7271886280 Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 9 godzin temu, Tap-chan napisał: Doceniłem długość Procona jak trzeba było pomalować wewnętrzne strony sterów kierunku w MiG-31 Czyli wykorzystałeś tak zwane plusy dodatnie Procona 16 minut temu, HKK napisał: Tak w ogóle, HP-C za nieco ponad 500 zł to okazja. Nie ma się co zastanawiać. Dzięki HKK już zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Myślę ,że bardzo dobra okazja jak ktoś zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Bez przesyłki olx - ryzykownie na ten moment...nówka ok 600?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 A ja muszę się pochwalić przesyłką z Japonii. 430pln z eBay. W sam raz na gwiazdkę . Troszkę niepewności ale się udało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) No i będziesz Pan zadowolony Edytowane 23 Grudnia 2020 przez slamacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Witam, czy do aerografu : Procon Boy 0,3 PS-289 Można założyć większa dysze np. 0,4 0,5 ? Szczerzę mówiąc musiał bym wymienić iglice ta do 0,3 I ewentualnie gdzie można zakupić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 4 minuty temu, Thalgonis napisał: Nie można To lipa a gdzie można zakupić nowa iglice i dysze ? Szukałem w internetach ale nic nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 (edytowane) E... no jak to ? można wymienić dyszę z iglicą, a nie można założyć innego rozmiaru??? To różnią się czym, gwintem??? na zdjęciach są identyczne, oprócz średnicy.. W M-zone są wszystkie rozmiary ... Edytowane 24 Grudnia 2020 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 31 minut temu, myszaty napisał: E... no jak to ? można wymienić dyszę z iglicą, a nie można założyć innego rozmiaru??? To różnią się czym, gwintem??? na zdjęciach są identyczne, oprócz średnicy.. W M-zone są wszystkie rozmiary ... Własnie tam znalazłem części zamienne. Też jestem ciekawa czy się różnią gwintem te dysze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 36 minut temu, myszaty napisał: E... no jak to ? można wymienić dyszę z iglicą, a nie można założyć innego rozmiaru??? To różnią się czym, gwintem??? na zdjęciach są identyczne, oprócz średnicy.. W M-zone są wszystkie rozmiary ... Tu nie chodzi o różnice w gwincie a różnicę w rozmiarze. Aerografy są projektowane tak żeby iglica, dysza i aircap ze sobą współgrały. Jeśli włożysz dyszę 0,3mm do aerografu przystosowanego do średnicy 0,2mm to istnieje duża szansa na to, że dysza nie zmieści się w otworze aircapu lub znacznie ograniczy jego przepustowość. Ta sama zasada tyczy się zamian w drugą stronę i (wydaje mi się), że zbyt duży otwór powietrzny wokół dyszy może mieć negatywny wpływ na atomizację farby. Jeżeli chcesz robić takie podmianki to musisz uwzględniać jeszcze dodatkowy element jakim jest właśnie aircap. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Ok, dla mnie to jest jasne, więc nie ma problemu z założeniem innego rozmiaru jeżeli kupi się komplet tzn. iglica-dysza-aircap... Więc twierdzenie że ,,nie można" jest bez sensu...bo można o ile ma się zestaw do wymiany. pozdro wesołych spokojnych świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 2 godziny temu, Przemek R napisał: Witam, czy do aerografu : Procon Boy 0,3 PS-289 Można założyć większa dysze np. 0,4 0,5 ? Szczerzę mówiąc musiał bym wymienić iglice ta do 0,3 I ewentualnie gdzie można zakupić ??? Tylko po co.Można kupić okazjonalnie Iwatę z dyszą 0,5.Myślę ,że to lepsiejsze niż robienie jakiś dziwactw z kombinowaniem rozmiarów.Air kapów a potem cenowo wyjdzie jak za połowę nowego aero.Albo od razu Procona 266.I masz kwestię dyszy 0,5 rozwiązaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 I tak żonglować dyszami? Bez sensu, to ujdzie w H&S bez gwintu, ale w Proconach to lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 (edytowane) 25 minut temu, Tap-chan napisał: w Proconach to lipa. Dlaczego? Mam Proccona i chętnie się dowiem. Edytowane 24 Grudnia 2020 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 Bo ja bym się bał po pierwsze - ukręcenia dyszy za którymś razem (niby to nie takie proste, ale gdzie drwa rąbią tam wióry lecą), po drugie wykruszania uszczelniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 1 minutę temu, Tap-chan napisał: Bo ja bym się bał po pierwsze - ukręcenia dyszy za którymś razem (niby to nie takie proste, ale gdzie drwa rąbią tam wióry lecą), po drugie wykruszania uszczelniacza. Mam ten aero , myje go po każdym lakierowaniu i jeszcze nic nie ukręciłem ... Miałem tez H&S nie leżał mi ten aerograf .... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 A to pewne z tym ukręcaniem dyszy? Czy tylko taka "plotka" poszła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 Mam ten aero , myje go po każdym lakierowaniu i jeszcze nic nie ukręciłem ... Miałem tez H&S nie leżał mi ten aerograf ....Ale po wykruszeniu uszczelniacza dysza za mocno mi się wkręcała i leciały bąbelki do zbiornika, a i strumień farby nie był równomierny. Uszczelniłem maskolem i wolę tam nie majdrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 58 minut temu, Tap-chan napisał: Bo ja bym się bał po pierwsze - ukręcenia dyszy za którymś razem (niby to nie takie proste, ale gdzie drwa rąbią tam wióry lecą), po drugie wykruszania uszczelniacza. Bzdura. Mój pierwszy PS 270 pracował przez 10 lat bez żadnego uszczelnienia dyszy, drugi od dwóch lat ma tak samo bez żadnych negatywnych skutków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jo_Sh Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 58 minut temu, Xmen napisał: A to pewne z tym ukręcaniem dyszy? Czy tylko taka "plotka" poszła? Moim zdaniem to plotka, ktoś rzucił kiedyś i tak to się rozeszło po ludziach. Dysze w Iwatach i Proconach są malutkie i delikatne, wiec jak się przyłoży dużą siłę przy zakręcaniu to faktycznie da się urwać. Ale to trzeba by nie mieć kompletnie żadnego wyczucia, żeby z taką siłą przykręcać coś takiego. Wiele razy przykręcałem i odkręcałem dysze w różnych aerografach tych marek i naprawę wystarczy odrobina delikatności i nic nie grozi. Żeby urwać gwint w takich sprzęcie to trzeba być jakimś brutalem albo kimś pozbawionym kompletnie wyczucia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 (edytowane) 14 minut temu, marek d napisał: Bzdura. Mój pierwszy PS 270 pracował przez 10 lat bez żadnego uszczelnienia dyszy, drugi od dwóch lat ma tak samo bez żadnych negatywnych skutków. Bzdura, był tu na forum taki problem z brakiem uszczelniacza i bąbelkami w zbiorniku. To znaczy, że się zdarza, a dodatkowo ja sam miałem z tym problem. https://modelwork.pl/topic/39832-problem-z-aerografem/&share_tid=39832&share_fid=1052967&share_type=t&link_source=app Edytowane 24 Grudnia 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 O chińczykach to słyszałem, o proconie nie. No ale..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 5 godzin temu, myszaty napisał: Ok, dla mnie to jest jasne, więc nie ma problemu z założeniem innego rozmiaru jeżeli kupi się komplet tzn. iglica-dysza-aircap... Więc twierdzenie że ,,nie można" jest bez sensu...bo można o ile ma się zestaw do wymiany. pozdro wesołych spokojnych świąt. Bardzo proszę o sprawdzenie i opisanie tego doświadczenia tutaj. Pisanie „teoretyzacji” też jest bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Mam 2 chińskie aerografy , do każdego po komplecie dysz z aircapami. Gwinty są o wiele mniejsze od procona, kilkadziesiąt razy już przekładałem, więc jakim trzeba być kowalem by coś takiego ukręcić??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi