djack Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Znając Mikołaja pewnie je wszystkie po kolei zrobi. I wtedy okaże się, że polega to prostym wycięciu wszystkiego i sklejeniu z drucików i kawałków plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 A ja się zastanawiałem już przy Jaku: Po jakiego grzyba ten gość kupuje modele jak i tak wszystko robi sam? Przypadek Suni tylko utwierdza mnie w moich wątpliwościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 11 Października 2015 Share Napisano 11 Października 2015 Właśnie. Nie prościej byłoby zrobić całkowity scratch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Dzięki - w zasadzie to djack na rację - wszystkie agregaty i przewody będą wykonywane krok po kroku po uprzednim rozplanowaniu i podzieleniu na elementy dające się jednostkowo wykonać. A co do całkowitego scratcha - nie mam nic przeciwko, chociaż fakt, że dysponuje się bryłą - choćby marnej jakości - ułatwia decyzje przy wyborze tematu. Nie jestem też pewien, czy scratch w ogólnym rozrachunku nie jest jednak droższy od jakiegokolwiek zestawu... Stabilizator Lulowego płomienia: W magazynie wynalazłem kółeczka foto różnych średnic mających rodzaj perforacji. Niestety nie było największego, które musiałem wykonać sam Na początek w płytce wycięte koło, odpowiednio zdystansowane (przerwa ma około 0,3 mm) i naklejone na dolną płytkę: Następnie wklejone rozpórki dla zachowania "współgrania" z pozostałymi kółkami: Wycięty i obrobiony środek: I obrobiony z zewnątrz: Następnie wszystko zmontowane z zachowaniem położeń kół i liczby łączników: I przymierzone jak się komponuje z zakończeniem wylotu turbiny: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Niesamowite. Wtryskiwacze i zapłonniki też będziesz dorabiał? To jeszcze termopary, po sześć na burtę, i można palić naftę ;) plik 1 plik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 AAAAle masz te rozwiązania Mikołaju ......no i dobrze,bo czasami człowiek nie wie jak wybrnąc z pewnych temacików,a od ciebie można choć troszkę liznąć co nieco...i coś tam "zastosować" w swoich wypocinach.....dzięki temu mam lampkę w swoim SM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Cześć. Po metalikach tak się prezentują podzespoły: Zbliżenie na grill: I wszystko razem (bez grilla - on to i tak wszystko zdominuje): I przymiarka grilla: Można wreszcie przejść do dalszych elementów silnika... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 M-A-S-A-K-R-A Za każdym razem jak wchodzę na ten temat, to coraz mniej mogę uwierzyć w to co widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Mikołaju pełen podziw i szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 25 Października 2015 Share Napisano 25 Października 2015 Piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Listopada 2015 Autor Share Napisano 1 Listopada 2015 Dzięki Panowie. W związku z mijającą dziś 2 rocznicą rozpoczęcia produkcji mikroaktualizacja. Dodałem trochę detali do osłony wylotu turbiny: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Sto lat, Sto lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Już nie bądź taki. Powiedzmy ze trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 16 Listopada 2015 Autor Share Napisano 16 Listopada 2015 Cześć, Lula powoli się ubiera. Na początek dałem kolor na miejsca, których później nie da się pomalować bez ryzyka uszkodzeń pozostałych miejsc: I powolutku zacząłem wypełniać przestrzenie między środkowymi pierścieniami: By w końcu uzyskać taki efekt. Pomiędzy pierwszym zdjęciem tego postu i poniższymi nastąpił przyrost o 350 elementów (to tylko patyczki o długości ok. 0,7 mm i grubości około 0,2 mm - 5 pierścieni x 70 patyczków, czyli nieszczególna finezja, za to oczy w d... dostały) Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba32440 Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 To jest po prostu nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Listopada 2015 Super Moderator Share Napisano 16 Listopada 2015 No masz i jak się tutaj po tym nie leczyć??? ;) Pozdro, dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 17 Listopada 2015 Share Napisano 17 Listopada 2015 Jak zwykle wychodzi na to, że proste metody są najlepsze. Parę ładnych lat temu usiłowałem zrobić silnik RD-33 do dwudziestki dziewiątki i poległem na korpusie - za Diabła nie mogłem wymyślić jak zrobić te prążki, żeby dobrze wyglądały. Kombinowałem z tłoczeniem blach, odlewami i innymi zbędnymi cudami, a wystarczyło je po prostu nakleić... Coraz lepiej to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 20 Listopada 2015 Autor Share Napisano 20 Listopada 2015 Dziękuję za opinie. No i dostała Lula trochę biżuterii: Tym samym prawie wyczerpałem zapas elementów foto - na biżuterię poszło równo 200. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Cześć. Silnik dostaje agregaty: Nie są one może jakieś wyjątkowo pracochłonne, ale są dość ważne, bo ustawią mi całą geometrię drobiazgu. Przymiarka pokazuje, że gra: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 .... i powiedz teraz, że nie będzie widoczna tak jak wnętrze w pancerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 Ja wiem,że już pewnie nie raz ci te pytanie zadawano,ale i tak zapytam.....powiedz no Mikołaju w jaki sposób przyklejałeś te kółeczka fototrawione i te wstaweczki-patyczki między pierścieniami .....klej,metoda itd.itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Listopada 2015 Autor Share Napisano 29 Listopada 2015 Już piszę: enten - cały silnik będzie widoczny, wspominałem o tym kilkakrotnie, planowana jest "rozstykówka"; Sławekb - małe patyczki były klejone na lakier bezbarwny, kółka - w pierwszych dwóch pierścieniach na Poxipol, w kolejnych najpierw poszła na folię warstwa Metal Primera, potem kółeczka na lakier bezbarwny. Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 Rzadko coś tu piszę bo nie bardzo wiem co... Ale podglądam regularnie. To jest najpiękniejsze wydanie modelarstwa... Powinieneś wydać książkę. Serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Rzadko coś tu piszę bo nie bardzo wiem co... Ale podglądam regularnie. To jest najpiękniejsze wydanie modelarstwa...Powinieneś wydać książkę. Serio. O, i to jest pomysł roku. Serio. Ja mogę zrobić przedpłatę już teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2015 Bardzo miłe rzeczy tu piszecie, dzięki. Ale jak wszystko jest tu, to kto by tam książkę nabywał... Tymczasem zbiornik oleju się zrobił (na razie bez taśm): Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi