 2011 Dzięki za cenne podpowiedzi. Oczywiście forum Konradusa znam, choć zaglądam tam raczej rzadko. Do wykonania poszycia zastosowałem podobną metodę o której pisał Franki, z tym, że nie zastosowałem ani olenicy ani szpachli samochodowej. Najpierw okleiłem cały szkielet cienkim ale sztywnym kartonem. Potem używając burty jako szablonu z polistyrenu powycinałem elementy poszycia, z zaznaczeniem bulajów faktury itp. Teraz jestem na etapie oklejania: Kiedy będę miał cały kadłub, we wszystkie szczeliny wpuszczę klej penetrujący Tamiyi, a potem będzie szpachlowanie, szlifowanie, wyrównywanie i detale na burtach, kluzy kotwiczne, pokrywy luków minowych listwy, odbojnice itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Października 2011 Autor Share Napisano 31 Października 2011 Prace trwają: Burty oklejone, wstępnie wyrównane i poszpachlowane. Zabrałem się za pokład, ale niestety surowca zbrakło Muszę się wybrać do sklepu i uzupełnić zapasy. Wyszło tak: Widok ogólny, dziobnica, i rufa. Od razu zaznaczę, że to co jest na zdjęciach totalny stan surowy, na który poszło 9 tubek super gluta i pół tuby szpachli Revella, a to jeszcze nie koniec. Mało estetyczne zadziory i ubytki zostaną wyrównane, wyszpachlowne a na poziome łączenia arkuszy blach zostaną nałożone podłużne listwy. Myślę, że nie będzie to wyglądać tak tragicznie jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 Znając Twoje poprzednie wyczyny, m.in. przy "ptaszku" spokojnie powiem, że dasz radę . A trochę nierówności kadłuba wygląda bardziej realnie. Wystarczy spojrzeć na dowolną łajbę ze stalowym poszyciem . Dodam, że tematy podejmowane przez Ciebie są bardzo ciekawe i godne pochwały - tym bardziej, że o naszych minowcach niewiele się mówi. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 Działam dalej. Ostatnio walczyłem z burtami, dostały listwy, kluzy kotwiczne, na rufie furty minowe. Okleiłem również pokład płytami z polistyrenu. Wyszło tak: zaczęło to już po ludzku wyglądać. Czekam teraz aż przyjdą zamówione przeze mnie profile Evergreena i mogę ruszać z wyposażaniem pokładu, odbojnicami itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi