Marcin Witkowski Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 Ładna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) Dziękuję wszystkim komentującym jak i oglądającym. Ostatecznie już na stałe wstawiłem dolną półkę a pod nią agregaty. Tak jest tak ciasno w prawdziwym samolocie i to samo dopadło mnie w modelu. Do modułu z poprzedniego mojego postu dodałem jeszcze 18 różnych części tak więc złożony jest on 95 elementów. Dodatkowo dochodzą agregaty i podesty do ich montażu w sumie dodatkowo 74 elementy i moje zadowolenie iż jest to za mną już. Ustawienie odpowiednich wysokości i rozmiarów bez planów było dość sporym wyzwanie tym bardziej iż musiałem to wszystko ustawić z półką na samej górze. Zdjęcia gotowego elementu oraz jak on powstał pojawią się w kolejnym poście po ostatecznym dopasowaniu. i tyle będzie tego widać i parę zdjęć na zobrazowanie tego co jest zrobione i jest w samolocie w tym rejonie i co mnie czeka jeszcze Edytowane 3 Maja 2022 przez Irek-M1 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 To jest po prostu nie wiarygodne Patrzę na zdjęcia twojego modelu i się zastanawiam czy to realny samolot czy jeszcze model 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 (edytowane) To tylko godziny spędzone przy zbieraniu dokumentacji i nad dopracowywaniem poszczególnych detali. A tak dla zachęty to następna półka -podest będzie tłoczony jak w oryginalnym samolocie. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez Irek-M1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Czeka cię sporo pracy przy kablach. Jest ta część prac przy modelach, której ja bardzo nie lubię. Luk wygląda fantastycznie. 1 godzinę temu, Irek-M1 napisał: podest będzie tłoczona jak w oryginalnym samolocie Proszę o szczegółową relację zdjęciową z procesu tłoczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Godzinę temu, rymulus napisał: Czeka cię sporo pracy przy kablach. Jest ta część prac przy modelach, której ja bardzo nie lubię. Luk wygląda fantastycznie. Proszę o szczegółową relację zdjęciową z procesu tłoczenia. Tutaj nie ma nic z wiedzy tajemnej jest to bardzo prosta czynność co zobaczysz na zdjęciach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) No cóż kolejny kroczek na drodze do końca etażerki -składa się ze 151 elementów plus 5 podstawa na której jest zamontowany. Element ten to część stacji radiolokacyjnej SZAFIR 23 z celownikiem lotniczym ASP-23D-Zespół służący do wykrywania i namierzania celów powietrznych i naziemnych. Fotki oryginału: przed ustawieniem elementu podczas przymiarki sam detal Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez Irek-M1 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 to jest jakiś total hardcore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 19 Kwietnia 2022 Share Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Eeee, to ja poproszę jeszcze o wodzidło z pracującą pompką do podnoszenia 'etażerki'. Z AMG-10, /jeśli dobrze pamiętam .../ chyba dziś byłby problem , ale zamienniki pewnie są Super praca, pozdrawiam! Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez mcrec1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 To radiostacja R-832M. Cała ta półka/etażerka wypełniona była wyposażeniem radio nawigacyjnym . SKW, RSBN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 18 godzin temu, mcrec1962 napisał: Eeee, to ja poproszę jeszcze o wodzidło z pracującą pompką do podnoszenia 'etażerki' Ja myślę że w tym modelu wszystko będzie działać, łącznie z silnikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 20 Kwietnia 2022 Share Napisano 20 Kwietnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, barszczo napisał: Ja myślę że w tym modelu wszystko będzie działać, łącznie z silnikiem . To ja się zgłaszam jako ochotnik do obsługi...ot ,takie wznowienie nawyków A tak już poważniej -do końca to jeszcze... ale dokumentacja fotograficzna z wykonanych prac nad oddaniem detali , to będzie drugie DZIEŁO . Edytowane 20 Kwietnia 2022 przez mcrec1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 co do wodzidła to spróbuję na odpowiednim etapie je uruchomić gdyż mam otwartą etażerkę a bez tego nie da rady jej podnieść do góry ale to na samym końcu budowy modelu -zawór jest już gotowy i przetestowany - działa. Luk przed lewą golenią podwozia. Co do silnika to jeszcze ten element przede mną. Postaram się go uruchomić Na dokładkę jeszcze parę zdjęć z prac na układem scalonym. Każda z obejm mocujących złożona została z trzech elementów po cztery takie obejmy na stronie. i tradycyjnie focia z zapałką 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2022 5 minut temu, mcrec1962 napisał: To ja się zgłaszam jako ochotnik do obsługi...ot ,takie wznowienie nawyków zapraszam, zapraszam- każda para rąk mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 