Qz9 Napisano 6 Sierpnia 2019 Share Napisano 6 Sierpnia 2019 Frezarko tokarka + podzielnica i zrobisz sobie coś takiego, no w każdym bądź razie coś co będzie stożkową przekładnię przypominać. Najprostszy w pełni uzyteczny do modelarstwa jest Unimat ML 6in1. Oczywiście jak sie uprzesz to dasz rade zrobić to ręcznie ale to trochę upierdliwe jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Sierpnia 2019 Share Napisano 7 Sierpnia 2019 poszukaj tutaj -> https://www.shapeways.com/product/LDMHLBMRK/bevel-gears?optionId=36765380&li=marketplace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 7 Sierpnia 2019 Share Napisano 7 Sierpnia 2019 Może uderzyć do modelarzy od kolejnictwa, takie przekładnie mogą być stosowane do napędu np. kolejek H0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2019 ciekawy trop, a znacie jakieś forum kolejkowe gdzie mógłbym popytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 7 Sierpnia 2019 Share Napisano 7 Sierpnia 2019 Godzinę temu, Irek-M1 napisał: ciekawy trop, a znacie jakieś forum kolejkowe gdzie mógłbym popytać np: http://forum.modelarstwo.info Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 7 Sierpnia 2019 Share Napisano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) Kolejkowe jeżeli się jakieś znajda to będą za duże i nie w skali - u nich sa takie działające przekładnie ale raczej ślimakowe, przecież to służy do przeniesienia napędu a ślimak ma ta zaletę, że jest samohamowny. Na polskich forach raczej będzie cięzko, nie widziałem żeby ktoś robił napędy, jeśli juz to w amerykańskich sklepach dla kolejkarzy - u nich standardem jest składanie zestawów a nie kupowanie gotowców. Jakie maja być wymiary tych stożków w skali 1/32? Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 13 Października 2019 Autor Share Napisano 13 Października 2019 (edytowane) Mimo wypadku i kontuzji trochę popracowałem zrobiłem detale do luku działka, który chyba mnie wykończy ponad 15 godzin zajęło mi zrobienie podłogi sztuk 6 pomiędzy etażerką a lukiem działka. Trudność polegała na zrobieniu odpowiednich kątów w których prowadzone są linki do podnoszenia-opuszczania lawety. Wykończyłem mechanizmy, ten z prawej dodane ma dodatkowo 4 elementy i w sumie składa się z 24 dodatkowo ułożony jest mechanizm blokujący lawetę. Ten z lewej składa się z 22 elementów w tym zrobione połówka koła zębatego oraz śruba ze ślimakiem, które blokują lawetę w położeniu zamkniętym brakuje tylko cięgien ale te powstaną dopiero po wklejeniu na stałe tego elementu do kadłuba. Powstały również krzywki do cięgien jedna z czterech mniejszych składa się z 11 elementów duża to trzynaście, wzmocnień ścianek każda po 6 elementów. A tak wyglądają elementy umieszczone w kadłubie <blockquote class="imgur-embed-pub" lang="en" data-id="ybkkbrE"><a href="https://imgur.com/ybkkbrE">View post on imgur.com</a></blockquote><script async src="//s.imgur.com/min/embed.js" charset="utf-8"></script> Edytowane 13 Października 2019 przez Irek-M1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 Wow, szacuneczek, jubilerska robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 13 Października 2019 Autor Share Napisano 13 Października 2019 to rzemiosło i godziny prób oraz ćwiczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 3 Listopada 2019 Autor Share Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) Kolejny etap dorabiania detali do luku. W sumie dodałem do krzywek cięgien jedna z czterech mniejszych składa się z 16 elementów duża to w sumie 23 elementy. Dodatkowo zrobione zostały zrobione uchwyty małych krzywek po 7 elementów każda. Zrobiona została podłoga z 25 elementów z folii, która jest używana w kwiaciarni oraz foremek do ciasta. wstępnie ułożone na podłodze-suficie widok do wnętrza a tak wygląda podłoga-sufit ułożenie z jednej strony krzywek A teraz to mnie czeka do zrobienia-to srebrne ustrojstwo. Fachowcy może po raz kolejny podpowiedzą co to jest " oczywiście plus wszelkiego rodzaju przewody Edytowane 3 Listopada 2019 przez Irek-M1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Listopada 2019 Share Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) oglądam, oglądam, i zastanawiam się, jak to można skomentować. Trudno nie skomentować, bo trzeba autorowi pokazać, ze to co robi to już nawet nie mistrzostwo, lecz czyste wariactwo ,-). No jesteś Irek niesamowity !! Wszystkie te szpejostwa, które odtwarzasz z taka dokładnością w jednym modelu będą musiały robić wrażenie. szkoda, że to nie jest jakaś większa skala. 1:10.. czy coś. żeby lupa nie była konieczna do oglądania ,-) Edytowane 8 Listopada 2019 przez spiton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 11 Listopada 2019 Autor Share Napisano 11 Listopada 2019 Została zrobiona turbinowa chłodnica powietrza (TChP) w instalacji klimatyzacji kabiny pilota. Oprócz niej powietrze doprowadzane jest do kabiny a czerpane zza V stopnia sprężarki chłodzone było w powietrznej chłodnicy powietrza (PChP), stanowiącej pierścieniowy element tunelu wlotowego tuż przed silnikiem. Dalej powietrze trafiało do odparowywacza we wnęce prawej goleni. TChP to ostatni stopień systemu chłodzenia-info dzięki pomocy Markowi. Moja turbinowa chłodnica powietrza powstała po 13 godzinach pracy i 2 oglądania zdjęć i składa się z 51 elementów zostały tylko przewody do zrobienia. < " < i pomalowany niestety ale mam duży problem aby zrobić dobre zdjęcie. Zdecydowanie lepiej wygląda to w realu 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 17 Listopada 2019 Autor Share Napisano 17 Listopada 2019 Popracowałem nad sufitem pojawiły się rolki-prowadnice dla linek do podnoszenia i opuszczania działka w sumie same rolki to 28 elementów pojawiły się pierwsze elektroniczne drobiazgi oraz złącza na przewody. Doklejony został zespół złączy-ten pionowy może znowu technicy tego samolotu pomogą mi wyjaśnieniu co to jes. widok na sufit 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 pompa jest już na miejscu i została podłączona. Dodałem kilkanaście przewodów oraz również pierwsze cięgna zostały zamocowane na stałe. Ze wzglądu na wielkość elementów plus metaliczny kolor wnętrza mam trudność w zrobieniu zdjęć. Przewody od pompy są tak jak w oryginale pokryte nawiniętym spiralnie materiałem. W sumie dodane nowe 24 elementy i wstępnie włożone do środka dla przymiarki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2019 Kolejna strona zrobiona plus 17 elementów. Teraz czas na montaż sufitu w luku działka. Najtrudniejsza operacje przede mną gdyż muszę położyć przewody naraz w dwóch lukach. Jaka jest to plątanina to widzieliście w poprzednich postach. Zamontowany został dodatkowy popychacz-cięgno sterowania silnika oryginał < zmontowana na "sucho" no to teraz czas na podłączenie wszystkich modułów w jedną całość druga strona idę robić kolejne przewody 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 5 godzin temu, Irek-M1 napisał: popychacz-cięgno sterowania silnika Jednak będzie latał , jeśli się zabierasz za sterowanie silnikiem . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 No nieźle, nieźle. Życzę by te wysiłki zostały docenione przez oglądających i w przyszłości przez sędziów. Bardzo dobrze to wszystko wygląda, a może to wyłącznie fotki oryginału? TH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Hello napisał: Jednak będzie latał , jeśli się zabierasz za sterowanie silnikiem . Hello Uczę się już latać ale silnik zostawiam na deser bo to będzie naprawdę wielkie wyzwanie . W tym celu odbyłem wycieczkę do muzeum pod Monachium aby po raz kolejny narobić zdjęć. Tomku odpowiadając tobie to czas pokaże, ale najpierw trzeba skończyć model a tu droga jeszcze daleka. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Irek-M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2020 Witam wszystkich w nowym roku a jak mówi stare przysłowie Z nowym rokiem nowym krokiem tak więc chciałbym podziękować tym oglądającym oraz nielicznej grupie komentująco podpowiadającej motywującej za wszelkie uwagi. Al. w związku z nowym rokiem zamykam tę stronę.... i jednocześnie w ostatnim dniu roku 2019 po spędzeniu ponad 190 godzin zrobieniu prawie 800 elementów, zakończyłem luk gdzie chowa się działko oraz luk z elektroniką znajdujący się bezpośrednio za nim: Widok ogólny wraz ze schowanym zasobnikiem na naboje-najważniejsze mieści się. Pierwsze zdjęcie referencyjne - mam nadzieję iż sprostałem wyzwaniu widok po usunięciu zasobnika z założoną klapą zamykającą na razie jest ona ruchoma i dopiero po postawieniu modelu na koła ostatecznie po pomalowaniu modelu zostanie zamocowane na stałe wraz z obejmami spinającymi przewody. We wnęce luku działka widać podpięte wiązki przewodów wraz z obejmami spinającymi ale było to wyzwanie aby to tam umieścić. Ważne w budowie modeli jest planowanie prac-czynności po sobie następujących. Dodatkowo umieszczone zostały wszystkie napisy i tabliczki na urządzeniach we wnęce doszedł dodatkowy element-ten duży srebrny plus dwa żółte jako prowadnice mechanizmu blokady lawety działka po podniesieniu to samo ale z już umieszczonym mechanizmem blokowania lawety. Widać również wiązki kabli przechodzące między lukami. Zaznaczyć pragnę iż każdy jest owinięty owijką zieloną lub włożony w osłonę z materiału po założeniu mechanizmu podnoszenia i opuszczania lawety druga strona same rolki prowadzące linki to 2x8 elementów kolejne przyłącza i trochę ogólnych zdjęć " title="source: i na koniec mały drobiazg złożony z 6 elementów plus dwa na mocowanie w sumie 8 miejsce mocowania jeszcze puste i zamocowany 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 łał. Można napisać, że zapiera dech. Lubię oglądać takie modelarstwo. Jako, że to nowy rok i nowe postanowienia to może spróbuję się trochę również po udzielać, a nie tylko oglądać. Brakuje mi leps zego zdjęcia ścianki zamykającej luk. Jest tam kilka elementów wartych pokazania i występujących na zdjęciu referencyjnym. Zaznaczone na Twojej fotce. Zdjęcie pokazowe sprawia wrażenie, że jest nam dużo przestrzeni, ale to może tylko wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2020 Irku ty mieszkasz tak blisko iż zapraszam do obejrzenia na żywo tych luków. Tam są tylko zwykłe podłączenia przewodów. Jak kupię nową żarówkę do lampy to się postaram zrobić zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 właśnie te zwykłe podłączenia mnie tak zaciekawiły. Ich regularność wręcz mnie urzekła. Coś niesamowitego jak na produkcję made in USSR. No może ciut przesadzam. Ale do tematu. Tam są jeszcze bloki które zapewne zrobiłeś lecz na tych fotach ich nie widać. I właśnie do pełni szczęścia może brakować tej fotki. Bez niej też jest wspaniale, ale nie mając dostępu do zdjęć oryginału można potraktować Twoje zdjęcia modelu nie jako interpretację lecz odwzorowanie. Poprzeczkę zawiesiłeś wysoko, więc wymagania też są wysokie. Chętnie skorzystam z zaproszenia. I choć jestem obecnie zajechany innym tematem to postaram się znaleźć chwilę czasu. Nr. telefonu mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 1 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2020 Dalej są jakieś bloki elektroniki, elektryki, plus przewody paliwowe etc. Zdjęcia tego jeśli to jest to co chciałbyś widzieć były wcześniej i dla przypomnienia podsyłam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Dzięki. Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomhajzler@gmail.com Napisano 1 Stycznia 2020 Share Napisano 1 Stycznia 2020 Piękna robota, inspirująca. Świetnie takie relacje nakręcają do działania. Luki opanowałeś do perfekcji. Niech tak Ci robota modelarska idzie w całym 2020 roku, będzie na co popatrzeć. TH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi