Skocz do zawartości

Szlifierka - dla modelarza.

pedzelek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.02.2022 o 20:13, radziu_82 napisał:

Ja kupowałem z pół roku temu to, obecnie są Micromoty 60/E i 60/EF. E od EF różni się zaciskami. "E" ma nasadki zaciskowe o stałych średnicach (w zestawie chyba 6 sztuk), a "EF" ma uchwyt o płynnej regulacji (taki jak w wiertarce).

Co do zasilacza, to ja wziąłem NG 5/E, ponieważ mając regulację obrotów na samej frezarce i na zasilaczu można zejść do bardzo małych obrotów.

Mam 50/E z zasilaczem NG 2/E i mimo minimalnych ustawień wciąż to są dość wysokie obroty i  trzeba ostrożnie operować/delikatnie dociskać, bo przytapia tworzywo.

Nie wie czasami ktoś  jak bardzo można zejść na NG 5/E?

Z tego co oglądałem to tylko kwestia wydajności prądowej 2 lub 5 A. ( 1 urządzenie przy 2, 2 przy 5)

Trzeba by może wymienić potencjometr regulacyjny.

Taki numer jest możliwy w micromocie 230V, tu też powinno bez problemu dać radę.

Z tym że trzeba rozebrać maszynkę 😞

1 godzinę temu, Baas ArK napisał:

Nie wie czasami ktoś  jak bardzo można zejść na NG 5/E?

Trudno mi powiedzieć ile obrotów się uzyskuje. Ale przykręcając potencjometr na frezarce i przykręcając potencjometr na zasilaczu NG5/E schodzi się do bardzo małych obrotów. Trudno mi powiedzieć ile to jest w obrotach/minutę. Ale przy minimalnych ustawieniach mi się aż źle pracuje, bo za wolno się kręci.

• 10 months later...
  • 1 year later...

Witam,

Kupiłem Proxxon'a 60E z NG 2/E.

I mam taki zgrzyt. Przy niski obrotach 5000-6000, urządzenie bije na boki w bardzo nieregularny sposób. Jest to bardzo wyraźnie odczuwalne, jak położę urządzenie na stole to widać jak nim delikatnie rzuca. 

Objaw znika powyżej 6K jak również np dam 5K i zmniejszę na NG 2/E (czyli przy mniejszych obrotach niż 5K)

Czy to normalne dla tego typu czy reklamować?

Pozdrawiam,

Paweł

reklamuj, ewidentnie masz uszkodzony egzemplarz.  pwadopodobnie coś z łożyskami. ta wiertarka powinna  bez żadnego rzucania z każdym normalnym  narzędziem jakie włożysz do uchwytu

Mam kolejny egzemplarz, jest dużo lepiej. Ale nie perfekcyjnie.

Przy obrotach skręconych na maksa (na urządzeniu i zasilaczu NG 2/E) jest płynnie. 

Na 5K obrotów (max na NG 2/E) co jakiś czas są mikro nierówności pracy ale nie jest to nawet porównywalne do tego co było na poprzednim. Na wyższych jest spoko.

Zostawiam go, jak coś się będzie działo będę reklamował już w ramach gwarancji.

Dziękuję za pomoc.

Wspaniały dzisiejszy świat. Wydajesz więcej kasy bo myślisz, że wtedy będziesz miał konkretny precyzyjny sprzęt, tak jak przecież  jest reklamowany, a tak naprawdę to loteria. Wszędzie coraz częściej wciskają kit i badziew, bez względu na wydane pieniądze..   

Edytowane przez arhtus

to  ie marka to swiadectwo tego gdzie sa dzisiaj niemcy :)

A na powaznie. wziałeś zły zasilacz. jesli chcesz miec regulacje obrotów na wiertarce i zasilaczu musisz mieć NG5E. NG2E jest po prostu za słaby do tej zabawy.

9 godzin temu, Qz9 napisał:

to  nie marka to swiadectwo tego gdzie sa dzisiaj niemcy :)

Te miniwiertarki na 12V są (i podobno zawsze były) produkowane na Tajwanie, a nie w Niemczech. A że nawet renomowane firmy oferują coraz większy badziew to akurat w sporej części nasza, konsumentów wina. Ma być taniej i taniej. Jak się zepsuje, kupimy następne, często już w już w nowej, "lepszej" wersji. Za tyle samo, albo taniej i w promocji.

Kiedy dwadzieścia parę lat temu pierwszy raz widziałem narzędzia Proccona w Castoramie, to mogłem tylko powzdychać. Cena była dla mnie zaporowa, choć nie zarabiałem najgorzej. Zestaw 60E + NG 5/e to było ok 1000 PLN czyli jakieś 250 euro.  Nieco mniej niż ówczesna przeciętna pensja. Uwzględniając inflację, teraz to powinno być jakieś 2500 PLN. Dzisiaj ten zestaw da się kupić za 500 złotych! O czym tu mówić.

Edytowane przez HKK

tajwan to i tak prawie jak japonia, gorzej jak się zrobiło made in china 😉

EDIT: na moim Proxxonie MICROMOT 50/E jest napis made in EU.  Produkcja patrząc na numer seryjny z 2014 roku 😉 

W dniu 14.06.2024 o 08:01, PPP napisał:

Myślałem, że jedyna różnica między nimi to 2A vs 5A i więcej gniazd.

No i własnie te 5 a nie 2A robi różnicę i pozwala się temu kręcić na wolnych obrotach i generować moment obrotowy, który ma siłę ruszać wiertłem a nie po małym obciążeniu zatrzymac się w materiale.

Edytowane przez Qz9

• 4 weeks later...

Ja używam od dłuższego czasu czegoś takiego (głowica na 2,35 mm), 35W, wg opisu 0-30000 obrotów. Wymiana frezu bez narzędziowa (twist lock), płynna regulacja obrotów, na niskich obrotach przyzwoity moment obrotowy, maksymalnych raczej nie używam nie ma takiej potrzeby, jedyna wada jak na razie - można podłączyć pedał, ale wtedy nie ma regulacji obrotów - ale jak mi się gwarancja skończy to pewno to przerobię. Na marginesie na 2,35 jest pełno narzędzi... (żeby nie było mam Dremela 😉 ale leży nie używany)

IMG_20240702_171029.thumb.jpg.c99e603d3a3c74e00c6ef08557680b78.jpgIMG_20240702_171040.thumb.jpg.0b98f0afa8bb12c58a801035e0748715.jpg

Edytowane przez blackriver