jarek38 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich w galerii kolejnego erwudziaka, tym razem RWD 5 Legun I. Samolot został zaprojektowany w 1930 roku i od pierwszego prototypowego egzemplarza zdobywał laury na wielu imprezach krajowych, a najbardziej spektakularnym sukcesem tego typu był niewątpliwie przelot przez Atlantyk w 1933 roku. Legun I został wyprodukowany w 1934 roku w serii samolotów od SP- ALR, do SP-ALX, oraz SP-LOP i wyposażony był w licencyjny silnik Walter „Junior” o mocy 110KM. Serię tę odróżnia równoległy do osi samolotu obrys górnej osłony silnika, jak również wyższy statecznik pionowy i osłona przewodu wydechowego. Model powstał ze znanego i lubianego przez wszystkich zestawu firmy ZTS Plastyk , malowanie to MM Alu i MrHobby serii H czerwony. Kalki to projekt Alberta 091283 i KayFranz’a, obu panom jeszcze raz dziękuję. Warsztat RWD 5 Legun I http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=29920 Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Jarku pięknie wyszedł Ci ten eRWDziak ,super detal, jedynie co mi nie leży to ten ciemny łosz na kadłubie trochę za brudno ale na srebrnym też mam z tym problem ,chyba lepiej by wyglądał szary łosiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Poprzeczka ciągle wysoko. Niesamowite są te Twoje miniatury. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 W całości podtrzymuję swoje opinie z warsztatu. Model piękny, a jedynie szkoda troszkę zamkniętej kabiny, ale to już było wyjaśniane. Czekam na kolejny warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Mikołaj75, Marek d, Robert Ostrowski, pięknie dziękuję za dobre słowo koledzy. Z tą poprzeczką Marku to nie aż tak wysoko, kilka rzeczy można zdecydowanie lepiej zrobić, jak choćby malowanie, z chęcią dałbym Tobie ten model do malowania, a Mikołajowi do zrobienia detali, hm ... a co jabym robił? Robert, chyba masz rację z wash'em na modelu, spróbuję przy 5-ce Skarżyńskiego zrobić szarym. Tu jeszcze nie ma lakieru, bo coś mnie męczy i nie wiem, czy czasem nie dobiorę się do Leguna by coś poprawić, czuję, że zetrę trochę ten czarny wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Jarku, jestem Twoim fanem. Twoje modele najlepiej wyglądają na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Zacne maleństwo Gem jak Cie nie bedzie w rodzimych stronach tak jak w Olsztynie to sobie pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Jak dla mnie erwudziak bomba. Gratulacje Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Gem jak Cie nie bedzie w rodzimych stronach tak jak w Olsztynie to sobie pogadamy W Olsztynie nie mogłem być, ale na rodzimej ziemi oczywiście będę. Zapraszam wszystkich do Inowrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 GEM, p_bladek, tees dzięki panowie. Wniosek po oglądnięciu kilkuset fotek ten sam - do oglądania na żywo! Do Inowrocka też się wybieram, choć nie wiem, czy przypadkiem nie będę nocował w samochodzie, wszystkie miejsca zarezerwowane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no.tips Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Piękny model i piękne zdjęcia. Niesamowite, że ten mały modeli wytrzymuje takie powiększenia. I nic złego na nich nie widać. Jestem pod dużym wrażeniem. Świetny warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Mały, ale doprawdy wspaniały model Jarku Warto było czekać. Jest piękny sam w sobie, a i wykonanie naprawdę niczego sobie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie malowanie liter na spodzie skrzydeł. Czy nierówność malowania była zamierzona czy jest ona efektem retuszów ? Tak czy inaczej zaprezentowałeś bardzo fajny i ciekawy model. Gratuluję i pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie malowanie liter na spodzie skrzydeł. Czy nierówność malowania była zamierzona czy jest ona efektem retuszów ? Według mnie te litery są zamalowane. Po mobilizacji "zamalowano" znaki cywilne a naniesiono szachownice. Mi wash nie przeszkadza, uwypukla to co twórca dokonał z tym maleństwem. Tak, maleństwem, bo pomimo, iż jest to skal 1/72 to modelik jest malutki a detale tak pięknie wykonane naprawdę wzbudzają szacunek. Też mi się wydaje, że model na żywo robi jeszcze lepsze wrażenie niż na zdjęciach. Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Piękne maleństwo, wyszedł wspaniale. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henryk Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam. Model wspaniały, tym bardziej z takiego zestawu. Mam tylko jedno pytanie- szukałem zdjęć na potwierdzenie takiego ułożenia szachownic na spodzie. Są jakieś archiwalne? H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Jak zwykle wspaniały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Jacko, henryk, Piotr A, mig, Woit, kornik_69, no.tips, dzięki. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie malowanie liter na spodzie skrzydeł. Czy nierówność malowania była zamierzona czy jest ona efektem retuszów ? Na spodzie rejestracja czerwona .P-AL. została zamalowana odręcznie białą farbą i w modelu zrobiłem dokładnie w ten sam sposób, ale jednak nierówności też powinny być w "skali", to znaczy, powinny być bardziej starannie pomalowane. Henryk, są dwie fotki na których widać w miarę dobrze szachownice. Druga fotka jest w wątku warsztatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Jarkowy styl, nie ma drugiego takiego Rzetelna miniaturka, choć na zdjęciach robi wrażenie znacznie większej (nie mówię o tym zdjęciu z zapałką rzecz jasna..) No cóż, piękny kawałek modelarskiego rzemiosła Gratuluje! K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Kwietnia 2012 Share Napisano 11 Kwietnia 2012 Piękne maleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xychu Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Eh, ja tam popadam kompleksy jak widzę tak wykonane modele. Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henryk Napisano 12 Kwietnia 2012 Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Witam. Ja jeszcze w sprawie szachownic (nie czepiam się absolutnie, jak mówiłem podziwiam co można zrobić z tego zestawu), chodziło mi tylko o ty czy jedna ma być prawidłowa a druga "prawidłowa inaczej" i zastanawiają mnie te białe-bezbarwne pola. Ale to tylko dlatego, że taki mi się model spodobał ,że chyba zrobię sobie taki. A obie fotki oglądam już od dłuższego czasu (relację warsztatową zresztą też). I tylko dlatego pytam. H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2012 Ja jeszcze w sprawie szachownic (nie czepiam się absolutnie, jak mówiłem podziwiam co można zrobić z tego zestawu), chodziło mi tylko o ty czy jedna ma być prawidłowa a druga "prawidłowa inaczej" i zastanawiają mnie te białe-bezbarwne pola. Szachownice na obu zdjęciach są na tyle widoczne, że widać dokładnie ich ułożenie(symetryczne) i związane to było, moim zdaniem, z koniecznością zamalowania S i X rejestracji samolotu, stąd też i obwódka szachownicy jest cała czerwona. Srebrne pola, hm... długo dyskutowaliśmy w tej kwestii z KayFranz i każdy z nas miał inne argumenty, KayFranz obstawał przy szachownicy z dwoma białymi polami, ja z jednym, jako zamalowaniem części litery, która znalazła się w tym polu i zniekształcała oznaczenie. Jedno pole białe, drugie srebrne to tak na prawdę moja interpretacja tych zdjęć, choć kilka razy już widziałem tam oba białe pola, lecz po powrocie do normalnych ustawień wielkości i jasności fotki znów byłem pewny iż jedno pole jest srebrne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 jarek38! Kolejny piękny model w Twoim wykonaniu. Umiesz stworzyć perełki z tych małych i słabych zestawów. Bardzo lubię oglądać Twoje modele – są na prawdę inspirujące Oby tak dalej! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Również dołączam się do grona na których model robi wrażenie. Naprawdę zasługuje na to. Co do tego ciemnego washa to mam również mieszane odczucia. W ciemnych malowaniach nie jest on taki kontrastowy. Tu, na czerwonym wygląda bardziej na brud niż wash. Ale co tam. Piękny krajowy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi