Mikolaj75 Napisano 18 Maja 2013 Autor Share Napisano 18 Maja 2013 Witam, dzięki wszystkim za wpisy. Cieszę się, że mój pomysł na model spotyka się z dobrym przyjęciem JARD - no mimo wszystko jakoś go tam kończyć trzeba, w razie czego pozostają zdjęcia. Gumowy01 - dzięki za miłe słowa - co do zakrycia - arkusze blach są zrobione, ale nie będą mocowane na modelu, tylko położone obok. Świadomemu zakryciu ulegnie strefa uzbrojenia przed kabiną - to wynika z faktu, że planując model nie miałem prawie żadnych kwitów ne ten rejon. To co prezentuję, jest w jakiejś tam części domniemane, choć starałem się w miarę możliwości nie fantazjować. A w mijającym tygodniu trwała aranżacja wnętrz i meblowanie kabinki: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 18 Maja 2013 Share Napisano 18 Maja 2013 Złapałem się na braku czucia skali W tych zbliżeniach widać tam tyle miejsca na bambetle, że powinieneś jeszcze coś dołożyć, a to jedynie cirke 20mm kabinki. Robi wrażenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Chyba zdecydowanie najlepszy serial warsztatowy jaki ostatnio oglądałem. Niektóre smaczki są nieprawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamus222 Napisano 19 Maja 2013 Share Napisano 19 Maja 2013 Mikołaj działaj tak jak teraz ....systematycznie pzdr Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xychu Napisano 20 Maja 2013 Share Napisano 20 Maja 2013 Kokpit palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Maja 2013 Autor Share Napisano 26 Maja 2013 Cześć, dziękuję za oceny . W ramach uzupełniania kokpitu tym razem mniej efektownie, ale wszystko trzeba zrobić. Celownik dostał szybkę A następnie na rusztowanku wraz z szybą pancerną i lusterkiem znalazł się w wiatrochronie Niebawem połączenie obu części kadłuba. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Małe WIELKIE rzeczy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Maja 2013 Share Napisano 26 Maja 2013 Mikołaju, w PBP-1 szybka była prostokątna często z filtrem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vujek Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Mikołaju, w PBP-1 szybka była prostokątna często z filtrem . http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=692255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Dzięki za naprostowanie. Swego czau w mojej firmie był PBP-1 z prostokątną szybka reflektora , wtedy to było jakieś,,ruskie badziewie,, i zanim dojrzałem emocjonalnie do zabezpieczenia juz ,,celownika z drugiej wojny,, to ślad po nim zaginoł.Ktoś inny go przygarnoł lub został skasowany...nie udało się tego ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Maja 2013 Autor Share Napisano 27 Maja 2013 em - po Twoim wpisie sprawdziłem w dokumentacji dlaczego zrobiłem szybkę okrągłą - takie rysunki dają Luranc oraz Monografie Lotnicze z powołaniem na Modelist Konstruktora, do tego posiłkowałem się zdjęciem z monografii Pe-2, jak niżej. (no i vujek wcześniej podlinkował stosowne dane - dzięki) To bynajmniej nie oznacza, że całkiem się mylisz, gdyż inny kształt szybek da się zaobserwować na niektórych zdjęciach i rysunkach (prostokątne ze ściętymi rogami). W tej sytuacji pewnie rozstrzygające byłoby zdjęcie celownika w konkretnym egzemplarzu - fotka na str 38 ML nr 46 nie daje jasnej odpowiedzi - zatem wybrałem kształt mający "przewagę" w różnych źródłach. Proszę też pamiętać, że szybka tylko nieznacznie przekracza pół milimetra W każdym razie dziękuję za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Głupio tak wpisywać się przy końcu budowy choć temat śledzę już od dawna (jak kilka innych w tym dziale) ale to co tu pokazujesz to kawał niezłej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 27 Maja 2013 Share Napisano 27 Maja 2013 Dokladnie jak wyzej.Co Ty chlopie wyczyniasz z ta materia-masakra.Nie wiem gdzie mozna kupic takie duze groszaki.Tez bym takie chcial-groszaki oczywiscie. A tak powaznie jest to taki kawal modelarskiej roboty jaka lubie;nie sztuka zlozyc gotowe zestawy zywic lub blach,chociaz te tez potrafia krwi napsuc;robota od podstaw to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Mam pytanie do znawców tematu. Czy ten celownik był też stosowany na Jaku-3, bo jeśli tak, to zdjęcia mi się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Strona poglądowa i pomocna http://www.gunsight.jp/b/english/data/sight-e-s.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek Napisano 28 Maja 2013 Share Napisano 28 Maja 2013 Fajna stronka. Na pewno się przyda. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 Witam, dzięki za wpisy i dyskusję celowniczkową. Ostatnie kilka dni to montaż góry kadłuba i listew. Szczególnie listwy były niemiłe. Kilkanaście sesyjek klejących właściwie punkt po punkcie, ale generalnie jestem zadowolony, myślałem że bardziej się powyginają... Zresztą oceńcie sami Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Ja oceniam bardzo pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Klasa sama dla siebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 JAAAAAKI CZAD...MASAKRA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 A może tak dla odmiany coś byś skopał i wtedy by można się było rozwinąć, a tak to nie inaczej ino pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Na żywo musi to dopiero super wyglądać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2013 Cześć, dzięki za dobry odbiór listewek Mam też pytanie natury merytorycznej. Otóż rozważam możliwość zamontowania pokryw bocznych kadłuba jako uniesionych. Wstępnie nie było takiego zamiaru i nie jest to jeszcze przesądzone, ale zobaczymy. Problem polega na tym, że nie wiem czy istniał jakiś mechanizm blokujący (zastrzał, wysięgniczek, kij od miotły) czy też pokrywy utrzymywały się same. Jedyne zdjęcie jakie mam to poniższe z Monografii Lotn. i dotyczy Jaka-9, ale zasada powinna być ta sama. Na zdjęciu jednak nie widać żadnych szczegółów. Czy ktoś może pomóc? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Czerwca 2013 Share Napisano 10 Czerwca 2013 Takie same podnoszone panele miała jedynka z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2013 Cześć Jarek - to nie budzi żadnych wątpliwości. Mi chodzi o to, czy po podniesieniu pokrywa utrzymywała się w górze sama (co byłoby fantastycznym rozwiązaniem z mojego punktu widzenia) czy też było coś do jej podtrzymania. Po prostu trochę mi szkoda przykryć wnętrze kabiny - będzie ono wprawdzie w całości widoczne od wewnątrz, ale zawsze... Z drugiej strony przy podniesionych pokrywach trochę umkną szachowniczki. Ot, dylemat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi