spiton Napisano 28 Listopada 2014 Share Napisano 28 Listopada 2014 Mikołaj, jesteś nieprawdopodobny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Niesamowity pokaz kunsztu jak dla mnie. Teraz tylko zautomatyzować proces produkcji i wprowadzić zestaw Mikołaja do obrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 30 Listopada 2014 Share Napisano 30 Listopada 2014 Teraz tylko zautomatyzować proces produkcji i wprowadzić zestaw Mikołaja do obrotu Tylko wtedy cała ta magia przestała by zachwycać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Listopada 2014 Autor Share Napisano 30 Listopada 2014 Witam i dziękuję za przychylne opinie. Ale tak swoją drogą, to niespecjalnie sądzę, by znaleźli się liczni chętni na nabycie powielonych elementów modeli – patrzcie, że na razie nikt się nie chwali jakimkolwiek podejściem do Modelsvita. U mnie ciąg dalszy prac w kanałach. Tym razem tył. Najprościej byłoby znaleźć jakiś gruby mazak czy inną rurę, ale w moim przypadku nie byłoby to wystarczające – wnętrze kanału będzie bowiem widoczne (słabo, ale zawsze) przez wziernik inspekcyjny i od strony silnika. To oznacza konieczność wykonania nitów i innych szczegółów oraz odpowiednie malowanie. Na początek znalazłem spore ułatwienie – rurka po zakończonym papierze faksowym miała idealną średnicę do moich potrzeb – została pocięta na plasterki, które będą ładnie obejmować „blachę” kanału: Sama „blacha” to płytka 0,25 – tu widoczna z wyciętym wziernikiem i liniami nitów; A tu już zaopatrzona w alclad oraz charakterystyczną perforację ostatniego odcinka – gdyby ktoś z kolegów techników wiedział po co to było, poproszę o podzielenie się wiedzą. W końcu zwinięte, wciśnięte w obejmy, zalane CA i przymierzone Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Piękne. Ja bym tego chyba nawet nie potrafił zwinąć, nie łamiąc płytki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 Mikołaj, Twoje warsztaty można oglądać jak doskonały serial. Z jednej strony chciało by się, aby trwały jak najdłużej, a z drugiej, zadaję sobie pytanie - czym jaszcze nas zaskoczysz. Czekam na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 1 Grudnia 2014 Share Napisano 1 Grudnia 2014 ... (rurka) została pocięta na plasterki... A czym pocięta? Mam co prawda swój patent, ale człowiek całe życie się doucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2014 Dzięki za uwagi A czym pocięta? Mam co prawda swój patent, ale człowiek całe życie się doucza. Zwykła piłka tarczowa na proxxonie. Tu akurat nie była potrzebna jakaś szczególna finezja, bo obejmy finalnie nie będą widoczne, a sam plastik tej faksowej rurki jest mało przyjemny w obróbce. Zdecydowała średnica idealnie dopasowana do otworu we wrędze - tzn. około 0,5 mm większa przez co rulon z płytki 0,25 dobrze się wpasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Cześć Powrót do Suni. Wzierniki dostały obramówki, przybyło też kilka detali na połówkach kadłuba: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Sporo tego wycinania Na tym zdjęciu wygląda na co najmniej 1/48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Śliczna! kawał porządnej modelarskiej roboty A ostatnio nawet zastanawiałem się, jak tam Twój warsztat, a tu proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARD Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 No niby to tylko podziurawiony kawałek plastiku, ale jak ładnie podziurawiony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Cześć, dzięki za wpisy. Ponieważ dość często wypowiedzi dotyczą "dziurawienia", poniżej mały przepis na mały otworek. Wyjadacze ziewną, ktoś się pewnie uśmiechnie, ale może też ktoś skorzysta. Sam zawsze wolałem takie opisy od zdjęć gotowych podzespołów: Małych otworków nie ma sensu robić samemu. Należy wziąć gotowy, a dorobić jedynie ścianki wokół niego. Gotowy otworek znanego producenta jest nad zapałką (albo pod...) : No i ścianki - najpierw idą w ruch wiertełka, potem to rozcinamy, dajemy wklejki dystansowe, wycinamy z grubsza, naklejamy obramówkę: I na końcu idzie to do modelu - mamy przygotowaną bazę pod wzierniki podłączania hełmofonu technika i gniazda zasilania: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 26 Kwietnia 2015 Share Napisano 26 Kwietnia 2015 Genialne. Postaram się zapamiętać ten patent, zamiast - jak do tej pory - wiercić/piłować/ciąć/kląć. A że całokształt Twoich zmagań jak zwykle to wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Ładnie Ci ta zapałka wyszła. A patent na małe otworki fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robroy Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Bardzo prosty i przydatny patent . ja się z szablonami bawiłem, ale Twój pomysł jest bardziej użyteczny i chyba mniej czasochłonny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Dzięki za wpisy Dalsze prace kanalizacyjne szły w kierunku uzupełnienia całego zespołu tak, aby w przyszłości nie było ryzyka przesunięć czy niesymetrycznych wklejeń. Dzięki temu będę miał zgrupowanych 5 „pomieszczeń”: norkę dalmierza, wnękę podwozia, kabinę oraz przed- i zakabinowy luk awioniki. Rozpocząłem od nieestetycznego pozycjonowania: Następnie mozolnie płytki, milliput, CA i szpachla: Przymiarka do połówki: I przy złożeniu obu też jest dobrze. Nic w przyszłości się nie przesunie. A na koniec widok od tyłu. Tu proszę pamiętać, że ostateczny widok będzie ograniczony przez rurę tylnej części kanału i otwór wręgi 34. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Nie sposób się ta twoją robota nie zachwycać. Ostatnie zdjęcie-odjazd. Lubie jak kanał dolotowy jest gładki i elegancki. To chyba zboczenie ,-)) Zatem doceniam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Pewnie się zgadza, co do dziesiątej części milimetra ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Mikele - prowokacja! Dałeś fotę 22, a tam jednak z przodu to idzie trochę inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Mikele - prowokacja! Dałeś fotę 22, a tam jednak z przodu to idzie trochę inaczej Wróg nie śpi, wróg czuwa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Maja 2015 Share Napisano 5 Maja 2015 Genialna robota. Czekam na dalsze postępy prac, bo takie warsztaty z przyjemnością się ogląda. _________________________________________________________________________________ Na warsztacie: Fiat BR.20 - Supermodel + blachy Eduard 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 6 Maja 2015 Share Napisano 6 Maja 2015 No Mikołaj pojechałeś pojechałeś, po 15 maja odezwę się co do wyjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Witam. Fajnie to wygląda. W ogóle pomijając Twój kunszt przy budowie modelu, po wizycie w Dęblinskim muzeum stwierdzam ze to bardzo wdzięczna maszyna do odwzorowania. Jest tam jeden taki rozczłonkowany egzemplarz który zamierzam dokładnie obfocić, przyda się jak wezmę się za moje suczki. Gorąco pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi