jureczek Napisano 5 Grudnia 2015 Share Napisano 5 Grudnia 2015 Piękna modelarska robota,to nie jakiś gotowy komplet żywiczny, a super zdolności manualne i techniczne+ wiedza i wytrwałość. Mikołaju pozazdrościć. A jeśli to twoje prawdziwe imię ,to wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych imienin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 Dzięki Jureczek za ocenę i życzenia Ogólnie trwa produkcja agregatów i urządzonek do silnika: I zbliżenia na niektóre: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Agregaty piękne, zapałka przy nich wygląda jak wyciosana mini-siekierą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Tak przypadkowo dziś tu trafiłem i po zobaczeniu ostatniej strony przejżałem całość. Nie wiem nic o samolotach, więc nie wiem na co patrze, ale czystość wykonania elementów w połączeniu z ich rozmiarem absolutnie mnie zachwyciła... zszokowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Zawsze lubię tu zaglądać...bo czerpię stąd radość,lekcje i natchnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Oglądanie warsztatów Mikołaja to takie modelarskie sado-maso. Sprawia ogromną przyjemność ale jednak boli Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Grudnia 2015 Share Napisano 24 Grudnia 2015 Oglądanie warsztatów Mikołaja to takie modelarskie sado-maso.Sprawia ogromną przyjemność ale jednak boli Pozdrawiam Sławek Trafniej bym tego nie ujął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Cześć, dziękuję za wpisy. Ponieważ niektóre z wypowiedzi wskazują na ocenę, że „musi być trudno”, poniżej chciałbym pokazać wykonanie przykładowego elementu. Właśnie rozpocząłem prace nad skomplikowanym urządzeniem w górnej przedniej lewej strefie silnika. Składa się z płytek, dźwigienek, śrubek itp. Bazą są płytki o dość wymyślnych kształtach, na których mocowane są pozostałe urządzenia. Na początek mała przednia płytka umownie nazwijmy trójkątna ze wzmocnieniami i wypustami na śruby. 1. Na relatywnie dużą płytkę przyklejam długie odcinki pręcików plastikowych. Zapewniam, że nie jest to trudne: 2. żyletką ucinam brzegi: 3. „dzióbek” doklejam ponownie do dość dużej płytki, a z uciętych na plasterki kółeczek robię podstawy pod śruby: 4. ponownie obcinam żyletką nadmiary, obrabiam, poleruję i mamy gotowe: 5. tak maleństwo wygląda na korpusie silnika. Z tyłu widać dorobione po bokach „trzymanka” do wózka silnikowego, a u góry gniazdo przeznaczone na dźwig: 6. podobnie idzie z kolejnymi fragmentami urządzenia, na początek zwykła płytka i trójkąciki, nic nie wymaga kosmicznych technologii; 7. sklejone w rodzaj „ryby piły”: 8. z długich pręcików doklejone wzmocnienia: 9. ucięte żyletką, obrobione i można robić dalsze fragmenty: Jedyną niedogodnością jest konieczność zachowania cierpliwości, ale zapewniam, że wcale nie zajęło to bardzo wiele czasu. Pozdrawiam i spokojnych Świąt – Mikołaj (nie święty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Grudnia 2015 Super Moderator Share Napisano 25 Grudnia 2015 I jak zawsze Mikołaju miło oglądać twoje zmagania z materią, jedyne czego zazdroszczę do dostępu do materiałów bo z tym zawsze jest kłopot (w 1/35 i tym np co mnie interesuje) ale z przyjemnością zaglądam do twojego warsztatu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Grudnia 2015 Share Napisano 25 Grudnia 2015 Skończyłeś prace we stożku wlotowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Nieee... A co..? Pewnie nie pytasz bez powodu..? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 25 Grudnia 2015 Share Napisano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Za dalmierz na dolnych szynach wjezdzała na kółkach spora skrzynka od celownika . -1 na rysunku Edytowane 25 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Na razie plan jest taki, aby wykonać dalmierz w kanale stożka. Ta antena (sama w sobie atrakcyjna) będzie dość skutecznie zasłaniać wnętrze. Ale gdyby był materiał na tę skrzynkę, to czemu nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Cześć po Świętach. Nawstawiali na tę Lulę gadżetów, których nazwy i przeznaczenie mogą znać tylko Mikele i bezpośredni technicy i trzeba to robić.. Kilka dodatkowych części z plastiku: Naklejone na bazowe płytki: I trochę metalurgii: A to i tak trzeba będzie jeszcze na silniku obudować i połączyć... Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Witam Mikołaju,cóż powiedzieć.Wlazłem na google i dwie godziny podziwiałem podziwiałem .Co z tego wynikło? Tak się nakręciłem (oglądam tez Irka+1),ze mam w planach Miga-29 -po skończeniu wiatraka.Zbieram dokumentacje, plany,kupuje płytki polistyrenowe i spróbuje Cie ponasladowac. Nie posiadam takich umiejętności jak Ty,ale bardzo lubię dłubać Pięknie ,super ,extra-to jest MODELARSTWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Kapitalne te elemenciki-kolejna pouczająca dla mnie lekcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2016 Dzięki za wpisy. Teraz w takim razie trochę większe rzeczy. Zaczynam dopalacz i dyszę, żeby móc w końcu przejść do malowania: Na początek przypomnienie geometrii i uzyskany fragment stożka: Wstępna przymiarka. Pasuje: I mozolna karbowanka: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Cześć, "wykarbowałem" przednią rurę. Nie była to kwestia zwykłego wklejenia półwałków, bo należało je skorelować z tylną częścią. Przesunięcia o 0,2 czy 0,3 mm spowodować by mogły efekt domina i nie dało by się tego zgrać z tylną częścią. W metalowej osłonie unieruchomiłem oba fragmenty i rozpocząłem sukcesywne wklejanie poszczególnych segmentów. Poniżej etapy: Pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Masz cierpliwość...i zdolności... Super sprawa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Komora dopalacza jak żywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Ta metalowa rurka będzie częścią silnika czy służy Ci tylko do pozycjonowania plastikowych części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Dzięki za wpisy. djack - ta metalowa rurka będzie elementem silnika, prawie w tym samym miejscu. Tam osłona dopalacza jest walcowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Stycznia 2016 Share Napisano 7 Stycznia 2016 tylko tyle mogę powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Stycznia 2016 Super Moderator Share Napisano 7 Stycznia 2016 taaa i potem się tylko można leczyć... dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi