Andrzej Ziober Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 Z czego wynika "niewidzialność" spoiny? Klej da się położyć tak cienką warstwą, czy też chodzi o możliwość usunięcia go z niechcianych powierzchni przed utwardzeniem? Właśnie chodzi i o jedno i o drugie. Z mojego punktu widzenia ta cecha kleju światłoutwardzalnego jest warta „modelarskiego Nobla”. Czasami zdarzało mi się, że jakiś zespół bardzo drobnych elementów, których wykonanie zajęło mi kilkanaście godzin (albo dłużej) w trakcie przyklejania go z konieczności na styk (bo nie było możliwości zastosowania kołków i otworów ułatwiających precyzyjne przyklejenie we właściwym miejscu) przykleił mi się „krzywo”. Stosując jakikolwiek klej - nawet wolno schnący - zawsze był problem z usunięciem go w takiej sytuacji. W efekcie detal posmarowany tym klejem trzeba było robić jeszcze raz od nowa, a w miejscu gdzie miał być przyklejony trzeba było zabrudzenie klejem zlikwidować szlifowaniem powierzchni (co czasami było niewykonalne). W przypadku zastosowania kleju światłoutwadzalnego te problemy nie istnieją – zabrudzony detal myję pędzelkiem w wodzie i jest „jak nowy”, a zabrudzenie w miejscu klejenia – jeśli była to grubsza warstwa kleju - też można zmyć wodą. Proszę zobaczyć na zdjęciu z poprzedniej strony: te najdrobniejsze elementy można skleić tylko klejem nie reagującym z plastikiem (bo by je rozpuścił), ale jeśli jest to cyjanoakryl, to klejenie musi być idealnie precyzyjne – nie można popełnić błędu. Myślę, że mam spore umiejętności precyzyjnego klejenia , ale nie miałbym najmniejszych szans tak czystego sklejenia tych detali, gdyby to nie był klej światłoutwardzalny. Możliwości zastosowania do modelarstwa kleju światłoutwardzalnego i jego aplikacji opisałem w AeroPlanie 1/2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 26 Czerwca 2017 Share Napisano 26 Czerwca 2017 Jest jeszcze CA Roket Odourless - praktycznie nie ma białego nalotu (zużyłem już jedno opakowanie) oraz nie generuje drażniącego zapachu. Spoinę można spokojnie umyć debonderem. Pytanie jeszcze odnośnie numerów - czy ten egzemplarz miał numer seryjny na przedniej osłonie przedniego podwozia czy też na prawej burcie kadłuba zaraz za przezroczystym nosem? Czy numer taktyczny był też powtórzony na tejże osłonie? Przejrzałem trochę fotek Iłów LWP i większość miała owe numery widoczne. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Dzięki zacnemu Photobucketowi cały warsztat poszedł z dymem. Przeglądanie go teraz, bez zdjęć, praktycznie mija się z celem. Mała aktualizacja. Po kilku wieczorach udało się wymienić wszystkie zdjęcia i warsztat odzyskał sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 29 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2017 Witam po przerwie. Najwyższy czas wyciągnąć wątek na wierzch i zacząć coś pokazywać. Postanowiłem mocniej przysiąść do wykańczania Iła bo chciałbym go skończyć na samym początku października. Zacząłem więc od wykańczania kabiny nawigatora. Wkleiłem już jedną z tablic przyrządów i robię okablowanie (zdjęcia później). Zrobiłem także podstawę do której będzie przymocowany celownik bombardiera. Na razie jest tego niewiele ale na rozruch palców po przerwie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 "Uzbrajania" kabiny nawigatora ciąg dalszy. Na lewą burtę wkleiłem ostatnie tablice przyrządów, gotowa jest tez podstawa celownika, sam celownik nie jest jeszcze przyklejony. Doszły też kolejne kabelki, czerwony zawór przy drzwiach i jakiegoś rodzaju "okular" na wysięgniku. Kabina jest już gotowa do zamontowania oszklenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Zawściekłeś się z tą detalistyką, aż miło patrzeć. Super jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Oj, tak! Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 fantastico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Stwierdzam to samo ....druga fotka od góry przypadła mi do gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Września 2017 Autor Share Napisano 1 Września 2017 Oj, tak! Pozdrawiam, Marek fantastico Stwierdzam to samo ....druga fotka od góry przypadła mi do gustu Zawściekłeś się z tą detalistyką, aż miło patrzeć. Super jest. Dzięki . Najbardziej obawiałem się tego, że celownik będzie za duży w stosunku do innych elementów w kabinie. Po zamontowaniu okazało się, że udało się zachować odpowiednie proporcje. Szkoda tylko, że oszklenie jest średniej jakości i ukryje nieco wnętrze. Zostanie, na szczęście, możliwość oglądania kabiny przez właz nawigatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Mnie w takich sytuacjach cieszy sama świadomość, że te wszystkie duperelki zamknięte w kadłubie tam są. Wystarczy, że każdy zainteresowany może obejrzeć wnętrze modelu na zdjęciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 1 Września 2017 Share Napisano 1 Września 2017 Ale rzecz w tym, że w takim wypadku nie zachowujesz konsekwencji. Skoro mocno detalujesz, to powinieneś zadbać o odpowiednią jakość i przejrzystość oszklenia. Ładny detal w zestawieniu z elementem siermiężnym podkreśla siermiężność ową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Ładny detal w zestawieniu z elementem siermiężnym podkreśla siermiężność ową. Zgadzam się z tym wysublimowanym sposobem zwrócenia Twojej uwagi na prostą zależność między zdetalowaniem wnętrza, a przejrzystością oszklenia. Innymi słowy, na cholerę tak się starasz z detalami, które są widoczne w oryginale przez oszklenie, jak w modelu będzie je można oglądać z miejsc w których tego oszklenia nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Września 2017 Autor Share Napisano 3 Września 2017 Ale rzecz w tym, że w takim wypadku nie zachowujesz konsekwencji. Skoro mocno detalujesz, to powinieneś zadbać o odpowiednią jakość i przejrzystość oszklenia. Ładny detal w zestawieniu z elementem siermiężnym podkreśla siermiężność ową. Może niezbyt jasno się wyraziłem jeśli idzie o oszklenie. Oszklenie jest przejrzyste tylko plastik z którego je wytłoczyłem nieco zniekształca to co jest w środku. Muszę przyznać, że Twoja uwaga Mikołaju jest bardzo celna. Był to dla mnie taki przysłowiowy kubeł zimnej wody. Postanowiłem więc, wiedząc, że jedno kompletne szkło mam, podejść do wykonania oszklenia jeszcze raz. Popracowałem znów trochę nad kopytem zeszlifowując definitywnie resztkę ramy, która poprzednio zostawiłem i rozpocząłem próby tłoczenia. Po kilku próbach powstała baza do dalszych prac. W ruch tym razem poszedł papier ścierny i pasty polerskie, a na koniec wykąpałem szkło w sidoluksie. Czytałem gdzieś że to pomaga i rzeczywiście, szkło nabrało ładnej przejrzystości i błysku. W mojej ocenie jakość tego oszklenia w porównaniu z poprzednim poprawiła się o jakieś 50%. Dzięki jeszcze raz za skopanie tyłka, opłacało się. Próbowałem zrobić zdjęcia założonej nowej szklarni ale niestety poległem bo albo pojawiały się refleksy na szybie albo to co w środku wyglądało jak czarna jednolita plama. Udało mi się jeszcze przez weekend oprócz oszklenia zrobić elementy zawiasów drzwi nawigatora, które znajdują się wewnątrz kabiny i elementy zamków tychże drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 6 Września 2017 Autor Share Napisano 6 Września 2017 Mała aktualizacja z wykonanych prac. Rozpocząłem jeden z ostatnich etapów dorabiania części, który obejmuje wykonanie wszelkich siłowników i mechanizmów zamykania np. klap podwozia. Na pierwszy ogień poszły części najprostsze do wykonania czyli siłowniki do włazu strzelca-radiooperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 szaleństwo..... ale piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 czy tylko mi się nie wyświetlają zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 U mnie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 OK u mnie już też widzę zdjęcia . Co do modelu to super to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Września 2017 Share Napisano 12 Września 2017 detal, to twój żywioł !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 21 Września 2017 Autor Share Napisano 21 Września 2017 szaleństwo..... ale piękne aj tam, aj tam detal, to twój żywioł !! Przychodzi jednak czas gdy należy porzucić skalę 1/72 dla większej, na przykład 1:1. To mój ostatni ulepek z którym walczyłem przez ostatni tydzień. Pan "fachowiec" wystawił mnie do wiatru..., cóż było robić, zostałem kominiarzem. Jednak skala 1/72 znów mnie wciągnęła więc zrobiłem sobie mechanizm zamykania klap podwozia głównego. Tak mniej więcej będzie to wyglądało po zmontowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 21 Września 2017 Share Napisano 21 Września 2017 Kosmos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 Zupełnie niesamowite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 ło matko, co to za komin !! Czym to palić będziesz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 ło matko, co to za komin !! Czym to palić będziesz ?? Systemowy komin Leyera (10m), opał to eko groszek. Ewentualnych ekologów przeglądających to forum informuję, że zamontowałem nowy kocioł piątej generacji o bardzo wysokiej sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi