Skocz do zawartości

Sd.Kfz. 251/3 Ausf.D "Jaś" - AFV 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W projekcie wystartowałem z jednym z najbardziej zagadkowych pojazdów Powstania Warszawskeigo. Do dziś pozostaje kilka nierostrzygniętych kwestii dotyczących wersji jak i malownaia pojazdu. Jedni twierdzą że jest to 251/1 z prowizorycznie zamontowanym zestawem radiostacji, inni że to wersja 251/3, która jednak nie posiada charakterystycznych mocowań anten. Kolejną niewiadomą jest malowanie. W kilku pracach przewija się wątek kamuflażu z zielonych mazów bądź też punktów, na innych zdjeciach jest on jednak praktycznie nie widoczny. W mojej osobistej opinii kamo nie występuje, a widoczne palmy pochodzą z ochlapania pojazdu jakąś (prawdopodobnie tłustą) substancją. Te kewstie niech rozstrzygnie historia i może kiedyś doczekamy się ostatecznego wyjaśnienia tych zagadnień.

Teraz o samym modelu. Model AFV jest przyjemny w monatżu i nie nastręczna wielu problemów. Jedynym mankamentem jest spasowanie górnej i dolnej część kadłuba. Model starałem się wykonać najlepiej jak umiałem, jednak pozostał niedosyt z braku wykonania uszkodzenia na lewej burcie w okolicach bocznych schowków pomimo faktu, iż przeglądałem zdjęcia tysiące razy. Zauważyłem to dopiero po pomalowaniu modelu.

Figurki pochodzą z dwóch zestawów. Część to przeróbka niemieckich żołniezy, a jedna to francuski partyzant.

Model dostał skromną podstawkę pozbawioną wyposażenia, aby nie odciągać uwagi od modelu.

Zapraszam zatem do zdjęć - tak wyglądał oryginał:

rsz_warsaw_uprising_-_captured_sdkfz_251_1944.jpg

i prawdopodobny wygląd w kolorach:

rsz_wwwpinterestcom.jpg

a tak prezentuje się model:

DSCF5985.JPG

DSCF5986.JPG

DSCF5988.JPG

DSCF5994.JPG

DSCF6005.JPG

DSCF5992.JPG

DSCF5995.JPG

DSCF5996.JPG

DSCF5997.JPG

DSCF5998.JPG

DSCF6003.JPG

• Super Moderator
Napisano

Pięknie! Bardzo mi się podoba! Warsztat był super a końcowe fotki tylko mnie przekonały o Twojej wysokiej formie!

pozdrawiam serdecznie

Christian

Napisano

Ale prawdziwe.

naprawdę piękny model.Świetnie pomalowany.

Jeszcze lata zajmie mi dojście do takiego czystego wykonywania modeli.

Napisano

Świetna robota Krzysiu .

Gratuluję wyróżnienia na głównej .

Napisano

brawa wielkie za efektowną pracę, która upamiętnia bohaterstwo Pawstańców.

Napisano

GRATULACJE

Jakbyś pokusił się o jakiś fotomontaż wyglądałby jak na zdjęciu z epoki.

Pozdrawiam i podziwiam

Marcin

Napisano

I jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim. Uczucie bycia choć chwilę na stronie głównej to fajna sprawa, choć zapewne temat modelu jak i okazja trochę temu sprzyjały. Jednak i wśród osób które tutaj się wpisały jest wielu które na to też zasługują. Dzięki raz jeszcze.