22 Kwietnia 2022 Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Kapitalnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 27 Kwietnia 2022 Share Napisano 27 Kwietnia 2022 W szczeliny zapuszczany jest wash? Jakiś dedykowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 28 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2022 9 godzin temu, GTiStyle napisał: W szczeliny zapuszczany jest wash? Jakiś dedykowany? Tak jest to albo Vallejo lub AK. Robię również mieszankę wody i pigmentu i świetnie się to sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutobor Napisano 5 Maja 2022 Share Napisano 5 Maja 2022 Już prawie dziesięć lat minęło od pierwszego posta a ja nadal nie mogę wyjść z podziwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 5 Maja 2022 Autor Share Napisano 5 Maja 2022 4 godziny temu, Lutobor napisał: Już prawie dziesięć lat minęło od pierwszego posta a ja nadal nie mogę wyjść z podziwu bez przesady jeszcze parę dni zostało do 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Czas na kolejną aktualizację kolejne agregaty trafiają na swoje miejsce. Wyzwaniem było wykonanie poprzeczek wzmacniających tą część kadłuba, gdyż musiałem zachować odpowiednie kąty, wysokości, zrobić uchwyty do zamontowania półki pod agregaty oraz same śruby mocujące. Półka powstała poprzez jej wytłoczenie z blaszki z foremki do ciasta. I w ten sposób dodałem kolejne 63 elementy. Poprzeczka: i w kadłubie agregaciki powstawanie półki-nic trudnego to nie jest. Najpierw przygotowałem sobie formę, na którą to nałożyłem wspomnianą blaszkę. Wstępne tłoczenie wykonałem wykałaczką do uszu. Następnie przy pomocy "skomplikowanego" urządzenia zrobionego z drewnianej wykałaczki wyostrzałem krawędzie podłużnych otworów. Kolejnym krokiem było takie docięcie wykałaczki metodą prób i błędów tak aby powstał niewielki luz między formą a tłocznikiem wykałaczki aby można było wytłoczyć okrągłe otwory. Reszt to już tylko czas. Trzeba pamiętać o odpowiednim nacisku tak aby nie zrobić dziur, pęknięć w folii. Aby usztywnić konstrukcję półki skleiłem dwie wytłoczki przy czym z jednej usunąłem wytłoczony rant. Jest to operacja bardzo precyzyjna tak aby po sklejeniu nie było widać łączenia. Następnie tak wykonane i spasowane na sucho elementy skleiłem super glue. Następnie odciąłem nadmiar materiału od krawędzi. Super glue świetnie usztywnił krawędź i bardzo delikatnie udało się doszlifować element do pożądanego kształtu. Tak powstał dość sztywny element na który to trafią odpowiednie agregaty. Oczywiście wcześniej wszystko zaprojektowałem samodzielnie w Corelu na podstawie dokumentacji zdjęciowej. Pod półką dodałem stosowne agregaty. forma wykonana z karty telefonicznej: etap tłoczenia i efekt prób i błędów i gotowy element od dołu i z góry na sucho umieszczony w kadłubie Miłego oglądania Edytowane 19 Czerwca 2022 przez Irek-M1 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 (edytowane) Przenoszę się na przód luku i kolejne elementy trafiają na swoje miejsce, których produkcja nie ustaje. Zamontowałem wszystkie podesty potrzebne do montażu detali a także siłownik (24 elementy) oraz agregaty skrzynka 8 elementów a uchwyt 9 elementów w tle widać okrągły element w sumie złożony z 14 elementów oraz nad nim zamontowaną skrzynkę trochę przymiarek do tylnego podestu podłoga podczas przymiarek siłownik do podnoszenia etażerki niestety będzie trochę spowolnienia gdyż zdarzył się mały wypadek. W ramach prób z wczoraj zrobiłem parę detali z poprzednich zdjęć z juz nie sprawną ręką Edytowane 19 Czerwca 2022 przez Irek-M1 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 Szaleństwa ciąg dalszy mimo niesprawnej ręki . Dużo zdrowia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 a dziękuję to tylko 6 tygodni. Postaram się coś porobić w tym czasie w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 26 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2022 Mimo niesprawnej ręki udało mi się popracować nad kolejnymi detalami-agregatami oraz podłączeniem przewodów znajdującego si po obu stronach etażerki jedno taki podłączenie to wklejone 34 druciki oraz nawiercona podstawa. Dojdą do tego jeszcze 34 przewody i tak razy dwa. Ten z lewej strony jest wstępnie przycięty na wysokość. Teraz tylko powolne szlifowanie na odpowiednią wysokość płaskim pilnikiem i wyprostowanie ich.. Ten z prawej z wklejonymi przewodami przed obróbką a tak wygląda to w oryginale a to mnie czeka - ułożenie przewodów i nowe puszki agregatów-39 elementów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 26 Czerwca 2022 Share Napisano 26 Czerwca 2022 Jestem pod wielkim wrażeniem włożonej w ten model pracy ! Podziwiam i szanuję włożoną w model pracę i podziwiam efekty ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi