Skocz do zawartości

Bytom 2016

MFPMR Bytom

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator

Impreza bardzo udana - podobało mi się! Modele świetne, konkurencja bardzo mocna. Udało mi się dostać wyróżnienie za Talisman. Dla wszystkich chętnych, foto-relacja z imprezy tutaj.

pozdrawiam

Christian

• Odpowiedzi 207
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Atmosfera jak co roku bardzo fajna. Duża giełda jedynie zasmucił brak stoiska Edka lub Airesa jak rok temu. Ciekawych modeli całkiem sporo. Niestety nie obejdzie bez minusów. Znowu podczas rozdawania nagród nie wiadomo za co poszczególne osoby zgarnęły nagrody. Z ocenianiem znowu coś nie teges. Organizator podczas rozdania nagród coś wspominał, że robiły to dzieciaki z modelarni. Dla mnie to śmiech na sali aby w tak prestiżowym konkursie oceniali młodzi. Wiele fajnych modeli nie zostało nagrodzonych, a sporo mających jakieś braki czy słabo wykonane. Zresztą było słychać wiele podobnych opinii na sali.

Tak czy inaczej do zobaczenia za rok.

Zgadzam się z Tobą w kwestii oceny modeli. Z tymi dziećmi z modelarni to mam nadzieję jakiś żart. Z całą sympatią do dzieciaków, oceny prac powinni dokonywać modelarze z większym doświadczeniem i pojęciem. Też uważam że wiele świetnych modeli zostało po prostu skrzywdzonych, pominiętych. Oczywiście z większością werdyktów się zgadzam, ale niektóre nagrodzone przypadki to jawne niedoróbki z większą lub mniejszą liczbą błędów. Moja pierwsza myśl po przejrzeniu stołów była "kto to do cholery oceniał - niewidomi?" przepraszam że tak piszę, ale uważam że ocena w wieli przypadkach była krzywdząca.

Za to atmosfera festiwalu jak zwykle rewelacyjna.

Kolego miły tak się stało że komisja sędziowska oceniające w tym roku modele , składała się i wyłącznie z ludzi dorosłych , znanych modelarzy mających duzy dorobek modelarski i wiele nagród w konkursach na swoim koncie. Nie byli to ludzie z łapanki , tylko osoby wcześniej poproszone o sędziowanie. Przy libi ni e libi nie ma 100% szans na wiarygodna i jedynie sprawiedliwa ocenę. Stań na miejscu sędziego i z około 120 modeli np pojazdów gąsienicowych wybierz 5 najlepszych. Dam głowę ze inna osoba nie dokona takiego samego wyboru. Tak wiec proszę podaj te przypadki które Ciebie tak zraniły mocno , że nazywasz sędziów niewidomymi.

Impreza bardzo udana - podobało mi się! Modele świetne, konkurencja bardzo mocna. Udało mi się dostać wyróżnienie za Talisman. Dla wszystkich chętnych, foto-relacja z imprezy tutaj.

pozdrawiam

Christian

W końcu coś do oglądania bo do tej pory tylko narzekania niespełnionych modelarzy.

Gratuluję wyróżnienia Chrystian.

• Super Moderator

Lotnictwa było bardzo dużo - ale niestety zrobienie zdjęć ze statywu przy napierającym tłumie było prawie niemożliwe... dostałem dostęp do wewnętrznej przestrzeni między stołami ale z kolei tam miałem zbyt mało miejsca, żeby odpowiednio się ustawić. Na pewno było by dużo lepiej gdyby samoloty dostały minimum 3x więcej miejsca w przyszłym roku oraz pancerka przynajmniej 4x tyle miejsca. Dioramy powinny mieć też przynajmniej 2x więcej przestrzeni. Nad tym trzeba poważnie popracować bo dynamika tłumu była by dużo mniejsza a i zadowolenie z oglądania/fotografowania zdecydowanie większe.

pozdrawiam

Christian

pan sędzia klasy S4 junior (w czerwonym sweterku) łapał wszystkie modele samolotów za skrzydło i patrzył jak wygląda podwozie (żałuje, że nie zdążyłem zrobić foty) chyba tak być nie powinno?

To nie jest kwestia ogólnej powinności tylko regulaminu danego konkursu. Jeżeli regulamin zakłada, że przy ocenie sędziowie będą rzucać modele do stolika sędziowskiego i tam je łapać to nie ma powodu sądzić, że nie będzie się tak to odbywać. Warto dopytywać się organizatorów o istotne dla nas sprawy, które nie są ujęte w ogólnie dostępnym regulaminie. Sam, gdy zamierzam wybrać się na jakiś festiwal pytam o ważne dla mnie szczegóły, a już zawsze o to, czy ktoś poza mną ma prawo dotknąć mój model i czy sędziowie mogą startować w konkursie. W zależności od odpowiedzi podejmuję decyzje. Warto wiedzieć, mniej potem rozczarowań.

pozdrawiam

Christian

Trudno się nie zgodzić z Twoją oceną bytomskiej imprezy, Christian

Gratulacje za wyróżnienie

Fotki świetne. Nawet moje ulepy (ZZ-Top i motory Porsche) "ustrzeliłeś". Dzięki

Witam, ja chciałbym podziękować organizatorom i uczestnikom za kolejną udaną imprezę.

Zabierałem modeli sporo, bo wiozłem modele nieobecnych i przykładnie byłem legitymowany przy odbiorze.

Mam tylko problem bo jeden dyplom jaki zabrali nasi ludzie jest na juniora Krzysztofa Kaniewskiego a nasz Krzyś to Krajewski. Jest to dyplom wraz z paką códeniek od grupy giełdowej dla juniorów (Doświadczony Młodemu"

Proszę o informację czy to pomyłka w drukowaniu nazwiska czy my bezczelnie zacharapciliśmy ?

PS.

Dotykanie czyjegoś modelu uważam za profanację i wielki strach mnie ogarnia jak jestem zmuszony to zrobić i większość naszej komisji wyraziła wprost oburzenie na takie praktyki sędziowskie.

Edytowane przez Gość

Ok, dajmy już spokój sporom i dywagacjom na temat słuszności ocen sędziowskich. Przyznaję że trochę mnie poniosło, za co szczerze przepraszam grono sędziowskie. Wszak o zabawę i świetną atmosferę tu chodzi a nie o wyścig. Jednego i drugiego było w Bytomiu pod dostatkiem. Impreza naprawdę udana, świetny klimat, masa fantastycznych modeli. Myślę że inne festiwale mogą wiele się nauczyć od Bytomskiego. Jak ktoś pisał wcześniej, serce rośnie na widok takiej rzeszy sympatyków modelarstwa. Widok dzieciaków odbierających nasze nagrody z akcji na Facebooku, ich radość i uśmiechnięte miny naprawdę bezcenne. Dziękuję wszystkim, którzy dołożyli swoją cegiełkę do tej akcji.

Widok dzieciaków odbierających nasze nagrody z akcji na Facebooku, ich radość i uśmiechnięte miny naprawdę bezcenne.

I tak nic nie przebije kilkuletniego figuranta bodajże sprzed dwóch lat, który się licytował o dodatkową nagrodę.

Polecam 19-tą sekundę materiału video z tego adresu. Mam nadzieje, ze to był właściciel tego modelu, z drugiej strony - świetny przykład dali, nie ma co :-(

Pozdrawiam

Christian

Gość z filmiku został poproszony o zrobienie "jakiegoś ruchu"na swoim stoisku klubowym jak to już zostało napisane.

Sędziowie poza jednym panem raczej nie dotykali modeli.Choć z moich obserwacji niektórzy sprawiali wrażenie jakby im się gdzieś spieszyło i w efekcie nagrodzili modele niezłe ale ze szkolnymi błędami.

np Mig 29 w kategorii S4, zaparowana zachlapana klejem owiewka, dziura w okolicach rurki pitota, widoczne ślady poprawiania pędzlem w tych okolicach.

Kiedy obok stał iranski f14 pozbawiny tych szkolnych błędów...

Przepraszam, ale po prostu musiałem to zamieścić. Chyba największa "perełka" wśród wyróżnionych... bez komentarza

https://web.facebook.com/bytommodelfestiwal/photos/a.1758163041096879.1073741835.1374618019451385/1758164774430039/?type=3&__mref=message_bubble

Łoboże.

Przecież to MASAKRYCZNA MASAKRA.

No ale z drugiej strony patrząc...

WYRÓŻNIA SIĘ

Przepraszam, ale po prostu musiałem to zamieścić. Chyba największa "perełka" wśród wyróżnionych... bez komentarza

https://web.facebook.com/bytommodelfestiwal/photos/a.1758163041096879.1073741835.1374618019451385/1758164774430039/?type=3&__mref=message_bubble

Łoboże.

Przecież to MASAKRYCZNA MASAKRA.

No ale z drugiej strony patrząc...

WYRÓŻNIA SIĘ

To jest model mocno niepełnosprawnego chłopaka , którego organizator wyróżnił za to , że jest , że mu się chce ....

Więc napiszcie do organizatora , żeby mu powiedzieli , że zrobił masakre .

Najlepiej jebnąć w klawisz i po krzyku. Ten gość na wózku jeździ na bytomski festiwal od lat. Z roku na rok widać u niego postępującą chorobę i może te wyróżnienia dają mu siłę przetrwania.

Hmmmm... Głupia spina wyszła widzę. Napiszę tak, jako ojciec autystycznej jedynastolatki nie oczekuje dla mojej córki forów a jedynie zrozumienia i wyrozumiałości ze jest inna a tego nie da sie osiagnąć nie informując otoczenia o jej problemie. To tak w temacie oznaczania, czasem trzeba sie zastanowić czy lepiej żeby ludzie wiedzieli i nie chodzi o wytykanie palcem tylko zwykłą prostą informację. Co do nagradzania, uważam że piękny gest. Natomiast w sytuacji gdy pojawi sie więcej prac osób z niepełnosprawnoscia wystarczy stworzyc osobna kategorię. Nagrody? W takiej sytuacji optuję za nagrodzeniem wszystkich prac w takiej kategorii. Przykład? Kto biega wie że na imprezach biegaczych (10K half marathon itd) wszyscy przekraczający metę dostaja medal. Można? Można...

Tak, oceniałem ta klasę i w niedzielę rano też byłem zaskoczony że model jest wśród wyróżnionych, tu jednak organizator powinien znaleźć inną formę (nagroda specjalna) ponieważ tylko jednostki o tym piszą, a większość między sobą krytykuje albo imprezę albo oceniających.

A skoro i ja byłem wywołany do tablicy jako sędzia od S4 to jak w piosence było zaśpiewane ("więc ja się przysięgam, być może to Stefan lecz w każdym bądź razie nie ja") co znaczy że komisja składa się z trzech osób i mimo, że byłem najwyższy to większością nie byłem, podobnie jak ogłosiłem swoje votum separatum wobec wyboru TB w skali 1:72

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.